Hemförsäkring – Täcker den även elcykel?

Din hemförsäkring skyddar din elcykel mot skador så länge den klassas som en sådan. Kravet är att elmotorn inte får vara för stark, samt att den skall vara tillverkad för en maximal hastighet av 25 km/h.

Hur du tar reda på om elcykeln uppfyller försäkringskraven

Det finns specifika kriterier som avgör om din elyckel kan klassificeras som cykel. Dessa är:

  • Att det finns en tramp- eller vevanordning.
  • Att cykeln har en elmotor som inte överstiger 250 watt i styrka.
  • Att elmotorn endast hjälper upp till 25 km/h.

Vad gäller för elsparkcyklar?

Tänk på att även en elsparkcykel eller elscooter kan klassas som en cykel. Försäkringsbolagen anser nämligen att de når upp till kraven om de har en elmotor som inte är starkare än 250 watt, eller är tillverkade för en maxhastighet av 20 km/h.

Stora skillnader i ersättningsbeloppen från försäkringsbolagen

För en cykel ingår vanligtvis ersättning mellan 10 000 och 100 000 kr. Självrisken är i de flesta fall 25 procent av värdet, men det kan även vara tal om fasta belopp upp till 1 500 kr. Med tanke på att elycklar kan kosta upp mot 40 000 kr kan det vara klokt att kontrollera maxbeloppet i försäkringsbrevet.

Här följer några exempel på ersättning vid skada eller stöld:

  • Folksam: Hela cykelns värde, eller upp till 40 000 kr om den förvarades i en källare eller vind (gäller för paketet Bas). På övriga platser får du maximalt 20 000 kr i ersättning.
  • Trygg Hansa: Täcker upp till 50 000 kr.
  • If: Täcker upp till 35 000 kr.
  • ICA Försäkring: Ersättning enligt marknadsvärdet på din cykel.
  • Swedbank: Täcker upp till 50 000 kr, eller 100 000 kr med paketet hemPLUS.
  • Länsförsäkringar: Upp till 100 000 kr.

Aktsamhetskrav

En förutsättning för ersättning är att cykeln är låst med ett godkänt lås. I andra fall kan försäkringsgivaren göra avdrag på 25 % till 50 %. Var den däremot olåst får du ingen ersättning överhuvudtaget.

Värdesaksförsäkring krävs för en dyrare cykel

Om du ska försäkra en cykel med ett högt värde bör du teckna en värdesaksförsäkring. Med en sådan får du ett högre maxbelopp, men du kan också välja försäkringsbeloppet själv.

Förutom detta är försäkringens omfattning bredare. Du får nämligen lika mycket i ersättning trots att den förvaras utanför hemmet.

Vilken cykelförsäkring är bäst?

Den bästa cykelförsäkringen för dig kanske inte är det för någon annan. Vi anser att du bör jämföra de olika hemförsäkringarna mot varandra för att se vilka styrkor och svagheter de har, men även vad ditt slutgiltiga pris blir efter alla eventuella rabatter.

Gäller hemförsäkringen om batteriet blir stulet?

Ja, det gör den. Om du däremot vill försäkra dig om högsta möjliga ersättning behöver du ta med batteriet när du parkerar din elcykel. Försäkringsbolagen sänker nämligen ersättningen om du parkerar cykeln utomhus med batteriet kvar.

Måste jag ha en trafikförsäkring för elcykel?

Nej, detta är inget krav. En sådan gäller endast om du kör en motoriserad cykel (Moped Klass 2).

Vilka försäkringar täcker cykelstöld?

Alla hemförsäkringar täcker stöld av cykel. I vår tabell ovan ser du hur maxbeloppen kring ersättning skiljer sig utifrån vilket försäkringsbolag det gäller.

Hyr mycket kostar en cykelförsäkring?

Du behöver inte betala något extra utöver hemförsäkringen när det gäller cyklar. Om du äger en dyrare elcykel kan det vara nödvändigt att fundera över en värdesaksförsäkring istället.

Hur kan man få ersättning för en stulen elyckel?

Du gör detta genom att kontakta ditt försäkringsbolag och göra en skadeanmälan. Skyddet är en del av hemförsäkringen.

Senast granskad: 5 juli, 2023