Elektronikskydd som tillägg i din hemförsäkring

Om du behöver täckning för din elektronik kan du ofta skaffa ett tillägg i hemförsäkringen. Den ger dig ett likvärdigt skydd som en produktförsäkring, men i vissa fall kan försäkringen även tillåta ersättning utan värdeminskning. 

Vad ersätter elektronikskyddet i hemförsäkringen?

Några av de vanligaste skadorna gällande elektronik sker när de tappas. Ofta behövs ingen separat försäkring om du har tecknat allrisk i din hemförsäkring, eller om det redan ingår i paketet du har valt. 

Hos Folksam används exempelvis tre olika paket: Bas, Mellan och Stor. Med Bas ingår inte drulle, men inte heller nyvärde för elektronik. Mellan innefattar däremot allrisk, men endast upp till 40 000 kr. Paketet Stor inkluderar upp till 80 000 kr, men även halverad självrisk och nyvärde på dina elektroniska prylar.

Det du bör tänka på är vilket behov du har av de olika paketen. Ditt pris påverkas givetvis av valet, så det kan vara bra att se över hur nödvändig du anser att skyddet är. 

Undantag

Några vanliga undantag i elektronikförsäkringarna är: 

  • Kamera
  • Mobiltelefon
  • GPS
  • Musikinstrument
  • Bärbara musikspelare

Elektronikskydd kan även ingå i ditt bankkort

Om du köper elektronik med ditt VISA eller Mastercard kan det ingå ett skydd för detta. Den kan även innefatta en förlängd garanti. Se gärna över vilken slags försäkring som finns i ditt kort, innan du tecknar ett tillägg. 

Glöm inte garantin och köpskyddslagen

Om du behöver reklamera en vara har du rätt till det enligt Konsumentköplagen. Du behöver dock göra detta inom tre år från att produkten togs emot. Utöver detta ingår en garanti som gäller för en specifik tidsperiod – något som ger dig rätt till en ny vara, eller en reparerad sådan. 

Vad täcker hemförsäkringen?

I din hemförsäkring ingår täckning för hushållsmaskiner per automatik. Några exempel på dessa är kyl, frys eller diskmaskin. Den inkluderar också ett skydd för lösöre vid brand eller stöld, något som även inkluderar elektronik. 

Vad är produktförsäkring för något?

Varje gång du köper en ny TV eller dator vill återförsäljaren sälja en egen försäkring. Den fungerar som hemförsäkringens allrisk om produkten går sönder, förutom att den kan ha en betydligt lägre självrisk. Ibland saknas en självrisk helt och hållet vilket kan vara förmånligt i vissa lägen. 
Nackdelen är att du måste betala för ytterligare en försäkring, men även att du till viss del blir dubbelförsäkrad. 

Senast granskad: 20 mars, 2023