Hemförsäkring som sambo – tänk på detta

En vanlig fråga är om en hemförsäkring även täcker när man blir sambo. Generellt gäller hemförsäkringen även sambon om ni är folkbokförda på samma adress. Däremot ska ni kontakta försäkringsbolaget för att bägge ska skrivas in i försäkringsbrevet.

Det är viktigt att bägge står på försäkringsbrevet för att bägge ska omfattas av de olika skydd som finns i en hemförsäkring. Exempelvis gäller bara reseskyddet i de allra flesta fall om bägge står med i försäkringsbrevet.

Se över hemförsäkringen och andra försäkringar

Att kontakta försäkringsbolaget och jämföra hemförsäkring kan även vara bra. Försäkringsbeloppet kan behöva höjas då hemförsäkringen ska täcka två personer. Det är bra att se över så hemförsäkringen är anpassad för bostadsformen om ni flyttar in i en gemensam bostad.

Beroende på om det är villa, bostadsrätt eller hyresrätt finns det anpassade boendeförsäkringar. Som sambo kan det även vara bra att tänka på eventuella andra försäkringar. Bland annat är det bra att överväga en livförsäkring, framför allt om ni har lån på bostaden.

Som sambos gäller sambolagen som skiljer sig från om ni har ingått äktenskap. Därför är det även bra att skriva samboavtal när ni flyttar ihop. Där kan ni bland annat ange vilket som ska vara enskild egendom om ni skulle separera.

Senast granskad: 20 mars, 2023