Lista över de mest valda försäkringarna under januari 2025. Betyget är baserat på användarupplevelsen, omdömen, försäkringsvillkor samt pris.
En ATV används i skog och mark vilket gör dem mer skadebenägna. På grund av detta krävs en försäkring som täcker mot både olyckor och yttre händelser.
Det finns en del saker att tänka på då fyrhjulingar de hittas i flertalet varianter. I Sverige gäller även specifika regler för olika terrängfordon, något vi reder ut här nedan. Vi går även igenom hur du kan jämföra ATV-försäkringar för att hitta den bästa av dem.
Innan du bestämmer dig rekommenderar vi att du jämför flera försäkringsbolag. På detta vis kan du se över tillgängliga rabatter, vad de olika försäkringsalternativen täcker, samt hur mycket ditt pris blir i månaden.
Då försäkringarna skiljer sig kan du hitta fördelar som passar bättre för dig och ditt fordon, eller helt enkelt få ned totalkostnaden.
Några exempel på hur rabatterna är utformade finner du här:
Notera att alla försäkringsbolag tillämpar individuella priset baserat på typ, årsmodell av terränghjulingen, samt din egen ålder. Med jämförelser kan du ställa dem mot varandra när du knappar in ditt personnummer, men du kan också ta hänsyn till de unika rabatterna och väga in dem i sammanhanget.
Utöver priset bör du även tänka på andra egenskaper. Vi har skapat en kort checklista nedan för att hitta din bästa ATV-försäkring:
En ATV eller All Terrain Vehicle översätts till fyrhjuling på svenska. En del försäkringsvillkor kan därmed bli svårtolkade då fordonen benämns på olika sätt, men detta görs framförallt för att särskilja trafikregistrerade fordon.
När du tecknar din försäkring kan det vara bra att säkerställa vilket slags fordon det faktiskt är. I trafikskadelagen rekommenderas det att du försäkrar fyrhjulingen, oavsett hur den ska trafikeras.
Det du kan välja mellan i en ATV-försäkring är:
Viktigt att veta: En ATV traktor B infördes från och med år 2016 och kännetecknas av den rektangulära registreringsskylten. Därmed är det även en vägreggad ATV eftersom den får framföras på allmän väg.
De billigaste fordonen att försäkra är de som inte kräver ett körkort. Det vill säga ett terrängfordon som inte är vägregistrerad.
Nedanstående fordonstyper kan ingå i benämningen terrängfordon. Några av dem kan däremot kräva specifika försäkringar:
Undantaget är terrängbilar inom försvaret, exempelvis Terrängbil 14/15, eller Terrängbil 16.
Det hör till vanligheterna att terrängfordon förvaras i garage under vintern. Då erbjuder försäkringsgivarna ofta avställningsförsäkringar som skyddar fordonet, trots att den är avställd hos Trafikverket.
Andra tilläggsförsäkringar som kan tecknas hittar du här:
Hos Svedea kan du hitta speciella försäkringar för märken som CF MOTO, Arctic Cat, Polaris, Honda, Kawasaki och många fler. Din kostnad blir aningen högre, men samtidigt omfattas du av ett komplett och heltäckande skydd när du kör terrängfordon från dessa tillverkare.
Trafikförsäkringen skyddar mot personskador, både för dig och medpassagerare. Har du en högre nivå av skydd kan du även få täckning för vagnskador, brand och stöld. Ersättning för maskinskador är sällsynta, men erbjuds av från vissa försäkringsbolag som Svedea.
Ja, du måste minst ha en trafikförsäkring för ett terrängfordon. Notera dock att om du ska använda en grävmaskin privat så krävs ingen försäkring, trots att de ofta blandas in i samma kategori.
Snittpriset ligger på ungefär 1 500 kr per år. Detta belopp kan dock skilja sig utifrån nivån av skydd som du väljer. Har du däremot en veteranskoter (som tillhör denna kategori av fordon), blir priset betydligt lägre. Vanligtvis betalar du endast 299 till 499 kr årligen.
Du behöver bara fylla i ditt personnummer hos valfritt försäkringsbolag. Det kan du antingen göra direkt här hos oss, eller genom att navigera in på deras hemsidor. När du söker efter försäkringar kan de heta lite olika, till exempel ATV försäkring, 4-hjulingsförsäkring, eller fordon som är terrängregistrerad.