Villaförsäkring vid uthyrning

När du hyr ut en villa bör hyresgästen alltid teckna en egen hemförsäkring. I denna ingår inte bara ett skydd mot personlig egendom, men även en ansvarsförsäkring som täcker skador på fastigheten.

Vad gäller när man hyr ut sitt hus?

Det finns en hel del att tänka på när det gäller uthyrning av hus. Enligt försäkringsbolagen är det först och främst viktigt att inte lämna några värdesaker kvar då hyresgästen har tillstånd att vistas på platsen. Blir de stulna eller förstörda får du ingen ersättning om du inte har tecknat ett tillägg för detta. Fördelen med villor är att de inte kräver något separat tillstånd som hyresrätter eller bostadsrätter.

Här nedan följer en checklista som du kan använda för att underlätta processen:

  • Skriv ett hyreskontrakt. I denna framgår vad som är avtalat, men du kan även ha med specifika villkor gällande olika delar av huset. Du kan ladda ned en mall från Fastighetsägarna eller andra liknande organisationer.
  • Teckna en uthyrningsförsäkring. Detta är ett tillägg till villaförsäkringen som även skyddar mot stöld eller skadegörelse, tvister med hyresgästen, samt förlorad hyra vid vattenskador.
  • Släpp inte in vem som helst. Tänk på vem du hyr ut till och be gärna om referenser från tidigare hyresvärdar.
  • Gör en inventering av alla saker. På detta vis kan du undvika missförstånd när hyresgästen flyttar ut.
  • Du kan använda en uthyrningsförmedlare. Med dessa tjänster kan du få hjälp med både bakgrundskontroll och betalningsanmärkningar av den som ämnar att hyra villan.

Vad ingår i en uthyrningsförsäkring?

De flesta försäkringsbolag erbjuder tillägget i sina villaförsäkringar.

En uthyrningsförsäkring inkluderar:

  • Stöld och skadegörelse: Ersättning för möbler och annan egendom om hyresgästen stjäl eller skadar dem. Vanliga maxbelopp är 100 000 kr upp till 200 000 kr, samtidigt som självrisken brukar ligga på 1 500 kr. Observera att kontanter, smycken och andra värdesaker inte täcks av försäkringen.
  • Rätsskydd: Skulle du hamna i en tvist med personen som hyr villan kan du få ekonomisk hjälp för rättsliga kostnader. Vanliga ersättningsbelopp är 100 000 upp till 250 000 kr, med en självrisk på 25 % av kostnaden.
  • Allrisk: Om hyresgästen oavsiktligt förstör något i ditt hem kan du få ersättning. Denna försäkringstyp kallas även för drulle.
  • Hyresförlust: Skulle bostaden bli helt obrukbar kan du få ersättning för den förlorade hyresinkomsten.

Hur gör man med sin hemförsäkring vid andrahandsuthyrning?

En hemförsäkring behövs oavsett om du hyr eller äger bostaden. Det spelar inte heller någon roll hur du bor eftersom försäkringen är ett skydd för dig och dina saker, du kan alltså inte förlita dig på att hyresvärdens försäkring skyddar dig när du hyr en villa.

Om du använder tjänster som Airbnb erbjuds däremot värdgaranti och värdförsäkring. Här är det dock värt att notera att försäkringarna är utländska, något som kan göra det svårare med ersättning i Sverige. De kan också tillämpa fler undantagsregler än vad de svenska försäkringsbolagen gör.

Besittningsrätt för villor

I dagsläget finns ingen besittningsrätt när du hyr en villa i andrahand. Denna gäller enbart för hyresrätter, specifikt när du hyr ut i längre än två år. Begreppet innebär att du inte kan säga upp ett hyreskontrakt hur som helst.

Du kan hyra ut skattefritt upp till 40 000 kr

Enligt Skatteverket kan du hyra ut hela eller delar av din villa skattefritt, upp till 40 000 kr per år. Du får även dra av 20 % av hyresintäkten.

En annan regel är att du kan hyra ut lägenhet i villa med ett avdrag upp till 49 600 kr. Om du hyr ut den för 4 000 kr i månaden får du alltså hela intäkten gratis. Notera att allt över detta beskattas med 30 %.

Vem ska stå på hemförsäkringen?

Både uthyraren och hyresgästen ska teckna en egen hemförsäkring.

Vad kostar en uthyrningsförsäkring?

Ditt pris blir cirka 500 till 1 000 kr årligen. Beloppet kan dock skilja sig utifrån vilket försäkringsbolag du använder.

Hur många rum får man hyra ut i en villa?

Det finns inga specifika begränsningar gällande antal rum. Att hyra ut rum i villa är däremot något som du bör tänka noga kring, särskilt då det finns regler kring skälig hyra. På sajter som Boupplysningen kan du räkna ut denna utifrån flertalet kriterier.
Tänk också på att uthyrning av rum innebär att du får en inneboende. I avtalet du skriver med hyresgästen ska det framgå vilka delar av villan som personen får disponera.

Kan man tjäna pengar på att hyra ut sin villa?

Ja, det är många som vill hyra ut sin villa som sidoinkomst. Det kan till exempel handla om en semesterbostad som bara används ibland, men även uthyrning till företag eller statliga myndigheter som Migrationsverket.

Senast granskad: 20 mars, 2023