Sidan innehåller annonser

Jämför och hitta bästa husvagnsförsäkringen 2022

Nedan jämför vi husvagnsförsäkringar och tar reda på vilken som passar dig bäst 2022.

Testvinnare
4.5
/
5
 • ICA-bonus
 • Populär
 • Hel, halv eller trafik
Självrisk stöld
1500 kr
Självrisk Brand
1 200 kr
Självrisk Vagnskada
1 500 kr
4.4
/
5
 • Skydd för både din husvagn och dina saker
 • Ersättning vid oanvändbar husvagn på grund av en skada
 • Täcker även dina saker som du förvarar i husvagnen
Maxersättning
Varierar
Maxersättning stöd av elektronik
30 000 kr
Ersättning hjul-stöld
25 000 kr
Information om Moderna Husvagnsförsäkring
Extra självrisk vid import 6 000 kr

Bästa husvagnsförsäkringarna 2022:

 1. ICA Husvagnsförsäkring
 2. Moderna Husvagnsförsäkring

Vad är en husvagnsförsäkring?

En husvagnsförsäkring skyddar dig och de saker som du förvarar i husvagnen när du är ute och reser. Eftersom husvagnen fungerar som ett slags mobilt hem är det viktigt att du ser över att du har rätt husvagnsförsäkring för att kunna njuta av semestern i lugn och ro.

Så mycket får du betala för en husvagnsförsäkring 

Priset på husvagnsförsäkringen sätts individuellt utifrån ett antal olika faktorer. Försäkringsbolagen gör en riskbedömning av husvagnen och av dig som förare och räknar ut försäkringspremien utifrån det.

Prisskillnaden mellan hel- och halvförsäkring för husvagn är inte särskilt stor. Därför väljer de flesta husvagnsägare att teckna en helförsäkring.

Tips! Ofta får du upp till 20 procent rabatt om du samlar flera försäkringar hos samma försäkringsbolag, till exempel bilförsäkring och husvagnsförsäkring.

Faktorer som påverkar priset på husvagnsförsäkringen

 • Husvagnens årsmodell och vikt
 • Din ålder
 • Var du bor
 • Självrisk

Det du kan vara med och styra själv är framför allt vilken husvagn du köper och vilken självrisk du väljer.

Självrisk är den del av kostnaden som du själv får betala om något skulle hända. Försäkringspremien blir lägre om du väljer en högre självrisk.

Viktigt att tänka på när du ska jämföra husvagnsförsäkringar

Det första du bör bestämma är om du vill teckna en helförsäkring eller en halvförsäkring för husvagnen. Skillnaden mellan dessa är att helförsäkringen täcker även vagnskador. Halvförsäkringens innehåll ser relativt likadan ut hos alla försäkringsbolag, men ibland kan det finnas vissa skillnader.

Tänk på! Du ska försäkra din husvagn från den dagen du köper den. Var därför ute i god tid med att jämföra husvagnsförsäkringar.

Vilken försäkringstyp som passar dig bäst är upp till dig att avgöra. Exempelvis värdet och åldern på husvagnen är en faktor att ta ställning till när du avgör hur omfattande skydd du vill ha för husvagnen.

När du vet vilken försäkringstyp du vill teckna är det dags att jämföra olika husvagnsförsäkringar för att hitta den bästa för dig.

Så hittar du den bästa husvagnsförsäkringen

För att hitta den bästa husvagnsförsäkringen för dig behöver du jämföra olika försäkringar med varandra. Självklart är priset en viktig faktor att titta på, men fastna inte i att ta den billigaste försäkringen du hittar.

Även om husvagnsförsäkringar har i stort sett samma innehåll är det viktigt att du jämför vilka delar som försäkringen täcker. Då slipper du stå oförsäkrad efter en olycka för att du missat att läsa det finstilta.

Tips! Extra viktigt att titta på är om drulleförsäkring för saker och inventarier i husvagnen ingår i den ordinarie försäkringen. Annars behöver du köpa en tilläggsförsäkring för att få detta skydd.

När du har hittat försäkringsalternativ med de villkor du vill ha är det dags att jämföra priserna för att hitta den mest prisvärda försäkringen som också passar dig. Du bör även jämföra självrisken för att hitta en prisnivå som passar dig.

Vad är en husvagnsförsäkring?

Husvagnsförsäkringen täcker både sådant som kan hända ute i trafiken och när husvagnen är parkerad. Som husvagnsägare kan du välja mellan en hel- eller halvförsäkring. Det finns vissa tilläggsföräkringar för husvagnsförsäkring, men relativt få jämfört med många andra försäkringstyper.

Tänk på! Dragbilens trafikförsäkring täcker personskador och skador på andras egendom vid olyckshändelser när du kör med husvagn. Däremot ingår inte skador på själva husvagnen i din bilförsäkring.

Eftersom en husvagn räknas som en vagn och inte ett fordon behövs det ingen trafikförsäkring. Personskador och egendomsskador som du är vållande till täcks i stället av dragbilens trafikförsäkring.

Vad ingår i en husvagnsförsäkring?

En halvförsäkring för husvagn ger skydd vid stöld och flera typer av olyckor som du själv inte rår för. Helförsäkringen täcker förutom detta även yttre skador på husvagnen. 

Halvförsäkringen täcker

 • Stöld och inbrott. Halvförsäkringen ger ersättning om någon skulle stjäla din husvagn, tillbehör till husvagnen eller tillhörigheter som du förvarar i husvagnen. Försäkringen gäller också för skadegörelse i samband med stölden.
 • Glasskador. Skador på glasrutor från exempelvis stenskott är en av de få yttre skador som täcks av en halvförsäkring. 
 • Brandskador. Skadas husvagnen av brand får du ersättning från halvförsäkringen. Det gäller även bränder som har uppkommit på grund av sabotage eller blixtnedslag.
 • Ansvarsskydd. Om din husvagn skulle orsaka skador på andras egendom gäller ansvarsförsäkringen. Det kan exempelvis vara om vattentanken har läckt eller om husvagnen rullat på någon bil eller annan husvagn på en parkering.
 • Rättsskydd. Om det skulle uppstå en rättstvist gällande husvagnen kan du få ersättning för kostnader för advokat och rättegång.
 • Reseavbrott. Du kan få ersättning för avbrutna resedagar om du har råkat ut för en olycka eller om din husvagn blir stulen. Antalet ersättningsdagar och hur mycket ersättning du får varierar. Ibland krävs det även att bilen är försäkrad hos samma bolag.

Helförsäkringen täcker även

 • Vagnskador. I helförsäkringen ingår utöver ovanstående delar dessutom vagnskadeförsäkring. Det innebär att du får ersättning för yttre skador på husvagnen i samband med trafikolyckor, dikeskörning eller skadegörelse, samt för vattenskador i husvagnen.

I vissa husvagnsförsäkringar kan ytterligare några saker ingå, medan andra försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkringar för detta.

Vilka tilläggsförsäkringar finns till husvagnsförsäkring?

Om följande saker inte ingår i den ordinarie försäkringen kan du se efter om det finns någon tilläggsförsäkring för det du behöver.

 • Drulleförsäkring. En drulleförsäkring täcker olyckor som händer inne i husvagnen och som du själv råkar orsaka, till exempel om någonting åker i golvet under färden eller skador på inventarier i husvagnen
 • Ökat lösöresbelopp. Ska du förvara extra värdefulla föremål i husvagnen kan du öka lösöresbeloppet, det vill säga värdet du kan få i ersättning för lösa ägodelar. Det ökar förstås även priset på försäkringen.
 • Tältutrymmen. Förtältet till husvagnen ingår i regel i försäkringen, men du kan behöva teckna en tilläggsförsäkring för andra typer av uterum. Du kan också behöva teckna en tilläggsförsäkring för saker som förvaras i tälten.

Vilka andra tilläggsförsäkringar som kan bli aktuella styrs helt av vilket behov du har. Exempel på faktorer som påverkar ditt behov är hur mycket du kommer att använda husvagnen och om du bara ska resa i Sverige eller även utomlands.

Tänk på! Titta alltid på de specifika villkoren för den husvagnsförsäkring som du vill teckna.

När gäller husvagnsförsäkringen?

Saker som du förvarar i husvagnen är i regel bara försäkrade medan du är ute och reser och inte lämnar husvagnen obebodd i mer än ett dygn. Så länge du uppfyller de kraven gäller försäkringen både när du är ute och kör och när husvagnen står parkerad.

Tänk också på att husvagnen ska vara låst när du lämnar den obevakad för att försäkringen ska gälla.

Tänk på! Lämna inte värdefulla föremål i husvagnen eller i förtältet om du ska lämna husvagnen i mer än ett dygn. Då gäller vanligtvis inte försäkringen.

Vanliga frågor och svar om husvagnsförsäkring

Måste man ha en husvagnsförsäkring?

Nej, du måste inte ha en husvagnsförsäkring utan väljer själv om du vill försäkra din husvagn. Personskador och skador på andras egendom vid trafikolyckor täcks av den obligatoriska trafikförsäkringen på bilen som drar husvagnen, men för ett mer omfattande skydd för husvagnen behöver du teckna en husvagnsförsäkring.

Var gäller husvagnsförsäkringen utomlands?

Precis som för bilförsäkringar gäller svenska husvagnsförsäkringar i länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet. Husvagnens registreringsnummer ska då stå på det Gröna Kortet. Du beställer Grönt Kort hos ditt försäkringsbolag.

Gäller den gamla ägarens husvagnsförsäkring även för mig?

Nej, husvagnsförsäkringen upphör när den gamla ägaren säljer husvagnen. Du ska därför teckna en egen husvagnsförsäkring från dagen då du köper husvagnen.

Senast granskad: 21 september, 2022

Vad tycker du om vår jämförelse?

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 utav 5 stjärnor (baserat på 4 omdömen)
Mycket bra75%
Bra25%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Hem » Bästa fordonsförsäkringen 2022 – Jämför fordonsförsäkringar » Jämför & hitta bästa husvagnsförsäkringen 2022