Halvförsäkring – Vad är det?

En halvförsäkring är den vanligaste formen av bilförsäkring. Den täcker allt som den obligatoriska trafikförsäkringen kräver, samtidigt som du får ett utökat skydd mot stöld, brand, glas- och maskinskador. Däremot ingår inte en vagnskadeförsäkring vilket resulterar i en lägre premie.

Många försäkringsbolag erbjuder tillägg med extra förmåner som komplement, till exempel en allrisk som kan gälla vid oväntade händelser. Några av dem inkluderar dessa redan i halvförsäkringen, så det gäller att vara uppmärksam kring de olika alternativen och deras villkor. 

En halvförsäkring kan i de flesta fall vara mycket billigare än en helförsäkring, men inte nödvändigtvis många kronor dyrare än en trafikförsäkring. Detta är också anledningen till att så många svenskar tecknar en delkasko i dagsläget.

Vad ingår i en halvförsäkring?

De vanligaste händelserna som täcks av halvförsäkringen är:

 • Trafik
 • Brand
 • Glas (tex. en spricka i din vindruta)
 • Stöld
 • Räddning
 • Rättsskydd
 • Maskinskada
 • Kristerapi
 • Kupéskada (inte alltid)
 • Feltankning (inte alltid)
 • Nyckelförlust (inte alltid)

Vad ingår inte?

Några företeelser som inte omfattas är:

Viktigt att tänka på kring halvförsäkringar

Notera att en halvförsäkring inte skyddar mot incidenter du orsakat själv, det vill säga om du backar in i en stolpe – eller glasskador vid en krock som du varit skyldig till. Du får inte heller någon ersättning vid yttre händelser som skadegörelse, eller skador i en takbox som sitter monterad på bilen.

En annan aspekt som är viktig i sammanhanget är att försäkringsbolagen skiljer sig en hel del kring sina halvförsäkringar. Hos Folksam får du inte en allrisk, medan Länsförsäkringar inkluderar denna automatiskt. 

Ditt pris är en ytterligare sak som behöver vägas in i sammanhanget. Om vi jämför de två ovannämnda alternativen mot varandra så blir priset cirka 40 kr dyrare per månad för Länsförsäkringar som erbjuder en allrisk, medan din kostnad blir lägre med Folksam för en likvärdig försäkring (dock utan drulle). 

Dessa belopp beräknades med hjälp av en slumpmässig bil, enbart för att visa vilken skillnad de kan ha. Tänk dock på att du kan pressa ned totalkostnaden genom att samla alla dina försäkringar hos ett och samma bolag, något vi inte kan räkna fram via exempel.

Nya bilar behöver nödvändigtvis inte mer än en halvförsäkring

Om du köper en ny bil brukar en vagnskadegaranti ingå per automatik. Denna gäller dock endast några år, så om du vill ha ett heltäckande skydd kan du se över din försäkring när garantin inte längre gäller.

En äldre bil behöver däremot i de flesta fall inte mer än en halvförsäkring. Här är det givetvis upp till dig som ägare att avgöra om du vill ha en hel- eller halvförsäkring. Notera dock att det kan bli en relativt stor prisskillnad.

Tillägg som erbjuds av försäkringsbolagen

När du ska teckna en halvförsäkring kan du välja en del tillägg du kan teckna för en extra kostnad. För att beskriva dessa lite tydligare har vi skapat en kort lista med valbara förmåner:

 • If: BilXtra som ger dig ersättning för 75 % av dygns- och kilometerkostnader om bilen är okörbar, förutsatt att försäkringen gäller. Du får även självriskreducering vid bärgning vilket eliminerar den helt och hållet, samt sänkt självrisk för vagnskada.
 • Trygg Hansa: Erbjuder privat vård och ersättning för medicinsk invaliditet, hyrbilsförsäkring, samt självriskreducering.
 • Svedea: Allrisk ingår automatiskt i halvförsäkringen.
 • Folksam: Erbjuder tilläggsförsäkringar för hyrbil och vägassistans.
 • Länsförsäkringar: Tillägget ”MER” betalar 75 % av kostnaden för en hyrbil om din bil går sönder eller blir stulen. Du får även behålla hyrbilen medan din bil är under reparation i högst 60 dagar.

Vanliga frågor och svar

När ska man gå över till halvförsäkring?

Om din bil har några år på sig, eller tappat rejält i andrahandsvärde kan det vara bra att byta till en halvförsäkring istället för en helförsäkring. Om du ska välja en halvförsäkring eller helförsäkring handlar oftast om hur ny din bil är.

Vad är skillnaden mellan trafikförsäkring och halvförsäkring?

Trafikförsäkringen är obligatorisk, medan en halvförsäkring är valfri. Den täcker däremot betydligt mer än trafikförsäkringen, bland annat motorfel och glasskador. Många anser även att en halvförsäkring är det bästa alternativet gällande bilförsäkringar.

Hur länge kan man ha halvförsäkring på bilen?

Du kan ha den så länge du vill. Detta innebär att försäkringsbolaget endast avslutar försäkringen om du skrotar eller säljer bilen, alternativt om du ställer av den.

Vilken bilförsäkring är bäst?

Denna fråga är helt individuell och beror på dina behov och vad försäkringen kostar. Billigast försäkring för dig kan dessutom vara dyrare för andra, om de inte har samtliga försäkringar hos samma bolag. En halvförsäkring brukar däremot vara billig i jämförelse med en helförsäkring. 

Gäller en halvförsäkring även för andra fordon?

Nej, den täcker endast din bil och inte din moped, traktor, MC eller husvagn. Dessa kräver sina egna försäkringar som du också hittar hos de olika bolagen.

Senast granskad: 5 juli, 2023