Vilka kattförsäkringar täcker FORL?

FORL eller FORL/TR är en tandsjukdom som drabbar äldre kattdjur. Den kräver veterinärvård under lång tid och är därför mycket kostsam att behandla. När du väljer kattförsäkring är det därför viktigt att du känner till FORL och att du tar reda på vilket skydd din försäkring erbjuder mot denna smärtsamma kattsjukdom. För om din katt väl drabbas, så är det för sent att skaffa sig ett försäkringsskydd!

Vad är FORL?

Först och främst ska vi reda ut vad FORL egentligen är. Själva förkortningen står för Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. FORL kallas också för TR (Tooth resorption eller tandresorption) och är en tandnedbrytningssjukdom som drabbar katter. Mycket enkelt förklarat kan man säga att katterna får hål i tänderna.

Det som egentligen händer är att emaljen bryts ner så att tandvävnaden (pulpan) blottläggs. Forskningen har ingen entydig bild av vad detta beror på, men vi har sett en ökning de senaste åren. Eftersom vi inte vet exakt vad sjukdomen beror på så är det också i det närmaste omöjligt att förebygga dem.

Dessvärre är FORL/TR en väldigt smärtsam sjukdom för våra katter och tyvärr är den också ganska vanlig. Man brukar säga att det drabbar ca 30 procent av alla katter och ju äldre din katt bli desto högre är risken att den drabbas. Hos ManyPets ingår skydd för FORL i Standard och Premium.

Svårt att upptäcka

FORL mycket svårt att upptäcka för dig som kattägare. Skadorna kommer under tandköttskanten och katter är otroligt smärttåliga vilket gör att det är svårt att se att de har ont. Du kan upptäcka FORL genom att din katt dreglar eller får försämrad aptit. Var också uppmärksam på om din katt plötsligt inte vill äta torrfoder längre utan bara vill ha blötmat. Det kan vara ett tecken på tandsmärtor. Ta för vana att med jämna mellanrum undersöka din katts mun. Då ökar du sannolikheten att du tidigt upptäcker om något är fel eller om katten är öm i munnen. Om du misstänker att din katt har drabbats av FORL/TR så måste du söka veterinärvård så fort som möjligt, eftersom det är mycket smärtsamt för din katt.

Behandling av FORL/TR

Först och främst måste man göra en undersökning av kattens tänder. Då måste katten sövas och man går sedan igenom tand för tand. Angreppet sker först under tandköttskanten vilket gör att det inte räcker att titta i munnen, utan man måste röntga tänderna.

Om undersökningen visar att din katt har drabbats av FORL så drar man i regel ut de drabbade tänderna. Det finns nämligen inget sätt att ”laga” de angripna tänderna. Antingen drar man ut hela tanden med roten eller också kapar man tanden och syr igen. Det beror lite på hur långt gångna problemen är.

Det också viktigt att regelbundet göra uppföljande kontroller eftersom det är stor sannolikhet att en drabbad katt får återkommande problem med FORL. Utan ett bra försäkringsskydd kan det alltså bli en både utdragen och kostsam process.

Ta reda på om din försäkring täcker FORL/TR

Eftersom din katt måste sövas och behandlas av veterinär så drar kostnaderna snabbt iväg vid FORL-behandling. Därför är det viktigt att du har koll på om din kattförsäkring täcker dessa kostnader. Det är mycket ovanligt att problemen dyker upp innan fem års ålder, men det är viktigt att du har detta i åtanke redan när du försäkrar din kattunge. När en katt väl har drabbats måste man nämligen gå på återkommande undersökningar så det kan vara värt väldigt mycket i slutändan att man valt ett försäkringsbolag som ger ersättning för FORL/TR.

Många försäkringsbolag har nämligen ett undantag för FORL i sina försäkringsvillkor, men det finns faktiskt de som täcker denna otäcka sjukdom. Svedea är ett exempel på bolag som kan ge dig ersättning vid FORL, men bara om du har haft din katt oavbrutet försäkrad sedan den var högst två år gammal. Det samma gäller om du har din kattförsäkring hos ICA. Bolaget Bought by many inkluderar skydd mot FORL i sina två högsta försäkringsnivåer (standard och premium). Däremot ingår det inte om du väljer deras billigare bas-nivå.

Det finns också försäkringsbolag som erbjuder en tilläggsförsäkring som ger ett extra skydd mot FORL. Denna tilläggsförsäkring bör du väga in i priset när du jämför med ett bolag som har detta skydd i sin ordinarie försäkring. Tilläggsförsäkringen brukar du kunna teckna i efterhand, under förutsättning att din katt inte redan har drabbats av sjudomen.

Det finns också försäkringsbolag som kräver att du har haft din katt försäkrad hos dem i minst ett år innan de erbjuder skydd mot FORL. Detta kan vara viktigt att tänka på, framför allt om du har planer på att byta försäkringsbolag. Kolla noga upp vad som gäller så du inte förlorar ditt skydd. Som vi nämnde ovan så finns det bolag som kräver att du har haft din katt försäkrad hos just dem sedan katten var liten, annars ingår inte FORL-skyddet.

Kolla också om din försäkring har ett maxbelopp för FORL-ersättning. Vissa täcker kostnader ända upp till försäkringsbeloppet, medan andra har en begränsning på hur mycket ersättning du kan få per år för FORL-behandling.

Sammanfattning

FORL är en mycket smärtsam sjukdom för din katt och när du misstänker att den drabbats måste du snabbt söka veterinärvård. Behandlingen måste ofta pågå kontinuerligt eftersom fler och fler tänder brukar drabbas. Det innebär att kostnaden ofta skenar i väg. Därför är det viktigt att redan från början kontrollera om din kattförsäkring täcker dessa kostnader. Många bolag har nämligen undantagit FORL i sina försäkringsvillkor. Om du någon gång byter kattförsäkring är det viktigt att du ser till att du inte förlorar ditt försäkringsskydd mot FORL/TR. Det finns nämligen bolag som kräver att du har haft försäkringen länge hos just dem för att försäkringen ska täcka FORL.

Det kan vara mycket att sätta sig in i när du ska teckna en kattförsäkring, men eftersom du ska ha försäkringen i många år så är det väl värt att läsa på lite. FORL är en mycket obehaglig sjukdom som måste behandlas om det uppstår, så därför är det särskilt viktigt att du kontrollerar om din försäkring gäller för detta.

Senast granskad: 11 januari, 2023