Ett skydd mot bränder och vattenskador ingår i hemförsäkringen. Hur du blir ersatt skiljer sig beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Till skillnad från brandskador kan vattenskador vara lite svårare att förebygga, men båda händelser är vanligt förekommande i svenska hushåll. De är dessutom två av de dyraste olyckorna som kan inträffa.
Försäkringsskyddet innefattar brand, men även skador som skett efter en blixt, kortslutning, överslag eller överspänning. Bolag som Folksam, Trygg-Hansa, Länsförsäkringar och Hedvig ersätter också skador från en explosion, sot från öppna lågor, eller bränder som uppstått på grund av frätande gas.
Då det det finns flertalet bostadsformer använder försäkringsgivarna olika villkor. Här nedan förklarar vi delmomentet brand:
Det finns några steg du kan ta för att undvika en brand i bostaden:
Nedanstående steg bör ske när och om en brand inträffar:
När det sker en vattenskada behöver du först och främst stänga av tillförseln av vattnet. Detta kan ske genom en huvudvattenkran, men det kan se olika ut beroende på hur du bor. Efter att du torkat upp allt bör du försöka hitta orsaken till läckan, samtidigt som du ser till att flytta på möbler och andra saker som kan bli fuktskadade.
Därefter är det dags att att kontakta din hyresvärd, samt göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. Bor du i hyresrätt är det nämligen fastighetsägarens ansvar att åtgärda felet. Villor täcks i sin tur av villahemförsäkringen.
Är du boende i en bostadsrätt ska du däremot kontakta bostadsrättsföreningen då de har en egen bostadsrättsförsäkring som skyddar mot vattenskador. Kom ihåg att ett bostadsrättstillägg krävs om skadan gäller ytskikt och fast inredning.
Saneringsarbetet påbörjas av dig som kund, men försäkringsbolaget ser till att en entreprenör kontaktar dig för att bedöma skadan och ta fram ett prisförslag. Gäller det mindre skador kan du i vissa fall begära in sådana på egen hand, men det slutgiltiga beslutet vilar alltid på försäkringsbolaget.
Nedanstående tips kan hjälpa dig undvika vattenskador i hemmet:
Ja, men det är hyresvärdens skyldighet att en sådan finns när du bor i hyresrätt. Ditt ansvar som hyresgäst är att underhålla brandvarnaren genom batteribyten.
Det är du som boende som måste betala självrisk vid en vattenskada. Detta gäller vare sig du bor i en hyresrätt, nybyggnation, villa, eller bostadsrätt. En vanlig självrisk ligger på allt mellan 1 500 och 2 000 kr.
Ja, särskilt i villaförsäkringar. Då kan det bli tal av avskrivningar om gamla rör eller ledningar måste bytas ut till nya. Yt- och tätskikt ingår dessutom sällan i grundskyddet. Bor du i bostadsrätt är du dessutom ansvarig för vattenskador som skett efter läckage i våtutrymmen som badrum, men även kök och avlopp.
Ja, men du får ersättning enligt marknadsvärdet innan skadan. Om den var äldre kan du inte förvänta dig en helt likvärdig dator.
Ja, men det finns väldigt specifika villkor som reglerar ersättningen. Försäkringsbolagen brukar kräva att skyfall har skett på minst 1 mm per minut, eller 50 mm per dygn. Utöver detta ska vattnet även behöva rinna in i huset från markytan via en ventil, dörröppning eller fönster – alternativt en avloppsbrunn.
Letar du hemförsäkring? Jämför och hitta bästa alternativet här.
Jämför Hemförsäkring