Måste man ha en hemförsäkring?

Du är inte tvungen att skaffa en hemförsäkring, men det är starkt rekommenderat. I hemförsäkringen ingår nämligen skydd mot stöld, brand och juridiska tvister, samtidigt som du får ett reseskydd på köpet.

Varför ska man ha en hemförsäkring?

Det finns många anledningar till att ha en hemförsäkring. För det första får du ersättning för egendom som blir stulet vid inbrott, eller om de förstörs vid en brand. Försäkringen täcker även för vattenskador, stölder vid vind och källare, samt kostnader som är förknippade till akut vård när du reser.

Den ger dig även rättslig hjälp via advokatkostnader, men du kan också bli ersatt vid ett överfall. I samtliga hemförsäkringar ingår även ett rättsskydd som underlättar vid tvister, till exempel vid skadeståndsanspråk.

En hemförsäkring kan också kompletteras med flera olika tillägg, bland annat värdesaksförsäkringar, olycksfall, allrisk, elektronik, samt utökade reseskydd. Sist men inte minst är det praxis att de som är skrivna på samma adress och delar hushåll ingår i samma hemförsäkring.

Här presenteras några fall från verkligheten där en hemförsäkring är användbar:

  • Du kan få hjälp med att betala ett större skadestånd om du orsakar en olycka av misstag.
  • Du får alltid ett reseskydd i 45 dagar som även täcker ambulansflyg hem.
  • Om du hamnar i en tvist med någon får du rättshjälp och ersättning för kostnaderna som ofta kan bli högre än väntat.

Många missar att teckna en hemförsäkring omedvetet

Enligt SCB är det cirka 4 % av befolkningen som saknar en hemförsäkring. Detta motsvarar ungefär 400 000 människor som inte har tecknat en hemförsäkring till sin bostad, en relativt hög siffra som förmodligen inte tänkt på att det är nödvändigt – eller helt enkelt varit omedvetna om saken.

De som är överrepresenterade i statistiken handlar framförallt om unga vuxna och utlandsfödda svenskar. En sak som man ofta missar är att en flytt från föräldrahemmet kräver en separat hemförsäkring då den gamla inte längre gäller.

Måste man ha hemförsäkring i en bostadsrätt?

En hemförsäkring behövs även för dig som bor i en bostadsrätt, men du bör även teckna en bostadsrättsförsäkring. Denna ersätter mot skador som sker i lägenheten och hittas som ett tillägg hos ditt försäkringsbolag.

Måste man ha hemförsäkring på äldreboende?

Vi anser att det är nödvändigt att ha en hemförsäkring även på ett äldreboende. Trots att du bor på ett äldreboende räknas det som en egen lägenhet, och då gäller samma villkor som i en hyresrätt.

Förutsatt att egna tillhörigheter finns i lägenheten på äldreboendet är det bra att ha en hemförsäkring som täcker skador, men även själva lösöret.

Det lönar sig att jämföra hemförsäkringar

Förutom att du kan få ned kostnaden på din premie kan du även hitta andra fördelar när du jämför bolagen mot varandra. Här nedan går vi igenom några användbara tips:

  • Vill du bli ersatt även om du råkar spilla kaffe i soffan? Då kan du teckna tillägget allrisk eller drulle. Hos vissa försäkringsgivare ingår skyddet dessutom utan extra kostnad.
  • Du kan komplettera din hemförsäkring med diverse tillägg. Priset på dessa kan variera, så se till att du går igenom de olika valen noggrant innan du bestämmer dig.
  • Då hemförsäkringar löper på under ett år kan du inte säga upp dem hursomhelst. Ha detta i åtanke eftersom det är ett beslut som inte bör tas i all hast.
  • Du kan få samlingsrabatt när du tecknar fler försäkringar. När du går igenom försäkringsbolagen finns möjlighet till procentuella rabatter, till exempel om du även tecknar en bilförsäkring utöver hemförsäkringen. Ibland kan du även få ett nedsatt pris genom att skriva på avtalet digitalt.

Måste man ha både hemförsäkring och villaförsäkring?

Vanligtvis säljer försäkringsbolagen en hemförsäkring tillsammans med villaförsäkringen. Om du bor i en villa behöver du nämligen ett mer omfattande skydd som täcker både huset och tomten, men du kan även teckna ”fullvärde” som ersätter med en ny villa om den skulle brinna ned.

Vad händer om man inte har en hemförsäkring?

Det är enbart du som boende som drabbas när du inte har en hemförsäkring. Du kan till exempel bli stående utan bostad om den brinner ned, eller få dina saker förstörda vid en vattenskada. I det stora hela är det ett väldigt litet pris att betala för ett brett och heltäckande skydd.

Är det olagligt att inte ha en hemförsäkring?

Nej, men idag finns det en del hyresvärdar som ställer krav på att deras boende har tecknat en hemförsäkring.

Ska man ha hemförsäkring som inneboende?

Ja, som inneboende delar du inte hushåll med hyresvärden vilket innebär att du inte omfattas av samma hemförsäkring.

Vilken hyresrättsförsäkring är bäst i test?

Du hittar våra recensioner av de olika bolagen här på sidan. En bra hemförsäkring behöver nödvändigtvis inte behöva vara billig, trots att de sällan kostar mer än någon hundralapp i månaden.

Senast granskad: 2 mars, 2023