Vilken bilförsäkring fungerar med utländskt körkort?

Har du ett körkort som är utfärdat i ett annat land och har köpt en bil? Du behöver inte oroa dig – det är nämligen fullt möjligt att försäkra din bil i Sverige trots att du inte har ett svenskt körkort, och ingen speciell försäkrings krävs. Du måste däremot ha personnummer eller samordningsnummer.

Det är den som står som ägare på ett fordon som ansvarar för att bilen är försäkrad. För att kunna stå som ägare på en bil i Sverige så måste du ha ett svenskt personnummer, alternativt ett så kallat samordningsnummer. Det finns egentligen inget krav på att du måste ha körkort för att försäkra ett fordon. Du kan ju köpa en bil på din 18-årsdag och trots att du inte får köra den förrän du har tagit körkort, så måste du ändå ha din bil försäkrad.

Kan du äga en bil kan du också försäkra den. Det finns alltså inget formellt hinder mot att försäkra en bil med utländskt körkort. Du bör dock alltid ställa frågan när du försäkrar din bil, så att du inte riskerar att stå utan en gällande försäkring om du skulle råka ut för en trafikolycka.

ICA Bilförsäkring fungerar med utländskt körkort – Pålitligt!

array(0) { }
4.8/5
Utmärkt
  • Fast pris! Ingen prishöjning på fem år om du är skadefri
  • 4,3 av 5 i betyg hos Konsumenternas
  • Ger dig bonus på ICA
Fast självrisk
Från 1 000
Maxersättning
1 500 000 kr
Allrisk
Upp till 60 000 kr
Självrisker hos ICA Bilförsäkring
Trafik: 1 000 kr
Brand: 1 500 kr
Stöld och inbrott: 1 500 kr
Glasskada: 1 500 kr
Maskinskada: 1 500/3 000 kr
Räddning: 1 500 kr
Rättsskydd: 20 procent, lägst 1 500 kr
Allrisk: 1 500 kr
Vagnskada: Från 3 500 kr
Självrisk ung förare: 0 kr
Val och tillägg hos ICA Bilförsäkring
Trafik: Ersätter olycksfallsskador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter
Halv: Samma som trafik + stöld och inbrott, brand, glas, räddning, maskinskada, rättsskydd, allisk
Hel: Samma som halv + vagnskada
Hyrbil (tillägg): Ersätter hyrbil eller ger kontant ersättning om den försäkrade bilen är obrukbar pga skada som försäkringen täcker
Assistans (tillägg): Kan gälla vid trafikolycka eller annat driftstopp

Hedvig Bilförsäkring fungerar med utländskt körkort – Billigt och enkelt!

array(0) { }
4.7/5
Utmärkt
  • Högst rankade på Trustpilot
  • Allt sköts genom deras mobilapp
  • Samma självrisk oavsett ålder
Fast självrisk
Från 1 500 kr
Maxersättning
Bilens värde
Allrisk
Ingen
Självrisker hos Hedvig Bilförsäkring
Trafik: 1500 kr
Brand: 2000 kr
Stöld och inbrott: Beror på om bil var olåst/låst
Glasskada: 2000 kr
Maskinskada: 5000-8000
Räddning: 1750 kr
Rättskydd: 20%, lägst 2 000 kr
Allrisk: Ingår ej
Vagnskada: 5 000 kr
Självrisk ung: 0 kr
Val och tillägg hos Hedvig Bilförsäkring
Trafik: Ersätter olycksfallsskador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter
Halv: Samma som trafik + stöld och inbrott, brand, glas, räddning, maskinskada, rättsskydd, kristerapi
Hel: Samma som halv + vagnskada
Pluspaketet (tillägg): Kan ersätta hyrbil när din försäkrade bil är skadad och inte kan användas

Viktigt att ditt körkort är giltigt i Sverige

Det är otroligt viktig att du ser till att ditt körkort verkligen är giltigt i Sverige, annars finns det risk att din försäkring inte gäller när du råkar ut för en skada. Tänk på att ditt utländska körkort i många fall bara gäller i ett år från det att du har blivit folkbokförd i Sverige. Om du inte kan få ditt körkort utbytt mot ett svenskt så måste du ta ett nytt körkort. Förutom att din försäkring kanske inte gäller, så kan du dessutom dömas till böter för olovlig körning om ditt körkort inte är giltigt i Sverige.

I vissa fall gäller trafikförsäkringen, trots att du inte har ett giltigt körkort. Skillnaden är då att du får betala en mycket högre självrisk (en tiondels prisbasbelopp, vilket för närvarande innebär ca 5000 kr).

Om du har tagit ditt körkort i ett land där både trafikregler och säkerhetstänk skiljer sig väldigt mycket från hur det ser ut i Sverige kan det vara olämpligt att köra bil, trots att du egentligen har rätt till det. Om du är en osäker förare kan du skada både dig själv och andra. Ta istället kontakt med en körskola och skaffa dig den kunskap som krävs för att framföra ett fordon på svenska vägar med svenska trafikregler. Exempel på regioner där bilkörning skiljer sig väldigt mycket från svenska förhållanden är Nordafrika och Mellanöstern.

Dyrare försäkring vid utländskt körkort

Hos vissa försäkringsbolag kommer du få en något dyrare försäkring om du har ett utländskt körkort, eftersom förare som tagit sitt körkort i ett annat land (ofta med lägre krav) enligt statistiken oftare är inblandade i trafikolyckor.

Eftersom vissa bolag ger dig en högre försäkringspremie om du har ett utländsk körkort är det extra viktig att du jämför olika försäkringsbolag. Använd gärna någon av jämförelsesajterna Compricer eller Insplanet, så får du snabbt en överblick över de olika försäkringsgivarna.

Läs villkoren

Ta alltid för vana att noga titta igenom de fullständiga försäkringsvillkoren. Titta speciellt under avsnittet där det står om vilka undantag det finns. Det är ditt eget ansvar att se till att du uppfyller alla krav som står i villkoren. Det vore ju väldigt olyckligt om du tecknar en försäkring som sedan visar sig inte gälla. Ta även gärna en kontakt med försäkringsbolaget innan du tecknar din försäkring och berätta att du har ett körkort som är utfärdat i ett annat land. Det värsta som kan hända är att din försäkring blir lite dyrare, men det är absolut att föredra jämfört med att stå oskyddad om olyckan skulle vara framme.

Vilka körkort gäller i Sverige?

Om du har tagit körkort i ett annat europeiskt land (egentligen EES) så gäller det i Sverige om det fortfarande är giltigt i ditt hemland. Om du bosätter dig permanent i Sverige så kan du begära att få byta till ett svenskt körkort. Då upphör ditt gamla körkort att gälla.

Om du har ett körkort som är utfärdat utanför EES och du har flyttat till Sverige så gäller ditt körkort under första året du är folkbokförd i Sverige. Om texten på ditt körkort är skriven på ett “främmande” språk så måste du ha med dig en bestyrkt översättning. Om det inte finns ett foto på ditt körkort gäller det bara i kombination med fotolegitimation. Om ditt körkort är utfärdat i Schweiz eller i Japan kan du byta det mot ett svenskt körkort om du bosätter dig permanent i Sverige.

Sammanfattning

Ett utländskt körkort utgör inget formellt hinder för att skaffa sig en bilförsäkring. Men för att teckna en försäkring måste du äga en bil, och det kan du inte göra om du inte har ett svenskt personnummer eller ett samordningsnummer.

För att undvika problem i framtiden är det bra om du informerar ditt försäkringsbolag om att du har ett körkort som är utfärdat i ett annat land. Be dem bekräfta att din försäkring gäller trots detta. För gärna konversationen via e-post så att du har det skriftligt om det skulle uppstå en tvist.

Var väldigt noga med att kontrollera att ditt utländska körkort verkligen gäller i Sverige. Är du det minsta osäker så kan du vända till Transportstyrelsen som svarar på dina frågor både via e-post och telefon. Är ditt körkort utfärdat i Europa så är det nästan aldrig några problem, men för andra länder är det väl värt att göra en extra koll.

Vissa bolag skriver öppet på sin hemsida att det är dyrare att försäkra sin bil om man har ett utländskt körkort, men hos de flesta finns det ingen sådan information. Den svenska trafikutbildningen har en väldigt hög kvalitet och har man inte genomgått den anser försäkringsbolagen att det är större risk att du råkar ut för en skada. Det är därför försäkringspremien blir dyrare.

Slutligen vill vi ge ett råd som gäller alla försäkringar som du tecknar. Var alltid noga med att jämföra flera olika alternativ, för priserna kan skilja sig väldigt mycket mellan de olika försäkringsgivarna. För en helförsäkring kan det handla om flera tusen per år.

Senast granskad: 7 juli, 2023