Hemförsäkring för äldreboende

Trots att man inte tar med sig alla ägodelar till ett äldreboende rekommenderas det att teckna en hemförsäkring. Förutom stöldskyddet ingår nämligen ett ansvarsskydd som täcker mot skadeståndskrav. 

Måste man ha hemförsäkring på ett äldreboende?

Ingen kan tvinga dig att teckna en hemförsäkring. De allra flesta äldreboenden rekommenderar dock att en sådan finns, särskilt då det fortfarande räknas som en egen lägenhet. En del vårdbolag anser även att det är bra om de äldres vuxna barn har hand om nycklarna.

Vårt tips är att jämföra hemförsäkringar för att hitta bolag med fördelaktiga villkor gällande seniorer. Det kan även vara klokt att se över olika bäst i test listor där fördelarna är tydligt uppradade. 

Specifika villkor att se upp för när det gäller hemförsäkring på äldreboende

De olika försäkringsbolagen använder ofta egna villkor för äldreboenden, framförallt gällande hemtjänsten som brukar ha tillgång till en egen nyckel.

Stöldskyddet är därmed ett område som man bör kontrollera noggrant. Försäkringsbolag kan bland annat kräva att det finns något värdeskåp där dyrbara föremål förvaras, eller att det finns en klausul som tillåter personalen att ha tillgång till bostadsnyckeln där du bor.  

Seniorförsäkringar finns att teckna hos de flesta försäkringsgivare

Hos Folksam erbjuds en särskild försäkring för seniorer. Villkoret är dock att du behöver vara medlem i något förbund eller organisation, till exempel Unionen, PRO, eller Seko. Värt att notera är att denna försäkring är ett tillägg som inte inkluderar en hemförsäkring. 

Är du inte medlem i någon av dem kan du istället teckna en olycksfallsförsäkring. Denna gäller trots att du fyllt 65 år, något som inte brukar vara praxis inom försäkringsbranschen. 

Här nedan ser du ett axplock av de tillgängliga seniorförsäkringarna:

  • If: Sjuk- och olycksfallsförsäkring 50+. Gäller för alla som har fyllt 50 och uppåt, bland annat för att bistå ekonomisk hjälp upp till 50 000 kr vid vissa allvarliga sjukdomar. 
  • Trygghansa: Olycksfallsförsäkring för seniorer. Kan tecknas från 55 år och uppåt, samt att den inkluderar fördelar som att du slipper fylla i uppgifter om din hälsa. 
  • Länsförsäkringar: Olycksfallsförsäkring 60 Plus. Kräver att du är över 60 år eller mer, något som bidrar med täckning för akutvårdsersättning, skadade kläder och glasögon, och så vidare. 

Ersätter branschförsäkringar privat egendom?

Vård- och omsorgsbolag har alltid en branschförsäkring. Denna täcker mot deras egendom, ansvar, samt anställda och fordon. Här är det viktigt att poängtera att försäkringen inte skyddar egendom för de boende på äldreboende. 

Hemförsäkring när du bor i andra hand och lägenhetens ägare är på sjukhus – Vad gäller?

När det blir tal om andrahandsuthyrning under längre period kan du inte förlita dig på att bostadsinnehavarens försäkring gäller. Du behöver alltid teckna en egen hemförsäkring trots att du inte står på bostadskontraktet.

Senast granskad: 5 juli, 2023