Hoppa till innehåll

Bästa bilförsäkringen för Skoda 2022 – Jämför online

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, ICA Försäkring, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer och Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Behöver du teckna bilförsäkring till din Skoda? Då hittar du alla dessa här på sidan. Vi fokuserar också på märkesförsäkringen till samtliga modeller, men även trafik-, halv- och helförsäkringar till din Enyaq, Kodiaq, Superb, Fabia, Karoq eller Octavia.

Bästa bilförsäkringen för Skoda 2022:

 1. ICA Bilförsäkring
 2. Hedvig Bilförsäkring
 3. Evoli Bilförsäkring
 4. OKQ8 Bilförsäkring
Testvinnare
4.8
/
5
 • Fast pris! Ingen prishöjning på fem år om du är skadefri
 • 4,3 av 5 i betyg hos Konsumenternas
 • Ger dig bonus på ICA
Fast självrisk
1000
Rättsskydd
20 procent, lägst 1 500 kr
Allrisk
1 500 kr
Självrisker hos ICA Bilförsäkring
Trafik: 1000 kr
Brand: 1500 kr
Stöld: 1500 kr
Glas: 1500 kr
Maskinskada: Upp till 3000 kr
Räddning: 1500 kr
Ersättning hos ICA Bilförsäkring
Feltankning: 60 000 kr
Nyckelförlust: 60 000 kr
Kupéskada: 60 000 kr
Däck & fälgar: 25 000 kr
Ljudsystem & bildskärm: 30 000 kr
Extra självrisk under 24 år: 0 kr
4.7
/
5
 • Högst rankade på Trustpilot
 • Allt sköts genom deras mobilapp
Allrisk (drulle):
Maskin:
8 år eller 10 000 mil
Information om Hedvig Bilförsäkring
Pris (premie): Anpassat för dig
Rabatt:
Trustpilot: 4,8
Betalning: Autlmatisk kortbetalning eller autogiro
Ersättning för: Brandskada, glasskada, rättshjälp, skadegörelse, viltolycka, trafikolycksfall, vagnskada & krishjälp
Självrisker hos Hedvig Bilförsäkring
Trafik: 1500 kr
Brand: 2000 kr
Stöld: Beror på om bil var olåst/låst
Maskinskada: 5000-8000
Rättskydd: 20% (som lägst 2 000 kr)
3.9
/
5
 • Bäst pris för dig över 30 år
 • Passar dig som haft körkort länge
 • Bra pris för dig som kör en vanligare bil
Allrisk (drulle):
Maskin:
8 år eller 10 000 mil
Självrisker hos Evoli Bilförsäkring
Trafik: 2000 kr
Brand: 4000 kr
Stöld: 4000 kr
Glas: 40%, lägst 2000 kr
Maskinskada: 4000/8000 kr
Räddning: 2000 kr
Rättskydd: 25%
Ersättningar hos Evoli Bilförsäkring
Feltankning:
Nyckelförlust:
Kupéskada:
Däck & fälgar: 30 000 kr
Ljudsystem & bildskärm: 30 000 kr
Extra självrisk under 24 år: 10% av prisbasbelopp
3.8
/
5
 • Ny aktör på marknaden
 • OKQ8 har bra branschkunskap
Fast självrisk
1000-4000 kr
Rättsskydd
20% av kostnaden, lägst 1 500 kr
Brandskada
Ingår i BackUp-tillägget20% av kostnaden, lägst 1 500 kr
Självrisker hos OKQ8 Bilförsäkring
Trafik: 1000 kr
Brand: 1500 kr
Stöld: 1500 kr
Glas: 1500 kr
Maskinskada: 1500-4000 kr
Räddning: 1500 kr
Rättskydd: 20%, lägst 1500 kr
Ersättning hos OKQ8 Bilförsäkring
Feltankning: 10 000 kr
Nyckelförlust: 10 000 kr
Kupéskada: 50 000 kr
Däck & fälgar:
Ljudsystem & bildskärm:
Extra självrisk under 24 år: 1 000 kr

Skoda bilförsäkring

Det finns många olika nivåer av försäkringar att välja mellan. Den obligatoriska kallas för trafikförsäkring, men du kan även teckna ett mer omfattande skydd om du äger en nyare bil. Det är du som bestämmer vilken bilförsäkring som passar, men vi rekommenderar alltid en halvförsäkring om du precis har köpt din Skoda. 

Detta beror på att det ingår en vagnskadegaranti de första åren. Däremot skiljer sig perioden en aning bland de olika modellerna, så här gäller det att läsa noga i dina villkor. Har du däremot en äldre bil från detta märke hittar du relativt billiga försäkringsalternativ i dagsläget. Skoda är faktiskt en av de billigare bilarna att försäkra i Sverige, något som gör den mer ekonomisk jämfört med premiummodeller.

Trafikförsäkring för Skoda

För biltrafik krävs ett grundskydd enligt lag, närmare bestämt en trafikförsäkring. Denna inkluderar täckning för olyckor, både för dig och dina passagerare. Skoda tillverkar en uppsjö av bilmodeller, men många använder dem som bruksbil vilket lett till att den lägsta skyddsnivån är mer förekommande. 

Vår rekommendation är att du enbart tecknar en trafikförsäkring om du inte är rädd om bilen, eller om det rör sig om en mycket äldre modell. Detta då du inte får ett lika högt skydd som ingår i en halv- eller helförsäkring.

Halvförsäkring för Skoda

Detta skydd täcker mot de allra flesta omständigheter som stöld, brand och räddning. Däremot skiljer sig försäkringsbolagen en aning när det gäller halvförsäkringar, men nedanstående scenarion brukar för det mesta ingå:

 • Glas (stenskott & krossad ruta)
 • Maskinskada
 • Stöld
 • Brand
 • Räddning
 • Rättsskydd

Tänk på att du redan kan omfattas av en vagnskadegaranti om du köpt en ny Skoda. Då räcker det gott och väl med en halvförsäkring de första åren, trots att vagnskador inte täcks i normalfallet. Behöver du komplettera din bilförsäkring senare kan du givetvis gå över till en helförsäkring.

Notera att skillnaderna i halvförsäkringar är vanligt förekommande, men framförallt när det gäller allrisk. Det är inte alla bolag som erbjuder drulle, så jämför dem noga innan du bestämmer dig.

Helförsäkring Skoda

Skyddet som ger allra bäst täckning är helförsäkringen. Denna innefattar även bucklor eller repor i karossen, närmare bestämt vagnskador – trots att det är du som har orsakat olyckan. Har du en ny bil kan du ofta avvakta ett tag innan du tecknar denna, så länge vagnskadegarantin är aktiv.

Ditt pris blir aningen högre med en helförsäkring, men med tanke på att Skoda är billigare än många andra bilar kan det ändå vara ett klok investering.

Märkesförsäkring för Skoda

För dig som kräver det allra bästa på marknaden hittar du även en märkesförsäkring till Skoda. Den levereras av If Skadeförsäkring i samarbete med Volkswagen Finans, ett koncept som bidrar med flertalet kundfördelar. 

För det första ingår en vagnskadegaranti för nya fordon, men du får även anpassade försäkringar vid privatleasing. 

Andra fördelar hittar du här:

 • 300 kr rabatt på försäkringen när du tecknar den via nätet.
 • Bred täckning för de olika komponenterna i din elbil (Högvoltövervakning, strömväxlare, växelriktare mfl.)
 • Maskinskadeförsäkring för personbilar som är högst 8 år gamla, eller som har gått maximalt 15 000 mil.
 • 3 000 kr lägre självrisk för vagnskador så länge garantin räcker.
 • Anlitar endast auktoriserade verkstäder för reparationer.
 • Skadeanmälan online, dygnet runt.
 • Om bilen totalskadas när den är yngre än 2 år och inte har gått längre än 4 000 mil får du en ny Skoda.
 • Är bilen äldre än 2 år när den totalskadas får du ersättning med 20 % utöver bilens marknadsvärde (maximalt 200 000 kr).
 • Ersättning utan övre beloppsgräns vid stöld av däck, fälgar, GPS, stereo och annan fabriksmonterad utrustning.
 • Finansförsäkring när du köper bilen via Skoda Finans.

En märkesförsäkring kan endast tecknas via skodabilforsakring.se, där fyller du sedan i ditt personnummer och registreringsnummer för att beräkna fram ett pris. Om du vill ta kontakt med försäkringsgivaren eller anmäla en skada kan du logga in via samma sida.

Tillägg till märkesförsäkringen

Skoda erbjuder även tillägg som hyrbil när din bil är på verkstad, om du tecknar paketet ”Stor Bilextra”. Då ingår även en sänkt självrisk med 1 000 kr vid skadegörelse.

Vad kostar det att försäkra en Skoda?

Försäkringsbolagen tar fram priserna utifrån en rad med faktorer. Detta innebär att det är svårt att ge något exakt pris, men Skoda är däremot en billig bil att försäkra jämfört med många andra. Om du bor i en storstad utan garage kan det dock kosta mer än en adress ute på landsbygden.

Vill du spara pengar på försäkringen kan det vara en bra idé att köra en begagnad Skoda istället för en helt ny sådan. Du som är äldre än 25 år brukar också få en bättre premie, i synnerhet då du har mer erfarenhet än en 18 åring som precis fått körkort.

Det är dessutom vanligt att svenskar tecknar alla sina försäkringar hos ett och samma bolag, endast för att pressa ned kostnaden. Många försäkringsgivare kan ge dig rabatt om du har både din hemförsäkring och bilförsäkring hos dem.

Prisskillnader hos de olika försäkringsbolagen

När du jämför försäkringar till din bil framgår det snabbt att det finns en del skiljaktigheter i kostnaderna. En del kan erbjuda en lägre årspremie än andra, men du finner också olika utformningar kring deras paket och vad de täcker. 

Det är enkelt att jämföra bilförsäkringar då det räcker att du fyller i ditt personnummer och bilens registreringsnummer. Ställ sedan två försäkringsgivare mot varandra och se priset direkt på skärmen, samtidigt som du granskar villkoren och vilken täckning som ingår. Några bolag har även satsat på mer unika tillägg, eller extra rabatt när du köper försäkringen via internet.

Med tanke på drivmedelspriserna kan det vara klokt att titta på de olika valen lite noggrannare, framförallt då kostnaderna för försäkringar går att påverka. Här nedan finner du en checklista på några av våra bästa rekommendationer för dig som funderar över en bilförsäkring.

Tips innan du väljer bilförsäkring till din Skoda

 1. Jämför flera försäkringsbolag: Priset kan skilja sig mer än du tror vilket kan vara ett utmärkt sätt att få ned månadskostnaderna förknippade till bilen. Försäkringsbolagen beräknar din premie via olika faktorer, men de kan också bedöma risken på ett annat sätt.
 2. Vilken bilmodell är du ute efter? Förutom åldern på din Skoda spelar det även roll vilken modell du kör. Är det en halvkombi, sedan, eller SUV? Du hittar även elbilar och RS modeller som kan påverka priset på din försäkring. 
 3. Hur ser behovet ut? Hur du brukar försäkra dina fordon spelar också en avgörande roll i sammanhanget. Bor du ute på landsbygden långt borta från storstadsmiljöer kanske det räcker med en trafikförsäkring, medan stadsbor ofta behöver mer täckning som ingår i halv- eller helförsäkringar.
 4. Samla alla dina försäkringar hos ett bolag: Du kan få procentuella rabatter när du tecknar fler försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Nöj dig däremot inte med det billigaste alternativet då många av dem erbjuder liknande förmåner.
 5. Det finns skillnader hos alla försäkringsgivare: Några försäkringsbolag är mer inriktade på exklusiva bilar, medan andra är anpassade för dig som föredrar en bruksbil. Se över deras villkor innan det stundande valet för att få en bättre överblick av vad som ingår i skyddet, men också vad du behöver betala.

Att tänka på:

Storleken på din självrisk kan oftast justeras vid tecknande av bilförsäkringen. De vanligaste nivåerna är 3 000 kr, 6 000 kr och 9 000 kr, något som sänker din premie när du väljer ett dyrare alternativ.

Teckna en försäkring via oss direkt

Om du äger en Skoda kan du skaffa en lämplig bilförsäkring på en gång. Jämför de olika bolagen mot varandra för att få en bättre uppfattning om skydden, men ta även del av våra tips för att hitta rätt försäkring för dina behov. När du gjort ditt val är det bara att klicka på försäkringsgivaren du vill ha!

Vanliga frågor & svar

Vad ingår i Skodas serviceavtal?

Specifikt byte av tändstift, bränslefilter, luftfilter och bromsvätskor. Du får den service som ingår i planen, men specifikt de som gäller under de olika intervallerna som biltillverkaren angett.

Vad kostar en försäkring för Skoda?

3 282 kr per år i genomsnitt. Detta betyder att bilmärken från Skoda är mycket billigare än många andra.

Vad ingår i nybilsgarantin för Skoda?

Vagnskadegaranti och lackgaranti i 3 år, samt 12 års rostskyddsgaranti. Notera dock att dessa ej gäller för Skoda Praktik.

Hur lång vagnskadegaranti får man från Skoda?

Vanligtvis 3 år, men det kan variera från modell till modell.

Täcker nybilsassistans punktering?

Ja, det ingår i försäkringen – däremot gäller den vanligtvis bara i 2 år.

Gäller märkesförsäkringen för Skoda i hela Europa?

Ja, i de allra flesta länder (förutom Kosovo).

Vad tycker du om vår jämförelse?

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 utav 5 stjärnor (baserat på 4 omdömen)
Mycket bra75%
Bra25%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%