Reseförsäkring för extremsporter

En hemförsäkring har i regel ett grundläggande reseskydd, däremot finns undantag för många riskfyllda aktiviteter och extremsport. Vill du ägna dig åt mer äventyrliga aktiviteter eller sporter kan du behöva en separat reseförsäkring som även täcker extremsport. Här kan du läsa mer om försäkringar som riktar sig till äventyrliga personer och ger det skydd du behöver om något händer på resan.

Bästa reseförsäkringen extremsport 2024

1. Europeiska ERV Reseförsäkring med paketet Extremsport

array(0) { }
4.7/5
Utmärkt
 • Ingen övre åldersgräns
 • Kombinera grundskydd med tillval
 • Kan tecknas även utomlands
Teckningsålder
Från 18 år
Restid
5-365 dagar
Grundsjälvrisk
Ingen
Information om Europeiska ERV Reseförsäkring
Avbeställningsskydd: Nej
Personförsening Ja, ingår i Bas och Plus
Missad avresa: Ja, upp till 25 000 kr/person och 100 000 kr/familj
Bagageförsening: Ja, upp till 3000 kr
Akut sjukvård: Ja
Katastrofskydd: Ja, Bas och Plus
Förlorade semesterdagar: Ja, ingår i Plus
Olika reseförsäkringar hos Europeiska ERV
Ung Grundskydd för dig under 35 år
Bas Grundskydd vid utomlandsresa
Plus Deras mest omfattande reseskydd
Sjukdom och olycksfall (tilläggsförsäkring): Kan ersätta bl.a sjukgymnastik, tandskador och transporter vid sjukdom/olycka
Bagageskydd (tilläggsförsäkring): Ersätter stöld/förlust av ägodelar, upp till 25 000 kr för bagage
Sportutrustning (tilläggsförsäkring): Ersätter stulen/skadad utrustning, upp till 30 000 kr

Europeiska ERV är specialister på reseförsäkringar och har tagit fram ett försäkringspaket speciellt för extremsport och riskfyllda aktiviteter. Det innebär att du kan ägna dig åt allt från kampsport till extrem skidåkning och bergsklättring. Du kan till och med ensamsegla jorden runt enligt Europeiska ERV. Här kan du se alla lista över alla aktiviteter som täcks av ERV med paketet extremsport. Även din utrustning täcks av reseförsäkringen. Reseförsäkringen för extremsport gäller i hela världen.

Priset baseras utefter vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och din ålder. Försäkringen kan tecknas för upp till ett års resa. Fullständiga villkor för reseförsäkringen kan du ladda ner här.

2. Gouda Reseförsäkring

Gouda har inte ett speciellt paket för extremsport. Däremot inkluderar Gouda vissa aktiviteter som exkluderas i grundskyddet i de flesta hemförsäkringar. Försäkringen täcker långt ifrån så mycket Europeiska ERV Reseförsäkring med extremsportspaket. Det finns exempelvis en begränsning som att invaliditets- eller dödsfall inte ersätts vid vissa aktiviteter. Därför ska du granska undantagen i Gouda Reseförsäkring utifrån olika kategorier av riskfyllda aktiviteter.

Vad innebär extremsport i en reseförsäkring?

När det kommer till olika reseförsäkringar har försäkringsbolagen ofta angivet speciella regler kring utövande av extremsport. Om aktiviteten klassas som extremsport eller särskilt riskfylld i reseförsäkringens villkor kan det därför finnas speciella undantag. Undantagen innebär att det inte går att få ersättning vid olycka eller skador. Exakt vilka aktiviteter som klassas som riskfyllda eller som extremsport varierar mellan försäkringsbolag.

Exempel på aktiviteter som kan klassas som riskfyllda

 • Bergs-och klippklättring.
 • Bergsbestigning.
 • Glid-eller skärmflygning.
 • Bungyjump.
 • Dykning med tuber utan internationellt dykcertifikat eller djupare än 30 meter.
 • Kampsporter eller kontaktsporter.
 • Skidåkning offpist.
 • Ensamsegling.

Det är inte ovanligt att försäkringsbolagen skriver i villkoren att det finns undantag för aktiviteter som kan räknas som extremsport eller ultrasport utan att ange vilka aktiviteter de avser exakt. Då behöver du kontrollera med ditt försäkringsbolag mer konkret om det du planerar göra räknas till den kategorin.

När är det viktigt med en separat reseförsäkring?

I många fall räcker reseskyddet som finns i hemförsäkringen om du ska åka på en vanlig semesterresa. Däremot om du ska ägna dig åt extremsport och riskfyllda aktiviteter behöver du en separat reseförsäkring som ger ett skydd för mer äventyrliga aktiviteter. Om du råkar ut för en olycka när du utöver en aktivitet som räknas som riskfylld kan du annars behöva betala för sjukvårdskostnader själv. I händelse av allvarlig olycka kan det bli mycket dyrt.

Du kan även stå helt utan skydd om du skulle få bestående men av olyckan eller skadan. En separat reseförsäkring som täcker extremsport är därför ett viktigt skydd om du ska göra en äventyrsresa. I en speciell reseförsäkring för extremsport kan även eftersökning och räddning ingå. Det ingår inte alltid i vanliga reseförsäkringar.

Du kan även teckna tilläggsförsäkring som ger ersättning vid stöld eller förlust av dyrbar utrustning. Vanliga reseförsäkringar omfattar inte alltid utrustning som du har med dig.

Vanliga frågor och svar – reseförsäkring extremsport

När gäller inte reseförsäkring?

Beroende på försäkringsbolag kan det finnas flera undantag i reseförsäkringen. Det kan vara vid inställt flyg eller riskfyllda aktiviteter som klassas som extremsport. För att vara säker på att reseförsäkringen täcker de aktiviteter du planerar behöver du kontrollera reseförsäkringens villkor.

Vilken reseförsäkring ska man välja?

Grundskyddet i det reseskydd som du får genom hemförsäkringen gäller i regel 45 dagar. Därför kan du behöva förlänga reseförsäkringen om du ska vara bortrest längre. Ska du ägna dig åt aktiviteter som klassas som extremsport eller riskfyllda behöver du en speciell reseförsäkring. Har du ingen hemförsäkring behöver du en separat reseförsäkring.

Vad kostar en separat reseförsäkring?

Det är svårt att säga ett exakt pris då det finns många faktorer som inverkar på priset. Bland annat ålder, vart du ska resa och hur länge du ska vara borta avgör slutpriset. Ska du ägna dig åt extremsporter kan det också påverka priset. Det bästa är att jämföra reseförsäkringar för att hitta rätt reseförsäkring för dina behov.

Senast granskad: 20 mars, 2023