Bästa Terrängfordon Försäkring

En ATV används i skog och mark vilket gör dem mer skadebenägna. På grund av detta krävs en försäkring som täcker mot både olyckor och yttre händelser.

Det finns en del saker att tänka på då fyrhjulingar de hittas i flertalet varianter. I Sverige gäller även specifika regler för olika terrängfordon, något vi reder ut här nedan. Vi går även igenom hur du kan jämföra ATV-försäkringar för att hitta den bästa av dem.

Jämför ATV och fyrhjulingsförsäkringar

Innan du bestämmer dig rekommenderar vi att du jämför flera försäkringsbolag. På detta vis kan du se över tillgängliga rabatter, vad de olika försäkringsalternativen täcker, samt hur mycket ditt pris blir i månaden.

Då försäkringarna skiljer sig kan du hitta fördelar som passar bättre för dig och ditt fordon, eller helt enkelt få ned totalkostnaden. 

Några exempel på hur rabatterna är utformade finner du här: 

 • Trygg Hansa: Upp till 20 % i samlingsrabatt om du även tecknar dina andra försäkringar hos dem.
 • If: Erbjuder högre ersättning om du tecknar en olycksfallsförsäkring. Denna ger 725 000 kr per person vid trafikolyckor.
 • Folksam: 10 % i samlingsrabatt, men du kan få ännu mer genom att förebygga skador. 
 • Länsförsäkringar: Halvförsäkringen gäller även för släp som kopplas till terrängfordonet.

Notera att alla försäkringsbolag tillämpar individuella priset baserat på typ, årsmodell av terränghjulingen, samt din egen ålder. Med jämförelser kan du ställa dem mot varandra när du knappar in ditt personnummer, men du kan också ta hänsyn till de unika rabatterna och väga in dem i sammanhanget.

Hur du hittar den bästa försäkringen för terrängfordon

Utöver priset bör du även tänka på andra egenskaper. Vi har skapat en kort checklista nedan för att hitta din bästa ATV-försäkring:

 • Trafik- halv- eller helförsäkring? En trafikförsäkring ersätter endast personskador och skador på motpartens fordon och egendom. Behöver du ett mer komplett skydd kan du välja en halvförsäkring som täcker brand och stöld, eller en helförsäkring som till och med står för vagnskador – eller om din ATV skadas vid transport. Tänk på att prisskillnaderna kan vara relativt stora bland dessa val.
 • Prispåverkan. Försäkringen styrs av flera saker, men framförallt hur fyrhjulingen förvaras och när den blev tillverkad. Du kan även få en lägre självrisk när du kopplar upp en GPS till din ATV.
 • Terrängvagn eller terrängskoter? En tung terrängvagn får köras på väg, men priset för din försäkring blir genast högre. En terrängskoter och lätt terrängvagn blir billigare att försäkra, däremot får de inte trafikeras på vägar förutom när en sådan måste korsas.

Hur det fungerar att försäkra ett terrängfordon

En ATV eller All Terrain Vehicle översätts till fyrhjuling på svenska. En del försäkringsvillkor kan därmed bli svårtolkade då fordonen benämns på olika sätt, men detta görs framförallt för att särskilja trafikregistrerade fordon. 

När du tecknar din försäkring kan det vara bra att säkerställa vilket slags fordon det faktiskt är. I trafikskadelagen rekommenderas det att du försäkrar fyrhjulingen, oavsett hur den ska trafikeras.

Det du kan välja mellan i en ATV-försäkring är: 

 • Trafikförsäkring: Det obligatoriska skyddet som även är billigast att teckna. Denna är du skyldig att teckna enligt lag, om du inte väljer någon av de andra alternativen.
 • Halvförsäkring: Täcker mot händelser som brand och stöld, men du får även rättsskydd vid tvister kring fordonet. Är du med om en olycka får du även krisskydd via en psykolog eller terapeut.
 • Helförsäkring: Denna nivå inkluderar ersättning mot vagnskador. Det kan bland annat röra sig om skadegörelse, eller externa händelser när fordonet skadas av vind och blåst.

Viktigt att veta: En ATV traktor B infördes från och med år 2016 och kännetecknas av den rektangulära registreringsskylten. Därmed är det även en vägreggad ATV eftersom den får framföras på allmän väg. 

De billigaste fordonen att försäkra är de som inte kräver ett körkort. Det vill säga ett terrängfordon som inte är vägregistrerad.

Fordonsslag inom segmentet terrängfordon

Nedanstående fordonstyper kan ingå i benämningen terrängfordon. Några av dem kan däremot kräva specifika försäkringar:

 • Terränghjuling
 • Motorcykel
 • Moped
 • Traktor
 • Motorredskap

Undantaget är terrängbilar inom försvaret, exempelvis Terrängbil 14/15, eller Terrängbil 16.

Tilläggsförsäkringar för terränghjuling

Det hör till vanligheterna att terrängfordon förvaras i garage under vintern. Då erbjuder försäkringsgivarna ofta avställningsförsäkringar som skyddar fordonet, trots att den är avställd hos Trafikverket. 

Andra tilläggsförsäkringar som kan tecknas hittar du här:

 • Försäkring mot dyrare utrustning: Ökar taket för maxbeloppet som betalas ut, om någon dyrbar elektronik går sönder eller skadas.
 • Olycksfallsförsäkring: Om du behöver extra ersättning vid eventuella personskador kan det vara bra med en olycksfallsförsäkring. Här ingår till exempel specialistvård eller rehabilitering.  

Några försäkringsbolag erbjuder märkesförsäkringar för terrängfordon

Hos Svedea kan du hitta speciella försäkringar för märken som CF MOTO, Arctic Cat, Polaris, Honda, Kawasaki och många fler. Din kostnad blir aningen högre, men samtidigt omfattas du av ett komplett och heltäckande skydd när du kör terrängfordon från dessa tillverkare.

FAQ

Vad täcker försäkringsskyddet på terränghjuling?

Trafikförsäkringen skyddar mot personskador, både för dig och medpassagerare. Har du en högre nivå av skydd kan du även få täckning för vagnskador, brand och stöld. Ersättning för maskinskador är sällsynta, men erbjuds av från vissa försäkringsbolag som Svedea. 

Måste man ha försäkring på fyrhjuling?

Ja, du måste minst ha en trafikförsäkring för ett terrängfordon. Notera dock att om du ska använda en grävmaskin privat så krävs ingen försäkring, trots att de ofta blandas in i samma kategori.

Vad kostar det att försäkra en fyrhjuling?

Snittpriset ligger på ungefär 1 500 kr per år. Detta belopp kan dock skilja sig utifrån nivån av skydd som du väljer. Har du däremot en veteranskoter (som tillhör denna kategori av fordon), blir priset betydligt lägre. Vanligtvis betalar du endast 299 till 499 kr årligen.

Hur ska man försäkra en fyrhjuling?

Du behöver bara fylla i ditt personnummer hos valfritt försäkringsbolag. Det kan du antingen göra direkt här hos oss, eller genom att navigera in på deras hemsidor. När du söker efter försäkringar kan de heta lite olika, till exempel ATV försäkring, 4-hjulingsförsäkring, eller fordon som är terrängregistrerad.

Senast granskad: 5 juli, 2023