Folksam Kattförsäkring

Vi rekommenderar numera kattförsäkring från Lassie istället för Folksam

array(0) { }
4.9/5
Utmärkt
 • Topprankad
 • Främjar djurens välmående
 • Bra betyg från konsumenter
 • BLACK WEEK: Få 150 kr rabatt i Lassie-butiken Kod: CYBERWEEK
Maxersättning
150 000 kr
Karenstid
0-14 dagar
Lägsta/högsta självrisk
0 kr+15% och 3 500 kr+25%
Information om Lassie Kattförsäkring
Pris: Från 51 kr/mån
Rabatt: Upp till 250 kr i kunskapsrabatt och/eller 500 kr rabatt/värvad vän
Bindningstid: Ingen
Fast självrisk: 0, 1 500 eller 3 500 kr
Rörlig självrisk: 15-25%
Självriskperiod: 365 dagar
Försäkringsnivåer: Mini, Mellan, Stor
Tillägg: Livförsäkring, Liv med användbarhet, Uppfödarförsäkring
Mer information om Lassie Kattförsäkring
Veterinärvårdsbelopp: 30 000, 60 000 eller 150 000 kr
Ersättningsminskning: Nej
Kan tecknas fr.om: 6 veckor
Livförsäkring kan tecknas t.om: 6 år
Livförsäkring upphör: 13 år
Dolda fel: Ja
Forl: Ja
Fri digital veterinärvård: Ja

 • Dolda fel ingår oavsett försäkringsnivå
 • Nyteckningsrabatt för kattungar under ett år
 • Samma veterinärvårdsbelopp hela kattens liv

Fast självrisk: 1 800–3 000 kronor (125 dagar)

Rörlig självrisk: 25 procent

Karensdagar: 20 dagar

Vårt omdöme om Folksam Kattförsäkring

Hos Folksam kan du välja mellan två olika nivåer av kattförsäkringen, beroende på vilken omfattning som din katt behöver. Oavsett vilken du väljer ingår försäkring mot dolda fel, vilket är mycket positivt. Dock måste du försäkra katten innan den är 14 veckor för att det skyddet ska gälla.

Folksam belönar kattägare som försäkrar katten tidigt med en riktigt bra nyteckningsrabatt. Du kan också få nedsatt pris genom att välja särskilt utvalda veterinärkliniker eller om du har hemförsäkring hos Folksam.

En nackdel med försäkringen är att den inte täcker FORL, eller tandresorption, som är en vanlig tandsjukdom hos katter. Åldersgränsen för när katten kan försäkras är ganska låg, och du har inte heller lika stor valmöjlighet gällande självrisker som hos en del andra försäkringsbolag.

Fördelar 

 • Dolda fel ingår i alla nivåer

 • Veterinärvårdsbeloppet ändras inte när katten blir äldre

Nackdelar

 • FORL ingår inte

 • Övre åldersgräns på sju år

Vad ingår i Folksam Kattförsäkring?

Du som kattägare har två alternativ till försäkringar att välja på hos Folksam. Vill du ha en billigare försäkring som täcker grundläggande och dolda fel kan du teckna Kattförsäkring Bas. Vill du kunna få högre maxersättning och att fler behandlingar ska ingå är Kattförsäkring Stor något för dig.

Skydd som ingårFolksam Kattförsäkring BasFolksam Kattförsäkring Stor
Veterinärvård*

 

*Här ingår bland annat enklare skadebehandlingar, kastrering och kejsarsnitt.

IngårIngår
AkupunkturIngårIngår
Dolda fel*

 

*Gäller om katten försäkrades och veterinärbesiktigades innan 14 veckors ålder.

IngårIngår
Tre besök hos FirstvetIngårIngår
MR-röntgen, CT-röntgen eller scintigrafiIngår
Medicin och rehabiliteringIngår
Viss tandvård*

 

*Gäller för bettkorrigering och borttagande av mjölktänder i medicinskt syfte.

Ingår
 

Folksam Kattförsäkring Bas

I basförsäkringen ingår kostnader för undersökningar, behandlingar och vård som din katt får av veterinären. Även förband och mediciner som veterinären använder ersätts av försäkringen. Du kan få ersättning för veterinärvårdskostnader på max 25 000 kronor.

Akupunkturbehandlingar ingår också i kattförsäkringen, liksom dolda fel. Dolda fel är sådana sjukdomar och problem som inte kunde upptäckas när kattungen besiktigades, och som i värsta fall kan leda till att katten måste avlivas.

Dessutom får du tre gratis besök hos Firstvet, en veterinärtjänst online som kan ge råd och en första bedömning om du är osäker på om din katt behöver besöka en veterinär.

Folksam Kattförsäkring Stor

Kattförsäkring Stor omfattar allt som ingår i basförsäkringen, men det tillkommer också ytterligare skydd. Du kan få viss ersättning om katten behöver röntgenundersökning, dra ut mjölktänder eller korrigera bettet. Försäkringen ersätter också mediciner och rehabilitering som katten kan behöva.

För det grundläggande veterinärvårdsskyddet är maxersättningen den dubbla, 50 000 kronor, när du tecknar Folksam Kattförsäkring Stor.

Livförsäkring till Folksam Kattförsäkring

När du tecknar Folksam Kattförsäkring kan du välja att lägga till en livförsäkring. Den ger dig ersättning om din katt skulle dö eller behöva avlivas, eller om katten inte längre kan fortplanta sig. Ersättningen motsvarar inköpspriset eller marknadsvärdet på katten, och går alltså att öka om du meriterar din katt.

Livförsäkringen har ingen självrisk och gäller fram till att katten blir 13 år gammal. Efter att katten har fyllt 7 år blir försäkringsbeloppet 20 procent lägre varje år. Beloppet blir dock aldrig mindre än 1 000 kronor.

Tips! En livförsäkring är extra viktig att ha om du har en katt med större risk för sjukdomar.

Övriga tilläggsförsäkringar

Folksam har en kattkullsförsäkring för de som föder upp kattungar. Den omfattar dolda fel som upptäcks efter att du har sålt kattungarna, och ersätter eventuella veterinärvårdskostnader för detta. Dessutom innehåller kattkullsförsäkringen en livförsäkring för varje kattunge.

Tillägg till försäkringen

 • Livförsäkring

 • Kattkullsförsäkring

Villkor för Folksam Kattförsäkring

Läs alltid igenom villkoren innan du tecknar en kattförsäkring. Det kan vara så att det finns särskilda omständigheter som gör att särskilda villkor gäller för din katt.

För Folksams kattförsäkring finns exempelvis särskilda krav på veterinärintyg om du har importerat en katt från ett land utanför Norden. Du måste också ha följt vissa aktsamhetskrav för att försäkringsskyddet ska gälla.

Här tar vi upp några av de grundläggande villkoren. För fler detaljer kan du läsa de fullständiga villkoren, som finns att ladda ner på Folksams hemsida.

Kattens ålder

Du kan försäkra katten från att den är sex veckor gammal, och fram till att den blir sju år. Om du tar över en äldre katt från någon annan och katten redan är försäkrad hos Folksam kan du dock teckna en ny kattförsäkring även efter sjuårsdagen.

För att försäkringens dolda fel-skydd ska gälla behöver katten vara försäkrad från före 14 veckors ålder.

Karenstid

Karenstiden för kattförsäkringen är 20 dygn. Det innebär att den inte täcker sjukdomar som uppstår under de första 20 dygnen efter att du har tecknat försäkringen. Däremot gäller ingen karenstid för olycksfallsskador som beror på oförutsedda, plötsliga händelser.

Tips! Försäkra katten innan den fyller 14 veckor. Då slipper du karenstid och försäkringen täcker även dolda fel som upptäcks senare.

Karenstiden tillämpas inte heller om katten är yngre än 14 veckor när du försäkrar den. Då behöver du dock visa upp ett veterinärintyg utan anmärkning som är högst fyra veckor gammalt.

Byter du försäkringsbolag till Folksam, eller om du tar över en försäkrad katt från en annan ägare, gäller inte heller någon karenstid när du byter till Folksams kattförsäkring.

Självrisker

Du kan välja en fast självrisk på antingen 1 800 kronor eller 3 000 kronor. Det är alltså den summa som du behöver betala själv vid varje självriskperiod, som räcker från ditt första veterinärbesök och 125 dagar framåt.

Vid varje veterinärbesök betalar du även en rörlig självrisk, som är 25 procent av den kostnaden som kvarstår efter den fasta självrisken.

Det finns en möjlighet att få rabatt på självrisken. Folksam samarbetar nämligen med ett antal djurkliniker runt om i landet. Väljer du att gå till någon av dessa kliniker får du 300 kronor i rabatt på försäkringens självrisk.

Tips! Folksam har samarbete med några särskilda veterinärkliniker runt om i Sverige. Väljer du någon av dem får du 300 kronor i rabatt på självrisken.

Det finns ett fåtal tillfällen då du slipper betala delar av självriskerna. För medicin och rehabilitering behöver du inte stå för den rörliga självrisken, och skadas katten av ett vilt djur betalar du ingen självrisk alls. Behöver din katt göra ett andra kejsarsnitt är självrisken högre än vid det första kejsarsnittet.

Då gäller en annan självrisk

Skydd som ingårFast självriskRörlig självrisk
Rovdjurs- och vildsvinsskador0 kr0 %
Medicin1 800–3 000 kr0 %
Rehabilitering1 800–3 000 kr0 %
Andra kejsarsnittet5 000 kr25 %
 

Vad påverkar priset på Folksam Kattförsäkring?

Kattens ålder, ras och även var du bor spelar roll för vad du får betala för kattförsäkringen. Priset påverkas också av vilken självrisk du väljer; med högre självrisk blir priset lägre, och med lägre självrisk blir priset högre.

Tänk på! Det är viktigt att du lämnar korrekta uppgifter om dig och din katt till Folksam, och meddelar om någonting ändras. Annars finns risken att försäkringsskyddet inte gäller när något väl händer.

Folksam erbjuder även rabattmöjligheter till kunder som tecknar deras kattförsäkring.

Rabatter du kan få på kattförsäkringen

 • Nyteckningsrabatt. Om katten är yngre än ett år när du försäkrar den får du minst 40 procent rabatt på försäkringspremien det första året.
 • Samlingsrabatt. Har du hemförsäkring hos Folksam får du 10 procent rabatt när du tecknar deras kattförsäkring.
 • Veterinärvårdsrabatt. En del av de djurkliniker som Folksam samarbetar med erbjuder rabatt på veterinärvården om du har Folksams kattförsäkring.

Kontakta Folksam

Folksams kundservice kan hjälpa till om du har frågor om kattförsäkringen eller vill ha hjälp att teckna den. Du kan ringa både på vardagar och helger, och till viss del även utanför kontorstid. Du kan teckna försäkringen direkt på hemsidan, och där finns också ett kontaktformulär som du kan använda för att mejla dina frågor.

Det är också via Folksams hemsida som du gör skadeanmälan om något händer din katt. Du bör ha underlag från veterinären eller kliniken och kvitton för eventuella mediciner när du anmäler skadan.

Vanliga frågor om Folksam Kattförsäkring

Ingår FORL i Folksam Kattförsäkring?

Nej, FORL eller tandresorption omfattas inte av Folksam Kattförsäkring.

Ska jag välja Folksams eller Agrias kattförsäkring?

Välj den kattförsäkring som ger dig den omfattning du vill ha på kattförsäkringen till det bästa priset. Jämför villkoren och innehållet i vardera kattförsäkring och undersök vad försäkringsbolagen skulle ge dig för pris.

Ingår avlivning i Folksam Kattförsäkring?

Nej, kostnader för avlivning ingår inte i den ordinarie kattförsäkringen. Däremot ingår det om du tecknar en livförsäkring för katten, så länge en veterinär anser att avlivning är nödvändigt.

Är Svedeas eller Folksams kattförsäkring bättre?

Svedeas kattförsäkring får ett bättre omdöme i vår jämförelse. Deras kattförsäkring gäller helt utan karenstid, ger fler alternativ till självrisker och omfattar även FORL. Däremot har Svedea betydligt hårdare krav på hur tidigt katten måste ha blivit försäkrad, och kostnader för rehabilitering ingår inte till skillnad från i Folksams kattförsäkring.

Senast granskad: 20 mars, 2023