Hoppa till innehåll

Bästa mopedförsäkringen 2022 – Jämför försäkringar för mopeder

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, ICA Försäkring, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer och Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

I Sverige måste du försäkra din moped med minst en trafikförsäkring. Det finns även andra nivåer av skydd, en viktig aspekt med tanke på alla mopedbilar som vuxit i popularitet de senaste åren. Här på sidan kan du både teckna och jämföra olika försäkringsbolag mot varandra, endast för att göra det allra bästa valet för dig och din moped.

Bästa bilförsäkringen för mopeder 2022:

 1. ICA Bilförsäkring
 2. Hedvig Bilförsäkring
 3. Evoli Bilförsäkring
 4. OKQ8 Bilförsäkring
Testvinnare
4.8
/
5
 • Fast pris! Ingen prishöjning på fem år om du är skadefri
 • 4,3 av 5 i betyg hos Konsumenternas
 • Ger dig bonus på ICA
Fast självrisk
1000
Rättsskydd
20 procent, lägst 1 500 kr
Allrisk
1 500 kr
Självrisker hos ICA Bilförsäkring
Trafik: 1000 kr
Brand: 1500 kr
Stöld: 1500 kr
Glas: 1500 kr
Maskinskada: Upp till 3000 kr
Räddning: 1500 kr
Ersättning hos ICA Bilförsäkring
Feltankning: 60 000 kr
Nyckelförlust: 60 000 kr
Kupéskada: 60 000 kr
Däck & fälgar: 25 000 kr
Ljudsystem & bildskärm: 30 000 kr
Extra självrisk under 24 år: 0 kr
4.7
/
5
 • Högst rankade på Trustpilot
 • Allt sköts genom deras mobilapp
Allrisk (drulle):
Maskin:
8 år eller 10 000 mil
Information om Hedvig Bilförsäkring
Pris (premie): Anpassat för dig
Rabatt:
Trustpilot: 4,8
Betalning: Autlmatisk kortbetalning eller autogiro
Ersättning för: Brandskada, glasskada, rättshjälp, skadegörelse, viltolycka, trafikolycksfall, vagnskada & krishjälp
Självrisker hos Hedvig Bilförsäkring
Trafik: 1500 kr
Brand: 2000 kr
Stöld: Beror på om bil var olåst/låst
Maskinskada: 5000-8000
Rättskydd: 20% (som lägst 2 000 kr)
3.9
/
5
 • Bäst pris för dig över 30 år
 • Passar dig som haft körkort länge
 • Bra pris för dig som kör en vanligare bil
Allrisk (drulle):
Maskin:
8 år eller 10 000 mil
Självrisker hos Evoli Bilförsäkring
Trafik: 2000 kr
Brand: 4000 kr
Stöld: 4000 kr
Glas: 40%, lägst 2000 kr
Maskinskada: 4000/8000 kr
Räddning: 2000 kr
Rättskydd: 25%
Ersättningar hos Evoli Bilförsäkring
Feltankning:
Nyckelförlust:
Kupéskada:
Däck & fälgar: 30 000 kr
Ljudsystem & bildskärm: 30 000 kr
Extra självrisk under 24 år: 10% av prisbasbelopp
3.8
/
5
 • Ny aktör på marknaden
 • OKQ8 har bra branschkunskap
Fast självrisk
1000-4000 kr
Rättsskydd
20% av kostnaden, lägst 1 500 kr
Brandskada
Ingår i BackUp-tillägget20% av kostnaden, lägst 1 500 kr
Självrisker hos OKQ8 Bilförsäkring
Trafik: 1000 kr
Brand: 1500 kr
Stöld: 1500 kr
Glas: 1500 kr
Maskinskada: 1500-4000 kr
Räddning: 1500 kr
Rättskydd: 20%, lägst 1500 kr
Ersättning hos OKQ8 Bilförsäkring
Feltankning: 10 000 kr
Nyckelförlust: 10 000 kr
Kupéskada: 50 000 kr
Däck & fälgar:
Ljudsystem & bildskärm:
Extra självrisk under 24 år: 1 000 kr

Olika nivåer av mopedförsäkringar

Idag delas mopeder upp i två grupper: Klass 1 och Klass 2. Deras försäkringar tecknas däremot precis likadant, oavsett om det gäller en trafik-, halv-, eller helförsäkring.

Moped Klass I

Den första klassen benämns även som EU moppe. Denna är den allra vanligaste i dagsläget då du får köra upp till 45 km / h, med ett körkort av typen AM. Klass I mopeder behöver även registreras med en skylt, samt att de inte får köras på motorväg. Till skillnad med Klass II får de inte heller användas på cykelväg.

Moped Klass II

I denna klassificering räknar man in alla fordon som färdas med en maxhastighet av 25 km / h. De använder även samma trafikregler som cyklar, och de får framföras på cykelbanor. De behöver inte heller någon registreringsskylt eller besiktning, men ett förarbevis krävs om du fyllt 15 år den 1:a oktober 2009 eller senare.

Vad är en mopedförsäkring?

När du har en trafikförsäkring får du ett skydd för fordonet, men även för dig själv, eventuella passagerare – samt medtrafikanter och deras fordon. Du kan även välja att teckna ett mer utökat skydd mot skador och stöld, eller brandskador. Vill du ha komplett täckning finns också helförsäkringar som ersätter för skador i karossen, trots att de orsakats av yttre händelser.

Trafikförsäkring för moped

För att få köra en moped måste du ha en trafikförsäkring. Detta är lagstadgat och krävs för att skydda personer vid olyckor, eller fordon och egendom som kan skadas på grund av din moped. Denna försäkringsnivå täcker personskador, samt sådana som uppstår på annans egendom vid en olycka.

Däremot ingår inget skydd mot skador på din moped, utan detta kräver då ett utökat skydd i form av en halv- eller helförsäkring. Vi anser att en trafikförsäkring är lämpligast om du inte är så noga med din moped.

Halvförsäkring för moped

Värt att notera är att mopedförsäkringar inte är lika omfattande som de du hittar för bilar. Med en halvförsäkring ingår däremot oftast täckning för nedanstående situationer:

 • Brand
 • Stöld
 • Glas (för mopedbilar)
 • Räddning
 • Kristerapi
 • Bärgning (till exempel hos Trygg Hansa)
 • Rättsskydd

Observera att hemförsäkringen inte täcker för dessa händelser, så det kan vara en god idé att titta på en halvförsäkring om du har en nyare moped. Du får dessutom skydd för skador som kan uppstå vid misslyckade stöldförsök. 

Helförsäkring för moped

Med denna försäkring ingår allt du får i trafik- och halvförsäkringen, samt ett skydd mot vagnskador för din moped. Här kan du alltså få ersättning även om du kör omkull, eller in i en bil. Den gäller också för skadegörelse. 

Du kan dessutom få ersättning om mopeden vält på grund av kraftiga vindar, eller om den åkt ned i ett dike på grund av yttre händelser. Vi rekommenderar detta alternativ om du har en väldigt dyr moped eller mopedbil, eller om du helt enkelt är rädd om den.

Vad kostar en mopedförsäkring?

Snittpriset ligger någonstans runt 3 400 kr per år för både Klass I och Klass II mopeder. Priset kan däremot skilja sig beroende på din bostadsadress, samt modellen du kör. Även åldern av din moped kan ha en avgörande skillnad, så ta alltid reda på din premie genom att jämföra de olika försäkringsbolagen mot varandra. 

Hur premien beräknas ut

Här nedan kan du ta del av några faktorer som används av försäkringsbolagen för att räkna ut din kostnad:

 • Hur gammal du är
 • Vilken bostadsort du bort på
 • Vilken typ av bostad du bor i
 • Om du har råkat ut för tidigare skador
 • Om mopeden är registrerad eller oregistrerad
 • Hur gammal mopeden är
 • Vilket märke och modell av moped det gäller
 • Hur stor självrisk du valt

Måste man ha en mopedförsäkring?

Ja, enligt lag måste du ha minst en trafikförsäkring för att använda fordonet. Beroende på hur väl du vill skydda mopeden kan du välja utökade försäkringspaket, men är den gammal kanske det inte är lika aktuellt.

Samlingsrabatt kan ingå för mopedförsäkringen

Försäkringsbolagen erbjuder ibland rabatter om du samlar alla försäkringar hos dem. Har du både din hemförsäkring, bilförsäkring och mopedförsäkring hos ett och samma bolag kan en procentuell rabatt ingå. 

Dessa varierar dock beroende på om det gäller If, Folksam, Länsförsäkringar, Svedea och andra stora aktörer inom branschen. Trygg Hansa erbjuder exempelvis 20 % medan Folksam endast ger 10 %, så det gäller att även väga in detta i dina jämförelser. Med ICA Försäkringar kan du till och med få ICA poäng på hela försäkringskostnaden.

Vilken försäkring ska mopedbilar ha?

En mopedbil tillhör Klass I mopeder. Därmed är det väldigt enkelt att försäkra även dessa fordon, trots att de påminner om en bil med vindruta, sidorutor och fyra däck. Priset blir däremot aningen högre för en mopedbil jämfört med en klassisk moped, något som kan vara bra att veta om.

Hur ser det ut med motoriserade cyklar?

En elcykel, elscooter, eller en elmoped tillhör Klass II av mopeder. Här ingår bland annat Rawbike, Vässla Bike, eller andra välkända modeller som får gå högst 25 km /h. Notera att dessa inte är registreringspliktiga, men att de fortfarande kräver en försäkring enligt lag.

Mopedförsäkring på förälder – vad gäller?

Grundregeln är att det endast är den registrerade ägaren som ska teckna försäkringen. Här är det viktigt att poängtera att brukare och ägare ska vara samma person, framförallt då en förälder inte ska stå som ägare eller försäkringstagare i de flesta fall. Om det är fel person som tecknar försäkringen riskerar du att bli utan ersättning. 

Något som kan vara bra att veta har att göra med mopedkörkortet. Så länge brukaren av mopeden har ett sådant behöver inte en vårdnadshavare registreras i vägtrafikregistret, eller teckna en försäkring. Undantagsfallet är när en son eller dotter äger en moped eller mopedbil, utan att ha tagit körkort för fordonet.

Vad händer när du ska ställa av din moped?

En avställd moped avslutar inte försäkringen helt och hållet, utan du behåller fortfarande delar i halv- och helförsäkringen, till exempel skyddet mot stöld. Du kan ställa av mopeden på Transportstyrelsens hemsida, deras app ”Mina Fordon”, eller genom att fylla i och skicka in registreringsbeviset. 

Notera dock att din trafikförsäkring upphör i samband med avställningen. Detta betyder att du inte längre får köra med den då den inte är försäkrad mot olyckor i trafiken.

Hur går man tillväga om mopeden blir stulen?

Om du får din moped stulen måste du kontakta ditt försäkringsbolag. Se bara till att skyddet du har täcker delmomentet stöld, något som brukar ingå i halv- och helförsäkringar. Det är även viktigt att den var låst med ett godkänt mopedlås, eller det fabriksmonterade tändningslåset. 

En stöldförsäkring gäller däremot inte om: 

 • Tillgrepp eller skadegörelse begicks av någon som tillhör samma hushåll
 • Om du frivilligt lämnat över mopeden till någon (till exempel en köpare som smiter)

Självrisk för mopeder

Det hör till vanligheterna att självrisken för mopedförsäkringar ligger mellan 1 500 och 3 000 kr. Har du däremot en spårsändare till din moped kan du slippa betala denna summa vid stöld, specifikt om den hittas med hjälp av utrustningen.

Tips innan du väljer försäkring till din moped

 1. Jämför alltid fler än en försäkringsgivare: Inga försäkringsbolag är identiska kopior av varandra, men de erbjuder dessutom olika rabatter och förmåner. Välj ut en som passar dig bäst genom att jämföra dem mot varandra, men framförallt vad de täcker. Idag kan du även använda sajter som Pricerunner för att hitta fler försäkringsgivare än de vi listar här på sidan.
 2. Vilken moped är du ute efter? Din premie påverkas ganska mycket beroende på om det gäller en traditionell moped, eller en mopedbil. Även nyare modeller kan kosta mer att försäkra än gamla sådana, specifikt då stöldrisken ökar.  
 3. Hur ser ditt behov ut? Har du en billig ”slit och släng” moped som du bara äger för skojs skull, eller används den som ditt primära fordon för pendling? Teckna alltid den mest passande försäkringen, till exempel om du vill att bärgning ingår – eller om du vill ha täckning även för repor och bucklor. 
 4. Samla alla försäkringar för att få ned ditt pris: Många försäkringsbolag har skräddarsydda rabatter för dig som tecknar fler än en försäkring hos dem. På detta vis kan du få ned kostnaden ytterligare.

Teckna en mopedförsäkring via oss direkt

Om du äger en moped kan du teckna en försäkring omedelbart här på sidan. Vi rekommenderar att du alltid jämför de olika alternativen innan du tar ditt beslut, framförallt för att hitta det mest passande skyddet och det bästa priset.

Vanliga frågor & svar

Vilken mopedförsäkring är billigast?

Trafikförsäkringen är billigare jämfört med de andra alternativen då den är lagstadgad.

Kan en 14 åring äga en moped?

Ja, men den får endast köras av en person som fyllt 15 år samt giltigt körkort.

Vilken försäkring måste du minst ha om du ska köra din EU-moped på allmän väg?

Du behöver ha minst en trafikförsäkring när du kör en EU moped.

Vad gäller kring försäkringen för en veteran moped?

Det finns specialiserade försäkringar för äldre mopeder. Dessa har dock betydligt strängare krav än en vanlig mopedförsäkring, bland annat att ägaren och föraren måste ha fyllt 30 år.

Hur länge gäller en mopedförsäkring?

I vanliga fall under ett års tid. Då betalar du även för trafikförsäkringen under hela året, trots att du ställer av den.

Kan man få en moped försäkring även för en trimmad sådan?

Ja, men endast en trafikförsäkring. Det är inte heller alla försäkringsbolag som går med på detta, samt att samtliga av dem avråder dig från att trimma din moped.

Vad tycker du om vår jämförelse?

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 utav 5 stjärnor (baserat på 4 omdömen)
Mycket bra75%
Bra25%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%