Sidan innehåller annonser

Jämför och hitta bästa snöskoterförsäkringen 2022

Vilken snöskoterförsäkring som är bäst för dig är helt individuellt. Det beror på att försäkringspremien baseras på dig och din situation.

Testvinnare
4.7
/
5
 • Svedea ger upp till 1 miljon kronor per år till skoterklubbar
 • Ännu lägre pris för äldre snöskotrar
 • Snabb och smidig skadereglering

Topp 6 bästa snöskoterförsäkringen 2022:

 1. Svedea
 2. Insplanet
 3. Moderna Försäkringar
 4. ICA Försäkring
 5. Dina Försäkringar
 6. If

Vad är en snöskoterförsäkring?

En snöskoterförsäkring är en försäkring som skyddar din snöskoter. Du kan välja mellan en trafikförsäkring som täcker de eventuella skador du orsakar andra i trafiken, och skyddar dig som förare, eller en mer omfattande försäkring som ger ersättning för skador på din egendom.

De tre faktorer som försäkringsbolagen behöver för att kunna ge en uppskattning är

 • Din ålder
 • Skoterns modell
 • Din hemort

Din ålder som förare bidrar till sannolikheten för att du kommer att vara inblandad i en olycka. En undersökning från Transportstyrelsen visar att yngre åldersgrupper är överrepresenterade i statistiken för personolyckor. 

För att försäkringsbolagen snabbt ska kunna avgöra vilken snöskotermodell du har ber de om registeringsnumret. De kan då kolla upp fordonet mot register, och du behöver inte komma ihåg skoterns exakta specifikationer. Nyare snöskotermodeller tenderar att oftare vara involverade i olyckor.

Exempel: Tobbe är 24 år gammal och har precis skaffat en snöskoter av senaste modell. Han tecknar en försäkring i samband med köpet. Nyare snöskotermodeller och åldersgruppen 20–29 är oftare involverade i personskador. Tobbes försäkringspremie blir därför högre än genomsnittet. 

Vilken försäkring är billigast?

Den billigaste försäkringen du kan hitta för din snöskoter är en säsongsanpassad trafikförsäkring. Det har de flesta försäkringsbolag nu.

En säsongsanpassad snöskoterförsäkring innebär att du betalar en lägre premie under sommaren, när skotern inte används och är avställd. Sedan höjs premien automatiskt under vintern när du ska använda den.

Tips! Teckna antingen en säsongsbunden försäkring eller ställ av skotern direkt efter att du har köpt den. Ett påställt fordon utan åtminstone en trafikförsäkring kan straffas med böter på bara några dagar.

Förutom att den här typen av försäkring är enklare blir det också billigare i längden. Du slipper även stressen kring att fundera på försäkringen och kontakten med Trafikverket.

De flesta försäkringsbolag har gått över till säsongsbunden försäkring. Trygghansa, ICA och Svedea är några av de företag som erbjuder den billigaste formen av snöskoterförsäkring.

Vad kostar en snöskoterförsäkring?

Priserna på försäkringar kan variera väldigt mycket.

Det går inte att hitta en seriös snöskoterförsäkring som kostar mindre än några tusenlappar varje år. De kan kosta allt mellan några tusen och tiotals tusen.

En av de mest kostsamma aspekterna av att äga en snöskoter är eventuella vagnskador. Till vagnskador hör exempelvis repor i lacken, bucklor i karossen eller brustna drivmattor. Andra vanligt förekommande problem inkluderar exempelvis stölder och bränder.

Tips! I vissa fall kan du slippa självrisken helt på en stulen snöskoter. Det gäller då att eventuella lås och spårningsutrustning är av godkänd standard.

Försäkra dig om att självrisken är så omfattande och låg som möjligt, men att månadskostnaden fortfarande är överkomlig. För den som är beredd att betala lite mer varje månad går det att få väldigt låg självrisk eller slippa den helt.

Många försäkringsbolag kan ge rabatt om alla försäkringar är samlade på ett och samma ställe. Undersök därför om försäkringbolaget som har exempelvis din hemförsäkring även erbjuder snöskoterförsäkringar.

Vad ingår i en snöskoterförsäkring?

Det finns tre olika typer av försäkringar för den som har snöskoter. De är:

 • Trafikförsäkring
 • Halvförsäkring
 • Helförsäkring

En försäkring för en snöskoter och en försäkring för en bil är inte särskilt olika. De olika försäkringsgraderna ger olika skydd till olika kostnad. Vilken försäkringsgrad som är den bästa för dig beror på vad du vill få ut av den när olyckan är framme.

Är du beredd att betala lite mer för att slippa oroa dig bör du välja en hel- eller halvförsäkring. Är den största avvägningen priset, kan det vara bättre att teckna en trafikförsäkring.

Tänk på! Trafikförsäkringen är den enda som går att pausa under sommarhalvåret. Halv- och helförsäkringar skyddar året om, och kostar därför året om.

Vill du ställa av din snöskoter och trafikförsäkring under sommarhalvåret, men fortfarande ha skotern försäkrad, finns ett alternativ. Det finns något som kallas avställningsförsäkring eller garageförsäkring.

Du betalar då inte för att vara försäkrad i trafiken, men skotern är försäkrad mot eventuella stölder och bränder.

Trafikförsäkringen är billig och basal

En trafikförsäkring är det absolut enklaste du kan ha. Det täcker de eventuella skador du orsakar andra i trafiken, och skyddar dig som förare.

Din snöskoter är dock helt oskyddad. Eftersom reparationer är dyra, även när det gäller småsaker, kan det därför vara bra att spara ihop en buffert vid sidan av en trafikförsäkring.

En halvförsäkring täcker det mesta

Den som vill ha ett ordentligt skydd utan att lägga alla bensinpengar på en försäkring bör välja en halvförsäkring.

Med en halvförsäkring täcks skador på din snöskoter, förutsatt att det inte är du som har orsakat dem. Det innebär att försäkringen skyddar mot sådant som brand, stöld och olyckor. 

Exempel: Ailas skoter står i ett garage utanför stan under sommaren. Ett oväder drar in under natten, blixten slår ner i garaget och branden som tänds upptäcks för sent. Ailas snöskoter är helt förstörd av branden. Lyckligtvis har hon halvförsäkring, och behöver bara betala självrisken på 1 000 kronor.

Skulle olyckan vara framme kan du få tillgång till både legitimerad psykolog och juridisk hjälp. 

En helförsäkring skyddar oavsett vad

En helförsäkring innebär att du alltid är skyddad. Det gäller oavsett vems fel skadan är.

Helförsäkringen innefattar nämligen så kallad vagnskada. Mot en självrisk på några tusen ersätter försäkringen bärgning vid dikeskörning och reparationer efter en olycka som du har orsakat.

När gäller en snöskoterförsäkring?

Många försäkringbolag har specifika aktsamhetsregler. Det innebär att försäkringen bara gäller om du har vidtagit förebyggande säkerhetsåtgärder.

En av de vanligaste uppmaningarna är att snöskoterägare ska försäkra sig om att isen är säker innan man ger sig ut. Enligt en undersökning från region Västerbotten sker de flesta dödsolyckor med snöskoter på och kring sjöar. Statistik från Transportstyrelsen visar även att nästintill alla olyckor där en snöskoter går genom isen har dödlig utkomst.

Tänk på! Nästintill alla olyckor där en snöskoter går genom isen har dödlig utkomst.

Det finns även krav från vissa försäkringsbolag att förare behöver ha särskilda skydd såsom ryggskydd, reflexväst eller första hjälpen-kit.

Senast granskad: 21 september, 2022

Vad tycker du om vår jämförelse?

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 utav 5 stjärnor (baserat på 4 omdömen)
Mycket bra75%
Bra25%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%