Hoppa till innehåll

Kattförsäkring – Jämför & hitta bästa kattförsäkringen 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, ICA Försäkring, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer och Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Att jämföra kattförsäkringar kan kännas hopplöst första gången. Det finns hundratals val att göra och det är svårt att veta vad något av det betyder.

Lyckligtvis finns Försäkringsguiden här för att hjälpa dig. Vi har samlat de punkter som skiljer försäkringsbolagen åt, så att du så enkelt som möjligt ska kunna jämföra och hitta vilken kattförsäkring är bäst för dig.

Vilken försäkring som passar dig och din katt bäst beror på många olika faktorer. Vi har listat några av de viktigaste aspekterna nedan.

Topp bästa kattförsäkringen 2022:

 1. Lassie Kattförsäkring
 2. ManyPets Kattförsäkring
 3. Dina Försäkringar Kattförsäkring
Testvinnare
4.8
/
5
 • Topprankad
 • Bra betyg från konsumenter
Maxersättning
150 000 kr / år
Fast självrisk
1 500 kr – 3 500 kr
Rörlig självrisk
15% eller 25%
Information om Lassie Kattförsäkring
Självriskperiod 365 dagar
4.7
/
5
 • Bästa kattförsäkringen
 • Högt betyg bland kunder
 • Lika villkor oavsett ras
Maxersättning
140 000 kr
Karenstid
14 dagar
Fast självrisk
0, 1 500 eller 3 500 kr
Information om ManyPets Kattförsäkring
Rörlig självrisk 15 eller 25 %
Självriskperiod Ett försäkringsår
Livförsäkring upphör 9 år
3.3
/
5
 • Valbar livförsäkring
 • Valbar veterinärförsäkring
 • Valbar tandvårdsförsäkring

Vad är en kattförsäkring?

En kattförsäkring är som en olycksfallsförsäkring för katten. Det är nämligen som så att operationer och andra skador som din katt i värsta fall kan behöva vara med om kan kosta väldigt mycket att behandla. Därför är en bra kattförsökring livsviktig.

Självrisken gör stor skillnad

De tre delarna av en självrisk är fast självrisk, rörlig självrisk och självriskperiod. En allmän regel är att ju mer du betalar i månaden, desto större del av räkningen täcker försäkringsbolaget den dag det behövs.

Den fasta självrisken är en fast summa som du betalar till fullo. Skulle inte kostnaden överstiga självrisken betalar inte försäkringsbolaget ut någon ersättning. En högre självrisk ger en lägre månadspremie, men innebär att du får mindre hjälp.

Rörlig självrisk innebär att du betalar en viss procent av räkningen. Den rörliga självrisken baseras på det som återstår av räkningen efter att den fasta självrisken betalats av. 

Exempel: Lasse får en räkning för sin katt Kajsa på 10 000 kronor. Han kontaktar sitt försäkringsbolag. Först betalar han 2 500 kronor fast självrisk, och sedan 15 procent rörlig självrisk. Den rörliga självrisken blir då 0,15 x 7 500 kronor, alltså 1 125 kronor. Sammanlagt betalar Lasse 3 625 kronor av Kajsas veterinärvård, medan försäkringsbolaget står för resterande 6 375 kronor.

Självriskperioden innebär dagar av samma sjukdomsbehandling. Det innebär att från dagen du betalar självrisken och x antal dagar framåt gäller samma självrisk. En längre självriskperiod är därmed att föredra, då försäkringsbolaget betalar en större del av den slutgiltiga notan.

Månadskostnaden spelar roll i längden

Priset på den billigaste och den dyraste kattförsäkringen kan skilja sig så mycket som en hundralapp i månaden. Det trots att skyddet som erbjuds är ungefär lika generöst.

Vad försäkringen har för premie varje månad spelar därför stor roll. En skillnad som är liten per månad blir mer än tio gånger så stor varje år.

Stor omfattning kan vara värd högre premie

Det är skillnad på kattförsäkring och kattförsäkring. Vissa försäkringar ger ett väldigt generöst skydd, medan andra bara täcker det livsnödvändiga.

Även om det är lockande att teckna den billigaste kattförsäkringen kan det vara smartare att betala lite mer varje månad. Skulle något oförutsägbart hända kommer du att tacka dig själv många gånger om.

Så få karensdagar som möjligt

Några veckor eller månader efter att försäkringen tecknas för första gången ger den inte ersättning. Det kallas karensdagar.

Syftet med detta är att förhindra att försäkringar tecknas efter att skadan är skedd. 

Få karensdagar är en fördel, framför allt om katten försäkras senare i livet. Svedea är ett av de få försäkringsbolagen som inte har någon karenstid på sina kattförsäkringar.

Hur jämför jag kattförsäkringar?

Det viktigaste när du ska jämföra försäkringar för din katt är att ha koll på försäkringens delar.

En kattförsäkring består av tre delar

 • Veterinärvårdsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Tilläggsförsäkringar

Vilka av dessa delar du behöver i vilken utsträckning och till vilket pris beror på din katt och dina prioriteringar. Alla katter drar nytta av en veterinärvårdsförsäkring. Livförsäkringar och tilläggsförsäkringar kan passa vissa katter, men är långt ifrån en nödvändighet för alla.

Veterinärvårdsförsäkring 

Veterinärvårdsförsäkringen ersätter kostnader kopplade till veterinärbesök. Det innebär att de gånger katten behöver vård så täcks det till viss del av försäkringen.

Tänk på! Problem som drabbar katten till följd av misskötsel ger inte någon ersättning, såsom tandproblem orsakade av uppbyggd tandsten eller en bruten tass som har ignorerats. Försäkringsbolagen har specifikationer kring sina så kallade aktsamhetskrav i sina villkor.

Vilka åtgärder som täcks varierar mycket mellan försäkringsbolagen. Basal vård täcker till största del olycksfall, såsom att katten sväljer något farligt eller bryter något. Den som vill ha ett mer omfattande skydd kan behöva teckna en tilläggsförsäkring för att garantera att vården som behövs omfattas.

Livförsäkring

En livförsäkring ger ersättning om katten skulle rymma, försvinna eller avlida. Den gäller även om katten avlivas som följd av en veterinärs rekommendation.

Livförsäkringen ersätter marknadsvärdet för en motsvarande katt. Det känslomässiga värdet katten har spelar ingen roll i försäkringssammanhang. Det innebär att en katt som är renrasig kan ge en högre summa. Meriter och särskilda förmågor kan också höja värdet.

Tips! Skulle kattens livvärde vara högre än 15 000 kronor behövs i många fall veterinärintyg.

Vissa företag har gränser på hur länge kattens livförsäkring gäller. Skulle en katt överleva sin förväntade livslängd finns risken att försäkringsbolaget inte betalar ut någon ersättning.

Tilläggsförsäkring

Det finns många former av tilläggsförsäkringar. En tilläggsförsäkring ger ekonomisk hjälp för sådant som är mindre troligt att katten behöver.

Dolda fel syftar på sjukdomar som har funnits sedan födseln, men som inte gått att upptäckta. För att kunna teckna en försäkring för dolda fel måste katten ha ett veterinärvårdsintyg som bevisar att katten inte hade problemet när försäkringen tecknades.

Tips! Genom att teckna en kattförsäkring redan när katten är sex veckor gammal är du skyddad mot de extra kostnader som ett dolt fel innebär.

Andra tilläggsförsäkringar ger utökad ekonomisk säkerhet om katten skulle behöva mycket veterinärvård, medicin eller rehabilitering.

Måste man försäkra sin katt?

Det finns inget lagligt tvång på att försäkra sin katt. Att ha ett husdjur oförsäkrat är dock en dålig idé ekonomiskt sett.

Skulle kattens tänder undersökas en gång per år (som de bör) kostar det många gånger mer än försäkringars årskostnad. Kattförsäkring kostar förhållandevis väldigt lite, jämfört med hur mycket de kan ge.

Priset på kattförsäkring förklarat

Det är inte bara försäkringsbolaget som avgör kostnaden. Även kattens förutsättningar väger in i kostnaden.

Tre faktorer som påverkar försäkringens premie

 • Ras 
 • Ålder
 • Kön

Det kan låta konstigt att katten påverkar försäkringskostnaden, men alla faktorer kan komma att väga in på kommande veterinärkostnader.

Renrasiga katter kan ofta ha genetiska och rastypiska hälsoproblem. Det innebär att de med största sannolikhet kommer att behöva mer vård genom sitt liv, än vad en bondkatt av samma kön och ålder skulle behöva.

Anledningen till att åldern väger in är att en katt som försäkras senare i livet kommer att vara försäkrad en kortare period. Det innebär att det är större risk för försäkringsbolaget att behöva ersätta vård.

Tips! Vill du försäkra din katt, men saknar ett födelsedatum, gör inte det någonting. Ange bara den första januari och rätt år. Det är åldern och inte födelsedagen som är viktig.

Könet väger in eftersom det finns sjukdomar som specifkt påverkar hanor och honor. Även en sådan sak som huruvida katten är kastrerad kan sänka priset, eftersom en kastrering innebär lägre sannolikhet för vissa sjukdomar.

Vad kostar en kattförsäkring varje månad?

En kattförsäkring bör inte kosta mer än 200 kronor i månaden. I de flesta fall ligger priset kring 100 kronor i månaden.

Tänk på! Billigast är sällan bäst. Fokusera mer på vad försäkringen täcker i stället för att stirra dig blind på prislappen.

Rabatter på kattförsäkring

Det är möjligt att hitta rabatter på kattförsäkringar. Det finns två olika typer som går att hitta. Det bolag som ger flest rabatter är Agria, med råge.

Den som har två eller fler katter kan få samlingsrabatt. Även andra djur, såsom en hund, går att kombinera med katter under denna flockrabatt.

Rabatt ges även för försäkringar tecknade för kattungar. Vad bolagen räknar som kattunge varierar, men i regel får inte katten vara äldre än fem månader. Ofta är gränsen ännu lägre. 

Vilken försäkring passar en äldre katt?

En katt räknas som gammal när den blir mellan 10 och 12 år. Skulle du upptäcka fördelarna med en försäkring först senare i kattens liv blir det svårare. Utbudet försvinner inte helt, men krymper avsevärt.

Det finns två bolag som inte har en övre åldersgräns på sin kattförsäkring. Agria och Svedea har ingen åldersgräns och du kan därför försäkra din misse även senare i livet.

Generellt kan det vara en bra idé att ha en försäkring med så låg självrisk som möjligt för den som har en äldre katt. En gammal katt har generellt större vårdbehov än en ung. På så sätt blir räkningen mindre att betala när katten behöver vård.

Vanliga sjukdomar bland äldre katter

En äldre katt har specifika sjukdomar som drabbar dem. Sköldskörtelsjukdom giftstruma, avmagring och njursjukdomar är vanligt förekommande främst hos äldre katter.

Mer omfattande försäkringar kan ersätta utgifter för avlivning och kremering, utöver den livförsäkring som eventuellt har tecknats.

Täcker kattförsäkring FORL?

Det finns några kattförsäkringar som täcker FORL, men de är tyvärr inte många och ofta dyra.

FORL, eller tandresorption, är en vanlig sjukdom hos katter. 60 procent av alla katter över 5 år drabbas, enligt Agria.

Tandresorption innebär att kattens tänder bryts ned av sig själva. Diagnosen är väldigt smärtsam och går i dag inte att behandla. Det enda som i dag råder bot på sjukdomen är att dra ut drabbade tänder.

Det är sällan som behandling av tandresorption täcks av basförsäkringen. För att detta ska ingå behövs antingen en tilläggsförsäkring eller en av de dyrare premierna. Svedea, Sveland och ICA är några av de försäkringsbolag som till någon grad täcker utgifter för FORL. 

Tänk på! De flesta katter får någon gång problem med tänderna, och behandlingen är väldigt dyr. Svedea, Sveland och ICA är några av de försäkringsbolag som till någon grad täcker utgifter för FORL.

Eftersom tänder dras ut under narkos blir utdragna tänder snabbt en kostsam affär. Att dra ut en tand kostar dryga tusenlappen. Se därför till att välja en försäkring som täcker kostnaderna, för att försäkra dig om att du alltid kommer ha råd med en välmående katt.

Hur byter man kattförsäkring?

Eftersom kattförsäkringar tecknas ett år i taget går det inte alltid att avsluta sin försäkring plötsligt. Man kan be försäkringbolaget att sluta förnya den, men är fortfarande bunden att betala de resterande månaderna.

Undantaget är om katten skulle ha gått bort. I dessa fall kan försäkringen avslutas direkt.

Försäkring och ägarbyte

Många ägare försöker att avbryta sin försäkring när en katt ska byta ägare, och låta den nya ägaren teckna en ny. Det här är dock något man bör låta bli.

Be den nya ägaren ringa försäkringsbolaget och skriva över försäkringen. Det kan innebära en enorm skillnad, då en oavbrutet försäkrad katt kan få fördelar med dolda fel och tandvård, för att nämna några exempel.

Tills försäkringen är överskriven kommer den nya ägaren att kunna använda din försäkring. Anledningen är att försäkringen är tecknad för katten, och inte dig som person.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5
Rated 5 out of 5
5 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%