För andrahandsuthyrning krävs tillstånd från hyresvärd eller bostadsrättsförening, och både hyresgäst och hyresvärd bör ha hemförsäkring. Uthyrning får vanligtvis ske under ett år, men kan förlängas vid särskilda skäl. Det är viktigt att ha ett skriftligt kontrakt och att inte betala förskottshyra innan avtalet är signerat.
Lista över de mest valda försäkringarna under april 2025. Betyget är baserat på användarupplevelsen, omdömen, försäkringsvillkor samt pris.
Bostäder hyrs ut hela tiden, men det är få som vet vad som faktiskt gäller när det blir tal om andrahandsuthyrning. Förutom att du måste ha tillstånd behövs även en hemförsäkring för båda parter. På denna sida hittar du all information kring uthyrning av din egna bostad, eller när du vill hyra en lägenhet i andra hand.
Om du har en lägenhet eller ett hus som inte används kan du hyra ut den. Detta är ett utmärkt sätt att hjälpa andra få en första lägenhet, samtidigt som du täcker kostnaderna. Däremot innebär det alltid en risk då du ofta hyr ut till en främling. För att minimera dessa kan du ta del av våra nedanstående tips.
Säkerställ att du faktiskt får hyra ut i andra hand, framförallt när det gäller en hyresrätt eller en bostadsrätt. Om du däremot ska hyra ut ett hus behöver du inte ta hänsyn till denna punkt.
För att få hyra ut en bostadsrätt krävs tillstånd från bostadsrättsföreningen. Trots att det inte finns några regler kring skäl för uthyrning kan föreningen ändå neka dig, om det finns en god anledning för detta.
Dessa kan exempelvis vara att din hyresgäst saknar referenser, eller att de helt enkelt är dåliga. Du får inte heller hyra ut lägenheten som ett hotell, eller i vinstsyfte.
När det handlar om hyresrätter är det hyresvärden som ska godkänna det hela. De flesta går med på en uthyrning om det finns ett bra skäl till detta, bland annat studier på annan ort – eller arbete under en begränsad period.
Om din hyresvärd skulle neka uthyrning i andra hand kan du ansöka om tillstånd hos hyresnämnden istället. Du kan däremot inte hyra ut din hyresrätt om det finns misstankar om att din hyresgäst inte är skötsam.
En anledning där en hyresvärd kan försöka neka ett avtal är om de misstänker att den nya hyresgästen har en dålig betalningsförmåga. Detta är dock inte ett giltigt skäl då det är du som hyrestagare som är ansvarig för hyran.
Praxis är att andrahandsuthyrning endast får ske under ett år. Det finns dock möjlighet att få längre perioder beviljade,till exempel vid längre arbetsresor i andra länder, men Hyresnämnden beviljar sällan en förlängning som är längre än tre år. Du får inte heller ta över ett förstahandskontrakt om du inte är en närstående familjemedlem.
Både hyresgästen och hyresvärden bör ha en hemförsäkring. Utan en sådan finns en överhängande risk för oväntade kostnader, samt att en försäkring även fungerar som en trygghetsfaktor. Du hittar en uppsjö av försäkringsgivare att välja från, men några av de mest kända är If, Länsförsäkringar, Folksam och Trygg Hansa.
Du omfattas inte av värdens försäkring då ni inte delar hushåll. Detta innebär att det är extra viktigt att du har tecknat en egen hemförsäkring. Finns ingen sådan kan du åka på enorma kostnader vid eventuella bränder, stölder eller vattenskador.
Om du står som hyresvärd ersätter din hemförsäkring bara dina egna möbler och värdesaker. Se över vad som gäller genom att kontakta ditt försäkringsbolag, innan du hyr ut lägenheten. Detta är även en trygghet för hyresgästen.
Dessa två begrepp är två helt skilda saker. För andrahandsuthyrning krävs tillstånd, medan en inneboende kan flytta in när som helst.
Flytten får dessutom ske utan att du behöver meddela saken till din bostadsrättsförening eller hyresvärd. Observera dock att du själv måste använda lägenheten och vara skriven på adressen när du har en inneboende.
Du kan välja att hyra i andra hand om du inte kan få ett förstahandskontrakt, eller om du inte har råd att köpa en lägenhet. Nedan följer några tips du kan använda dig av innan du väljer att teckna ett andrahandsavtal.
Att kunna se bostaden innan du skriver på ett kontrakt är viktigt. Du får även chansen att bekanta dig med hyresvärden, samt möjlighet att lämna dina referenser.
Var noga med att få ett besiktningsprotokoll där alla eventuella skador framgår. Detta för att det inte ska bli problem när du flyttar ut.
En deposition hör till vanligheterna idag. Det betyder att du betalar en förskottshyra som säkerhet, om du av någon anledning inte skulle kunna göra det vid ett senare tillfälle. Dessvärre framkommer det bedrägerier kring förskottshyror, så se till att aldrig betala den innan avtalet är skrivet och signerat.
Vi tipsar även om att begära ett kvitto på depositionsavgiften så att det inte uppstår några missförstånd.
Ett kontrakt ska finnas för att uthyrningen är giltig. Här framgår hyresbelopp, uppsägningstid och andra viktiga aspekter om bostaden.
Genom att upprätta en inventarieförteckning blir det enklare att reda ut ansvaret om något skulle försvinna eller gå sönder.
Bostadsmarknaden i städer som Stockholm går ofta ut på andrahandsuthyrning. Det är även därför som många svenskar använder Blocket för att leta lägenhet, eller företag som Samtrygg där du kan hitta specialanpassade trygghetspaket.
En viktig sak att tänka på är hyrans storlek. Många vill ofta tjäna pengar genom att tillämpa en för hög hyra på grund av den efterfrågan som råder, men detta är faktiskt brottsligt sedan den 1:a oktober 2019. Om du hyr ut möblerat har du däremot rätt att göra ett påslag på maximalt 15 %.
Båda parter betalar sin egna hemförsäkring, men det är även så att hyrestagare och hyresvärd bör teckna en sådan.
Ja, men endast om det finns goda skäl för det. Några av dessa är om du hyr ut bostaden som ett hotell, eller för att tjäna pengar.
Du tecknar en hemförsäkring precis som vanligt, eller flyttar över din befintliga till den nya bostaden genom att kontakta ditt försäkringsbolag. Hyresvärden behöver i de flesta fall inte göra någonting, förutom att ha kvar hemförsäkringen som vanligt.
Det finns ingen lag som tvingar privatpersoner att teckna en hemförsäkring. Detta är dock något som de flesta rekommenderar, bland annat om det skulle ske någon olycka i bostaden under uthyrningsperioden.