Att hitta en bästa bostadsrättsförsäkringen kan vara både svårt och tidskrävande. Därför hjälper vi dig att jämföra bostadsrättsförsäkringar.
Lista över de mest valda försäkringarna under januari 2025. Betyget är baserat på användarupplevelsen, omdömen, försäkringsvillkor samt pris.
Om du är medlem i en bostadsrättsförening bör du ha ett så kallat bostadsrättstillägg som täcker upp för skador som uppstår i den del av fastigheten som du bor i och har ansvar för. Denna typ av försäkring är alltså en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring.
En bostadsrätt är vanligtvis en lägenhet, men kan också vara ett radhus och kedjehus. I den här artikeln kommer vi benämna den specifika egendomen som en lägenhet, för enkelhetens skull.
Det är vanligt förekommande att det blir ett missförstånd när det talas om bostadsrätt. Många tror att det betyder att man köper sin egen lägenhet, men i själva verket innebär det att du äger en del av en fastighet ihop med dom andra som bor i samma egendom, tillsammans bildar ni sedan en bostadsrättsförening (även kallat BRF). Däremot är det bara du som äger nyttjanderätten av lägenheten under obegränsad tid, förutsatt att du tar din del av ansvaret i bostadsrättsavtalet.
Med en bostadsrättsförsäkring täcker du skador på saker som toalett, badkar, handfat, dusch, dörrar, ventilationssystem och golv. Du behöver ha en bostadsrättsförsäkring om du äger eller hyr en bostadsrätt.
Ja, när du bor i en bostadsrätt behöver ha både en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring. Det är för att du har ett ansvar mot själva byggnaden och dina grannar. Hemförsäkringen gäller endast för sakerna i ditt hem.
När du ska teckna försäkring till din bostadsrätt är det viktigt att du jämför olika bostadsrättsförsäkringar innan du bestämmer dig. Det finns en hel del försäkringar att välja mellan, därför bör du inte ta första bästa.
En viktig del att ta med i din jämförelse är försäkringsbolagens kundomdöme. Vissa försäkringsbolag tillhandahåller bra försäkringar men har dessvärre en mindre bra kundtjänst, och sanningen är att om du inte får rätt hjälp väger en bra bostadsrättsförsäkring ingenting.
Ytterligare en grej som är värt att ha i åtanke är att inte rikta in dig på att hitta den billigaste bostadsrättsförsäkringen då det självklart finns en risk att dessa inte ersätter lika mycket. Givetvis betyder det heller inte att dyrast är bäst. Utgå från dina önskemål, jämför priser på försäkringarna därefter.
Tänk på att om större skor sprider sig till grannar så kan du bli krävd på ersättning. Kontrollera därför att din bostadsrättsförsäkring har ett bra ansvarsskydd.
Det kan kännas svårt att hitta en bostadsrättsförsäkring med bra innehåll och villkor. Men vad är egentligen ett bra innehåll i en försäkring?
I allmänhet är försäkringsvillkoren och utbuden desamma, men det finns vissa försäkringar som är bättre anpassade för dig och dina behov. Börja därför med att tänka igenom vad du tycker att du behöver för att känna dig trygg, det är bra grund för hur du ska gå vidare i ditt sökande.
Tänk på att en hemförsäkring är basen för att säkra ditt boende och dess värdesaker, därpå skaffar du en bostadsrättstilläggsförsäkring.
Priset på bostadsrättsförsäkring varierar mellan försäkringsbolagen, dessutom har vissa försäkringsbolag olika nivåer att välja mellan på en och samma försäkring. Nivåerna är oftast två eller tre stycken och har olika stort innehåll samt ersätter till antingen ett högre och lägre pris. Priset påverkas också av hur många ni är i hushållet.
Vissa försäkringsbolag har t.om valt att anpassa priserna utifrån vart du bor då riskerna för t.ex inbrott är större i vissa delar av landet. Ofta erbjuds även rabatter ex. för den som har flera försäkringar inom samma koncern.
Genomsnittspriset på en hem- och bostadsrättsförsäkring är 150 kr vilket motsvarar cirka 1.800 kr/år.
Alla försäkringsbolag har egna villkor kring sina försäkringar, men generellt innehåller försäkringar för studenter samma saker som för övriga försäkringar. Däremot är ofta ersättningsbeloppen sänkta pga att riskerna för skador och dylikt anses vara större hos en student.
Eftersom att du som har en bostadsrätt är medlem i en bostadsrättsförening där ni är gemensamma ägare av fastigheten finns även möjligheten till att skaffa en bostadsrättsförsäkring via föreningen.
Att vara gruppansluten till en bostadsrättsförsäkring medför att alla är garanterade en giltig försäkring. Dock krävs en individuell hemförsäkring.
En skadeanmälan för bostadsrätt ska göras till ditt försäkringsbolag snarast efter att en olycka har inträffat. Du gör en anmälan till ditt försäkringsbolag samt bostadsrättsförening vilken i sin tur gör en anmälan till sin fastighetsförsäkring för skadorna som drabbat fastigheten.
Tillägget bostadsrättsförsäkring ersätter skador på all fastmonterad inredning i din lägenhet samt dess ytskikt. Föreningens egna fastighetsförsäkring täcker vissa skador, summan som går utöver den ersättningen täcker sedan ditt försäkringsbolag.
Tilläggsförsäkringen täcker även självorsakade skador.
Exempel på fast inredning
Ytskikt är lägenhetens väggar, golv och tak och dess beklädnad som t.ex tapet, golvmatta eller kakel.
Det går inte att säga exakt hur mycket ersättning du kan få från en bostadsrättsförsäkring. Ersättningen baseras på summan på skadan, vilken ersättningsnivå på försäkring du har valt samt belopp.
Innan du har rätt till ersättning måste du betala en självrisk, vilket är en viss procent eller summa av den aktuella skadebeloppet. Vad just din självrisk blir beror på vart du har försäkrat din bostadsrätt samt valt ersättningsbelopp.
Det går att hyra ut en bostadsrätt i andra hand om du inte är i behov av den under en viss period. I vissa fall gäller det en viss tidsperiod, i andra fall kan uthyrning ske på obestämd tid. Dock innebär det en risk att hyra ut din lägenhet till en annan person, vare sig ni känner varandra eller inte.
Vi rekommenderar att bostadsrätten fortsätter att vara försäkrad vid andrahandsuthyrning då olyckor sker i tid och otid. Behåll även hemförsäkringen.
Skriv alltid ett kontrakt mellan dig och personen som ska hyra bostadsrätten. Utöver hyresbelopp, uppsägningstid eller eventuellt datum för utflyttning så är det en stor fördel för dig som hyr ut att göra förteckning om inredning och materiella saker som finns i lägenheten samt dess befintliga skick.
För att försäkringen ska gälla för eventuell förstörelse av ytskikt måste det även göras en besiktning av lägenheten innan hyresgästen flyttar in och ut.
Om du innehar en bostadsrätt, dvs är delägare i en fastighet, bör du ha en bostadsrättsförsäkring som ersätter skador inne i din bostadsrätt, detta utöver din hemförsäkring.
En hem- och bostadsrättsförsäkring skiljer sig från varandra. En bostadsrättsförsäkring ersätter skador på själva lägenhet, dvs tak, väggar, golv och fast inredning, medans en hemförsäkring ersätter dina saker, även kallat lösöre.
Olika regler gäller hos dom olika försäkringsbolagen. Generellt sett måste man stå med på försäkringsbrevet för att bostadsrättstillägget ska gälla.
En bostadsrättsförsäkring gäller tillsvidare och går att säga upp närsomhelst. En hemförsäkring gäller däremot vanligtvis ett år, under bindningstiden kan du inte säga upp eller ändra försäkringen. Om du byter bostad rekommenderas du att flytta med din hemförsäkring samt bostadsrättsförsäkring, detta förutsatt att du flyttar till en ny bostadsrätt.
Bostadsrättstilläggsförsäkring är en tilläggsförsäkring du lägger till för dig som bor i en bostadsrätt när du har tecknat en hemförsäkring. Hela den här sidan handlar om just den försäkringen.
Vissa bolag som t.ex Trygg Hansa delar upp försäkringen i olika delar. I Trygg Hansas fall täcker en utökad bostadsrättsförsäkring även när du av misstag tappar saker i golvet t.ex.