I halv- och helförsäkringar ingår alltid bärgning. Försäkringsbolagen kan även erbjuda assistansförsäkringar som täcker självrisken, samtidigt som du får ersättning för hyrbil under enstaka dagar. Bärgning utan försäkring finns däremot inte, du måste alltså ha ett mer omfattande skydd om bilen ska köras till en verkstad från olycksplatsen.
Att bilen blir bärgad vid en olycka eller motorstopp inkluderas redan i halvförsäkringen. Här ingår alltså både driftstopp och skador.
Följande moment finns med i både halv- och helförsäkringen:
Undantaget för alla dessa skydd är om du själv orsakat stoppet genom att inte förse fordonet med tillräckligt mycket drivmedel.
De allra flesta försäkringsbolag som Länsförsäkringar och If tillämpar en självrisk på 1 500 kr. Folksam har i sin tur inte någon utförlig information kring deras självrisk, men grundsjälvrisken är 1 500 kr.
Du kan oftast välja en högre självrisk hos samtliga försäkringsgivare för att få ned din premie. Hos Volvia får du däremot en lägre självrisk på endast 1 200 kr.
Om du behöver ett utökat skydd kan du teckna en assistansförsäkring. Denna ersätter bland annat din självrisk som du i vanliga fall hade behövt betala, men även kostnaden för att hyra en bil i samband med bärgningen.
Det som kan ingå i vägassistans är:
Notera att assistansförsäkringar endast kan användas några gånger per år. Det skiljer sig beroende på vilket försäkringsbolag du anlitar, men vanligtvis gäller den bara två eller tre gånger.
Du kan inte teckna vägassistans om du endast har en trafikförsäkrad bil. Andra undantag som kan gälla är att du måste specificera vilken förare den täcker, eller att du inte omfattas av försäkringen om du kör ett specifikt fordon.
En husbil eller motorcykel kan exempelvis vara ett sådant undantag då assistans endast erbjuds för personbilar i vanliga fall. Falck Vägassistans erbjuder exempelvis separata assistansförsäkringar för husvagnar, lätta lastbilar, husbilar och företagskunder.
För att belysa hur försäkringarna skiljer sig kring bärgning och vägassistans kan du ta en titt i nedanstående lista:
Det du behöver tänka på är att först och främst kontakta ditt försäkringsbolag. Allihopa har egna nummer du kan ringa dygnet runt, men viss av dem tillhandahåller också beställningar som kan göras via nätet.
Frågan är individuell, men assistansförsäkringar liknar i mångt och mycket det du redan får med en halv- eller helförsäkring. Den extra kostnaden du behöver lägga på vägassistans kan dock motiveras med ersättning av självrisk, hyrbil, eller hemtransport. Om du inte vill betala mer än nödvändigt och kan ta dig hem på egen hand så anser vi att de kan räcka med bärgning via bilförsäkringen. Assistansförsäkringarna är dessutom mer heltäckande och kan även underlätta vid punktering, öppning av lås, eller mindre reparationer.
Frågan är helt subjektiv beroende på flertalet faktorer. Du kanske har samlat alla dina försäkringar hos ett bolag för att få ned din premie, eller så värdesätter du några delmoment mer än andra. Vi rekommenderar att du jämför de olika assistansförsäkringarna mot varandra innan du bestämmer dig.
I vanliga fall behöver du betala en självrisk på 1 500 kr. Om du har tecknat tillägget vägassistansförsäkring brukar du inte behöva stå för denna kostnad, eller om du har en separat assistansförsäkring från ett annat bolag.
Nej, men du kan slippa kostnaden med en vägassistansförsäkring.
Du kan få hjälp med att låsa upp en dörr som gått i baklås, eller reparationer direkt på plats där bilen stannade. Vägassistans täcker också bärgning till närmsta verkstad, samt att du kan få ersättning för hotell och hyrbil.
Ja, det gör det. Bärgning finns med i både halv- och helförsäkringar hos de flesta försäkringsbolag i dagsläget.
Letar du bilförsäkring? Jämför och hitta bästa alternativet här.
Jämför Bilförsäkring