Bilförsäkring för stenskott – Vad gäller vid stenskott?

Trots att du är försiktig kan du ändå få ett stenskott i vindrutan. Om skadan är framme är det din bilförsäkring som täcker kostnaden, oavsett om det var du eller någon annan som orsakade den. Detta är ett viktigt skydd som ingår i halvförsäkringar och uppåt, specifikt i delen som ersätter kostnaderna för vind-, sido- eller bakrutor som krossats eller fått sig en spricka.

Åtgärda stenskott på en gång för att slippa byta hela vindrutan

Det bästa sättet att undvika större skador är att tejpa upp skadan, antingen med stenskottsplåster eller en genomskinlig tejp. Så länge den skadade ytan inte är större än en femkrona kan en glasmästare nämligen laga det.

Var extra försiktig under våren

När grus och småsten lossnar från vägarna är det mycket vanligare med stenskott. De fastnar dessutom i däcken hos bilarna framför dig och skjuts iväg mot din motorhuv eller vindruta. Det tråkiga med sprickor är att de tenderar att bli större efter tiden, framförallt på grund av spänningar i glaset.

Dessa kan uppstå av flera skäl, men bland annat när du påfrestar skadan genom att köra över gupp och andra hinder. Det kan även handla om växlande väderlek, eller om du ska köra över en trottoarkant. De värsta månaderna enligt försäkringsbolagen är mars och april, men beroende på hur vädret ser ut kan stenskott vara vanliga även under februari och maj.

Vilken nivå av bilförsäkring täcker skador orsakade av stenskott?

Det finns olika nivåer av bilförsäkringar som kan tecknas i dagsläget. De som inkluderar skydd mot stenskott är halv- och helförsäkringarna, oavsett vilka rutor som har skadats. Tänk även på att lagning av bilrutor är betydligt billigare, eller till och med gratis när du anmäler det till ditt försäkringsbolag.

Tänk på att självrisken kan ligga mellan 1 500 till 2 000 kr för att byta en ruta på bilen. Därmed är det betydligt enklare att lämna in sprickor för reparation, en kostnad som brukar vara kostnadsfri eller endast några hundralappar. Var dock noga på att om skadan uppstår i siktfältet så är rekommendationen att du byter ut hela rutan, specifikt då det kan bli problem att få igenom bilen i besiktningen.

Skillnader i självrisk för olika försäkringsbolag

Här nedan presenterar vi kostnaderna för lagning av stenskott, men också vad priset blir för att byta ut hela rutan med hjälp av din självrisk. Notera att det finns betydligt fler försäkringsbolag där ute, men att vi endast tagit med de vanligaste inom bilbranschen:

  • Ica Försäkring: 200 kr för lagning, 1 500 kr för byte
  • Länsförsäkringar: 200 kr för lagning, 1 500 kr för byte
  • Folksam: 0 kr för lagning, 1 500 kr för byte
  • If: 200 kr för lagning, 1 500 kr för byte
  • Volvia: 200 kr för lagning, 1 600 kr för byte
  • Moderna Försäkringar: 0 kr för lagning, 35 % av kostnaden eller lägst 1 000 kr för byte
  • Trygg-Hansa: 50-100 kr för lagning, 750-1 500 kr för byte (beroende om du har paketet bilförsäkring Stor)

Hur du kan förhindra att stenskott uppstår

Det finns några enkla knep du kan utnyttja för att slippa stenskott. Här finner du ett axplock av dem:

  • Håll avstånd till bilen framför dig.
  • Sänk farten när du möter andra bilar på grusvägar.
  • Välj andra vägar under våren om det är möjligt, framförallt om du ofta kör på en grusväg.
  • Sätt på ett stenskottsplåster när du upptäcker en spricka eller skada i glaset. Då kan inte smuts tränga igenom och förvärra det ytterligare.
  • Om du får ett stenskott är det bäst att laga rutan innan det hinner utvecklas till en större spricka. Vänta inte för länge och kör helst in direkt till en glasmästare för att laga skadan.
  • Du kan köpa stenskottspray som förebyggande skydd, men även en stenskottsfilm till rutan.

Observera att det numera finns hemma-kit för lagning av stenskott i vindrutor, här bör du dock vara försiktig eftersom reparationen inte går att göra om. Det kan även bli problem att få ersättning för skadan via ditt försäkringsbolag.

Vad säger besiktningen om stenskott?

När du ska besikta din bil brukar inte ett stenskott vara ett skäl för en underkänd besiktning. En spricka kan däremot leda till en anmärkning, specifikt om den täcker synfältet. Är rutan alldeles för repig eller skadad kan du behöva åtgärda felet, samma sak gäller om du hunnit får fyra anmärkningar om det tidigare.

Du kan även teckna en märkesförsäkring för din specifika bilmodell

Många vet inte om att bilmärken som BMW, Audi, Kia, Volkswagen, Skoda och SEAT har samarbeten med olika försäkringsbolag. Dessa kallas för märkesförsäkringar som är anpassade för bilmodellen du kör med.

Några förmåner som kan ingå är:

  • En helt ny bil vid totalskada eller stöld de två första åren
  • Extra skydd för elbilar
  • Rabatt på självrisken
  • Ingen självrisk vid stöld i bilen

Om du vill ta reda på exakt vad som gäller för din bil rekommenderar vi att du kontaktar din återförsäljare, eller läser vidare på deras hemsida.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det att laga stenskott utan försäkring?

Ditt pris utan försäkring varierar beroende på vilken glasmästare du anlitar, men förvänta dig ungefär 1 000 kr för ett stenskott. Om hela rutan behöver bytas ut kan kostnaden skjuta upp till 5 000-6 000 kr. Vi rekommenderar givetvis att du lagar din vindruta med hjälp av ditt försäkringsbolag då kostnaderna sjunker väsentligt.

Hur lagar man stenskott i lacken?

Lackskador brukar åtgärdas med lackstift, samt genom att ta fram en färgkod av din bil. Detta kan göras själv, eller med hjälp av en verkstad om du saknar kunskap och erfarenhet.

Får man laga stenskott i synfältet?

Det är inte förbjudet, men praxis är att byta vindruta i dessa fall. Anledningen är att det finns risk att ljuset sprider sig i glaset vilket stör förarens sikt, men det är dessutom ett av skälen till att denna del av rutan bör vara fri från sprickor vid besiktningstillfället.

Vem ansvarar för stenskott?

Även om Trafikverket är ytterst ansvarig för vägarna har de friskrivit sig från ansvar gällande stenskott. De lägger istället ut skyltar på platser där stenskott kan förekomma, i syfte av att förvarna dig som bilförare. Dessvärre är det du som äger fordonet som bär huvudansvaret för stenskott, däremot kan priset för lagningen sänkas avsevärt med hjälp av din bilförsäkring. Tänk på att en trafikförsäkring inte räcker, utan du måste ha tecknat en del- eller helförsäkring.

Senast granskad: 5 juli, 2023