Bästa uppfödarförsäkringen för hund och katt 2024

Sidan innehåller annonser

Bästa uppfödarförsäkringen för hund och katt 2024

Att föda upp djur innebär många kostnader och ett stort ansvar, ett bra val som du som djuruppfödare kan göra är att teckna en försäkring som är redo att backa upp ekonomiskt om djuren blir sjuka eller skadar sig. En bra avelsförsäkring kan ge ersättning för både tik/hona, djurungar och hanen.

Jämför och hitta bästa uppfödarförsäkringen 2024!

Uppfödarförsäkring för katt – Bäst i test 2024

 1. Lassie Uppfödarförsäkring Katt
 2. Svedea Uppfödarförsäkring Katt
 3. If Uppfödarförsäkring Katt
 4. Agria Uppfödarförsäkring Katt
 5. Folksam Uppfödarförsäkring Katt
array(0) { }
Testvinnare
4.9/5
Utmärkt
 • Omfattande avelsskydd
 • Billig försäkring för uppfödare
 • ersätter dolda fel i 3 år och 3 månader
Ersättning från Lassie Uppfödarförsäkring för katt
Veterinärvård för kattunge: Ja, 30 000 kr för hela kullen
Dolda fel kattunge: Ja, upp till 3 år och 90 dagar
Livförsäkring för kattunge: Ja, upp till 8 000 kr/kattunge
Kejsarsnitt: Ja, upp till 2 kejsarsnitt
Fertilitetsutredning: Ja, hane och hona
Användbarhet hona: Tilläggsförsäkring
array(0) { }
4.7/5
Utmärkt
 • Bra rabatter och erbjudanden
 • Hög kundnöjdhet
 • Gratis videosamtal till veterinär
Ersättning från Svedea Uppfödarförsäkring för katt
Veterinärvård för kattunge: Ja, upp till 8 000 kr/kattunge
Dolda fel kattunge: Ja, upp till 3 år och 90 dagar
Livförsäkring för kattunge: Ja, upp till 3 000 kr/kattunge
Kejsarsnitt:Kejsarsnitt: Ja, upp till 2 kejsarsnitt
Fertilitetsutredning: Ja, hona och hane
Användbarhet hona: Ja, upp till 50% av livförsäkringsbeloppet
array(0) { }
4.5/5
Utmärkt
 • 3 fria besök hos FirstVet
 • 20% i uppfödarrabatt på alla dina kattförsäkringar
 • Gratis kattungepaket som bidrar till deras säkerhet
Ersättning från If Uppfödarförsäkring för katt
Veterinärvård för kattunge: Ja, upp till 6 000 kr/kattunge
Dolda fel kattunge: Ja, upp till 3 år och 3 månader
Livförsäkring för kattunge: Ja, upp till 6 000 kr/kattunge
Kejsarsnitt: Ja, upp till 2 kejsarsnitt
Fertilitetsutredning: Nej
Användbarhet hona: Tilläggsförsäkring
array(0) { }
4.4/5
Bra
 • 2 försäkringsalternativ
 • 20 000 kr extra i dolda fel- skydd med tilläggsförsäkring
 • Fertilitetsutredning av både hona och hane
Ersättning från Agria Uppfödarförsäkring för katt
Veterinärvård för kattunge: Ja, upp till 30 000 kr/kull
Dolda fel kattunge: Ja, upp till 3 år och 3 måander
Livförsäkring för kattunge: Ja, upp till försäljningspriset
Kejsarsnitt: Ja
Fertilitetsutredning: Ja, hane och hona
Användbarhet hona: Ja
array(0) { }
4.2/5
Bra
 • Veterinärvård vid dolda fel
 • Ingen karenstid för kattungarna
 • Fria samtal till Djurens vårdguide
Ersättning från Folksam Uppfödarförsäkring för katt
Veterinärvård för kattunge: Ja, kattungens försäljningspris
Dolda fel kattunge: Ja, upp till 3 år och 3 månader
Livförsäkring för kattunge: Ja, kattungens försäljningspris
Kejsarsnitt: Nej
Fertilitetsutredning: Nej
Användbarhet hona: Tilläggsförsäkring

Uppfödare – försäkra dig rätt!

Vare sig du föder upp hundar eller katter ska du investera i en försäkring som ger ett ekonomiskt stöd om djuren behöver söka veterinärvård. Den typen av försäkring kallas för uppfödarförsäkring, men också avelsförsäkring och kullförsäkring och fungerar som ett skydd utöver tikens/honans försäkring.

Det finns även något som heter kennelförsäkring och flockförsäkring, och vi vet att det kan vara lätt att blanda ihop alla djurförsäkringar, därför reder vi ut det redan nu:

 • Kennelförsäkring är enbart till för dig som driver en kennel. Den fungerar i princip på samma sätt som en uppfödarförsäkring, dock måste du ha en kennel registrerad hos SKK (Svenska Kennelklubben) för att få teckna denna försäkring för hund och katt. Kennelförsäkringen täcker alla som är en del av kennelverksamheten och den har även ofta skydd för människorna som håller på med kenneln eller besöker den, som t.ex ansvar- och rättsskydd, olycksfall, krishjälp osv.
 • Flockförsäkring är en försäkring för dig som har flera hundar eller katter och vill göra det enklare för dig genom att teckna en enda försäkring för hela flocken. Den fungerar ungefär som en vanlig djurförsäkring, bara att den täcker flera djur samtidigt.

Vad är en uppfödarförsäkring och hur fungerar den?

En försäkring är ett skydd ifall det skulle ske oförutsedda händelser och en försäkring för uppfödare är speciellt framtagen för att passa dig som avlar. Den skiljer sig från en vanlig hundförsäkring och kattförsäkring på det sättet att den har moment som riktar sig enbart mot dig som föder upp djur, samt att den ger ersättning för alla djur du föder upp, därmed slipper du teckna individuella försäkringar.

Bra att veta! En uppfödarförsäkring ger ett skydd för valparna fram tills att de säljs eller som längst upp till 4 månaders ålder, efter det måste du teckna en valpförsäkring till respektive valp.

Exakt hur uppfödarförsäkringen fungerar skiljer sig mellan bolagen. Vissa försäkringsbolag kräver att du tecknar en grundförsäkring på tiken/honan och sedan kompletterar med en tilläggsförsäkring för uppfödare, medan andra har färdiga paket som gör att hundarna är försäkrade inom aveln men inte i övrigt. Vilket alternativ som är bäst är lite av en smaksak, men om du frågar oss så ska du alltid även ha en vanlig hund-/kattförsäkring på ditt djur.

Jämför uppfödarförsäkringarnas villkor och innehåll

En avelsförsäkring ersätter inte samma saker som en vanlig försäkring utan den är mer inriktad på just avel och komplikationer som kan uppstå i samband med det. Innehållet kan förstås skilja sig mellan de olika djurförsäkringsbolagen.

För att hitta rätt uppfödarförsäkring är det viktigt att du jämför avelsförsäkringarnas innehåll försäkringsbelopp, villkor och priser. 

Kom ihåg att villkor m.m ser olika ut för en uppfödarförsäkring för hund vs katt.

Vad täcker en uppfödarförsäkring för hund och katt?

Innehållet i en avelsförsäkring för hund och katt varierar mellan försäkringsbolagen, därför är det viktigt att du jämför hundförsäkringar med inriktning på uppfödning för att vara säker på att du får tag i just den försäkringen som passar dina behov och krav.

Detta bör ingå i en bra uppfödarförsäkring för hund och katt:

Veterinärvård för valparna och kattungarna

Valparna/kattungarna är oftast inte försäkrade i magen, däremot ska de ha skydd i form av veterinärvård i samma stund som de föds. Veterinärvård för valp/kattunge ska ersätta sjukdomar och olycksfall från födseln t.om den dagen då valpen/kattungen levereras till sitt nya hem, eller som längst upp till 4 månader. Därefter måste den som äger valpen/kattungen teckna en hundförsäkring för valp eller kattförsäkring till kattunge.

Hur mycket veterinärvårdsbeloppet ligger på är olika men oftast någonstans mellan 8 000-30 000 kr. Vissa försäkringsbolag erbjuder en summa per valp/kattunge, medan andra erbjuder en klumpsumma för hela kullen. Svelands uppfödarförsäkring använder sig dock av tikens/honans veterinärvårdsbelopp.

Dolda fel-försäkring för hund och katt

I försäkringen ska det ingå ett dolda fel-skydd för valp/kattunge vilket kan vara den viktigaste delen av avelsförsäkringen. Som djuruppfödare kan du spara tusentals kronor och mycket huvudvärk med denna försäkring, detta då du som säljare av valpar/kattungar är skyldig att ersätta köparen för sjukdomar/defekter som visar sig på djuret inom 3 år från det att du sålde djuret. 

En försäkring mot dolda fel för valp/kattunge gäller oftast i 3 år från födsel och är alltså aktiv även hos den nya ägaren.

Vad är egentligen dolda fel?

Dolda fel är sjukdomar/skador som funnits eller börjat utvecklas innan valpen/kattungen såldes men som inte kunde upptäckas vid veterinärbesiktningen. Ett villkor för att det ska räknas som dolt fel är att det inte ska ha varit möjligt för veterinären att upptäcka sjukdomen eller defekten vid undersökningen.

Det är tyvärr inte jätteovanligt med valpar/kattungar med medfödda skador och sjukdomar, därmed är dolda fel-skyddet mycket viktigt!

Livförsäkring för valp och kattunge

Om det vore så olyckligt att en valp eller kattunge dör eller måste avlivas av hälsoskäl så kan du ha rätt till ersättning från försäkringen. Försäkringsbolagen erhåller olika maxbelopp, generellt får du mer ersättning för en valp än en kattunge, mellan 3 000-10 000 kr per valp/kattunge eller upp till försäljningspriset.

Fertilitetsutredning vid misslyckad parning

Det här momentet kan ge ersättning för fertilitetsutredning för tiken/honan om det sker upprepade parningar där hon inte blir dräktig, men den kan även ge ersättning för utredning av hanen om det är så att han misstänks vara steril.

Kejsarsnitt

Försäkringen bör ersätta kostnader för kejsarsnitt. Detta är begränsat till två kejsarsnitt då en tik/hona som har förlösts med kejsarsnitt två gånger fortsättningsvis inte får användas inom avel då det innebär för stora risker.

Användbarhetsförsäkring för tiken/honan

Detta ingår sällan i grundförsäkringen utan är oftast en tilläggsförsäkring. Den heter vanligtvis något i stil med “Liv med användbarhet” med inriktning på avel, och ger ersättning om tiken/honan av någon anledning inte längre kan användas inom avel. 

Eftersom att det även är en livförsäkring för hund/katt så ger den ersättning om ditt djur skulle dö, behöver avlivas eller försvinner och inte kommer till rätta igen. 

Du kan få ersättning med upp till hundens/kattens marknadsvärde vilket baseras bl.a på ras, ålder och djurets meriter. 

Detta bör du tänka på vid val av uppfödarförsäkring

Försäkringen är ett skydd ifall det skulle ske oförutsedda händelser kopplade till aveln, men för att den faktiskt ska ge ersättning vid rätt tillfällen finns det vissa saker du behöver se över innan du tecknar en uppfödarförsäkring till valp/katt.

Skydd för tik/hona, djurungar och hane

En bra uppfödarförsäkring ska ge ett omfattande avelsskydd för tik/hona, djurungar samt något typ av skydd för hanen, oftast gäller det fertilitetsutredning.

Eftersom att det är en försäkring för flera djur så är det viktigt att se över försäkringens villkor så att de stämmer överens med varje djurs behov.

Avelsförsäkringens omfattning

En trygg försäkring för uppfödare bör innehålla:

 • Veterinärvårdsförsäkring – Ersätter veterinärvård av valparna/kattungarna från födseln.
 • Dolda fel-skydd – Ersätter medfödda sjukdomar/defekter på valpar/kattungar.
 • Livförsäkring – Ger ersättning vid dödsfall av valp/kattunge.
 • Fertilitetsutredning – Ersätter utredning av eventuell infertilitet hos tiken/honan och misstänkt sterilitet hos hanen.
 • Kejsarsnitt – Ersätter kejsarsnitt på tiken/honan.
 • Användbarhetsförsäkring – Ger ersättning för tiken/honan om hon inte längre kan användas inom avel.

Vi har tidigare listat vad som bör ingå i en avelsförsäkring, vill du ha mer information om varje moment kan du läsa mer om det högre upp i artikel under rubriken “Vad täcker en uppfödarförsäkring för hund och katt?”.

Karenstid

Alla försäkringar har någon typ av karenstid vi nyteckning av hund-/kattförsäkring, detsamma gäller avelsförsäkringen. Karenstid, eller karensperiod och karensdagar som det också kallas, är ett visst antal dagar från det att du tecknar försäkringen tills dess att du har rätt att få ersättning från försäkringen.  

Den generella karenstiden för en hund-/kattförsäkring är 14-20 dagar, dock ser det lite annorlunda ut med uppfödarförsäkringens karenstid.

Uppfödarförsäkringens villkor kring karens är oftast en längre period där försäkringen inte täcker komplikationer gällande dräktigheten samt kejsarsnitt. Hur många karensdagar avelsförsäkringen har i detta moment varierar men ligger i genomsnitt på 60 dagar.

Däremot gäller uppfödarförsäkringen utan karensdagar när det kommer till valparna/kattungarna. Veterinärvård och dolda fel ska gälla direkt från födseln.

Självrisk 

Generellt måste du betala självrisk varje gång du använder dig av en hund-/kattförsäkring. Se över om du måste betala självrisk, hur mycket den är på samt hur lång självriskperioden är på. 

Så fungerar självrisk

Men vad är då självrisk? Jo, det är en viss summa och/eller procent av veterinärvårdsbeloppet som du måste betala själv vid skada/sjukdom hos djuret innan du kan få ersättning från försäkringsbolaget.

Avelsförsäkringens självrisk delas oftast upp i två delar, en fast självrisk och en rörlig självrisk. Den fasta självrisken betalar du en gång per självriskperiod, oavsett om kostnaderna är för olika skador/sjukdomar. Hur lång en självriskperiod är varierar då bolagen har rätt att sätta sina egna villkor kring det, men ligger någonstans mellan 120 upp till 365 dagar, ju längre desto bättre.

Den rörliga självrisken är procentuell och den måste du betala varje gång du begär ersättning från försäkringen.

Priser

När du jämför avelsförsäkringar är priset en del som förstås spelar roll, men det bör inte vara en avgörande faktor, det viktigaste är att försäkringen ersätter allt som kan tänkas behövas. 

När vi jämför priser på uppfödarförsäkring ser vi att de flesta försäkringsbolag begär att man fyller i ett kontaktformulär för att sedan bli kontaktad av deras säljare för att få prisuppgifter.

Priset för en uppfödarförsäkring är med andra ord individuellt och baseras främst på uppgifter om tiken/honan.

Vanliga frågor och svar om försäkring för uppfödare

Vilken uppfödarförsäkring är bäst 2024?

Den bästa avelsförsäkringen är kort sagt den som matchar dina behov och krav.

När du jämför försäkring för uppfödare ska du se till att försäkringen ger ett omfattande skydd för alla inblandade djur, att du har rätt till en rimlig ersättning om något händer och viktigast av allt: dolda fel-försäkring!

Du som vill lära dig mer och få bäst skydd för din uppfödning kan med fördel läsa vår jämförelse av uppfödarförsäkringar 2024!

Vad kostar en billig uppfödarförsäkring?

Uppfödarförsäkringens pris varierar stort mellan försäkringsbolagen, detta då innehållet ser olika ut, likaså ersättningsbeloppen.

Du bör inte välja en specifik försäkring baserat på priset, utan det är just ovanstående faktorer som ska vara de som avgör. Dock finns det ingenting som säger att en billig avelsförsäkring är dålig, snarare tvärtom. T.ex så har Lassie en tilläggsförsäkring för uppfödare som endast kostar 17 kr/mån vilken vi även anser vara den bästa om man ser till innehåll och villkor.

Kan man få rabatt på uppfödarförsäkring?

Ja, du kan få rabatt som hund-/kattuppfödare. Hos flertalet försäkringsbolag kan du hitta rabatter med upp till 30%. Det är även vanligt att du får rabatt på andra typer av försäkringar om du tecknar inom samma bolag.

När ska man försäkra valp-/kattkull?

En uppfödarförsäkring börjar gälla för valparna/kattungarna direkt när de föds. Om du inte har tecknat en avelsförsäkring bör du köpa försäkring till valparna/kattungarna så fort de föds för att de ska få ett skydd från försäkringen så fort som möjligt.

Hur länge gäller uppfödarens försäkring?

Detta skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen, men generellt så gäller försäkringen tills djurungarna blir 4 månader. Dolda fel-försäkring gäller i minst 3 år från födseln.

Senast granskad: 5 juli, 2023