Hemförsäkring vid ID-kapning – Vad gäller?

Ett ID-skydd ingår i nästan alla hemförsäkringar idag. Det finns däremot utökade tilläggsförsäkringar som ersätter BankID-kapningar, en förmån som inte brukar finnas med i vanliga fall. Utöver detta kan du även få bevakning av dina person- och kortuppgifter om du tecknar ett separat bedrägeriskydd, eller ekonomisk ersättning med vissa extra försäkringar.

Hemförsäkringen ger endast grundläggande skydd mot ID-kapningar

Enligt Konsumenternas råd är ID-stölder och kapningar ett vanligt fenomen, men detta är också anledningen till att de allra flesta försäkringsbolag inkluderar skyddet i hemförsäkringarna. Du täcks bland annat av If, Folksam, Länsförsäkringar och Trygg-Hansa, bara för att nämna några stycken.

En hemförsäkring finns till för att begränsa skadan i de allra flesta ID-stölder, men idag hittar du även betaltjänster som övervakar dina kort eller skickar en varning om någon använder ditt BankID. Med dessa får du ett utökat skydd, något som kan vara värdefullt exempelvis om det sker en kreditupplysning utan din vetskap. 

Är du i behov av ett mer omfattande skydd som även ersätter för förlorad egendom eller andra kostnader så behöver du däremot en tilläggsförsäkring.

Vad täcker hemförsäkringen om din identitet blir kapad?

Det som vanligtvis täcks från försäkringsbolagets sida är juridiska kostnader, rådgivning för att förebygga identitetsstölder, samt hjälp för att begränsa skadan när en ID-stöld väl har ägt rum. Det handlar alltså inte om ersättning med kontantbelopp, något som kan vara bra att veta om.

Följande ingår i ID-skyddet hos de flesta försäkringsbolag:

 • Upp till 100 00 kr i ersättning för juridiska kostnader
 • Telefonassistans 24/7
 • Hjälp med att bestrida felaktiga fakturor
 • Kartläggning av bedrägeriets omfattning
 • Ingen självrisk när ID-kapning sker

Tänk på att försäkringsbolaget behöver få in en fullmakt för att hjälpa dig med dessa ärenden, exempelvis med en PDF-fil som du hittar direkt på hemsidan. 

Vad täcks inte?

Om du blir drabbad av en ekonomisk förlust så ingår det inte i hemförsäkringen. Det är även därför tilläggsförsäkringar är populära i dagsläget. Försäkringsbolagen ersätter inte heller om ID-stölden skedde under arbetstid, eller under tjänsteutövning.

Saker du kan göra för att skydda dig mot ID-kapning

Följande tips kan hjälpa till att förhindra ett ID-bedrägeri, men det kan även fungera som en checklista för att se om du är väl förberedd:

 • Lämna inte ut ditt personnummer eller kortnummer till obehöriga.
 • Undvik att använda samma användarnamn och lösenord på nätet.
 • Välj hellre fakturabetalning istället för kortbetalning.
 • Klicka aldrig på länkar eller e-post från okända avsändare.
 • Låna inte ut din telefon till okända personer.
 • Släng inte bort dokument som innehåller dina kontouppgifter i papperskorgen.
 • Använd en digital brevlåda för myndighetspost.
 • Spärra obehörig adressändring via Skatteverket.
 • Skaffa ett Skimsafe kort som förhindrar att kortuppgifter stjäls trådlöst.

Åtgärder som krävs av dig när du upptäcker en ID kapning

Tänk på att desto snabbare du anmäler saken, desto större är chansen att den ekonomiska skadan inte blir lika omfattande. 

Skulle en ID kapning ske så behöver du agera enligt följande:

 • Informera om brottet till Polisen och gör en anmälan.
 • Spärra ditt personnummer, kreditkort, upplysningar och konton.
 • Byt ut dina lösenord.
 • Kontakta den bank som kräver dig på pengar trots att du inte köpt varan eller gjort betalningen.
 • Kontrollera om din bank erbjuder ett ID-skydd (t.ex. Swedbank samarbetar med Tenerity).
 • Ta kontakt med ditt försäkringsbolag eller bolaget som erbjuder tilläggsförsäkringen, om du har en sådan.

Tilläggsförsäkringar mot ID-kapning

Om du inte anser att skyddet i hemförsäkringen räcker kan du teckna en tilläggsförsäkring. Några bolag som erbjuder dessa är: 

 • UC ID-skydd
 • Tryggsam Kreditbevakning
 • mySafety Bedrägeriskydd

Notera att det finns många olika alternativ tillgängliga på försäkringsmarknaden, men även att de skiljer sig gällande ersättningsmängden och andra förmåner. Det är inte heller någon självklarhet att du blir ersatt ekonomiskt, så ta alltid en titt i villkoren på förhand.

ID-kapningar kan även drabba företag

Precis som med identitetshandlingar kan företag drabbas på liknande sätt. Hos Bolagsverket framgår det att risken är liten, men att konsekvenserna däremot kan bli omfattande när skadan väl är framme. 

Här är syftet att ta ut pengar från bolaget, eller att handla varor via företagets kort. Med en digital brevlåda och en app från Bolagsverket kan du få notiser direkt i mobilen, specifikt när det gäller ett ärende om företaget du äger. Båda tjänster är helt gratis att använda vilket gör det enklare att skydda verksamheten.

Flashback Forum om ID-kapning

Ämnet diskuteras flitigt på en av de största diskussionsforumen i Sverige. Där hittar du också otaliga trådar om konsekvenser, men även vad du kan göra om du anses vara betalningsskyldig. Sökningar på ID-kapningar märks dessutom via populära nyckelord som ”id-kapning försäkring”, eller ”id-kapning vad göra?”.

Vilken försäkring täcker bedrägeri?

Bedrägerier kan utmärka sig på olika sätt, men en ID-kapning innebär att någon obehörig använder din legitimation eller dina lösenord. Detta kan ske i syfte av att beställa varor eller låna pengar i ditt namn, utan din vetskap.
Då ID-kapningar är en form av bedrägeri eller bluff får du i normalfallet hjälp med det juridiska, däremot täcker inte hemförsäkringen den ekonomiska förlusten som kan uppstå av en kapning. I dessa fall behöver du istället ha tecknat en tilläggsförsäkring.

Hur skyddar jag mig bäst mot ID-kapning?

Den bästa åtgärden är att helt enkelt undvika att lämna ut känsliga uppgifter om dig själv. I dagens digitala samhälle kan detta vara svårt, särskilt när bedrägerierna kan se ut att komma från pålitliga avsändare.

Är det värt att ha ID-skydd?

Med tanke på att du redan har ett ID-skydd i hemförsäkringen behöver du nödvändigtvis inte tänka på saken, men det finns däremot extra skydd som kan bevaka samt meddela dig direkt om en kapning pågår. Dessa försäkringar kostar givetvis extra, men du får också mer förmåner på köpet. Det kan bland annat handla om ersättning upp till en viss summa om du skulle bli drabbad ekonomiskt.

Hur vet man om man har blivit ID-kapad?

Det märks oftast när du får en faktura på något du inte har köpt, eller om du blir informerad om ett nytt lån som du inte har ansökt om. Det snabbaste sättet att märka en ID-kapning är när upplysningsföretag skickar ett meddelande om att de har kontrollerat din kreditvärdighet, eller när din profil på Facebook har använts från en okänd IP-adress.

Hur vanligt är ID kapning?

Enligt statistik från BRÅ sker bedrägerier vart tredje minut i Sverige, men det anmäldes också cirka 12 000 ID-kapningar i månaden under 2018. Bara år 2020 skedde 218 000 anmälda bedrägeribrott där ID-kapningar var den vanligaste formen.

Senast granskad: 5 juli, 2023