Hoppa till innehåll

Jämför och hitta bästa hundförsäkringen 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, ICA Försäkring, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer och Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Att hitta den bästa hundförsäkringen är lätt när man vet vad man ska leta efter. Vad som gör en försäkring optimal för just din hund beror främst på priset, fördelar, självrisken och karensdagarna.

Det enklaste sättet att välja hundförsäkring är att jämföra de fyra kriterierna. Här kommer några förklaringar som hjälper dig hitta den hundförsäkring som är bäst i test för dig.

Fördelar
 • Högsta ersättningsbelopp på marknaden
 • Samma villkor oavsett ras
 • Fast självrisk från 0 kronor
 • Lång självriskperiod
 • Valpar kan försäkras redan vid 4 veckors ålder
Maxersättning
140 000 kr
Karenstid
0-14 dagar
Fast självrisk
0 kr, 1 500 kr eller 3 500 kr
Rörlig självrisk
15 eller 25 %
Självriskperiod
1 år
Livförsäkring upphör
9 år
Fördelar
 • Högt rankad försäkring
 • Högsta maxersättningen i branchen med Stor
 • Välj mellan Mini, Mellan och Stor
Maxersättning
150 000
Karenstid
14 dagar
Fast självrisk
1 800 kr eller 3500 kr
Rörlig självrisk
15% eller 25%
Självriskperiod
8,10 eller 12 års ålder beroende på ras
Fördelar
 • Valbar livförsäkring
 • Valbar veterinärförsäkring
 • Valbar tandvårdsförsäkring
Fördelar
 • Ingen karenstid
 • Läkemedel omfattas upp till valt maxbelopp
 • Rehabilitering, röntgen och dolda fel ingår
Maxersättning
30 000 kr – 60 000 kr
Karenstid
0 dagar
Fast självrisk
2000 kr – 3000 kr
Rörlig självrisk
15% – 25%

Topp 3 bästa hundförsäkringar 2022:

 • ManyPets
 • Moderna försäkringar
 • Dina Försäkringar

Vad är en hundförsäkring?

En hundförsäkring är som en olycksfallsförsäkring för hunden. Det är nämligen som så att operationer och andra skador som din hund i värsta fall kan behöva vara med om kan kosta väldigt mycket att behandla. Därför är en bra hundförsäkring livsviktig.

Jämför prisnivåer

Priset är såklart inte det enda som spelar roll, men det är en viktig del. De flesta hundförsäkringar kostar några hundralappar i månaden, men vad du får för dem varierar mycket. Den bästa och billigaste hundförsäkringen för dig måste inte vara den som är bästa och billigaste hundförsäkringen för andra.

Det viktigaste att titta på är maxersättningen. Den summa som kan betalas ut varje år kan variera med hundra tusen kronor. Det är pengar som kan göra en enorm skillnad för ditt och valpens välmående.

Kolla vilka fördelar som ingår

Försäkringsbolagen har alla olika erbjudanden där olika fördelar ingår. Det kan till exempel vara att ersättningsnivån inte sänks när hunden blir äldre, eller att försäkringen omfattar sådant som rehabilitering. 

Det finns även försäkringsbolag som täcker medicin, kastrering eller avlivning i sin basförsäkring. Vissa försäkringsbolag erbjuder även rabatter på framtida premier för skadefria år.

Se över självriskens omfattning

Ingen försäkring täcker hela veterinärkostnaderna, och alla erbjuder olika stor ersättning.

Det finns tre delar av självrisken att ha i åtanke

 • Fast självrisk
 • Rörlig självrisk
 • Självriskperiod

En fast självrisk är en fast summa, som du som ägare betalar 100 procent av. Skulle vården kosta mindre än den fasta självrisken, ersätter inte försäkringsbolaget utgiften.

Den fasta självrisken betalas en gång per självriskperiod. Beroende på försäkringens villkor kan självriskperioden vara en månad, ett halvår eller liknande. Under självriskperioden behöver du bara betala den rörliga självrisken för varje veterinärbesök.

Den rörliga självrisken är en andel av djurets sjukvårdskostnad som du som ägare står för. Den brukar motsvara cirka 15–25 procent.

Tips! En längre självriskperiod är bättre, eftersom den fasta självrisken bara betalas en gång även om djuret behöver fler veterinärbesök.

Generellt blir försäkringspremien högre när självrisken är mer generös. Om du väljer en billig försäkring kan det därför bli dyrare om det skulle hända hunden något.

Håll koll på antalet karensdagar

En karensdag innebär en undantagsdag. Det innebär att en åkomma som uppkommer ett visst antal dagar efter försäkringen har tecknats inte ersätts. Karensdagar används av försäkringsbolagen som en garanti om att försäkringar inte köps efter att skadan är skedd.

Det finns försäkringar utan karensdagar. ICA:s hundförsäkringar har ingen karenstid, och för vissa prisnivåer erbjuder även Svedea försäkringar utan karensdagar.

Hos övriga försäkringsbolag är normen 20 dagar. Anledningen till att karensdagarna finns är för att försäkringen inte ska kunna tecknas på grund av en olycka. Försäkringar ska tecknas i förebyggande syfte.

Vad kostar en hundförsäkring?

När det kommer till hundförsäkringar är kostnaden lika unik som hunden själv. För att veta vad en specifik hunds försäkring kan komma att kosta är det därför bäst att kontakta försäkringsbolaget och fråga.

De viktigaste faktorerna som påverkar prisnivån

 • Ålder
 • Ras
 • Kön

Kan man få rabatt på hundförsäkring?

Hos de allra flesta försäkringsbolag går det att få valprabatt, förutsatt att hunden försäkras innan sin första födelsedag. För det första försäkringsåret går det att få mellan 20 och 40 procent rabatt på sin hundförsäkring.

Tips! Ju tidigare du försäkrar din valp, desto billigare blir försäkringen. Du kan inte bara få rabatt, du kan även få ett utökat skydd för exempelvis dolda fel.

Många försäkringsbolag erbjuder även samlingsrabatt. Något överraskande behöver inte allt som samlas vara hundar. Det kan även vara så att du försäkrar hunden hos samma bolag som du har tecknat din hemförsäkring hos.

Det finns ett par mer ovanliga rabatter. Det finns bland annat bolag som erbjuder rabatt för hundägare som arbetar med djurvård. I vissa fall kan man även få rabatt för försäkring av servicehundar.

Vad kostar en hundförsäkring per år?

En hundförsäkring kostar i genomsnitt knappt 1 900 kronor per år, enligt siffror från Råd och rön. Den siffran gäller för Sveriges vanligaste hundras – en labrador retriever, när vi på Försäkringsguiden beräknade genomsnittet på kostnaden för honor och hanar. Rasen ger en bra riktlinje, eftersom den enligt Svenska Kennelklubben i huvudsak är frisk men har en del problem som gör den dyrare att försäkra.

Det kan därför vara så att samma ägare betalar två olika premier för sina hundar. Skulle en vara äldre, hona och engelsk bulldogg kostar hon mer att försäkra än en ung jämthundsvalp, eftersom hon sannolikt kommer att ha fler hälsoproblem.

Snåla inte på maxersättningen. Pengarna rinner snabbt i väg när hunden behöver hjälpen som mest.

Är den billigaste hundförsäkringen alltid bäst?

Det finns förvisso klara fördelar med att en hundförsäkring är billig, och det finns många kandidater med låga priser som ger ett bra skydd. Vilken som passar bäst beror dock på din hund.

En försäkring som står ut i de tester som har gjorts är Moderna Hundförsäkring, som ansågs bäst i ett opartiskt test gjort av Konsumenternas. Försäkringen erbjuder överlägset längst självriskperiod med 365 dagar. Livbeloppet sjunker inte med hundens ålder, utan ligger kvar på samma nivå livet ut. Dessutom är de ett av de billigaste alternativen.

Vilken hundförsäkring är bäst för en äldre hund?

Äldre hundar är dyrare att försäkra eftersom de sannolikt kommer att behöva mer veterinärvård. En passande försäkring har därför hög maxersättning och lång självriskperiod.

En äldre hund tenderar att ha fler hälsoproblem, precis som för människor. Det är därför svårt att hitta ett försäkringsbolag som försäkrar en hund över sju år, eftersom det är en hunds ungefärliga medelålder.

ICA:s försäkring är en av de få som går att teckna oavsett hundens ålder. Maxersättningen är förvisso lägre än önskvärt för en äldre hund, men alla försäkringar är bättre än ingen alls.

Vilken hundförsäkring är bäst för en blandrasig hund?

Blandrasiga hundar är billigare att försäkra eftersom de brukar ha färre hälsoproblem. De har dock en klar nackdel: det är mycket svårare att förutse eventuella ärftliga sjukdomar.

Svedea är det billigaste försäkringsbolaget och kan av den anledningen vara ett bra val. Eftersom en frisk hund sällan behöver utnyttja de allra största maxersättningarna kan det vara en bra idé att undvika de allra dyraste försäkringsbolagen.

Vilken hundförsäkring passar bäst för en ras med sjukdomshistoria?

Vissa raser har genetiska problem på grund av felaktig avel. Ofta rör det sig om problem med andningsvägar, leder eller ögon.

En hund av en ras som fransk bulldog eller mops behöver därför opereras förr eller senare. På grund av det står det i de stora försäkringsbolagens villkor att ersättning inte ges för vissa specifika problem.

Vissa försäkringsbolag ger ingen ersättning för problem med

 • Luftstrupen
 • Mjuka gommen
 • Näsborrar
 • Slemhinnor

Tänk på! Läs försäkringsbolagens villkor noga om du har en ras med strulig hälsa, som fransk bulldog. Ofta skrivs rasspecifika begränsningar av ersättningen ut i det finstilta.

Eftersom ersättning inte ges för dessa operationer, som många gånger är nödvändiga, bör du som ägare ha en ordentlig buffert för hundens veterinärbesök. 

Om ekonomin på något sätt kan tänkas bli ett problem, bör du som ägare välja en annan hundras som går att försäkra. En enda operation kan med lätthet gå på flera tiotals tusen kronor.

Vad ingår i en hundförsäkring?

En hundförsäkring består av två delar: livförsäkring och veterinärförsäkring. Tillsammans täcker de hundens basala kostnader. 

Det finns några villkor som är gemensamma för alla försäkringar. En av dem är det så kallade aktsamhetskravet.

Aktsamhetskravet innebär att du som ägare har skyldighet att ge hunden den mat, vård och plats den behöver. En vanvårdande hundägare får alltså inte ut någon ersättning även om en skada normalt sätt skulle täckas.

Livförsäkring

En livförsäkring innebär att en ersättning betalas ut om hunden skulle försvinna. Det kan handla om en avlivning, en naturlig död, att hunden springer bort eller förlorar sitt användningsområde.

Den ersättning som betalas ut motsvarar hundens livvärde. Livvärdet eller livbeloppet är den summa som hunden skulle kosta att ersätta. Det baseras alltså på rasen, könet, åldern och hundens meriter och särskilda förmågor.

Exempel: Britt har diabetes och bor själv i ett hus utanför stan. Hon köper därför en servicehund. Hunden, Torsten, var färdigtränad och kostade 50 000 kronor att köpa. Snart kan Britt inte föreställa sig livet utan hans hjälp. Britt har därför tecknat en livförsäkring för Torsten, för att alltid kunna känna sig trygg.

Veterinärförsäkring

Veterinärförsäkringen är den del som täcker eventuella sjukdomsfall som hunden kan råka ut för. Den är enkelt uttryckt vad vi tänker på när vi tänker på hundförsäkring.

Exakt vad en veterinärförsäkring täcker varierar mycket. Se därför till att se över villkorens finstilta delar. Vi kommer även att gå igenom några av de största frågetecknen kring tandvård, diabetes och skador orsakade av andra hundar.

Täcker en hundförsäkring tandvård?

Alla hundförsäkringar täcker tandvård i någon utsträckning. Minimum som täcks är problem som har uppkommit på grund av olyckor eller dolda fel. 

Ett dolt fel kan exempelvis vara ett felaktigt bett. Om ett problem uppstår med hundens valp, och det inte kunde förutspås innan försäkringen tecknades, täcks det av försäkringen hos de flesta.

Även sådant som att en tand har skadats under en leksession kan täckas.

Tips! Har din hund dålig andedräkt tyder det på att något inte är som det ska. Var noga med att borsta hundens tänder för att undvika problem med tandlossning, frakturer och inflammationer.

Problem som uppstår som följd av bristande tandhygien täcks sällan. Tandsten är ett väldigt vanligt problem hos hundar och bidrar till inflammationer och tandlossning.

Eftersom tandsten går att förebygga genom regelbunden tandborstning är det ingenting som täcks av hundförsäkringarna. Helst ska en hunds tänder borstas en gång per dag.

Ingår kastrering i en hundförsäkring?

En tumregel är att om kastreringen sker för att förbättra hundens hälsa täcks den av en försäkring.

Tips! Om en tik kastreras innan sitt andra löp kan hon även skyddas mot juvertumörer, det vill säga hundversionen av bröstcancer.

Ett exempel på en sådan kastrering är om en tik drabbas av diabetes mellitus. Den innebär att tiken under sitt löp blir insulinresistent. Om tiken kastreras kan hon bli fullkomligt återställd, och det täcks då av de flesta försäkringar.

Saknar kastreringen medicinsk motivering behöver den generellt finansieras på annat sätt.

Täcker en hundförsäkring skador från hundar och rovdjur?

En hundförsäkring täcker skador från rovdjur, men sällan andra hundar. Den generella regeln som gäller när det kommer till husdjur är att det är ägaren som är ansvarig för de skador som djuret orsakar. Det kan röra sig om skador på egendom eller personskador.

Om en hund till exempel skulle riva sönder en matta blir hundens ägare ekonomiskt skyldig att ersätta mattan. Samma sak gäller om en hund skulle skada ett annat husdjur, som i följande exempel.

Exempel: Fredrik är ute på promenad med Stella. Stella är kopplad, men det är inte Charlie som kommer flygande ur en buske. Ett bråk utbryter där den överraskade Stella biter Charlie. I slutändan blir det Fredrik som blir betalningsskyldig för Charlies skador, trots att han hade sin hund kopplad.

När det kommer till vilda djur är dock situationen annorlunda. Ett vildsvin har nämligen svårt att ersätta hundens skador ekonomiskt.

Vildsvinen har snabbt blivit ett av de största hoten för hundar och anses lika farliga som en björn för en oerfaren hund. Det är bara trafiken som tar fler liv än vildsvin.

I dessa scenarion täcker försäkringen generellt som vanligt med fast och rörlig självrisk. Vissa försäkringsbolag, till exempel Svedea, har ingen självrisk för skador tillfogade av rovdjur.

Andra försäkringsbolag har i stället en tilläggsförsäkring för jakthundar där självrisken utgår.

Vilka tilläggsförsäkringar ingår i hundförsäkringar?

Vilka tilläggsförsäkringar du behöver beror helt på din hund. De allra flesta försäkringsbolag har olika typer av tilläggsförsäkringar. Det rör sig ofta om att försäkra hundens användbarhet.

Det finns till exempel unikt utformade försäkringar för jakthundar eller hundar ämnade för avel. Om dessa hundar förlorar sin förmåga på grund av skada eller ålder, ersätts det av försäkringen.

Det finns även försäkringar för hundar som kommer att vistas utomlands. Försäkringarna täcker oftast utlandsvistelser i 45 dagar. Skulle en längre vistelse bli aktuell behövs någon form av tillägg.

Måste man ha en hundförsäkring?

Det finns ingen lag för det, men det är rätt dumt att låta bli. Det här är varför du bör ha en.

Tänk på att vård av djur inte subventioneras av staten. Det gör att ett veterinärbesök är mycket dyrare än ett läkarbesök.

Tänk på! En sjuk eller skadad hund kostar mycket att ta hand om. Det är tyvärr inte ovanligt att oförsäkrade hundägare inte har råd med den vård som behövs. Vissa funderar i dessa lägen på att avliva sin hund. Försäkra dig om att du aldrig hamnar i den situationen genom att teckna en hundförsäkring.

En operation av en hund som har svalt något olämpligt kan kosta uppemot 10 000 kronor. Det är till och med lågt räknat och förutsätter att allt går enligt planerna.

Den som har en försäkring med fast självrisk på 1 500 kronor och en rörlig på 15 procent behöver då betala knappt 3 000 kronor. En oförsäkrad hundägare får betala hela beloppet, alltså 10 000 kronor.

Även om hundförsäkringens årsavgift på två eller tre tusenlappar räknas in har man i ett sådant fall ändå sparat en hel del pengar.

Kan man försäkra alla hundar?

Alla hundar går att försäkra förutsatt att man börjar tidigt. Hur mycket det kostar att försäkra en specifik hund är dock varierande baserat på hundens ras och kön, som tidigare nämnt.

Dessvärre går det inte alltid att försäkra äldre hundar. 

De flesta försäkringsbolag försäkrar inte varghybrider. En varghybrid är precis som det låter en valp med varganlag. En valp räknas som en varghybrid om en varg finns med i stamtavlan de närmsta fyra eller fem generationerna.

Det är enligt lag förbjudet att föda upp varghybrider, och hundar får heller inte kallas för varghybrid i eventuella annonser, enligt Jordbruksverket.

När kan man försäkra sin hund?

Man kan försäkra sin hund från och med att den är sex veckor. 

Den som försäkrar sin hund innan den blir fyra månader får i många fall fördelar såsom ett större skydd och en lägre karenstid. Ofta täcks även fler sjukdomar av försäkringen, som till exempel dolda fel.

Tips! En äldre hund som varit försäkrad hela sitt liv fortsätter att vara försäkrad även om den byter ägare. I dessa fall skrivs försäkringen bara över. Skrivs försäkringen över spelar det ingen roll att hunden är äldre.

Ju snabbare en hund försäkras, desto lägre tenderar premien att bli. Det beror på att yngre hundar inte är lika sjuka som äldre, vilket gör att du som ägare har investerat mer i försäkringen. På så sätt är du täckt hela hundens liv, men behöver inte betala lika mycket per år. Du får dessutom fler maxersättningar för hundens räkning eftersom de uppdateras varje år.

Hur betalas ersättningen ut vid olycksfall?

Det finns några olika tillvägagångssätt för försäkringsbolagen att betala ut ersättningen. Antingen ligger du som djurägare ute med pengar, eller så används så kallad direktreglering.

I de fall du ligger ute med pengar samlar du alla besöksspecifikationer och fakturor. Ta bilder på samtliga utlägg som du har gjort och skicka in dem via den mejl eller sida som försäkringsbolaget angett.

Hur fungerar direktreglering?

Om du använder direktreglering betalar du  bara betalar en viss procent av veterinärkostnaderna.

Med direktreglering menas att veterinärkliniken och försäkringsbolaget direkt löser skulden sinsemellan. På så sätt behöver du inte ligga ute med pengar och vet direkt hur stor utgift det blir.

Vilka är de vanligaste sjukdomarna hos hundar?

Precis som hos människor finns det vanligt förekommande diagnoser. För den med kunskap och erfarenhet är det lätt att ta tag i problemet innan det har hunnit bli akut.

Enligt Agria är följande sjukdomar de allra vanligast förekommande

 1. Livmoderinflammation
 2. Hudtumör
 3. Juvertumör
 4. Öroninflammation
 5. Stick-, bit- och skärsår

Livmoderinflammation

Det är tyvärr väldigt vanligt att tikar drabbas av livmoderinflammation. Det innebär att tikens livmoder fylls med var och sväller upp.

Om inflammationen inte behandlas kommer den att bli hundens död. Livmodern kan spricka, vilket riskerar att leda till blodförgiftning. Det är därför oerhört viktigt att känna igen symptomen och kontakta en veterinär omgående.

Livmoderinflammation är en av de sjukdomar som de allra flesta försäkringsbolag täcker, förutsatt att tiken kastreras.

Hudtumör

Det finns många typer av tumörer att få, och alla behöver inte vara en katastrof. Hos hundar är de flesta tumörer nämligen godartade. 

Hudtumörerna ser olika ut baserat på om de är elakartade eller inte. De gånger du som ägare behöver oroa dig är när de är såriga och hårlösa. Är de däremot släta och täckta av päls behöver du oftast inte oroa dig. Det kan i dessa fall röra sig om fettknölar eller vårtor.

Oavsett typ av tumör bör du kontakta en veterinär för att ta cellprover. Ju tidigare en elakartad tumör upptäcks, desto lättare är den att behandla och desto färre men får hunden.

Juvertumör

Juvertumör är vad bröstcancer kallas när det drabbar hundar. På samma sätt som hos människor uppstår en knöl i hundens juver.

Ungefär hälften av alla juvertumörer är godartade, vilket lämnar lika många elakartade. Ju tidigare tumören upptäcks, desto större odds har hunden att klara sig.

Öroninflammation

Alla hundar kan drabbas av öroninflammation. Det är dock allra vanligast bland raser med hängande öron och bland hundar som vistas mycket i vatten.

Öroninflammation används som samlingsnamn för fall med bakterier och jäst som får fäste i hundens öra. Vanligen märks det på att hunden börjar lukta illa ur öronen.

Stick-, bit- och skärsår

En annan vanlig skada på hundar är olika traumatiska hudskador. Det innebär att hunden har lyckats sticka sig själv på en gren eller skurit tassen på en glasbit. Den här kategorin omfattar även de skador som kan uppstå efter attacker från andra hundar.

Skador kan se ofarliga ut, men ta ingenting för givet. Ofta blir skadan snabbt värre om den ignoreras. De gånger huden har punkterats är det viktigt att rengöra med koksaltslösning, samt att rådfråga en veterinär om ett besök är aktuellt.

Den här typen av problem är omöjliga att förutse och täcks därför av i princip alla försäkringsbolag.

Navelbråck

Navelbråck innebär att valpens navel inte formades optimalt, och bukväggen är svagare än den bör vara. I vissa fall får inte valpen några problem alls.

Valpar med mindre tur kan ha en bukvägg som är så bräcklig att tarmarna letar sig ut i hålet, även känt som bråckporten. Det blir snabbt livshotande eftersom tarmarna kan vridas om.

Uppfödare tenderar att sälja valpar med navelbråck billigare. Det gör man för att kompensera för den framtida operation som kan komma att behövas. Det beror då på att det inte täcks av försäkringen.

Generellt ersätter alltså inte hundförsäkringen operationer och åtgärder för navelbråck.

Osteokondros

Osteokondros drabbar hundar som växer snabbt. Ledbrosket hinner då inte med i utvecklingen, vilket leder till sprickor och flagor. Några symptom är att valpen börjar halta och är stel i sina rörelser. 

I de flesta fall drabbas armbågslederna, men övriga leder kan också drabbas.

De flesta försäkringar täcker osteokondros förutsatt att valpen försäkrades innan sin fjärde månad i livet. Försäkringen får heller inte ha blivit avbruten sedan den tecknades.

Rotspetsabscess

En vanlig sjukdom hos hundar är rotspetsabscess. Det uppstår som en följd av att hunden har skadat en tand eller sitt tandkött, och en infektion bildas vid tandroten. Infektionen bildar ofta en böld eller en cysta.

Tecken på rotspetsabscess är att hunden undviker att tugga på en sida av munnen, får dålig andedräkt och mycket tandsten på en sida. När problemet inte upptäcks kan hunden även svälla upp i ansiktet, och var kan rinna ur nosen.

Är hunden försäkrad tidigt i livet kan vissa försäkringsbolag ersätta kostnaderna för rotspetsabcess. Agria är ett av de bolag som kan ersätta så kallade tandcystor i sina hundrasförsäkringar.

Diabetes 

I genomsnitt drabbas en procent av alla hundar av diabetes innan tolv års ålder.

Medicin för diabetes går in under ”medicin”. Om försäkringen har en del som täcker medicin, ersätter det även insulinet. 

Somliga tikar kan utveckla insulinresistens under skendräktighet. Även det blir en typ av diabetes, som dock går att bota. Om tiken kastreras försvinner problemet.

Vad menas med dolda fel hos hundar?

När en hund är valp kommer en veterinär att undersöka valpen. Det är en vanlig hälsokontroll, där eventuella sjukdomar, fel och risker skrivs ned.

Dolda fel innebär att hunden senare får ärftliga problem som inte gick att upptäcka när hunden var valp. Det kan röra sig om problem med leder, ögon eller tänder. Konstateras det att hunden har ett dolt fel täcks detta i de flesta fall av försäkringen, även om liknande ingrepp normalt inte täcks.

Ett exempel på ett dolt fel är bettfel. Det händer relativt ofta att en hund har ett bra bett som valp, som sedan försämras med hundens ålder. De gånger hundens bett försämrar dess livskvalitet täcker försäkringen korrigeringen. I vanliga fall får ägaren betala för hela bettkorrigeringen. 

När behöver jag ett veterinärvårdsintyg?

Ett veterinärvårdsintyg är samma sak som ett veterinärintyg. Det innebär att en veterinär har undersökt din hund, och noterat eventuella hälsoproblem.

Det finns olika typer av veterinärintyg som behövs till olika saker. 

 • Livintyg. Ett livintyg innebär att en veterinär undersöker djuret i samband med att hunden förlorar sin förmåga (i de fall hunden används till avel, service eller liknande), alternativt när hunden dör eller behöver avlivas. Livintyget skickas då till försäkringbolaget, som betalar ut livvärdet till ägaren.
 • Specialistintyg. Olika hundraser har olika problem, och vissa är lätta att överse för gemene veterinär. I dessa fall behövs en specialist. En sådan sjukdom som få utan spetskompetens upptäcker är patellas luxation, ögonproblem och hjärtbesvär. 
 • Hälsointyg. Ett hälsointyg behövs i regel för den som vill resa utomlands med sin hund. Reglerna är mindre strikta inom Europa, men för resor utanför EU krävs ofta intyg för specifika sjukdomar. Exakt vad som krävs går att läsa om på ambassadens hemsida. 
 • Besiktningsintyg. Ett besiktningsintyg är det som skrivs för valpen när den är liten. Det är även det intyg som tas med för att teckna försäkringen för sin nyhämtade valp.
 • Veterinärintyg vid skada. Ett veterinärintyg för skada brukar generellt användas inom utställningar eller tävlingar.

Vad är livbelopp och livvärde?

En hunds livbelopp motsvarar i de flesta fall vad hunden köptes för. Det innebär att livvärdet för en renrasig hund tenderar att vara högre än för en blandras.

I vissa fall stiger även livvärdet under hundens liv. Hunden har då tränats som servicehund eller för jakt, och är svårare att ersätta.

Livbeloppet betalas ut om hunden skulle behöva avlivas, förlora sin specifika förmåga eller springer bort.

Hur gör jag för att byta hundförsäkring?

I huvudsak byter du hundförsäkring genom att säga upp din nuvarande och teckna en ny. Det är dock viktigt att tänka huvudförfallodagen.

En hundförsäkring har en löptid på ett år, om ingenting annat anges i avtalet. Det går därför att byta en gång om året, om hunden ska vara konstant försäkrad.

Det går alltid att säga upp försäkringen tidigare, om man har bestämt sig och vill göra slag i saken. Försäkringen kommer dock fortfarande att gälla resten av försäkringsåret, och samma summa behöver betalas.

Tänk på! Det är skillnad på försäkringar för saker och försäkringar för personer. I det här fallet räknas hundar som saker, vilket är anledningen till skillnaderna i försäkringsvillkoren.

I de flesta fall ska det inte uppstå några problem om du vill byta försäkringbolag.

Hur gör jag för att teckna en hundförsäkring?

Det första steget i att teckna i en hundförsäkring är att besöka försäkringsbolagets hemsida. Där finns ett formulär att fylla i för att ge en uppskattning om vad försäkringen kan komma att kosta, baserat på hundens individuella förutsättningar.

När priset väl har räknats ut väljer du pris- och försäkringsnivå, samt eventuella tilläggsförsäkringar som du vill lägga till. Därefter är hunden försäkrad enligt ett avtal som gäller ett år framåt.

Kan någon annan än jag använda min hundförsäkring?

Hundens veterinärvårdsförsäkring är bunden till hunden, inte till dig som hundägare. Det innebär att den som är hundens vårdnadsgivare för tillfället kan nyttja försäkringen för hundens räkning.

Det finns dock undantag. Livförsäkringen betalas bara ut till den som har tecknat försäkringen. Samma sak gäller för avels- och användbarhetsförsäkring.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5
Rated 5 out of 5
5 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%