Sidan innehåller annonser

Jämför företagsförsäkring 2024

En företagsförsäkring är ett paket med flera olika typer av försäkringar med lite olika innehåll beroende på vilken bransch du verkar i – och vilken bolagsform du har. Till exempel kan du som äger fastigheter ha behov av en försäkring som skyddar mot hyresbortfall.

Topp 11 bästa företagsförsäkringen 2024:

  1. Söderberg & Partners
  2. Unionen
  3. Svedea
  4. Trygg Hansa
  5. Solid Försäkring
  6. Swedbank
  7. If
  8. Folksam
  9. Moderna
  10. Dina Försäkringar
  11. Länsförsäkringar
array(0) { }
Testvinnare
4.9/5
Utmärkt
  • Sveriges nöjdaste kunder 2012-2022
  • 10 % lägre pris i snitt
  • 4,6 av 5 i betyg hos Trustpilot

Företagsförsäkring – så funkar det

En företagsförsäkring består minst av följande delar:

  1. Egendomsskydd innebär att försäkringen står för skador m.m. av sådant som ägs eller förvaras av företaget. Vad egendom är skiljer sig så klart mellan olika typer av företag men det vanligaste är datorer, verktyg, varor i butik, kontorsutrustning och mycket annat. Däremot ingår inte bilar och andra motordrivna fordon i egendomsskyddet.
  2. Avbrottsförsäkring. Att ha ett försäkringsskydd mot avbrott innebär att du kan få ekonomisk ersättning om du råkar ut för en skada som gör att ditt företag står still. Avbrottsförsäkringen gäller dock inte fasta kostnader eller förlorad vinst så det kan vara bra att kolla villkoren i den försäkring som du är intresserad av.
  3. Ansvarsförsäkring innebär att du har ett skydd om någon kräver skadestånd från ditt företag. Det kan gälla både allmänt ansvar och produkter och skadan kan gälla både en produkt eller en person. Till exempel kan det handla om att du sålt en vara som orsakat skada för en av dina kunder. I ansvarsförsäkringen ska du också se till att du har skydd om du skulle hamna i rättegång. Det kan handla om att du hamnar i tvist med en kund eller någon leverantör.

Kom ihåg att vilka delar som är viktiga för dig beror på bolagsform, vilken bransch du verkar i och storlek på ditt företag. Utöver dessa tre delar som nämns här ovan finns det ytterligare några områden som kan vara bra att känna till när du ska teckna företagsförsäkring. Du kan till exempel behöva:

  • Försäkring för dig som person – när du är företagare får du ofta ett sämre personligt skydd än om du är anställd. Fråga dig själv vad som skulle hända med företaget och din familj om du blev sjuk eller till och med avlider och se till att skaffa ett försäkringsskydd som gör dig och din familj tryggare. Försäkringsbolagen hjälper dig att hitta ett upplägg som gör att du kan känna dig trygg både på kort sikt och ända tills du går i pension (och även efter pensionen).
  • Försäkring vid resor i tjänsten är bra att ha om du har personal som jobbar ute på fältet. Se till att den här försäkringen även innefattar utrustning som din personal har med sig i arbetet så att du inte står där utan ersättning när något oväntat inträffar.
  • Försäkring för krishändelser är också något som blivit vanligare. Med kris menas extraordinära händelser som till exempel rån eller motsvarande. En krisförsäkring skulle i det fallet till exempel stå för kostnaden för terapi för de i personalen som blivit utsatta.

Utöver dessa exempel finns gott om branschspecifika försäkringar som är specialanpassade för att ge ett gott skydd för den typ av verksamhet du sysslar med. Några exempel på detta hittar du längre ner i texten.

Jämför företagsförsäkring

Det absolut enklaste sättet att jämföra företagsförsäkringar är att använda en tjänst som är utvecklad för ändamålet. Den mest kända är Insplanet där du enkelt får en överblick över alla försäkringsbolag och vilka försäkringar de har som passar dina behov. Genom att uppge ditt organisationsnummer, bransch och kontaktuppgifter kan du på ett snabbt och enkelt sätt hitta den bästa företagsförsäkringen – anpassat efter din bransch, företagets storlek och din bolagsform. Vissa jämförelsesajter vill att du uppger din SNI-kod för att kunna ge dig rätt typ av försäkring. SNI-koden står på ditt registreringsbevis. På Insplanet räcker det att du skriver vilken bransch du verkar i för att få rätt förslag för ditt företag. Fördelen med att använda en tjänst som Insplanet är att du får en oberoende part som ger dig förslag på vilka försäkringsbolag du kan välja mellan. När du har hittat rätt leverantör kan du också teckna försäkringen direkt på nätet.

Företagsförsäkring pris

Det finns flera faktorer som påverkar priset på din företagsförsäkring. Allt från omsättning till bransch och bolagsform påverkar vilka olika delar du behöver ha i din företagsförsäkring – och detta påverkar så klart priset. Om du har ett nystartat bolag och inte har någon dokumenterad omsättning baseras priset på den omsättning som du själv prognostiserar. Det enklaste sättet att få fram priset på en företagsförsäkring som passar din plånbok är att använda sig av till exempel Insplanet. När du hittat en försäkring som passar dig kan du dessutom teckna den direkt på nätet.

Det kan vara värt att undersöka företagsförsäkringar lite närmare. Om det visar sig att du utöver din grundläggande företagsförsäkring behöver till exempel försäkring för dina fordon och kanske någon annan form av försäkring så blir du plötsligt en ganska stor kund. Då kan det vara läge att förhandla om försäkringspremierna.

En allmänt tips är också att varje år kontakta ditt försäkringsbolag för att uppdatera uppgifterna kring din omsättning. Detta är viktigt eftersom det påverkar både din premie och ditt försäkringsskydd.

Något som också påverkar priset på din företagsförsäkring är nivån på din självrisk (alltså beloppet du betalar när skadan har skett). Hur stor din självrisk är varierar beroende på storlek på företaget, omsättning och en del andra faktorer. En vanlig beräkningsmodell är att självrisken motsvarar cirka 20 procent av ett prisbasbelopp. Men se det som en fingervisning snarare än ett facit. Men när du jämför företagsförsäkringar kan det vara bra att kolla upp hur nivån på självrisken skiljer mellan olika försäkringsbolag. Flera försäkringsbolag erbjuder också rabatt på självrisken om du till exempel driver enskild firma.

Försäkring enskild firma

Om du är egenföretagare och driver enskild firma finns det anledning att titta närmare på fackförbundens företagsförsäkringar. Unionen har bland annat ett företagsförsäkring för egenföretagare som bland annat innebär att du omfattas av deras inkomstförsäkring. Den har ett tak för ersättning upp till 60 000 kronor i månaden i 150 dagar (vilket motsvarar ungefär sju månader). Du kan även teckna tilläggsförsäkring om du vill ha högre inkomstskydd eller fler ersättningsdagar. När det gäller inkomstförsäkring så kan det vara bra att tänka på att det såklart kräver att du är medlem i A-kassan. Det finns flera fördelar med att vara medlem i ett fackförbund som till exempel Unionen även när du är egen företagare. Unionen erbjuder bland annat rådgivning och andra resurser till dig som har enskild firma. Förutom fördelar för dig som företagare finns också privatekonomiska anledningar att välja Unionen som fackförbund. Du kan bland annat få bra priser på dina privata försäkringar för hem, villa och bil genom Unionens samarbete med If.

Förutom en bra inkomstförsäkring kan enskilda näringsidkare också behöva någon form av “vanlig” företagsförsäkring för egendom, ansvar och avbrott. Om du är medlem i till exempel Unionen så erbjuder de företagsförsäkring via Folksam som är riktade just mot små företag och egenföretagare. Det kan dock vara bra att känna till att om du driver revisionsbyrå eller fastighetsförmedling behöver du en annan typ av försäkring. Är du osäker kan du kontakta Folksam för mer information om vilken försäkring som passar din verksamhet. De flesta andra försäkringsbolag erbjuder olika typer av företagsförsäkringar som är anpassade efter din bransch som till exempel bygg eller butik. På If kan du skriva in ditt organisationsnummer och smidigt få fram vilken typ av försäkring som passar ditt företag. Generellt finns ofta en omsättningsgräns för små företags försäkringar. Ett enkelt sätt att jämföra olika försäkringar för småföretag är att kolla på Insplanet. Där kan du enkelt få en överblick över branschens olika företagsförsäkringar och också teckna den direkt på nätet.

Försäkring för handelsbolag

Om du driver handelsbolag finns det några saker som är viktiga att tänka på utöver att du har skydd för de viktigaste delarna av din verksamhet (som till exempel fordon, lokaler, maskiner med mera). Eftersom det oftast finns flera delägare i ett handelsbolag hanteras er privata ekonomi som gemensam om ni skulle drabbas av till exempel ett skadeståndskrav. Därför är det viktigt att se till att du har den bästa företagsförsäkringen för just detta ändamål om du driver handelsbolag.

Försäkring för aktiebolag

Om du har ett aktiebolag är det egentligen viktigast att du ser till att teckna en försäkring som är rätt för din bransch (se mer om det här nedan). Har du anställda måste du teckna avtalsförsäkringar om du har kollektivavtal. Saknar du kollektivavtal eller har hängavtal behöver inte du inte teckna avtalsförsäkringar.

Företagsförsäkring för byggbranschen

Driver du byggfirma finns så klart några saker att tänka på när det gäller din företagsförsäkring. Dels handlar det om maskiner och utrustning som behöver försäkring mot till exempel inbrott/stöld, brand eller andra skador. De flesta inom bygg har ju också någon form av fordon. Här är det självklart att du behöver en försäkring som skyddar fordonet vid stöld eller till exempel skadegörelse. Det finns många försäkringsbolag som erbjuder branschanpassade företagsförsäkringar mot bygg. Ett av dessa är If som har tagit fram företagsförsäkringar inriktade mot byggbranschen. Utöver fokus på fordon, verktyg och maskiner ingår också en bra ansvarsförsäkring och även avbrottsförsäkring. Har du anställda kan du också komplettera med en personalförsäkring som ger ett bra skydd om det inträffar en olycka eller om någon blir allvarligt sjuk.

Företagsförsäkring butik

Om du driver en butik som säljer till exempel kläder, leksaker eller annat kan det vara bra att leta efter försäkringar som är skräddarsydda efter dina behov. Som butiksägare har du ju mycket varor till försäljning i butiken och ditt företag skulle så klart påverkas kraftigt om du blev utsatt för stöld, rån eller inbrott. Beroende på vilken typ av butik du driver kan det också vara bra att kolla om det finns tilläggsförsäkringar för till exempel kyl och frys, inbrott eller andra specifika behov. Att se till att din försäkring skyddar dig mot allt det värsta du kan tänka dig är viktigt för att du ska kunna sova gott om nätterna.

Företag i bostaden

För dig som har ditt företag i samma hus som du bor i finns några generella försäkringstips som kan vara bra att tänka på. Det mest grundläggande är att din hemförsäkring inte är ett tillräckligt skydd för din företagsverksamhet. Den gäller endast sådant som är för privat bruk. Om du har till exempel datorer, verktyg eller annat som du har i din bostad men som tillhör verksamheten/företaget är det starkt rekommenderat att du har en riktig företagsförsäkring som ger dig det skydd du behöver. Om du till exempel använder samma dator i ditt arbete som privat och saknar en företagsförsäkring kan du stå helt utan ersättning om datorn blir stulen.

Om du inte har en företagsförsäkring

Det finns egentligen inget lagkrav på att du ska ha en företagsförsäkring. Men om du fortfarande är osäker på om du behöver en företagsförsäkring ska du fundera på vad som händer om det värsta inträffar. Ofta är det ju bättre att planera för det värsta men hoppas på det bästa istället för tvärtom. Vad händer med företaget om du till exempel råkar ut för stöld av dina verktyg, skadar dig själv så att du inte kan arbeta eller om du till och med avlider. När du svarat på detta bör du ta kontakt med ett försäkringsbolag eller en rådgivande part som till exempel Insplanet som kan hjälpa dig jämföra företagsförsäkringar så att du hittar det upplägg som passar din bransch, din omsättning och dina anställda – och kanske framförallt, din plånbok.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att en bra företagsförsäkring är ovärderlig när olyckan är framme. En bra företagsförsäkring kan vara avgörande för både ditt företags framtid men också en säkerhet för din familj. Kom ihåg att det kan vara svårt att jämföra företagsförsäkringar, men utgå från din bransch, din omsättning och din bolagsform så kommer det bli lättare att jämföra de olika alternativ som finns på marknaden.

array(0) { }
Testvinnare
4.9/5
Utmärkt
  • Sveriges nöjdaste kunder 2012-2022
  • 10 % lägre pris i snitt
  • 4,6 av 5 i betyg hos Trustpilot

Vad kostar en företagsförsäkring?

En företagsförsäkring kostar allt ifrån ett par tusenlappar till flera miljoner. Det beror på hur stort företaget är, värdet och risken som försäkringen innefattar.

Måste företag ha egendomsförsäkring?

Nej, det finns inget krav på ett företag måste ha en egendomförsäkring. Däremot kan företag och kommuner ha krav på att ditt företag har en egendomsförsäkring.

Senast granskad: 3 september, 2023