Krav & villkor inom hemförsäkring

Alla försäkringsbolag tillämpar villkor som du behöver vara medveten om som konsument. I dessa framgår exakt vad som gäller i din hemförsäkring, men även vilka aktsamhetskrav och åldersavdrag du behöver ta hänsyn till.

Grundkrav behöver uppfyllas innan du får ersättning

För att du ska få ut ersättning behöver du leva upp till specifika försäkringsvillkor. De punktas vanligtvis ned via en tabell, till exempel när det handlar om åldersavdrag på din egendom. Utöver detta är de uppdelade via huvudrubriker som ”Var försäkringen gäller”, ”Grundsjälvrisk”, eller ”Begränsningar”.

Varje rubrik innehåller även underrubriker och särskilda villkor beroende på skadan. Avdrag på ersättning är vanligt förekommande i flera situationer, bland annat om du glömt låsa bostaden när det skett ett inbrott.

En hemförsäkring kan ha andra villkor än en villaförsäkring

Försäkringsbolagen använder ofta olika villkor beroende på bostadsform. Tittar man på Folksam Bas som innehåller både hem- och villaförsäkringar i ett och samma dokument skiljer sig villkoren en aning, framförallt jämfört med Trygg Hansa som är en försäkringsgivare som har delat upp dem i två områden.

Notera även att en villaförsäkring kan täcka mer än enbart boytan. Här kan det alltså vara tal om både tomt och garage, medan en hyresrättsförsäkring brukar begränsa ersättningsbeloppet när det gäller utrymmen som vind och källare.

Villkoren för din hemförsäkring hittas på försäkringsbolagets hemsida

Alla de stora försäkringsbolagen som Länsförsäkringar, If, Moderna, ICA Försäkring och Hedvig har sina villkor presenterade på sina hemsidor. Dessa får du även hemskickade när du tecknar en hemförsäkring.

Om du vill läsa allt det finstilta på en dator eller bärbar enhet kan du ladda ned villkoren via en PDF-fil.  Ibland kan du även ha en hemförsäkring automatiskt via fackförbund som Kommunal. I dessa fall bör du kontakta förbundet  i första hand så att de kan hjälpa dig vidare.

Står mitt pris med i försäkringsvillkoren?

Nej, summan du ska betala finns inte med i själva villkoren. Du hittar det däremot i avtalet som skickas med försäkringsvillkoren.

Vad händer om jag inte uppfyller villkoren för hemförsäkringen?

Det blir antingen avdrag på beloppet eller nekad ersättning. Ett procentuellt avdrag är i vanliga fall allt från 25 % till 90 %.

 

Senast granskad: 20 mars, 2023