Bostadsrättstillägg

Bostadsrättstillägg

Om du bor i en bostadsrätt bär du ansvaret av väggar, golv och tak. Via ett bostadsrättstillägg får du täckning för alla eventuella skador, även om det gäller fast inredning. 

Kollektiv bostadsrättsförsäkring – Vad är det?

Det kan även ingå en försäkring via bostadsrättsföreningen. Denna täcker samtliga boende och använder ett och samma försäkringsbolag. Fördelen är att du inte behöver teckna något eget tillägg, men nackdelen blir att ärenden kan behöva gå via föreningen istället. 

I vissa fall kan det därmed vara fördelaktigt med dubbla försäkringar, specifikt då du kan få ersättning från två håll. Du får också en direktkontakt med försäkringsgivaren, istället för att sköta ärendet via en mellanhand. 

Ingår bostadsrättstilläggsförsäkring i hemförsäkringen?

Nej, det är inte en del av din hemförsäkring per automatik. Stora bolag som HSB och Riksbyggen låter däremot ofta föreningarna teckna tillägget för samtliga lägenheter. 

Ska du införskaffa bostadsrättstillägg på egen hand är din kostnad endast några hundralappar extra, något som definitivt är värt det om olyckan är framme. 

Vad täcker ett bostadsrättstillägg?

Först och främst får du ett skydd för brand- och vattenskador. Utöver detta ingår täckning för:

  • Fast monterad inredning (vitvaror, golv och tak, väggar, ytskikt och dylikt)
  • Balkonger som är inglasade
  • Altan
  • Tomt och staket
  • Garage

Måste man ha ett bostadsrättstillägg?

Nej, men många bostadsrättsföreningar har det som krav. Förutom detta innebär det en trygghet för dig som försäkringstagare när det gäller ditt boende. 

Vilka försäkringsbolag erbjuder bostadsrättstillägg?

Nästan alla bolag har detta tillägg, men några exempel är Länsförsäkringar, If, Trygg Hansa, Folksam, Hedvig och Moderna Försäkringar.

Vad blir min kostnad för ett bostadsrättstillägg?

Kostnaden är vanligtvis 20 till 100 kr som läggs till månadsvis på hemförsäkringens pris. Med tanke på detta får du ett väldigt brett skydd för en blygsam summa.

Senast granskad: 20 mars, 2023