Bilförsäkring vid översvämning – Vad gäller?

Trots att översvämningar är sällsynta situationer är det många som inte vet hur de ersätts i bilförsäkringen. Det korta svaret är att du måste ha en helförsäkring eller vagnskadegaranti innan du får ersättning, något som dessvärre inte brukar framgå förrän man synar villkoren.

Finns det någon separat försäkring mot översvämning?

Dessvärre har svenska försäkringsbolag inga tillägg för översvämningar. Händelsen är inte vanligt förekommande och det är endast Länsförsäkringar som inkluderar en kort notis om dem på hemsidan, specifikt när det gäller bilförsäkringar. 

Grundregeln för att få ersättning är följande: 

  • Du har tecknat en helförsäkring.
  • Fordonet omfattas av en giltig vagnskadegaranti.

Värt att notera är att en halvförsäkring räcker om bilen är ny och vagnskadegarantin fortfarande är giltig. 

Tips för att undvika en översvämning

Om du vill förebygga vattenskador i bilen kan du använda dig av nedanstående knep. Vi rekommenderar även att du planerar din körsträcka enligt rådande väderlek, endast för att undvika problem. 

Följande åtgärder kan användas för att förebygga översvämningar:

  • Undvik stora vattensamlingar.
  • Om bilen mot förmodan stannar i mycket vatten, stäng av motorn. När det når golvhöjd kan fordonets elektronik skadas.
  • Märker du att bilen fått en vattenskada bör du ta den till en verkstad så snabbt som möjligt.

Vad du ska göra om bilen får vattenskador

När en översvämning inträffar kan du använda följande checklista:

  1. Anteckna skadorna.
  2. Gör en skadeanmälan hos ditt försäkringsbolag. Det kan antingen ske via telefon eller webben.
  3. I vissa fall behöver du ange ditt bilmärke, specifikt om vagnskadegarantin är giltig.

Varför krävs en helförsäkring för att få ersättning för vattenskador?

Vattenskada räknas in som en extern händelse. Den infaller därmed i kategorin vagnskada vilket gör det lite problematiskt vid skadeärenden. Anledningen är att försäkringsbolagen anser att vattnet tränger in i vagnen när den skadar fordonet.

Förutom att inredningen och kupén kan bli förstörd finns även risk för maskinskador. Detta moment ingår förvisso i halvförsäkringen, men du bör inte räkna med någon täckning eftersom kravet brukar vara att motorn gått i normala förhållanden.

Självrisk vid vattenskada

Oftast kan du själv välja storleken på din självrisk. Den varierar beroende på försäkringsgivaren, men vanliga belopp är 3 000 kr till  5 000 kr. Om föraren är yngre än 24 år kan en extra självrisk tillkomma på cirka 1 000 kr.

Väljer du en högre självrisk blir din premie lägre per månad. Däremot behöver du betala mer vid en översvämning om bilen går sönder eller skadas.

Skador vid storm

Vid väldigt kraftiga oväder kan även andra händelser inträffa utöver vattenskadorna. Ett exempel är när ett träd faller ned på fordonet, vilket täcks av helförsäkringen. En annan är när grannens takpannor skadar bilen, något som kan vara svårt att bevisa om du endast har en halvförsäkring.

I dessa fall behöver du nämligen visa att grannen varit vårdslös. Har du ingen vagnskadegaranti eller helförsäkring på bilen kan du alltså behöva stå för reparationskostnaden själv. 

Få ned priset på din helförsäkring genom att utnyttja rabatter

På grund av att översvämningar enbart täcks av en högre försäkringsnivå kan det bli kostsamt om du vill ha ett skydd mot dem. Ett tips du kan använda dig av är att teckna fler försäkringar hos ett och samma bolag. 

På detta vis får du ned din månadskostnad procentuellt. Hos Trygg Hansa kan du få upp till 20 % rabatt, medan Länsförsäkringar erbjuder lika mycket på bilförsäkringen, men även 5 % på villan. 

Du kan enkelt granska rabatterna genom att navigera in på försäkringsbolagens hemsidor. I vissa fall kan du dessutom få rabatt när du tecknar din bilförsäkring online. Detta är att rekommendera överlag, särskilt då du får alla dokument skickade digitalt till din mejladress.

Vilket försäkringsbolag är bäst gällande vattenskador?

Det går inte att ge ett konkret svar då alla försäkringsgivare inkluderar översvämning i sina helförsäkringar. Däremot kan det vara en god idé att jämföra dem mot varandra för att se om du får några unika förmåner.

Folksam har exempelvis ett högt betyg på Trustpilot, men även hos Konsumenternas. If erbjuder i sin tur byte av försäkringens omfattning när du vill, endast genom att logga in på ”Mina Sidor”. Majoriteten av bolagen har dessutom tillägg som kan vara värdefulla, bland annat hyrbil om ditt fordon blir okörbar – eller självriskreducering vid bärgning och räddning.

Du kan även teckna extra ersättning för olycksfall som bidrar med ett högre belopp än vanligt, om det sker en personskada med bestående men.

Vanliga frågor och svar

Gäller bilförsäkring vid översvämning?

Ja, men endast om du har en helförsäkrad bil eller giltig vagnskadegaranti. 

Vilka försäkringsbolag täcker vattenskador för bil?

Samtliga svenska försäkringsgivare som Folksam, If, Trygg Hansa eller ICA Försäkring inkluderar skademomentet i sina helförsäkringar. 

Varför finns det ingen notering kring vattenskada i bilförsäkringar?

Översvämning ingår i vagnskador. Då det är en extraordinär händelse behöver du oftast leta upp det i försäkringsvillkoren.

Går det att få ersättning för översvämning trots att man endast har halvförsäkring?

I normalfallet nej, men du kan eventuellt få ersättning genom att överklaga maskinskador. Praxis är dock att privatpersoner med lägre skydd i bilförsäkringen blir utan ersättning vid översvämning.

Senast granskad: 20 mars, 2023