Bästa fordonsförsäkringen 2024 – Jämför fordonsförsäkringar

Vilken typ av försäkring du behöver till din bil kan variera utifrån behov. På denna sida hittar du en sammanfattning av alla alternativ, men också viktiga saker att tänka på. Innan du tecknar en försäkring till ditt fordon rekommenderar vi att du tar en titt nedan.

Trafikförsäkring

Enligt trafikskadelagen måste alla fordon som används i trafiken vara försäkrade. Detta är anledningen till trafikförsäkringen som dessutom är ett obligatoriskt skydd. Den täcker bland annat personskador vid olyckor och kollisioner, eller om du på något annat sätt krockar bilen. Den gäller dessutom för både förare och passagerare.

Denna typ av försäkring rekommenderas i första hand för dig som inte är mån om fordonet. Det kan exempelvis handla om ett äldre sådant, eller en bruksbil som bara tar dig fram och tillbaka från punkt a till punkt b.

Att tänka på: 

  • Trafikförsäkringen är den lägsta och billigaste skyddsnivån av bilförsäkringar. Du är skyldig att åtminstone ha en sådan när bilen trafikeras.
  • En trafikförsäkring ersätter inte skador på ditt fordon, utan täcker endast andras egendom och bilar.
  • Varor som transporterats täcks inte heller, om det är du som orsakade skadan.
  • Du får ingen ersättning vid skadegörelse, maskinskador, brand, eller stöld. 
  • Om du inte har införskaffat en trafikförsäkring rapporteras det automatiskt till Trafikförsäkringsföreningen. Detta medför en avgift som är betydligt högre än premien som du skulle betalat i vanliga fall.
  • Endast en avställning av din bil är undantaget till trafikförsäkringen. Då får du däremot inte använda fordonet i trafik.

Halvförsäkring

En halvförsäkring bör tecknas om du vill ha ett mer omfattande skydd till din bil. Den inkluderar också allt som ingår i trafikförsäkringen, men du får också täckning för brand, glas och maskinskador, samt ett rättsskydd som betalar kostnader som kan uppstå vid en tvist. 

Om du har en ny bil med vagnskadegaranti räcker det dessutom med en halvförsäkring de första tre åren. Även denna försäkringstyp rekommenderas för något äldre bilar där du inte är lika noga kring repor eller lackskador.

Att tänka på: 

  • Halvförsäkringar benämns även som delkasko vilket ibland kan röra till det. 
  • Det kan skilja sig en hel del kring vilka delmoment som täcks när du jämför de olika försäkringsbolagen, framförallt kring allrisk.
  • Vagnskador i bilens kaross ersätts inte, detsamma gäller även för skador som uppstått på grund av slitage. 
  • Du behöver ofta betala en självrisk när en skada uppstår. Dessa varierar från 750 kr upp till 2 000 kr i de vanligaste fall, något som i sin tur resulterar i ersättningsnivåer från 5 000 kr upp till 60 000 kr för enskilda skadehändelser.

Helförsäkring

Detta är det mest omfattande skyddet du kan få till din bil. Innehållsmässigt får du samma täckning som halvförsäkringen, däremot ingår vagnskador som skett vid trafikolyckor, eller yttre händelser och skadegörelse. Ett exempel där du kan få ersättning är när ett träd blåser ned på bilen och orsakar skador i karossen.

Kostnaden för en helförsäkring är alltid högre jämfört med trafik- eller halvförsäkringar. Vi rekommenderar denna typ av bilförsäkring om du är rädd om bilen, eller om den är så pass ny att den fortfarande har ett högt återförsäljningsvärde.

Att tänka på: 

  • En helförsäkring benämns ibland som helkasko vilket kan röra till det när det gäller begreppen. Olika försäkringsbolag använder också andra namn i sina paket, exempelvis Stor, Xtra, eller BilXtra.
  • Vagnskadeförsäkringen gäller inte för skador på delar som har konstruktionsfel, eller om skadorna beror på rost.
  • Många försäkringsgivare erbjuder möjligheten till en högre självrisk för att sänka din premie.
  • Helförsäkringar täcker ofta även mot kupéskador, feltankning, eller en helt ny ersättningsbil om den stjäls eller totalförstörs.
  • Brukar även inkludera borttappade bilnycklar och ersättning för dessa.

Märkesförsäkring

De flesta bilproducenter erbjuder lite mer exklusiva försäkringar. Dessa sker i samarbete med försäkringsbolagen, men de brukar inkludera unika förmåner som inte brukar framgå i vanliga fall.

En av dessa är lägre självrisk för skador som inte täcks av vagnskadegarantin, medan en annan kan röra sig om bilbärgning som kan beställas online. 

Många märkesförsäkringar inkluderar även garantier om reparationer hos en auktoriserad verkstad, men du kan även få rabatt på din premie. Du hittar också märkesförsäkringar direkt på bilproducentens hemsida, men de kan också förekomma hos försäkringsbolagen själva.

Att tänka på: 

  • En märkesförsäkring bidrar ofta med unika fördelar för specifika bilmärken.
  • Brukar innefatta skadeservice dygnet runt.
  • Bärgning sker till närmaste märkesverkstad.
  • Premiummodeller är ofta dyrare att försäkra via en märkesförsäkring.

Veteranbilsförsäkring

Veteranbilar har ofta egna försäkringar om de uppfyller vissa kriterier. För dessa fordon blir premien billigare jämfört med de ovan nämnda alternativen, framförallt om de har över 30 år på nacken. Det finns en del skillnader bland de olika försäkringsbolagen, men du kan alltid välja olika nivåer av skydd för att anpassa försäkringen till din bil.

Att tänka på: 

  • Veteranbilar kan förvisso försäkras med vanliga bilförsäkringar, men priset brukar i regel bli högre. 
  • Du kan få rabatt om du tecknar både din hemförsäkring och veteranbilsförsäkring hos ett och samma försäkringsbolag.
  • Kriterier som behöver uppfyllas inkluderar vanligtvis att bilen är 20 till 30 år gammal, att du inte använder den i yrkesmässig trafik,samt att den endast körs 500 mil per år.
  • Säsongen för veteranbilar är kort och detta är även anledningen till att många vill ha en garageförsäkring under tidig vår, hösten och vintern.
  • Veteranbilsförsäkringarna gäller vanligtvis i alla EU/EES länder.

Terrängfordonsförsäkring

Terrängsfordonsförsäkring är viktigt att ha för din fyrhjuling, då det finns andra regler för vart en ATV får köra.

Fordonsförsäkringar finns för alla de vanligaste fordonen i Sverige. På Försäkringsguiden har vi kollat närmare på flera av dessa försäkringar. De försäkringar som vi i dagsläget har sammanställt och jämfört är:

Jämför bilförsäkring

Jämför båtförsäkring

Jämför husvagnsförsäkring

Jämför MC-försäkring

Jämför snöskoterförsäkring

Senast granskad: 5 juli, 2023