På den här sidan hittar du de bästa trafikförsäkringarna till ditt fordon. Du kan även gå igenom deras för- och nackdelar, vilka förmåner som finns, samt ta reda på varför det är så viktigt att ha en trafikförsäkring.
Jämför trafikförsäkringar
Om du har ett fordon som trafikeras måste du ha en trafikförsäkring. Vill du hitta det mest lämpliga alternativet för dig rekommenderar vi att du tittar igenom nedanstående checklista.
Rubrikerna kan bland annat hjälpa dig att bekanta dig med spannet av premier, vad konsumenterna själva anser om de olika försäkringarna, samt vilka eventuella rabatter du kan få när du tecknar en bilförsäkring.
Pris
Vad din trafikförsäkring kostar är givetvis viktigt. Lyckligtvis är den ofta billig sett till andra bilförsäkringar, mycket tack vare att det är obligatoriskt enligt lag. Här är det däremot viktigt att notera prisskillnader beroende på din ålder, bilens märke, ålder och motorvolym.
Din premie påverkas också av faktorer som tidigare trafikskador, var bilen står parkerad, samt vad din beräknade körsträcka är per år. Din boendeform är en ytterligare sak som tas med i beräkningen, precis som förarens ålder – särskilt om hen är under 25 år gammal.
En trafikförsäkring kan också skifta i pris ganska rejält beroende på vilket försäkringsbolag det handlar om. Det kan alltså röra sig om allt från 100 kr upp till 600 kr i månaden, bara på grund av försäkringsgivaren i fråga.
Omdömen
De recensioner som hittas via sajter som Trustpilot och Reco kan ge en fingervisning av själva produkten. Däremot så stämmer de inte alltid. De fungerar dock som en god indikator, särskilt om det finns många betyg att ta del av.
Är tillräckligt många missnöjda med ett försäkringsbolag kommer detta att märkas tydligt när du läser på om dem.
Rabatter
Något som kan motivera de olika priserna är att en del försäkringsbolag erbjuder skräddarsydda fördelar. Gjensidige har exempelvis skadejour dygnet runt, samtidigt som du får 15 % rabatt på alla dina försäkringar när du samlar dem.
ICA Försäkring erbjuder i sin tur prisgaranti upp till fem år om bilen förblir skadefri. De har även möjlighet att bidra med ICA-bonus på hela premien. Hos Länsförsäkringar ingår istället en internetrabatt på 15 % när du tecknar försäkringen digitalt. Folksam har däremot assistans som tillägg för 25 kr i månaden.
Som du kanske märker finns det många olika förmåner att hitta. Här är det du som konsument som avgör vad som blir mest fördelaktigt i längden.
Villkor
Även om det inte finns många skillnader i villkoren för trafikförsäkringar så är denna punkt ändå viktig. En del försäkringsbolag tillämpar nämligen en självrisk på 1 000 kr, medan andra täcker trafikskador utan kostnad.
Vissa trafikförsäkringar inkluderar också separata villkor för de som är under 25 år. Då kan ett påslag på 1 000 kr bli aktuellt, specifikt då denna grupp av förare är mer riskbenägna.
Observera även att det sällan går att byta en trafikförsäkring hursomhelst. De flesta avtal löper i 12 månader, trots att betalningarna sker månadsvis.
Varför måste man ha trafikförsäkring?
Alla motordrivna fordon som används i trafik måste vara trafikförsäkrade. Detta regleras i Trafikskadelagen (1975:1410) där det också finns särskilda bestämmelser kring vem som får agera försäkringsgivare, men även hur trafikskadeersättningen beräknas.
Din trafikförsäkring gäller i hela EU
Om du har en trafikförsäkring gäller den dessutom i andra EU-länder. Glöm bara inte att ansöka om ett Grönt Kort innan du åker då detta är ett bevis på att ditt fordon är försäkrat.
Trafikförsäkring vid ägarbyte
Om fordonet är påställd, eller om det ska ställas på vid ett ägarbyte ska den nya ägaren teckna en trafikförsäkring. Den gäller då från datumet då ägarbytet anmäldes, samt att säljarens försäkring då avanmäls per automatik när händelsen registreras hos Transportstyrelsen.
Trafikförsäkring eller halvförsäkring?
När du ska försäkra din bil eller något annat fordon kan det vara bra att tänka på omfattningen av skyddet. Vill du ha ersättning vid glasskador eller stöld? Eller räcker det att du bara får täckning vid trafikskador?
En halvförsäkring innehåller betydligt mer än en trafikförsäkring. Det behöver inte heller bli enorma skillnader i pris gällande premien, något som ofta är fördelaktigt när du har ett lite nyare fordon som du dessutom är rädd om.
Vad ingår i en trafikförsäkring?
Med en trafikförsäkring får du endast ersättning för personskador på förare och passagerare. Det spelar inte någon roll vem som har vållat skadan, samt att den även täcker personskador utanför fordonet – samt skador på egendom som föraren orsakat.
I trafikförsäkringar finns också en del som ger dig kristerapi vid behov. Om du vill ha mer täckning krävs en halv– eller helförsäkring.
Det som inte ingår i trafikförsäkringen är:
- Vagnskador
- Skador på egendom som finns i fordonet
- Maskinskador
- Stöld
- Glas
- Brand
- Räddning
- Rättsskydd
- Kupéskador
- Feltankning
- Nyckelförlust
Fordon som ska trafikförsäkras
Det kan vara lite svårt att veta vilka fordon som kräver en trafikförsäkring och vilka inte. Vi har tagit med några av de vanligast förekommande nedan för att skapa en enklare överblick.
Fordon du måste teckna en trafikförsäkring till:
- Moped klass 1 (endast när den används)
- Moped klass 2 (om den inte är avställd)
- Bil
- Traktor
- Motorcykel
- Snöskoter
- Fyrhjuling
- Fatbike (om den går snabbare än 20 km/h)
Följande redskap eller fordon behöver ingen trafikförsäkring:
- Husvagn
- Elscooter (om den inte går snabbare än 20 km/h)
- Släp
- Elcykel (om den inte klassas som moped klass II)
Vad är Trafikförsäkringsföreningen?
TFF är ett samarbetsorgan för alla försäkringsbolag som meddelar trafikförsäkringar i Sverige. Om du någonsin fått en faktura från trafikförsäkringsföreningen beror det på att ditt fordon varit oförsäkrad under en viss tidsperiod.
Trafikförsäkringsföreningen är egentligen ett bra skydd för dig som glömt eller struntat i att försäkra ditt fordon. På detta vis ingår även täckning för trafikskador trots att du inte har tecknat en trafikförsäkring. Värt att notera är dock att deras avgift är betydligt högre jämfört med en sedvanlig premie.
Tänk på att det enda undantaget är när fordonet är avställt. Då behöver du varken betala fordonsskatt eller premien för trafikförsäkringen.
Vilket försäkringsbolag har den bästa trafikförsäkringen?
Enligt oss är det högst individuellt då premien för försäkringen påverkas av många faktorer. En äldre förare kan till exempel få ett bättre pris än en yngre, men om du samlar alla försäkringar hos ett och samma bolag kan du också pressa ned priset med flera procent.
Trafikförsäkringar är väldigt individanpassade och svåra att konkretisera. Vissa av dem innefattar dock förmåner som tål att jämföras, eller unika plus som inte går att få hos de andra. Vårt råd är att jämföra försäkringsbolagen mot varandra genom att knappa in ditt personnummer och se vilken premie du kan få.
Vanliga frågor och svar
Vad är en trafikförsäkring?
Det är en försäkring som täcker skador hos motparten när du hamnar i en trafikolycka. Detta inkluderar också sjukvård.
Vad ersätts av trafikförsäkringen?
Alla inblandade vid en trafikolycka får ersättning för skada på person. Det gäller därmed både för förare och passagerare. Utöver detta ersätter den även sakskador du vållat med fordonet, bland annat om du kört in i ett annat fordon – eller något föremål.
Vad ersätts inte av trafikförsäkringen?
Du får ingen ersättning för skador på din egen bil. Om du behöver skydd för detta rekommenderar vi en helförsäkring då den även täcker vagnskador.
Vad kostar enbart trafikförsäkring?
Priset varierar kraftigt beroende på försäkringsbolaget i fråga. Andra faktorer som spelar roll är hur gammal du är, vilken bil du kör, och så vidare. Generellt sett kan de kosta allt från 100 kr upp till 600 kr, men det finns även specialfall där det kan bli dyrare.
Notera dock att trafikförsäkringen är den allra billigaste formen av bilförsäkringar. Du kan också få ned ditt pris ytterligare om du tecknar fler försäkringar hos samma bolag.
Vad är skillnaden mellan trafikförsäkring och halvförsäkring?
Det är relativt omfattande skillnader mellan dessa två försäkringstyper. En trafikförsäkring ger dig bara ett grundläggande skydd medan en halvförsäkring kan täcka glasskador, stöld, maskinskador, kupéskador och brand.
Senast granskad: 5 juli, 2023
Linnea Sandström har skrivit för Försäkringsguiden.se sedan 2020. Linnea har ett djupt intresse för försäkringar. Utöver att djupdyka i försäkringsbolagens villkor spenderar Linnea mycket av sin tid att prata med försäkringsbolagens support för att reda ut detaljer.
Linnea är också en flitig besökare hos Konsumenternas Försäkringsbyrå samt hos den nationella konsumentupplysningen Hallå konsument som förser svenskar med information om bank-, finans- eller försäkringsfrågor.