Akavia Inkomstförsäkring

Akavia Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet hos Akavia Fackförbund som bildades år 2020 och är partipolitiskt obundet. Även egenföretagare kan bli medlemmar hos Akavia och får samtidigt inkomstförsäkring i medlemskapet.

 • Inkomstförsäkringen ingår när du är medlem i Akavia Fackförbund.
 • Grundskyddet är 80 % av a-kassegrundande lön. Maximalt belopp är 100 000 kronor i månaden i 120 dagar.
 • Valbara tilläggsförsäkringar är TID och LÖN om du vill försäkra en längre period eller lön upp till 160 000 kronor i månaden.
array(0) { }
4.1/5
Bra
 • Högsta ersättningen på marknaden
 • Tilläggsförsäkringar för högre lön och fler dagar
 • Medlemskap ingår i Akavia a-kassa
Maxersättning
160 000 kr
Ersättningsdagar
120-300 dagar
Kvalifikationstid
12 månader
Information om Akavia Inkomstförsäkring
Maximal lön: 100 000 kr/mån
Ersättningsdagar: 120 dagar
Tilläggsförsäkring för högre löner: Ja, kan ersätta upp till 160 000 kr
Tilläggsförsäkring för fler ersättningsdagar: Ja, ger totalt 300 dagar
Pris inkomstförsäkring: Individuellt
Villkor för Akavia Inkomstförsäkring
Medlemskap i a-kassa: Ja, Akademikernas a-kassa
Lägsta inkomst: 33 001 kr/mån
Ålder vid teckning: T.om 64 år
Arbetsvillkor: Du ska ha förvärvsarbetat minst 12 av de senaste 18 månaderna
Övrigt krav: Medlemskap hos Akavia samt blivit beviljad arbetslöshetsersättning

Vårt omdöme om Akavia Inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet hos Akavia och kan inte tecknas som privatförsäkring. Grundskyddet omfattar löner under 100 000 kronor och 120 ersättningsdagar. Även egenföretagare kan bli medlemmar hos Akavia. Ett krav är att du ska vara medlem i Akademikernas a-kassa för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen.

Det går att förlänga antal dagar upp till 300 dagar genom en tilläggsförsäkring. Du kan även försäkra en högre lön separat, då kan du försäkra en månadsinkomst upp till 160 000 kronor. Det ingår även andra skydd och verktyg i medlemskapet som kan hjälpa till i karriären eller om du blir arbetslös. Är du medlem kan du även få tillgång till Akavias gruppförsäkringar genom Folksam Försäkringsbolag.

Fördelar

 • Ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet hos Akavia och även egenföretagare kan bli medlemmar.
 • Går att försäkra en månadsinkomst upp till 160 000 kronor i månaden med tilläggsförsäkring LÖN.
 • Du kan även förlänga antal dagar för längre ersättningsperiod.

Nackdelar

 • Går inte att få fram pris på försäkringarna LÖN och TID utan att logga in.

Vilken ersättning får jag med Akavia Inkomstförsäkring?

Med Akavia Inkomstförsäkring är det möjligt att försäkra en månadsinkomst upp till 100 000 kronor. Det innebär att du kan få upp till 80 % av högst 100 000 kronor i ersättning per månad i kombination med din a-kasseersättning. Inkomstförsäkringen är den del som kompletterar ersättningstaket på 33 000 kronor hos a-kassan. En inkomstförsäkring ger mer ersättning desto mer du har i månadslön.

Du kan få ersättning i maximalt 120 arbetsdagar. LAS ändrades den första oktober år 2022 vilket innebär att det går att få ersättning i 300 dagar om det pågår en tvist om ogiltig uppsägning. Då är kravet att Akavia företräder dig och du inte omfattas av exempelvis trygghetsavtal.

Finns det tilläggsförsäkringar för inkomstförsäkring hos Akavia?

Hos Akavia finns det även möjlighet att teckna till ytterligare inkomstförsäkringar. De två försäkringarna är:

 1. Försäkring TID, då kan du förlänga antalet dagar med ersättning till 300 arbetsdagar.
 2. Försäkring LÖN, tillägget ger möjlighet att höja ersättning upp till en månadsinkomst på 160 000 kronor. Den försäkringen kan tecknas fram tills du fyller 60 år.

Vilka är villkoren för att få ersättning från Akavia?

Ett grundläggande krav för att få ersättning via inkomstförsäkringen är att du är medlem i Akademikernas a-kassa och hos Akavia. Du ska även ha varit medlem hos bägge de senaste tolv månaderna. Några andra villkor är:

 • Inkomstförsäkringen gäller för den medlem som är yrkesverksam och fram till månadsskiftet du fyller 65 år.
 • Karensdagarna är samma som tillämpas i a-kassan.
 • För att få ersättning krävs det att du varit yrkesverksam minst 12 av 18 senaste kalendermånaderna. Du ska även ha påbörjat en ny period för a-kassan med karensdagar.
 • Du kan inte ha påbörjat ett annat förbunds inkomstförsäkring.

Vill du veta mer kan du även läsa Akavia Inkomstförsäkring fullständiga villkor här. Då kan du försäkra dig om inkomstförsäkringen passar dina förutsättningar.

Du kan även vår jämförelse av olika inkomstförsäkringar om Akavia inte passar dig.

Ingår annat stöd i inkomstförsäkringen hos Akavia?

Akavia inkomstförsäkring är en del av ditt medlemskap hos Akavia Fackförbund. Som medlem får du även annat stöd som arbetsrättsligt stöd. Det inkluderar arbetsrättslig rådgivning, förhandlingshjälp och rättshjälp. Du får även tillgång till olika personförsäkringar och sakförsäkringar genom Akavia gruppavtal.

Som medlem får du även tillgång till andra förmåner i form av verktyg som CV-granskning och rådgivning. Det innebär även att du kan få karriärrådgivning och delta i mentorprogram. Du kan läsa om alla tjänster och verktyg som ingår i medlemskapet på Akavias hemsida. Akavia välkomnar både studenter och egenföretagare.

Vad kostar det att bli medlem i Akavia inkomstförsäkring?

Att bli medlem hos Akavia kostar 280 kronor i månaden. Då ingår grundskyddet inkomstförsäkring. Vill du lägga till försäkringarna TID och LÖN måste du anmäla det hos Folksam Försäkringsbolag. Kostnader för tilläggsförsäkringarna TID och LÖN framgår i samband med anmälan. Det kan vara individuella faktorer som påverkar priset.

För stundeter är medlemskapet 0 kronor hos Akavia.

Kontakta Akavia Inkomstförsäkring

För att ställa frågor om Akavia Inkomstförsäkring är det SACO du kontaktar.

Kontakta Akavia för frågor om medlemskapet

Vanliga frågor och svar om Akavias Inkomstförsäkring

Hur länge gäller inkomstförsäkring Akavia?

Akavia inkomstförsäkring gäller för alla yrkesverksamma medlemmar i fackförbundet Akavia och gäller fram tills månadsskiftet du fyller 65 år. För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen måste du även vara medlem i Akademikernas a-kassa. Karensdagarna följer samma karens som tillämpas av a-kassan.

När betalas inkomstförsäkring ut?

Inkomstförsäkring från Akavia följer a-kassans utbetalningar. Ersättningen betalas ut i efterskott och kompletterar dagpenningen som utbetalats från Akademikernas a-kassa. Det innebär att du får två olika utbetalningar.

Får jag inkomstförsäkring om jag säger upp mig?

Om du säger upp dig själv får du i regel inte någon ersättning från inkomstförsäkring hos Akavia. Beroende på ditt individuella fall kan det finnas undantag men det är Akademikernas a-kassa som avgör. Inkomstförsäkring gäller främst vid ofrivillig arbetslöshet.

Senast granskad: 20 mars, 2023