Säkerhetsdörr och hemförsäkring – Hur påverkas priset?

En del försäkringsbolag sänker din kostnad för hemförsäkringen om du har en säkerhetsdörr. Det är även så att den minskar risken för inbrott, ger dig en tystare lägenhet, men erbjuder dessutom ett mycket bättre brandskydd.

Du behöver vanligtvis inte betala någon självrisk om något blir stulet, om du har en säkerhetsdörr installerad i lägenheten eller bostaden. De levereras också i mängder av storlekar och klassificeringar där RC3 är den populäraste, specifikt för att den är skapad för att motstå ett inbrottsförsök i fem minuter som anses vara standarden idag.

Billigare hemförsäkring med säkerhetsdörr

I vissa fall kan du få en billigare hemförsäkring när du införskaffar en säkerhetsdörr. Det är däremot långt ifrån alla försäkringsbolag som ger dig rabatt, samt att bytet till säkerhetsdörr kan innebära hyrespåslag beroende på vilken fastighetsägare du har. 

Här har vi tagit med några exempel på hur rabatterna skiljer sig gällande säkerhetsdörrar: 

  • Folksam: 5 % rabatt på hemförsäkringen, även bostadsrätt.
  • Länsförsäkringar: 10 % rabatt (endast i lägenheter i flerfamiljshus).
  • Trygg Hansa: Ingen rabatt för säkerhetsdörr, däremot 8 % om du skaffar hemlarm från Sector Alarm.
  • If: Ingen rabatt på ditt pris om du har en säkerhetsdörr.

Du kan inte kräva en säkerhetsdörr i en hyreslägenhet

Enligt Hyresgästföreningen har du ingen laglig rätt till en säkerhetsdörr. En sådan kan däremot installeras i samråd med fastighetsägaren, dock behöver du spara den gamla dörren eftersom den tillhör bostaden.

Vid flytt måste du även vara överens med hyresvärden om dörren ska vara kvar eller inte. Det kan dessutom skilja sig när det gäller valet av dörr då vissa fastighetsägare vill välja dem själv. Själva storleken på hyrespåslaget kan också variera från 50 till 200 kr i genomsnitt, men även här finns det skillnader beroende på var du bor.

Förhandlingen om kostnaden sker mellan bostadsföretaget och Hyresgästföreningen, men du behöver också skriva på ett godkännande till bytet av dörr. Det finns dock fall där ett godkännande inte krävs, om hyreshöjningen är väldigt låg.

Vilka aktsamhetskrav finns kring säkerhetsdörrar?

En positiv aspekt med säkerhetsdörrar är att du slipper självrisken vid stöld eller inbrott. Däremot ingår alltid särskilda aktsamhetskrav som du behöver uppfylla, om du vill få ut ersättning från ditt försäkringsbolag. Tänk på att du inte täcks av försäkringen om du har släppt in en person frivilligt som stjäl dina värdesaker, eller förstör din egendom.

Om du inte befinner dig i din bostad måste följande krav uppfyllas: 

  • Altan-, terrass- och balkongdörrar ska vara låsta eller reglade
  • Alla fönster och luckor måste vara stängda
  • Du får inte glömma din nyckel i närheten av ditt hem. Den får inte heller innehålla namn- eller adressuppgifter. Du måste också se till att byta lås om du misstänker att någon obehörig har tillgång till din bostad.

Utöver detta måste även fönster i andra rum vara stängda, låsta eller reglade när du sover. Vi rekommenderar att du går igenom aktsamhetskraven i villkoren när du tecknar din hemförsäkring, för att ta reda på exakt vad som gäller.

Vilka säkerhetsdörrar räknas som godkända?

Försäkringsbolagen anser att en dörr är säker nog om den uppfyller kraven på ”godkänd låsenhet”. I korta drag innebär det att ytterdörren är försedd med antingen dubbla lås, eller ett tvåfunktionslås.

Denna information hittar du hos Brandskyddsföreningen som även påpekar att säkerhetsdörrar minst ska inkludera motståndsklass 3 (RC 3). Montage ska dessutom ske enligt tillverkarens anvisningar, en viktig detalj vi vill understryka. Låsenheten ska också kunna medge öppning från insidan, utan användning av nyckel.

Säkerhetsdörrar med varierande inbrottsklassificering

De flesta tillverkare meddelar att deras dörrar inkluderar krav för motståndsklass RC 2, RC 3 och RC 4 där klass 3 är standarden. En klass 2 dörr skyddar exempelvis endast 3 minuter mot ett aktivt angrepp vilket inte nödvändigtvis räcker för att larma polis till platsen. Numera anges säkerhetsklassificeringen enligt RC (Resistance Class), i enlighet med den europeiska standarden för inbrottsklassade dörrar. 

Om du vill veta vilka bolag som erbjuder säkerhetsdörrar ser du ett axplock av dem här: 

  • Daloc
  • Secor
  • Proloc
  • Swedoor
  • Prodoor

Ersättning vid inbrott när du har en säkerhetsdörr

Alla försäkringsbolag ersätter vid stöld, men du behöver dock bevisa att du har blivit drabbad av ett inbrott. Normalt sett räcker det att det finns spår på dörren från verktyg eller forceringsförsök, men du måste också säkerställa att andra ingångsvägar har varit stängda och låsta.

Försäkringsbolagen täcker enligt praxis lösöre upp till ett visst belopp. Denna kan även skilja sig beroende på vilket bolag du anlitar, samt hur omfattande försäkringspaketet är. En del av dem sätter 1,5 miljoner kr som standard för hem- och villaförsäkringar, men beloppet blir givetvis lägre för en mindre hyresrätt.

Tillval till säkerhetsdörren

Det finns extra utrustning som du kan införskaffa för att öka skyddet trots att du redan har en säkerhetsdörr installerad. Några av dessa är kodlås, specialdesignat brevinkast, nyckelbrickor, eller ett elektroniskt tittöga som kan passa bra för dig som bor i villa.

Vanliga frågor och svar

Kan man bryta sig in i en säkerhetsdörr?

Ja, en säkerhetsdörr är ingen garanti för att skydda mot ett aktivt inbrott. Den är skapad för att fördröja tiden det tar att bryta upp den med verktyg som mejslar, hammare och kilar. Dörrarna har blivit allt mer populära i utsatta områden, bland annat i Stockholm och andra stora städer.

Vad kostar en lägenhetsdörr?

En vanlig lägenhetsdörr (ej innerdörr) kostar allt från 1500 kr upp till 5000 kr. Säkerhetsdörrar kan däremot kosta allt mellan 15 000 och 25 000 kr.

Hur öppnar man en säkerhetsdörr?

Den öppnas på samma sätt som en vanlig dörr, alltså med en nyckel, kod eller elektronisk bricka. 

Vad räknas som säkerhetsdörr?

Dörrarna är säkerhetsklassade enligt RC eller Resistance Class. Du hittar många olika varianter som sträcker sig hela vägen från RC 1 till RC 6.

Hur vet jag om jag har en säkerhetsdörr?

Det märker du genom att titta på dörrbladen som är stålförstärkta i säkerhetsdörrar. De använder också mer sammanhängande låskonstruktioner där både hakreglarna och dörrbladen ingår i låset.

Vad är en säkerhetsdörr?

Det är en dörr som har bättre skydd mot inbrott, klassificerade inom EU enligt standarden SS-EN 1627. Du kan bland annat leta upp dem via Prisjakt eller andra prisjämförelsesidor, alternativ via tillverkarna själva.

Senast granskad: 5 juli, 2023