Sidan innehåller annonser

Jämför och hitta bästa fritidshusförsäkringen 2024

När du äger eller hyr ett fritidsboende behöver du vara tillräckligt försäkrad. Eftersom fritidsboenden ofta står obebodda flera månader varje år ökar risken för oförutsedda olyckor och skador. Här har vi på Försäkringsguiden tagit fram allt du behöver veta innan du väljer fritidshusförsäkring. Kolla in vår jämförelse nedan.

Bästa fritidshusförsäkringarna – Bäst i test 2024:

 1. Moderna Fritidshusförsäkring
array(0) { }
Testvinnare
4.3/5
Bra
 • Fullvärdesförsäkring för ditt fritidshus
 • Skydd vid brand, vattenskada, skadegörelse eller inbrott
 • Skyddar både fritidshuset och sakerna du har i huset
Information om Moderna Fritidshusförsäkring
Moderna är numera en del av Trygg-Hansa

Vad är en fritidshusförsäkring?

En fritidshusförsäkring är ungefär som en hemförsäkring fast för fritidshuset. Ofta är detta något som inte ses som lika viktigt eller till och med skjuts fram, detta bör man dock undvika eftersom fritidsboenden ofta står obebodda och risken för olyckor och skador ökar.

Viktigt att tänka på när du ska jämföra fritidshusförsäkringar

I jakten på den bästa fritidshusförsäkringen finns det flera faktorer som är viktiga för dig att vara uppmärksam på.

Viktigt att tänka på är bland annat att det kan ingå likvärdiga försäkringar i din hem- eller boendeförsäkring. Om så är fallet behöver du bara se över aktuella tilläggsförsäkringar för att ditt fritidshus ska anses som försäkrat. 

När det kommer till fritidshusförsäkringen är det också viktigt att du tar hänsyn till åldersavdraget. Många fritidshus är gamla vilket leder till att ersättningen för fritidshus ofta blir låg. Genom att teckna en tilläggsförsäkring kan du öka ersättningen när olyckan väl är framme. 

Så hittar du den bästa fritidshusförsäkringen

För att sedan hitta den fritidshusförsäkring som passar dig allra bäst behöver du veta vad du vill ha ut av din fritidshusförsäkring.

Lite längre ner tar vi upp vad som ingår i fritidshusföräskringarnas grundutbud och talar mer om vilka tilläggsförsäkringar som finns att välja bland. Utifrån dem kan du själv avgöra hur du vill utforma din hemförsäkring.

Måste man ha en fritidshusförsäkring?

Du behöver en specifik försäkring för ditt fritidshus. Tänker du på ditt fritidshus som en liten fastighet utan vanliga bekvämligheter kanske du känner att en fritidshusförsäkring bara blir en onödig kostnad. Där behöver du tänka om. 

I dag har flera fritdshus mer moderna bekvämligheter i form av el och tillgång till vatten. Bränder, läckage och andra olyckor och skador kan innebära höga kostnader som kan täckas med en fullgod försäkring. 

En annan viktig sak att tänka på är det faktum att fritidshus ofta står tomma flera månader om året. Det betyder att risken för att det ska hända något är minst lika stor som för ditt hem inne i stan.  

Vad kostar en fritidshusförsäkring?

Priset för en fritidshusförsäkring varierar beroende på hur försäkringen är utformad och vilket försäkringsbolag du väljer att teckna din försäkring hos.

Försäkringens pris påverkas också till viss del av fritidshusets förutsättningar, som till exempel adressen, markytan och husets värde. Dessutom kan priset förändras beroende på om det finns mycket skog runt huset, hur mycket mark det finns och om huset hyrs ut mycket.

Tänk på! Ju lägre försäkringspremie du har, desto högre blir självrisken. I längden kan det alltså löna sig med en högre årspremie.

I regel är fritidshusförsäkringarna aningen billigare än de mer vanliga bostadsförsäkringarna. Däremot kan du ofta teckna tilläggsförsäkringar som gör att kostnaderna höjs ändå. 

Så kan du få ett lägre pris på din fritidshusförsäkring

För att få din fritidshusförsäkring till ett lägre pris finns det några saker du själv kan påverka.

 • Välj den högre självrisknivån för både byggnaden och den lösa egendomen
 • Samla alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag för att kunna ta del av samlingsrabatter

Vad är en fritidshusförsäkring?

En fritidshusförsäkring är en försäkring som skyddar både dig och ditt fritidshem vid skador på huset, tomten och övriga byggnader som finns på marken du antingen hyr eller äger. 

Även de saker som du förvarar inne i fritidshuset är skyddade. 

Fritidshusförsäkringen gäller vid följande skador

 • Brand
 • Läckage
 • Skadegörelse 
 • Naturskador ex. storm och hagel
 • Skadedjur

Exempel på saker som ingår i en fritidshusförsäkring

 • Stöld och skadegörelse
 • Blixt
 • Läckage och översvämning
 • Naturskador
 • Hyresbortfall
 • Byggnad under uppförande
 • Energisparrådgivning
 • Trafikskador
 • Kristerapi
 • Byggrådgivning
 • Hussvamp
 • Otursförsäkring
 • Tätskikt och ytskikt i våtutrymme
 • Stormskydd

Vem täcks av försäkringen?

Du och dina familjemedlemmar (far, mor, dotter och söner) är de som är försäkrade via fritidshusförsäkringen. Försäkringen gäller även för andra registrerade ägare till byggnaden. 

Vad är självrisk?

Självrisken är den summa som du själv väljer att stå för när din egendom eller dina ägodelar utsätts för skada. I regel erbjuder försäkringsbolagen olika nivåer att välja bland.

Vilka självrisknivåer som erbjuds när du tecknar din fritidshusförsäkring varierar mellan försäkringsbolagen.  

Vad är lösöre?

Lösöre är den lösa egendom som finns i ditt fritidshus. Även lösöre täcks av din fritidshusförsäkring. Lös egendom är alla fysiska ägodelar som inte är en fast eller permanent del av husfasaden. 

Exempel på lösöre

 • Hemelektronik
 • Husgeråd
 • Möbler
 • Kläder 
 • Konst

Har du en boendeförsäkring på en annan adress och lösöre till ett värde på upp till 40 000 kronor kan det täckas av din boendeförsäkrings bortaskydd

Uthyrning av fritidshus

Med en fritidshusförsäkring får du möjlighet att hyra ut ditt fritidshem. Hur länge du får hyra ut beror på vilket försäkringsbolag du använder dig av. Vissa har angivna tidsbestämmelser medan vissa inte har några alls. 

Villkoren tar upp försäkringstagarens förutsättningar

Vilkoren som kommer med din fritidshusförsäkring är en del av försäkringsavtalet och beskriver förutsättningarna för försäkringen i detalj. I villkoren beskrivs hur försäkringen gäller samt för vem, vad och när.

I villkoren får du beskrivet för dig när du har rätt till ersättning för skada. 

Villkoren varierar mellan försäkringsbolagen

Vilka villkor som gäller för din fritidshusförsäkring beror till stor del på vilket försäkringsbolag du väljer att teckna din försäkring hos. Alla försäkringsbolag har olika villkor. Därför är det bra om du läser igenom villkoren hos de olika försäkringsbolagen innan du tecknar din fritidshusförsäkring. 

Bra att tänka på när du ska hyra ut ditt fritidshus

 • Samma regler gäller för fritidshuset när du hyr ut som när du själv bor där. 
 • Fritidshusförsäkringen fortsätter att ersätta dig vid inbrott, brand och vattenskada. 
 • Så länge hyresgästen har fått tillåtelse av dig att vistas i ditt fritidsboende ersätts inget som har förstörts eller blivit stulet. 

Vad är skillnaden mellan fritidshusförsäkring och villaförsäkring?

Den viktiga skillnaden mellan en fritidshusförsäkring och en villahemsförsäkring är att villahemsförsäkringen till skillnad från fritidshemsförsäkringen är utformad utifrån åretruntboende. 

En annan skillnad är att det inte finns någon hemförsäkringsdel i fritidshusförsäkringen vilket innebär att skyddet som kommer med försäkringen inte blir lika heltäckande. 

Bor du i ditt fritidshus permanent behöver du en villahemsförsäkring

Skulle du å andra sidan besluta dig för att bosätta dig i ditt fritidshem permanent behöver du teckna en villahemsförsäkring i stället för att få tillgång till det mer heltäckande skyddet. 

Villkoren varierar mellan försäkringsbolagen

Vilka villkor som gäller för din fritidshusförsäkring beror till stor del på vilket försäkringsbolag du väljer att teckna din försäkring hos. Alla försäkringsbolag har olika villkor, så läs igenom villkoren hos de olika försäkringsbolagen innan du tecknar fritidshusförsäkring. 

Vad ingår i en fritidshusförsäkring?

Precis som marknadens andra boendeförsäkringar ingår det ett övergripande grundutbud som kan utökas med hjälp av tilläggsförsäkringar. På så sätt kan du utforma fritidshusförsäkringen precis som du vill ha den. 

Grundskydd

Nedan listar vi det allmänna grundutbudet för marknadens fritidshusförsäkringar. 

Skydd för byggnader

Skulle hela byggnaden skadas efter en brand eller efter att ett träd har fallit ned på huset ersätts hela fritidshuset med hjälp av fritidshusförsäkringen. Försäkringen innefattar också byggnadstillbehör i form av rörledningar, värmepanna och kök och badrum.

Ersättning kan också ges för andra byggnader som finns är registrerade i avtalet för fritidshusförsäkringen.

Vattenskador som har beror på oförutsedda läckage från ledningar brukar normalt ersättas. 

Med en fritidshusförsäkring kan du få ersättning för vissa uppkomna skador på växter, mark, bryggor, staket och flaggstång. 

Andra byggnader som kan inkluderas i försäkringen:

 • Attefallshus
 • Friggebod
 • Altan
Lösöresskydd

Skyddar din lösa egendom som förvaras i ditt fritidshus.  

Tänk på! Har du lösöre som värderas upp till cirka 40 000 kronor kan de täckas av din boendeförsäkrings bortaskydd. 

Ansvarsskydd

Hjälper dig med ersättning om du ställs inför en situation som innebär att du blir skadeståndsskyldig.  

Rättsskydd

Behöver du tillgång till ett juridiskt ombud får du hjälp med det via fritidshusförsäkringen. 

Vilka tilläggsförsäkringar finns det att välja bland?

Här listar vi fritidshusförsäkringarnas vanligaste tilläggsförsäkringar. Tilläggsförsäkringarna gör det möjligt för dig att utforma din försäkring precis som du själv vill ha den. 

Drulle (allriskförsäkring)

Genom att lägga till en drulleförsäkring i fritidshusförsäkringen får du ett bra skydd när vanliga vardagsolyckor inträffar. Det kan handla om att någon har sönder tv:n eller dina nya solglasögon. 

Drulleförsäkringen omfattar alltså förlust av och skador på lös egendom, tomtmarken och byggnader vid oförutsedda olyckor eller händelser. 

Småbåt 

En annan tilläggsförsäkring du kan teckna tillsammans med din fritidshusförsäkring är en försäkring för din båt.

För att få tecka en småbåtsförsäkring som täcker motorbåt och segelbåt finns det några kriterier som behöver uppfyllas

 • Båten behöver vara tillverkad av materialen plast, gummiväv eller aluminium. 
 • Skrovet får ha en längd på högst sex meter och en bredd på högst två meter. 
 • Motorstyrkan får som högst uppgå till 15 hk.
 • Segelytan på segelbåten får max omfatta 10 kvadratmeter. 

Skog

Äger du skog som är uppmätt till en storlek på under 500 hektar kan du försäkra den med en kompletterande försäkring till din fritidshusförsäkring. Då har du möjlighet att få ersättning om din skog skulle skadas av blixt, brand och explosion. 

Håller skogen på att växa kan du också få ersättning vid extrema väderomställningar i form av frost, torka, storm och snöbrott. 

Utökad byggnadsförsäkring

Genom att teckna en utökad byggnadsförsäkring kan du få ersättning för läckage genom ytsikt i våtrum och genom yttertak. 

Med en utökad byggnadsförsäkring får du också lägre självrisk och högre ersättning genom ett lägre åldersavdrag. 

Utökad bostadsrättsförsäkring

Är ditt fritidsboende en bostadsrätt behöver du teckna ett bostadsrättstillägg som har liknande skydd som en bostadsrättsförsäkring

Värdeextra

En tilläggsförsäkring som ofta ingår i de större fritidshusförsäkringarna. Den ger ett kraftigt reducerat åldersavdrag vilket kan göra stor skillnad eftersom de flesta fritidshus har hunnit bli rätt gamla.

Vanliga frågor om fritidshusförsäkring

Nedan besvaras de vanligaste frågorna om fritidshusförsäkringar. Tveka inte att kontakta oss eller ditt försäkringsbolag om du har ytterligare frågor och funderingar. 

Hur värderar försäkringsbolagen mina saker?

När någon av dina ägodelar har skadats värderas de utifrån den ekonomiska förlusten som du har drabbats av. Försäkringsbolagen tar alltså inte med affektionsvärdet i beräkningen. 
Försäkringsbolagen sitter också på rätten att avgöra hur skadan ska ersättas, med reparation, en likadan alternativt motsvarande egendom eller genom kontant betalning. 

Vad är ett egendomsskydd?

Egendomsskyddet är vad det låter som, ett skydd för din egendom. Egendomen utgörs av saker du använder för privatbruk oavsett om det är saker du äger, har lånat eller hyrt. 

Hur mycket kan jag få i ersättning?

Hur mycket du kan få i ersättning vid skada eller olycka på ditt fritidshem, lös egendom eller tomt beror på hur din försäkring är utformad och hos vilket försäkringsbolag du har tecknat försäkringen hos. 

Täcker fritidshusförsäkring båthus och sjöbod?

I många fall täcks båthuset av fritidshusförsäkringen. Kolla villkoren noga eftersom det finns undantag så som vid storm.

Täcker fritidshusförsäkring brygga?

I många fall är svaret ja. Villkoren kan skilja sig åt vid till exempel storm, därför bör du alltid kolla med ditt försäkringsbolag.

Räknas ett torp som ett fritidshus?

Ja, ett torp räknat som ett fritidshus.

Räknas en kolonistuga som ett fritidshus?

Nej, en kolonilott räknas som civilrättslig egendom. Om din förening är ansluten till Koloniträdgårdsförbundet så finns det ofta möjlighet till rabatt.

Vad betyder aktsamhetskrav?

Du ska iaktta aktsamhet, till exempel att låsa dörren när du går hemifrån för att undvika inbrott. Tänk också på att stänga alla fnster.

Behöver jag försäkring för ett attefallshus?

Bygger du ett attefallshus på din hustomt så räknas det som ett fritidshus och ska då ha fritidshusförsäkring.

Vilka försäkringsbolag erbjuder försäkringar för fritidshus?

Många av de stora bolagen så som ICA, Moderna, Länsförsäkringar, If och Trygg Hansa erbjuder fritidshusförsäkring.

Senast granskad: 5 juli, 2023

Innehåll