Vad är skillnaden på hemförsäkring och villaförsäkring?

Det finns ett enkelt sätt att förklara skillnaden mellan en hemförsäkring och en villaförsäkring. Hemförsäkringen skyddar dina saker och villaförsäkringen skyddar ditt hus. En hemförsäkring och en villaförsäkring kompletterar varandra väldigt bra, en sån komplettering kallas villahemförsäkring.

Som nybliven husägare kan försäkringsbiten vara en riktigt djungel att sätta sig in i, och det är inte alltid så lätt att veta hur man ska tänka. Om du äger ett hus så ska du alltid ha en villaförsäkring. Om du dessutom tänker bo i det och förvara dina tillhörigheter i det så ska du även ha en hemförsäkring.

Ett generellt råd till alla som ska flytta hemifrån är att redan från början budgetera för ditt försäkringsskydd. Börja med en hemförsäkring och komplettera sedan med andra försäkringar utifrån dina egna behov. För att få ett så bra pris som möjligt ska du alltid jämföra olika försäkringsbolag, antingen själv, eller via en jämförelsetjänst på nätet. Det finns väldigt många bolag som erbjuder den här typen av försäkringar så att jämföra villaförsäkringar är ganska enkelt.

Hemförsäkring

En hemförsäkring är en försäkring för sakerna som du förvarar i ditt hem (eller på någon annan plats). Hemförsäkringen ger också ett skydd för dig själv och din familj i form av ett reseskydd, ett ansvarsskydd, ett rättsskydd och ett överfallsskydd. I vissa fall ingår även ett skydd på så kallad ID-stöld eller ID-kapning. Hemförsäkringen är alltså en mycket allsidig försäkring. Om din cykel blir stulen så är det din hemförsäkring som ger dig ersättning.

Därför ska du ha en hemförsäkring

Rapporten “Försäkringar i Sverige 2019” utgiven av Svensk Försäkring visar att 97 procent av svenskarna har en hemförsäkring. En hemförsäkring är billig och ger ett mycket bra grundläggande skydd för alla dina saker. Om du drabbas av inbrott eller om du själv råkar ta sönder någon pryl, så hjälper dig hemförsäkring att få ersättning för skadorna. En hemförsäkring ska du ha oavsett om du bor i villa, hyresrätt, bostadsrätt eller om du är inneboende. Enda undantaget är om du bor hemma hos dina föräldrar, då täcks du av deras hemförsäkring.

Villaförsäkring

En villaförsäkring är en försäkring som täcker skador på ditt hus och din tomt. Den kan också täcka andra byggnader du har på tomten som exempelvis växthus, friggebodar eller attefallshus. Om du får en vattenskada eller drabbas av brand så är det villaförsäkringen som ger dig ersättning.

Därför ska du ha en villaförsäkring

Ett hus är ofta värt mångmiljonbelopp om det skulle förstöras av en omfattande vattenskada eller en brand så blir det ekonomiska förlusterna gigantiska om du inte har någon villaförsäkring. I regel är ditt hus försäkrat till fullvärde (kontrollera detta om du inte är säker) om du har en villaförsäkring, vilket innebär att försäkringsbolaget bekostar uppförandet av ett nytt likadant (eller motsvarande) hus om ditt gamla brinner ner till grunden. Villaförsäkringen brukar i genomsnitt kosta 5-6000 kronor om året, vilket gör den till en mycket prisvärd försäkring. 

Villahemförsäkring

För att krångla till det lite ytterligare så finns det även kombinerade hem- & villaförsäkringar och de brukar kallas för “villahemförsäkring”. Anledningen till det är de allra flesta som är i behov av en villaförsäkring också behöver en hemförsäkring. Då är det smidigt att slippa ha två olika försäkringar. En kombinerad hem- och villaförsäkring ger dig ett mycket bra skydd, vilket de flesta husägare har insett.

Fördelar med kombinerad försäkring

Det finns två uppenbara fördelar med en kombinerad villahemförsäkring. Dels får du en försäkring mindre att hålla reda på, men framför allt så behöver du inte betala två självrisker om du får en skada som omfattar både dina saker och ditt hus.

När behöver du bara en hemförsäkring

Om du bor i en hyreslägenhet, eller är inneboende hos någon så räcker det med en vanligt hemförsäkring. Det är ju någon annan som äger väggar, tak och golv och om det skulle uppstå någon skada på själva byggnaden så är det fastighetsägarens ansvar att ha ett tillräckligt försäkringsskydd.

När behöver du bara en villaförsäkring

Om du själv inte bor i huset som du äger så räcker det att försäkra själva byggnaden, eventuella andra hus på fastigheten och din tomt. Ett typexempel är om du hyr ut ditt hus eller om det ska stå tomt under en längre tid.

Tillägg till din försäkring

Oavsett om du bara har en hemförsäkring, en villaförsäkring eller både och, så finns det flera bra tilläggsförsäkringar som du kan köpa till för att få ett ännu bättre försäkringsskydd. Den mest kända och den som de flesta väljer att teckna är den så kallade “drulleförsäkringen” som är ett tillägg till din hemförsäkring.

Ett annat bra tillägg till din villahemförsäkring är “utökad byggnadsförsäkring”. Man kan säga att det också är en slags drulleförsäkring, men den gäller ditt hus och dina fasta installationer istället. Du kan till exempel få ersättning om du råkar repa upp ditt parkettgolv eller på annat sätt skada ditt eget hus.

I din hemförsäkring (och därmed också din villahemförsäkring) så ingår ett grundläggande reseskydd. Med tillägget “utökat reseskydd” får du ett ännu mer omfattande skydd och möjligheterna att få ersättning för sjukdom och skador när du är på resande fot blir större. Du kan till exempel ofta på pengarna tillbaka för en resa om du har fått spendera stora delar av den på sjukhus.

Vissa försäkringsbolag erbjuder även andra typer av tilläggsförsäkringar av lite mer specialkaraktär. Det kan till exempel vara…

 • Skydda dina värdesaker
  Om du har något eller några speciellt värdefulla saker så kan du teckna en tilläggsförsäkring för dessa. Det kan till exempel vara en tavla, något ovanligt samlarobjekt eller en exklusiv kamera. Överväg detta tillägg om du har värdefulla prylar och där den vanliga hemförsäkringen inte räcker till för att täcka värdet.
 • Golfförsäkring
  Flera bolag erbjuder en golfförsäkring som ger ett extra skydd för din golfutrustning. Ett komplett golfset kan vara värt ganska mycket pengar och med detta tillägg får du ersättning om dina klubbor blir stulna eller förstörda. En rolig detalj är att du kan få bonus om du skulle lyckas gör en hole-in-one!
 • Småbåt
  Om du är båtägare så kan du teckna detta tillägg till din hemförsäkring och få ett utökat skydd för din båt. Tänk på att det kan finnas begränsningar som gäller både din båts storlek, motorstyrka och värde.
 • Skog
  Om du har en skogsfastighet så kan du teckna ett tillägg som ger din skog ett extra skydd. Brand, åsknedslag och framför allt stormar kan ge ganska omfattande skador på din skog. Med detta tillägg kan du få ersättning för skadorna.

Olika försäkringsbolag erbjuder lite olika utbud av tilläggsförsäkringar, så kolla upp vad just ditt bolag har för utbud. Tänk också på att kolla vad som ingår i din ordinarie försäkring.

Vanliga frågor

Kan jag ha hemförsäkring hos ett bolag och villaförsäkring hos ett annat?

Ja det är fullt möjligt, men det är ganska ovanligt att man väljer det upplägget. Ett skäl kan vara att man har en väldigt förmånlig hemförsäkring via sitt fackförbund. Då kan du välja att teckna en separat villaförsäkring hos valfritt försäkringsbolag.

Om jag får inbrott i bilen på tomten. Är det hem eller villaförsäkringen som täcker det?

Saker som du förvarar i din bil omfattas av din hemförsäkring. Men om tjuvarna exemelpvis har slagit sönder en ruta på bilen så måste du ha en bilförsäkring (minst halvförsäking) för att få ersättning.

Jag hyr ut mitt hus, behöver jag en villahemförsäkring då?

Nej, egentligen inte. Om du inte själv bor i huset så brukar det räcka att ha en villaförsäkring. Däremot bör du kräva av dina hyresgäster att de har en hemförsäkring

Sammanfattning

Alla bör ha en hemförsäkring och alla som dessutom har ett hus ska också ha en villaförsäkring. Det finns inga lagar som tvingar dig, men det är ändå otroligt viktigt att skydda ditt hem, dig själv och ditt hus med ett bra försäkringspaket. Om olyckan är framme så kan det annars leda till mycket tråkiga konsekvenser.

När du ska köpa en försäkring så är det viktigt att du jämför olika alternativ. På så vis försäkrar du dig om att du får ett bra försäkringsskydd till bästa möjliga pris. Att jämföra villaförsäkringar är smidigt eftersom utbudet är stort.

Ditt hus och ditt hem är något av det värdefullaste du har och därför är det så viktigt att du har ett försäkringsskydd som du kan känna dig trygg med. Det absolut viktigaste är givetvis att du överhuvudtaget har en villahemförsäkring. Men vi tycker att du bör undvika de allra billigaste basförsäkringarna och istället titta närmare på de alternativ som brukar kallas för stor, extra, plus, osv. De är betydligt mer omfattande och den lilla extra kostnaden det innebär känns väldigt välmotiverad. En villahemförsäkring är billig i förhållande till det breda skydd som försäkringen faktiskt ger. Givetvis hoppas alla på att inte behöva utnyttja sin försäkring, men om du skulle drabbas av det värsta och ditt hus skulle bli totalförstört så har din investering i en bra försäkring betalat sig många gånger om.

Senast granskad: 11 januari, 2023