Lista över de mest valda försäkringarna under januari 2025. Betyget är baserat på användarupplevelsen, omdömen, försäkringsvillkor samt pris.
En reseförsäkring tecknas alltid av ett försäkringsbolag. Det finns två former av reseskydd: ett ingår i hemförsäkringen och en tecknas i form av en reseförsäkring.
Beroende på hur du tecknar din reseförsäkring gäller olika villkor och tidsintervaller. Försäkringarna nedan passar de allra flesta, allt från kontorsnissar till backpackers behöver en reseförsäkring. En separat reseförsäkring är dessutom ofta bättre än den som följer med ditt kort.
En reseförsäkring är en tilläggsförsäkring på din hemförsäkring, som ofta bara gäller under resans första 45 dagar. Det innebär att du kan råka illa ut om du utan reseförsäkring behöver långvarig sjukvårdsbehandling. Därför tecknar många en reseförsäkring för extra reseskydd.
De vanligaste sätten att teckna en reseförsäkring är via
Ett av de viktigaste skälen att teckna en reseförsäkring är att hemförsäkringens reseskydd bara gäller de första 45 dagarna. Ska du vara utomlands längre än så är du därmed oförsäkrad. Har du otur kan du då samla på dig skulder på hundratals tusen kronor.
Det ingår inte någon reseförsäkring i traditionella hemförsäkringar. Däremot ingår ett reseskydd, vilket täcker långt ifrån allt som en reseförsäkring täcker.
Det reseskydd som ingår i hemförsäkringen täcker eventuella olyckor, överfall och akuta skador som kan tänkas uppkomma under resans gång. Det innebär att hemförsäkringens reseskydd kan täcka juridiska kostnader om du utsätts för brott, eller sjukvårdskostnader om det skulle hända dig något.
En reseförsäkring försäkrar själva resan. Skulle en familjemedlem bli sjuk kan försäkringen ersätta själva resan, eller oanvända (så kallade ”förstörda”) semesterdagar.
Tips! En ”förstörd” semesterdag innebär att du på grund av sjukdom eller liknande inte har kunnat delta i planerade aktiviteter. Många reseförsäkringar kan ge ersättning för detta. Kompensationen kan exempelvis vara pengar tillbaka för biljetter som har köpts i förväg.
Det finns inget juridiskt krav på att du ska ha en reseförsäkring under en kortare resa. En reseförsäkring för en resa på mindre än 45 dagar är snarare en säkerhet för din resa än för din hälsa.
På en längre resa är det ekonomiskt oansvarigt att inte ha en reseförsäkring. Du kan behöva betala hundratals tusen kronor direkt ur egen ficka, och riskerar att hamna i allvarlig skuld. Det gäller framför allt resor utanför Europa.
Ska du resa utomlands för att jobba eller plugga utomlands krävs det ofta att du har en reseförsäkring.
De olika sätten att teckna reseförsäkringar kan skilja sig åt mycket när det kommer till kostnad, villkor och generositet. Vi har därför listat för- och nackdelarna med de olika typerna av reseförsäkring.
Det finns flera försäkringsbolag som specialiserar sig på reseförsäkringar. Några av dessa är ERV, Gouda och Chubb.
I slutändan tecknas de flesta reseförsäkringar hos något av dessa bolag, även om försäkringen tecknas via någon annan.
Exempel: Olivia köper en semesterresa för familjen med sitt bankkort från Swedbank. Eftersom Swedbank har ett samarbete med försäkringsbolaget ERV tecknas en grundläggande, kostnadsfri reseförsäkring för Olivia och hennes familj hos ERV. Olivia behöver inte göra något förutom att betala resan.
En klar fördel med att teckna en reseförsäkring genom ett bolag med resefokus är det stora utbudet. Dessa försäkringsbolag erbjuder inte bara en reseförsäkring, utan har erbjudanden specifikt utformade för den som ska backpacka, studera utomlands eller hoppa fallskärm.
När försäkringarna är så välanpassade efter specifika scenarion behöver du som konsument inte oroa dig över vad som ingår. Det som behöver vara med kommer att vara med.
En nackdel med externa reseförsäkringsbolag är däremot kostnaden. En försäkring via ett särskilt reseförsäkringsbolag kostar betydligt mer jämfört med reseförsäkringar som är gratis förmåner.
För den som inte är van vid försäkringar kan det dessutom kännas överväldigande att teckna en helt ny försäkring för en kort familjeresa.
Det sista alternativet är att teckna en reseförsäkring i form av en tilläggsförsäkring till en hemförsäkring. I princip alla försäkringsbolag erbjuder en kompletterande reseförsäkring.
Fördelen med att teckna en reseförsäkring via sin hemförsäkring är att man får ett bra pris. Eftersom försäkringsbolag tycker om när alla försäkringar är samlade hos dem brukar tilläggsförsäkringarna inte vara särskilt dyra.
En nackdel är att ett brett försäkringsbolag inte är experter på just reseförsäkringar. Det innebär att det är svårt att få en personlig reseförsäkring för den som till exempel är ung eller gravid.
Den reseförsäkring som de flesta tänker på i första hand är den som följer med när du betalar med ett bankkort. Något som överraskar, däremot, är att det inte är Visa eller Mastercard som erbjuder reseförsäkringen – det är din bank.
Det spelar ingen roll om du använder Mastercard eller Visa ur ett försäkringsperspektiv. Väl utomlands kan Mastercard ha några mindre fördelar med valutakurser. För försäkringarnas del avgörs det dock av din bank och inte av din betaltjänstleverantör.
Bankernas olika kort ger olika omfattande reseförsäkringar. Exempelvis ger ofta ett kreditkort med årsavgift en bättre reseförsäkring än ett vanligt kontokort.
Tänk på! Det är inte Mastercard eller Visa som avgör vilken reseförsäkring du får. Det är banken som har utfärdat kortet som spelar roll.
Den mest uppenbara fördelen med bankernas reseförsäkring är kostnaden. Reseförsäkringen som ingår vid betalning med ett bankkort innebär ingen avgift för konsumenten.
En annan fördel är att du inte behöver tänka något på försäkringen och därför inte heller behöver oroa dig.
Nackdelen med bankernas reseförsäkring är att de sällan omfattar lika mycket. Det är inget konstigt, eftersom de inte kostar något för dig som konsument. Men det kan vara bra att känna till, så att du kan teckna en tilläggsförsäkring om du skulle vilja det.
Många resebyråer erbjuder någon form av reseförsäkring som en tilläggstjänst. Det är väldigt smidigt och kräver inte mycket förkunskaper, men det kan trots det vara bra att känna till för- och nackdelarna med det.
Fördelen med att teckna reseförsäkring via en resebyrå är att du inte behöver ta hand om det praktiska själv. Du behöver inte sätta dig in i några villkor eller förstå hur det fungerar. Du kan lita på att personalen har full koll på vilken reseförsäkring som är bäst för din situation.
Den stora nackdelen med deras försäkringar är att det kan bli dyrare. En reseförsäkring bokad genom en mellanhand kommer alltid att kosta extra. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det därför bättre att förhandla fram villkoren på egen hand.
Vad en reseförsäkring innehåller varierar något otroligt. I vissa fall innebär reseförsäkringen en halvdan ersättning för förlorat bagage, medan det i andra fall innebär en helt ny resa vid sjukdom.
Reseskyddet i din hemförsäkring ersätter bara dina akuta vårdbehov utomlands. Den ersätter inte problem med resan eller liknande otursmoment.
Tänk på! Reseskyddet i hemförsäkringen täcker bara de första 45 dagarna utomlands. Stannar du längre, utan en reseförsäkring, är du helt oförsäkrad.
De allra flesta försäkringar erbjuder avbeställningsskydd, flygförseningar och ersättning vid försenat bagage. Ofta ingår även rättsskydd, överfallsskydd ansvarsskydd, samt hemtransport.
De reseförsäkringar som inte kostar något (exempelvis de som följer med ett Visa-kort) innebär ett mindre skydd. Oftast ingår ett avbeställningsskydd, ersättning vid försenat bagage och ersättning vid missat flyg.
I regel ersätts försenat och förlorat bagage på utresan, men på hemresan ersätts bara det som är förlorat. Anledningen till det är att du har det du behöver hemma, medan du utomlands bara har det som finns i din väska.
Tips! Generellt är det svårare att få ersättning för förlorat bagage på hemresan än utresan. Läs noga igenom dina villkor och ta reda på vad du har rätt till.
Försenat eller förlorat bagage är inget man höjer ett ögonbryn åt längre. Det har hänt de flesta, men det blir inte roligare för det.
Så här bör du göra om ditt bagage försvinner
Reglerna kring ersättning för en missad resa är relativt enkla. Om du inte kunde påverka omständigheterna som gjorde att du missade resan, brukar det ersättas.
Några exempel kan vara ett oväder eller en stor trafikolycka. För att kunna ersättas behöver du kunna bevisa varför du blev sen och att du inte kunde rå för det.
Försäkringsbolagen sätter oftast en gräns för hur nära inpå resan förhindret måste komma för att ge ersättning. Skulle du exempelvis få reda på att en väg är avstängd 24 timmar innan du ska åka på vägen, brukar inte det räknas. Bolagen menar då att du hade haft tid att ändra rutten.
Skulle ditt flyg vara försenat ersätts du i vissa fall av flygbolaget som du ska flyga med. Men när flygbolagen inte ersätter dig för förseningen, till exempel om förseningen var bortom deras kontroll, ska förseningen ersättas via din reseförsäkring. Hur mycket du får i ersättning varierar mellan de olika försäkringsbolagen.
Reseförsäkringen gäller oftast inte om strejk brutit ut innan du reste hemifrån. Läs villkoren för just din försäkring.
Vanligtvis täcker inte försäkringen dig fullt ut vid force major. Det är vanligt att force major regleras i ditt avtal med ditt försäkringsbolag.
När det gäller naturkatastrofer ger de flesta reseförsäkringar ett evakueringsskydd. Det innebär att försäkringen ersätter kostnaderna för evakuering om Utrikesdepartementet (UD) eller lokala myndigheter rekommenderar att du lämnar området av säkerhetsskäl.
Tänk på! Försäkringsbolagen utgår från Utrikesdepartementets rekommendationer för att avgöra om du kan få ersättning för en inställd resa på grund av säkerhetsläget.
Om en resa ställs in på grund av avrådan från UD har du normalt sett rätt till ersättning. Samma sak gäller vid risk för terroristbrott och andra oroligheter.
När reseförsäkringen erbjuder ett avbeställningsskydd avser det inte ”öppet köp”. Det innebär att du får pengarna tillbaka om något oväntat inträffar och du inte kan åka på resan.
Exempel på sådana scenarion är om du eller en nära släkting plötsligt blir allvarligt sjuk. För att veta exakt vad som räknas som ett giltigt skäl i din reseförsäkring bör du läsa mer om det i försäkringsvillkoren.
Exempel: Ahmed ska resa till London och gå på konsert. Han bokade biljetterna långt i förväg och har självklart tecknat en reseförsäkring. Dagen innan han ska åka blir hans mormor allvarligt sjuk. När mormor får diagnosen hjärnblödning skickar Ahmed pappren till sitt försäkringsbolag. Hans reseförsäkring ersätter då hans resa och konsertbiljett, för att han utan ekonomisk oro ska kunna finnas där för sin mormor.
Många hemförsäkringar täcker upp till 45 dagar. Ska du resa längre än så behöver du teckna en förlängd reseförsäkring.
Reseförsäkringar fungerar likadant oavsett vilket land du planerar att åka till. De gäller även utanför EU och EES, förutsatt att du har en giltig reseförsäkring.
Med ett europeiskt försäkringskort (EU-kortet) har du rätt till samma vård som landets egna invånare, om det är ett land inom EU eller EES. Skulle du hamna inom den privata vården kan försäkringen täcka det också.
Reseförsäkringen täcker även din akuta vård utanför Europa. Den som inte är försäkrad får dock stora problem, då vård enkelt kommer upp i en halv miljon kronor.
Främst länder långt ifrån Sverige geografiskt (såsom Filippinerna och Thailand) och långt ifrån Sverige välfärdsmässigt (exempelvis USA) blir oerhört dyra att skada sig i. Att till exempel åka ambulansflygplan hem kan kosta nästan en halv miljon kronor.
USA och Schweiz är vanliga undantag i vissa försäkringar. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller, innan du reser.
Tidigare har CSN erbjudit reseförsäkring för studenter med planer på utlandsstudier. Så är det dock inte längre.
Den som vill studera utomlands måste därför teckna en egen försäkring för vistelsen. De flesta försäkringsbolag, oavsett om de är inriktade på reseförsäkringar eller inte, har någon form av skydd för den som studerar utomlands.
En reseförsäkring specifikt för utlandsstudier innehåller vanligtvis skydd för kursavgifter och hemresor. Om något skulle inträffa och du behöver åka hem mitt i läsåret kan du exempelvis få hjälp med kostnaderna för hemresan.
Tips! Många arrangörer av utlandsstudier har avtal med försäkringsbyråer för sina studenters räkning. Hör efter med din agentur innan du tecknar en egen reseförsäkring.
Läs noggrant villkoren för just din försäkring för att se vad som gäller i ditt fall.
Behöver du behandlas på sjukhus på grund av graviditetsrelaterade sjukdomar eller skador kan du få ersättning från reseförsäkringen. Hur långt in i graviditeten försäkringen gäller varierar dock hos olika försäkringsbolag. De flesta reseförsäkringar gäller till och med vecka 28.
Tänk på! För att försäkringen ska gälla vid graviditet får det inte ha funnits några kända komplikationer före resan.
De bolag som har ett stort utbud av reseförsäkringar erbjuder ofta en specifik reseförsäkring för den som är gravid. Hur länge en sådan försäkring gäller varierar mellan bolagen, men det finns bolag som ersätter eventuella graviditetskomplikationer fram tills vecka 34.
Om du är i slutet av din graviditet är det viktigt att du ser över försäkringsvillkoren, så att din försäkring även täcker barnet om det föds i förtid.
Oavsett vad reseförsäkringen säger kan flygbolagen ha egna direktiv för var och när du som är gravid får flyga. Begränsningarna finns på plats för att undvika att barnet föds ombord på planet.
När du hyr bil utomlands är det inte säkert att försäkringsskyddet är lika bra som det är i Sverige. Risken är stor att försäkringen är dålig eller i värsta fall inte ger något skydd över huvud taget.
Ska du hyra bil utomlands bör du se till att du i alla fall har en förarplatsförsäkring. På så vis är du skyddad om det händer en singelolycka eller om du skulle orsaka en olycka på egen hand.
Tänk på! Läs noggrant igenom hyresvillkoren och komplettera försäkringsskyddet vid behov.
Kom också ihåg att skyddet från försäkringen varierar beroende på om du befinner dig inom eller utanför EU. Reser du utanför EU är det viktigt att du tecknar en försäkring som liknar den svenska trafikförsäkringen.
Svenska medborgare och alla som är bosatta i Sverige går under den svenska trafikförsäkringen, som skyddar dig om du skadar dig i en trafikolycka utomlands.
Åker du på semester utan att kolla upp om du har en gällande försäkring kan resan bli dyrare än du hade tänkt dig från början. Med en reseförsäkring kan du undvika höga kostnader för till exempel sjukhusvistelse utomlands.
Inom EU kan en sjukhusvistelse gå på upp till 500 000 kronor, och i USA kan du få betala mellan 50 000–100 000 kronor. Sådana kostnader kan du undvika genom att skaffa en hemförsäkring med tillhörande reseförsäkring eller en separat reseförsäkring.
Har du mot förmodan hunnit påbörja din resa och inser att din försäkring inte gäller längre till finns det några bolag som du kan vända dig till för att få hjälp.
Bolag du kan vända dig till
Det finns nästan inga försäkringsbolag eller reseförsäkringar som ger ersättning för skador som har uppkommit på grund av riskfyllda aktiviteter på resan.
Med ”riskfyllda aktiviteter” menas allt från organiserade tävlingsevenemang fram till extremsporter.
Exempel på riskfyllda aktiviteter
Hos försäkringsbolaget ERV kan du teckna en extremsportförsäkring. Då kan du ägna dig åt vilken riskfylld aktivitet du vill.
Vi jämför ICA, ERV och SafetyWing. Du hittar den bästa reseförsäkringen genom att jämföra villkoren.
Ja, de flesta reseförsäkringarna skyddar dig när du åker skidor. Den vanligaste skadan är knän och underben (38%) enligt SOS International.
De flesta reseförsäkringarna täcker offpist utomlands t.ex. Alperna.
Vid tjänsteresa så ska ditt företag teckna en separat företagsförsäkring för resor.
SafetyWing är specifikt skapad för digitala nomader. SafetyWing var en utav de får försäkringarna som gällde under Covid -19 pandemin.
Vill du avbryta din rese på grund av Covid -19 och den pågående pandemin så gäller de flesta reseförsäkringarna inte. Eftersom UD numera inte avråder från resor p.g.a. Covid-19 så ersätter många reseförsäkring om du blir akut sjuk, även i Covid.
Vanligtvis erbjuds inte 90 dagar reseskydd via hemförsäkringen, utan idag har 45 dagar blivit en slags branschstandard. ICA Försäkring utmärker sig genom att erbjuda 60 dagar reseskydd. Ska du ge dig ut på en riktig långresa, så gäller det att teckna en tilläggsförsäkring om du planerar att vara iväg i mer än 45 dagar. Du kan också teckna en förlängd reseförsäkring till ett förmånligt pris.
Du kan få ersättning från olika försäkringar, men inte för samma sak. Du kan alltså inte få “dubbel ersättning”. Men du kan till exempel få ersättning för förlorat bagage från en försäkring och hyrbil från en annan.
För att en försäkring ska gälla för den aktuella resan så måste du teckna den och betala den innan avresan. Du kan alltså inte teckna en reseförsäkring från utlandet.
Ja, om ditt flyg är försenat med minst sex timmar så kan du begära ersättning via reseskyddet i din hemförsäkring. Du kan också få ersättning via din kortutgivare om du har betalat resan med ditt kreditkort. Tänk också på att du kan ha rätt till ersättning från flygbolaget också. För att ansöka om förseningsersättning så behöver du ett förseningsintyg. Det kan du ofta hitta och ladda ner från flygbolagets hemsida.
Det absolut viktigaste rådet vi kan ge dig är att aldrig resa oförsäkrad. Ofta räcker skyddet du har i din hemförsäkring, men om du saknar en hemförsäkring, ska vara ute och resa länge eller ägna dig åt riskfyllda aktiviteter så måste du teckna en reseförsäkring.
Var förutseende och kolla upp ditt försäkringsskydd innan du reser. Är du osäker så kontakta ditt försäkringsbolag och bombardera dem med alla din frågor. Det är bättre att fråga för mycket än för lite. Berätta så mycket som möjligt om din resa så kan du ofta få bra rådgivning.
Se till att du på förhand vet exakt hur du ska agera om du råkar ut för en stöld, olycka eller blir utsatt för våld. Ofta är man skärrad när något har hänt och då är det väldigt skönt att ha en färdig checklista.