Med en drulle- eller allriskförsäkring ersätts du även om du skulle råka tappa telefonen i sjön. Den gäller dessutom om du råkar sitta på dina glasögon, eller på andra sätt agerar vårdslöst. De olika försäkringsgivarna inkluderar ofta dessa så kallade otursskydd i de dyrare hemförsäkringarna, men idag hittar du dem också som tillval, eller som en del av försäkringen.
En hemförsäkring räcker nämligen endast till för de vanligaste olyckorna som stöld och skador du inte kan påverka. Genom att teckna en mer omfattande sådan får du även ett mer heltäckande skydd. Om oturen är framme får du täckning när du har en allrisk eller drulleförsäkring. Alla försäkringsbolag benämner sina hemförsäkringar olika, men drulle ingår ofta i paket som ”Stor”, ”Plus”, eller ”Otur”.
När gäller din drulleförsäkring?
En drulleförsäkring gäller exempelvis vid följande situationer:
- Du tappar din mobiltelefon i marken så att den får en spräckt skärm
- Du spiller kaffe på en vit soffa
- Du stöter emot din TV så att den hamnar på marken och går sönder
- En tappad mobil i toaletten
- Din nya iPhone repas upp
Något som kan vara bra att veta är att en allrisk brukar gälla både i och utanför hemmet, under dygnets alla timmar. Det är även så att den täcker dig när du befinner dig utomlands under de första 45 dagarna.
När gäller inte en drulleförsäkring?
Att du har tecknat en allrisk innebär inte att du får ett skydd för alla tänkbara situationer.
Här nedan går vi igenom några som inte omfattas:
- Om du glömmer bort din väska på ett café
- När din plånbok glider ur dina byxor eller jacka
- Din fotboll går sönder när du spelar en match
- Du lämnar kvar din telefon på bordet på en restaurang och någon stjäl den
- Ett borttappat körkort
- Drönare (kräver en separat försäkring)
Notera att din bil inte täcks av din hemförsäkring trots att du har en allrisk eller drulle. Då krävs istället en separat försäkring, om du vill ha ett liknande skydd även för ditt fordon.
Hur mycket ersättning får du?
Taket för ersättningsnivåerna varierar, men du kan förvänta dig allt från 30 000 upp till 100 000 kr i de flesta fall. Om du äger väldigt värdefulla föremål bör du alltså teckna en separat tilläggsförsäkring för detta.
Om du vill ta en titt på hur de olika försäkringsbolagen ersätter din egendom presenteras några av dem nedan:
- Länsförsäkringar: Upp till 100 000 kr och 10 000 kr för värdehandlingar
- Folksam: Upp till 40 000 – 80 000 kr beroende på vilket alternativ du väljer
- If: Upp till 50 000 – 100 000 kr för hyresrätt, eller upp till 200 000 kr för en villa
- Trygg Hansa: Upp till 100 000 kr för hyresrätt, eller upp till 200 000 kr för villa och bostadsrätt
- Moderna: Upp till 100 000 kr i bostaden, 50 000 kr utanför
- ICA Försäkring: Upp till 100 000 kr
Vi vill även understryka att försäkringsbolagen gör en värdering på lösörets marknadsvärde, alltså vad varan hade kostat idag. De brukar också genomföra ett åldersavdrag om det gäller en äldre produkt. Handläggningstiden brukar däremot endast ta några dagar vilket är fördelaktigt när det gäller denna typ av försäkringar.
Undvik produktförsäkringar om du redan har en drulleförsäkring
När du köper en vara i en butik brukar företagen vilja att du tecknar en produktförsäkring. Denna är dock helt onödig om du redan har en allrisk i hemförsäkringen, specifikt då du blir ersatt om du skulle råka tappa den eller på andra sätt råka skada produkten.
Med en produktförsäkring riskerar du dessutom att betala för något helt i onödan, eller öka månadskostnaderna i hemmet. Det viktigaste att göra i dessa sammanhang är att kontrollera maxtaket för ersättning i din hemförsäkring när det gäller drulle, framförallt om det handlar om en dyrare produkt.
Om du vill veta precis vad som täcks av de olika försäkringsbolagen kan du använda nyckelord som ”vad ingår i drulleförsäkring” och ”vad är drulleförsäkring”, när du använder en valfri sökmotor.
Drulleförsäkring utan kvitto – vad gäller?
Bevisbördan ligger alltid på dig som försäkringstagare. Om du har en drulleförsäkring och saknar ett kvitto kan det bli lite mer omständligt att få ut ersättning, men det är däremot inte omöjligt – och inte heller något krav från försäkringsbolagens sida.
Ett kvitto är endast ett av flera sätt att bevisa att du är ägare till föremålet, men du kan också använda dig av kontoutdrag, fotografier och värderingsbevis.
Vad kostar en drulleförsäkring?
I genomsnitt brukar de kosta runt 50 kr extra i månaden. Priset för en drulleförsäkring som tillägg bör däremot inte vara högre än 200 kr per månad, men med tanke på att de olika paketen även inkluderar andra tillval är det svårt att ge ett exakt pris.
Vad är självrisken på drulleförsäkring?
Normalt sett är din kostnad för självrisken runt 1 500 kr, men beloppet kan givetvis variera beroende på försäkringsbolaget. Via de olika alternativen som erbjuds kan du dessutom halvera självrisken och öka maxersättningen, tänk bara på att dessa tillval ökar priset på din hemförsäkring.
Vilken drulleförsäkring är bäst?
Det är svårt att svara på denna fråga då en drulle eller allrisk ingår i de dyrare hemförsäkringarna. Du får helt enkelt avgöra själv vilket försäkringsbolag som erbjuder bäst villkor för dig, men även priset i beaktning. Både maxtaket på ersättning och självrisken skiljer sig hos de olika försäkringsgivarna, så jämför dem noga innan du gör ditt slutgiltiga val.
Är det värt att ha drulle?
Utifrån hur slarvig du är, eller hur ofta du råkar ut för olyckor kan det vara en god investering att göra. Du vet dessutom aldrig när olyckan är framme, vare sig du råkar spilla kaffe på din dator eller repar din nya vinterjacka. Med en drulleförsäkring slipper du också att teckna enskilda produktförsäkringar för din hemelektronik och andra varor.
Senast granskad: 6 juli, 2023
Linnea Sandström har skrivit för Försäkringsguiden.se sedan 2020. Linnea har ett djupt intresse för försäkringar. Utöver att djupdyka i försäkringsbolagens villkor spenderar Linnea mycket av sin tid att prata med försäkringsbolagens support för att reda ut detaljer.
Linnea är också en flitig besökare hos Konsumenternas Försäkringsbyrå samt hos den nationella konsumentupplysningen Hallå konsument som förser svenskar med information om bank-, finans- eller försäkringsfrågor.