Sidan innehåller annonser

Jämför och hitta bästa villaförsäkringen 2022

Som ägare av en villa eller ett radhus är det viktigt att skydda såväl fastigheten som tomten med en villaförsäkring. Här har vi samlat allt du behöver veta för att hitta den rätta försäkringen för din villa 2022.

Bästa villaförsäkringen 2022:

 1. Hedvig Villaförsäkring
 2. ICA Villaförsäkring
 3. Gofido Hemförsäkring
 4. Moderna Villaförsäkring
 5. Länsförsäkringar Hemförsäkring
Testvinnare
4.7
/
5
 • Sveriges enda hemförsäkring utan bindningstid
 • Branschens mest generösa ersättning för elektronik
 • Drulle ingår utan extra kostnad i alla försäkringspaket
Fast självrisk
1 500 kr
Lösöre upp till
1 500 000 kr
Personskydd
Ja
Information om Hedvig Villaförsäkring
Rättsskydd 250 000 kr
4.5
/
5
 • 60 dagars reseskydd
 • Upp till 50 000 kr i ersättning för cykel
 • ICA-bonus för dig med ICA kort
4.4
/
5
 • Gör skadeanmälan på 2 min
 • Sätt din egen självrisk
 • Reseförsäkring ingår
Allrisk (Drulle)
Tillägg
Lösöre
Valbart
Grundsjälvrisk
1500 kr
Information om Gofido Hemförsäkring
Pris: Individuellt
Rabatt:
Trustpilot: 4,4/5
Betalning: Autogiro
Bindningstid: Nej
Val av hemförsäkring: Villa, Bostadsrätt, Hyresrätt
Skydd & tillägg från Gofido Hemförsäkring
Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
Reseskydd: 30 dagar
Överfallsskydd: Ingår upp till 26 år, finns sedan som tillägg
Ansvarsskydd: Upp till 5 000 000 kr
Försäkringsnivåer: Basförsäkring
Andra tillägg: Allrisk, Cykel, Barnvagn, Golf, Överfall
3.6
/
5
 • Fullvärdesförsäkring för ditt hus
 • Skydd vid brand, vattenskada, skadegörelse eller inbrott
 • Skydd för både dina saker och huset
Fast självrisk
Varierar
Lösöre upp till
50-100 000 kr (i medium & large)
Personskydd
Ja
Information om Moderna Villaförsäkring
Rättsskydd 300 000 kr
3.5
/
5
 • Stort utbud av tilläggsförsäkringar
 • Erbjuder bra rabatter
 • Skydd vid id-stöld
Allrisk (Drulle)
Tillägg
Lösöre
Grundsjälvrisk
Information om Länsförsäkringar Hemförsäkring
Pris: Individuellt
Rabatt: 10% webbrabatt första året och samlingsrabatt
Trustpilot: 1,4/5
Betalning: Autogiro, e-faktura, Kivra
Bindningstid: Årsavtal
Val av hemförsäkring: Villa, Bostadsrätt, Hyresrätt, Fritidshus, Gård, Student
Skydd & tillägg från Länsförsäkringar Hemförsäkring
Rättsskydd: Upp till 340 000 kr
Reseskydd: 45 dagar
Överfallsskydd: Upp till 1 000 000 kr
Ansvarsskydd: Upp till 5 000 000 kr
Försäkringsnivåer: Bas, Mellan, Stor
Andra tillägg: Allrisk angivna värdeföremål, Allrisk byggnad, Allrisk lösegendom, Hobbyverksamhet, Träskadeinsekter, Samlingar, smycken och klockor, Trygghetsavtalet, Utökat reseskydd, Bolåneskydd, Vattenvakten

Vad är en villaförsäkring?

En villaförsäkring ger ett mer omfattande skydd till ditt hus än en vanlig hemförsäkring och ger därför stor trygghet om olyckan skulle vara framme. En villaförsäkring är alltså som en mer passande och omfattande hemförsäkring för dig med villa.

Villaförsäkring bäst i test

Använd våra tabeller för att jämföra vilket försäkringsbolag som passar just din villa bäst. I slutändan är det du som behöver avgöra om det är pris eller maximera skadeståndsbelopp som är det viktigaste för dig.

Viktigt att tänka på när du ska jämföra villaförsäkring

Priser på villaförsäkringar varierar stort, och det gör också försäkringarnas villkor och innehåll. Det är därför viktigt att du tittar på båda bitarna när du ska jämföra villaförsäkringar.

Börja med att avgöra vilka villkor du behöver ha hos din villaförsäkring och vad den ska täcka. Sedan kan du jämföra de villaförsäkringar du hittar som uppfyller dina önskemål och välja den som blir billigast för dig. Ofta finns det rabatter och andra påverkande faktorer att räkna med där.

En sak att tänka på är ifall du vill ha villaförsäkringen separat från hemförsäkringen eller kombinera dessa i en enda försäkring. Försäkringsbolagen har lite olika upplägg när det gäller detta och båda varianterna kan kallas för villaförsäkring. Se därför till att du vet vilken typ av villaförsäkring du tecknar och om den även omfattar hemförsäkringens områden.

Vilka villkor bör villaförsäkringen ha?

Vilka villkor som är viktigast för dig beror på dig och din fastighet. Om du exempelvis reser mycket är det en god idé att titta efter villaförsäkringar med bra reseskydd. Om din fastighet eller tomt löper större risk för att råka ut för en viss skada på grund av läget eller ålder är det just den skadan du ska se till att försäkringen skyddar mot.

Därefter kan du undersöka vilken försäkring som ger dig det bästa priset för just de villkoren.

Så hittar du den billigaste villaförsäkringen

Priset på villaförsäkring sätts alltid genom en riskbedömning av försäkringsbolaget. Den här bedömningen kan se ut på olika sätt, och därför kan du bli erbjuden försäkring till olika pris trots att villkoren liknar varandra.

Vissa saker går att påverka själv för att sänka priset på villaförsäkringen. Du kan välja att öka självrisken och se till att förbättra säkerheten på huset. Du kan även hålla nere försäkringspriset genom att renovera och åtgärda fel på fastigheten.

Vad påverkar priset på villaförsäkringen?

Framför allt är det egenskaperna på villan och tomten den hör till som utgör försäkringsbolagets prisbedömning.

 • Området. Beroende på hur stor risken för brott och skador är i området där villan finns kan du få ett högre eller lägre pris på försäkringen.
 • Storlek på huset. Antal våningsplan spelar in i försäkringspriset, liksom den markyta som villan tar upp. Ju större huset är desto dyrare blir försäkringen.
 • Villans skick. Ett nyrenoverat hus där stammarna nyligen är bytta är billigare att försäkra än ett hus som inte har renoverats på ett tag. Även åldern på själva huset spelar förstås en roll för priset.
 • Antal våtrum. Med våtrum menas exempelvis toaletter, badrum och tvättstuga. Där finns en större risk för våtskador och mögel, och därför är det dyrare att försäkra en villa med flera våtrum.
 • Självrisk. Ofta har försäkringsbolagen en standardsumma för självrisker för olika situationer som kan uppstå. Men du har också möjlighet att välja en högre självrisk om du vill sänka kostnaden för försäkringen.
 • Säkerheten. Risken för inbrott bedöms mindre om du har ordentliga lås på både dörrar och fönster, och om du har larm installerade. Även åtgärder du gör för att förebygga risker för olyckor kan sänka priset på försäkringen.
 • Övriga hus på tomten. Finns det fler byggnader på tomten som ska försäkras styrs priset även av storleken på dessa.

Tips! Har du hemförsäkring via ett fackförbund kan du få ett extra bra pris på villaförsäkring hos försäkringsbolaget som facket har avtal med.

Villaförsäkring pris

Vad kostar en villaförsäkring? Snittpriset för en villaförsäkring ligger på 5 765 kronor per år. Priset för just din villaförsäkring är helt beroende av de olika faktorer som försäkringsbolaget tar med i sin bedömning. Därför kan du få en lägre eller högre försäkringspremie för just din villa.


Exempel priser hemförsäkring

FörsäkringsbolagVilla
Folksam557 kr
Dina367 kr
Hedvig303 kr
ICA490 kr
Länsförsäkringar527 kr
IF541 kr
Trygg-Hansa488 kr
Moderna504 kr
Gjensidige 554 kr

Vad är en villaförsäkring?

En villaförsäkring ger ett skydd mot en lång rad problem som kan uppstå för villaägare. Det kan exempelvis handla om inbrott, vattenskador eller att värmepannan går sönder. För att få hjälp i sådana situationer behöver du som äger en villa eller annan typ av bostadshus en villaförsäkring.

En villaförsäkring ger ersättning för skador på fastigheten och tomten där den är byggd. I villaförsäkringen ingår även fast inredning som hör till huset och andra byggnader på tomten. Det innebär alltså att exempelvis garage, växthus och friggebodar ingår i försäkringen för villan.

När det gäller fast inredning och installationer räknas bland annat rörledningar, värmepanna och inredning i kök och badrum. Villaförsäkringen brukar täcka funktionerna på dessa, men inte ytliga skador.

Villaförsäkringen gäller för dig som villaägare och för personer som delar samma hushåll som dig.

Vad ger villaförsäkringen för ersättning?

Villaförsäkringen kan ersätta dig för kostnader i samband med att huset eller tomten har blivit skadat, upp till ett visst maxbelopp.

Vid omfattande skador kan du också få hjälp med att reparera eller bygga upp huset till hur det såg ut innan skadan skedde. Då kan du även få hjälp med kostnader för alternativt boende under tiden om det behövs.

Vad är för skillnad mellan villaförsäkring och hemförsäkring?

Hemförsäkring och villaförsäkring hänger ofta ihop, men är egentligen två olika saker. Man kan säga att hemförsäkringen skyddar dina ägodelar som finns i hemmet, medan villaförsäkringen skyddar själva fastigheten och tomten som huset står på.

Villaförsäkring vs Hemförsäkring

Tips! Ibland kan försäkringsbolagen erbjuda en villahemförsäkring som kombinerar villaförsäkring och hemförsäkring

Många försäkringsbolag erbjuder en kombinerad försäkring som brukar kallas för villahemförsäkring. Den inkluderar även saker som förvaras i ditt hem, som i vanliga fall ingår i hemförsäkringen. 

Ibland kan villahemförsäkring vara ett billigare och smidigt alternativ till att teckna två separata försäkringar. Även där är det viktigt att se till att innehållet i försäkringen täcker det som du behöver.

Måste man ha både hem och villaförsäkring?

Nej, men ofta erbjuds något som kallas villahemförsäkring.

Måste man ha villaförsäkring?

Nej, det finns inget krav på att ha en villaförsäkring, men äger du en villa eller ett radhus bör du teckna en villaförsäkring. Kostnaderna för oförutsedda skador på huset eller tomten kan bli oerhört stora och en vanlig hemförsäkring ger ingen ersättning för detta. Om något skulle hända är det inte roligt att behöva betala allt ur egen ficka.

Vad ingår i en villaförsäkring?

Vad som ingår i en villaförsäkring kan se väldigt olika ut. Vissa försäkringsbolag har mycket omfattande innehåll i sina grundläggande villaförsäkringar, medan andra har mer av ett basutbud som sedan kan kompletteras med tilläggsförsäkringar.

Ofta erbjuder försäkringsbolag flera försäkringspaket beroende på hur stor villaförsäkring du vill ha.

Tänk på! Var alltid noga med att läsa villkoren för den villaförsäkring du är intresserad av. På så sätt försäkrar du att du får det skydd du behöver.

Ibland finns det vissa kriterier som måste uppfyllas för att villaförsäkringen ska ge någon ersättning vid en viss situation. Tänk också på att du alltid ska följa de aktsamhetskrav som anges för att förebygga skador, annars kan det hända att du får sänkt eller ingen ersättning.

Här följer ett antal exempel på situationer som vanligtvis täcks av en villaförsäkring.

Stöld och skadegörelse

Villaförsäkringen kan ge ersättning om fastmonterad egendom blir stulet. Du kan också få ersättning för skador på villan som uppstår i samband med inbrott. En villaförsäkring kan även inkludera vissa lösa föremål, som en cykel eller en barnvagn.

Brandskador

Villaförsäkringen täcker skador på byggnader eller tomten som orsakats av brand som har kommit lös. Det inkluderar även skador genom blixtnedslag eller explosion.

Om byggnaden ska repareras eller byggas upp gör försäkringsbolaget ett åldersavdrag på ersättningen. Det innebär att de drar av kostnaden för det nyare materialet som används till reparationen.

Läckage

Vattenläckage och översvämning från badrum, duschrum eller tvättstuga täcks av villaförsäkringen, liksom läckage av andra flytande vätskor. Försäkringen kan även gälla när läckaget skett genom ytskikt och tätskikt i sådana våtutrymmen. Då krävs det dock att rummet är byggt enligt gällande normer och regler, exempelvis med golvbrunn.

Däremot gäller villaförsäkringen inte våtskador som påverkar under lång tid, exempelvis röta eller svamp. Hussvamp ingår vanligtvis bara i villaförsäkringen om den har uppstått på grund av något av de läckage som försäkringen täcker.

Naturskador

En vanlig orsak till att villaägare utnyttjar villaförsäkringen är för skador från naturkrafter. Det kan handla om till exempel storm, snö eller översvämning. För stormskador krävs en viss vindhastighet för att försäkringen ska gälla.

Skadedjur

Råkar du ut för skadedjur kan du få hjälp genom villaförsäkringen. Du får hjälp med skadedjurssanering av exempelvis skadeinsekter, råttor och möss. Reparationer av skadorna brukar bara innefattas om det handlar om träskadeinsekter, till exempel husbock, som har orsakat skador på virke som påverkar bärigheten på huset.

Ansvarskydd och rättsskydd

Även du som äger villan har ett visst skydd via villaförsäkringen. Ansvarsskyddet hjälper dig med kostnader om du skulle bli krävd på skadestånd för skador som du anses ansvarig för. Det kan antingen handla om skador som sker på grund av att din egendom är dåligt skött eller om du orsakar skada på någon grannes egendom.

Rättsskyddet kan ersätta kostnader för rättegång och juridiskt ombud om en tvist kopplat till din villa eller tomt skulle uppstå i tingsrätten.

Vissa skydd kan finnas som tilläggsförsäkringar

En del skydd kan i vissa fall ingå i ett villaförsäkringspaket, medan du andra gånger behöver köpa till skyddet som en tilläggsförsäkring.

 • Allriskförsäkring. Detta skydd kallas även för drulle- eller otursförsäkring. Den skyddar vid plötsliga, oförutsedda skador, som att du repar parketten med en möbel eller tappar färg på golvet. Med allriskförsäkringen minskas också åldersavdraget för reparationskostnader, vilket gör att du får ut mer av försäkringen vid eventuell reparation.
 • Hemelektronik. Detta tillägg sänker självrisken om något skulle hända med dina elektriska ägodelar, som teven eller hemmabion. Tillägget kan också förbättra åldersavdraget för stationär hemelektronik.
 • Utökat skydd. Tilläggsförsäkringar kan ofta också utöka något av de grundläggande skydden som villaförsäkringen erbjuder. Exempelvis kan du utöka saneringsskyddet så att du också får hjälp med reparationer efter skadeinsekter.
 • Mobilförsäkring. En mobilförsäkring ersätter dig ifall din telefon blir stulen eller skadad.
 • Klockförsäkring. Klockförsäkringen skyddar dina klockor vid stöld eller skada.

Villaförsäkringen gäller även vid uthyrning

Villaförsäkringen gäller även när du hyr ut din villa i andra hand, delar av den eller ett annat hus på tomten. Ska du hyra ut huset omöblerat kan det till och med räcka med en villaförsäkring medan hyresgästen får stå för hemförsäkringen.

Om du hyr ut din villa och det uppstår en skada som gör att du inte får hyran utbetald kan du dessutom få ersättning för hyresbortfallet via villaförsäkringen.

Vanliga frågor om villaförsäkring

Behöver jag villaförsäkring till ett radhus?

Ja, bor du i ett radhus behöver du ha en villaförsäkring för att skydda ditt hus. Du kan välja någon av de aktörer vi har listat och jämföra deras för och nackdelar. Det finns även andra försäkringsbolag såsom t.ex Folksam eller Swedbank som också har villaförsäkringar.

Behöver jag villaförsäkring eller husförsäkring till ett fritidshus?

Det finns särskilda fritidshusförsäkringar som motsvarar en villaförsäkring för fritidshus. Bor du i fritidshuset permanent behöver du dock teckna en villaförsäkring.

Ska jag teckna villaförsäkring eller villahemförsäkring?

Vilken försäkring du ska teckna för din villa beror på vilket behov du har. Att teckna en villahemförsäkring kan ofta vara billigare än att teckna villaförsäkring och hemförsäkring separat.

Har du redan en hemförsäkring, till exempel via ett fackförbund, kan det vara bättre med en separat villaförsäkring. Bor du inte i huset du ska försäkra behöver du ingen hemförsäkring och behöver därför bara teckna en villaförsäkring.

Täcker villaförsäkringen vattenskador?

Villaförsäkringen täcker vattenskador som orsakas av läckage eller om vatten har trängt in genom avloppet eller väggen. Däremot ersätts inte skador som beror på dålig dränering eller om det har regnat in genom taket.

Täcker villaförsäkringen hussvamp?

Villaförsäkringen täcker hussvamp som uppkommit genom läckage eller någon annan vattenskada som ingår i försäkringen. Har hussvampen fått fäste på grund av brister i byggnaden krävs att sådan hussvamp nämns specifikt i villkoren för att den ska täckas av villaförsäkringen.

Vad innebär åldersavdrag?

Åldersavdrag innebär att försäkringsbolaget drar av värdet för det nyare materialet när en skadad byggnad ska repareras eller byggas upp. Det beror på att byggnaden ska återställas till sitt ursprungliga skick och inte öka i värde på grund av nytt material

Hur värderas mina värdesaker?

Det är din ekonomiska förlust som ersätts, inte affektionsvärdet. Bolaget har rätt att avgöra om en skada ska ersättas kontant, repareras eller ersättas med likadan eller närmast motsvarande egendom.

Vad menar med egendomsskydd?

Det är skydd för din egendom, alltså saker som du äger, lånar eller har hyrt och som du har för privat bruk hemma.

Vad betyder aktsamhetskrav?

Att du behöver vara försiktig med dina saker för att om möjligt förhindra skador på dem. Det kan vara att du ska låsa dörren hem. Du får inte vara oförsiktig.

Hur gör man för att byta villaförsäkring?

Kontakta försäkringsbolaget du vill använda så kan de hjälpa dig. Det är inte krångligt alls.

Hur gäller försäkringen vid brand kopplad till laddning av elbilar?

Villaförsäkringen gäller bara om det blir skador på huset, inte på bilarna. Då får du titta på bilförsäkringen.

Vem ska stå på villaförsäkringen när man hyr?

Det är personen som bor i villan som ska ha en villaförsäkring.

Senast granskad: 21 september, 2022

Vad tycker du om vår jämförelse?

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 utav 5 stjärnor (baserat på 4 omdömen)
Mycket bra75%
Bra25%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Hem » Jämför boendeförsäkringar » Jämför & hitta bästa villaförsäkringen 2022