Folksam Hemförsäkring

Folksam erbjuder olika typer av hemförsäkringar – i den här artikeln går vi igenom vilka de har och vilken som är rätt för dig.

Vi rekommenderar hemförsäkring från Hedvig

array(0) { }
4.7/5
Utmärkt
 • Personligt service-team
 • Enkel skadeanmälan
 • 10x så nöjda kunder
Allrisk (Drulle)
Ingår
Lösöre
1 000 000 kr
Grundsjälvrisk
1 500 kr
Information om Hedvig Hemförsäkring
Pris: Individuellt
Rabatt: För studenter
Trustpilot: 4,8/5
Betalning: Autogiro
Bindningstid: Ingen
Val av hemförsäkring: Hyresrätt, bostadsrätt, villa, student
Skydd & tillägg från Hedvig Hemförsäkring
Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
Reseskydd: 45 dagar
Överfallsskydd: Upp till 1 000 000 kr
Ansvarsskydd: Ja 5 000 000 kr
Försäkringsnivåer: En basförsäkring
Andra tillägg: Drulle (Allriskförsäkring för lösöre), Försäkrad egendom, Försäkrade skadehändelser

Vårt omdöme om Folksam Hemförsäkring

Folksam erbjuder tre olika nivåer av sin hemförsäkring, vilket gör det möjligt för kunden att anpassa försäkringen efter sina egna behov och intressen. Även tilläggsförsäkringarna bidrar till att man kan skräddarsy hemförsäkringen efter hur det egna livet och tillgångarna ser ut. Drulleförsäkring ingår dock inte i basskyddet utan först i de större försäkringsnivåerna.

Flera typer av rådgivning ingår i hemförsäkringen, oavsett vilken nivå du tecknar. Folksam ger dig också möjlighet att få rabatt på hemförsäkringen genom att förbättra säkerheten i ditt hem och teckna andra försäkringar hos dem.

Fördelar 

 • Mycket anpassningsbart skydd
 • Rabatt vid säkerhetsåtgärder
 • Rådgivning ingår i alla försäkringsnivåer

Nackdelar

 • Ingen drulleförsäkring i basskyddet

Vad ingår i Folksam Hemförsäkring?

Du tecknar Folksams hemförsäkringar för den specifika boendeform som du har. Det finns tre olika försäkringsnivåer att välja bland: Bas, Mellan och Stor. Skillnaden mellan dessa är framför allt vad som ingår och hur hög ersättning du kan få vid vissa skador, samt vilken självrisk du behöver betala.

I Folksams hemförsäkringar ingår även rådgivning kring flera olika saker. Du kan ställa frågor om skadeförebyggande till Folksams experter, få gratis byggrådgivning och boka personlig rådgivning hos Familjens jurist för ett lägre pris.

Du får också tillgång till ett digitalt bankfack. Där kan du förvara bilder och värdehandlingar så att de är i säkert förvar om något skulle hända. Med hemförsäkringen har också möjlighet att köpa säkerhetsprodukter som brandvarnare och reflexvästar till rabatterat pris.

Skydd som ingårHemförsäkring BasHemförsäkring MellanHemförsäkring Stor
EgendomsskyddIngårIngårIngår
RättsskyddIngårIngårIngår
AnsvarsskyddIngårIngårIngår
ÖverfallsskyddIngårIngårIngår
ReseskyddIngårIngårIngår
KrisskyddIngårIngårIngår
FlyttskyddIngårIngårIngår
Stöldskydd*

 

*Utökat stöldskydd gäller om du får vård- eller stödinsatser i hemmet.

IngårIngårIngår
ID-stöldIngårIngårIngår
Ersättning vid obrukbar bostadIngårIngårIngår
BortaskyddIngårIngårIngår
Skydd för din lägenhet (bostadsrätt och ägarlägenhet)IngårIngårIngår
Otursskydd (drulle)IngårIngår
Kontantförlust-*

 

*Ingår om du är över 65 år.

Ingår
Låsbyte-*

 

*Ingår om du är över 65 år

Ingår
Utökat reseskyddIngår
Nyvärde hemelektronikIngår

Folksam Hemförsäkring Bas

Basförsäkringen innehåller det grundläggande skyddet för en hemförsäkring, men även flera andra typer av skydd. Till exempel ingår stöd i samband med ID-stöld som en del i den lägsta försäkringsnivån, samt flyttskydd om något skulle gå sönder i samband med att du byter bostad.

Folksam Hemförsäkring Mellan

Du kan utöka hemförsäkringens skydd genom att teckna Folksam Hemförsäkring Mellan. Förutom att basförsäkringens skydd ingår ersätts också högre belopp med bortaskyddet, som gäller saker som du tar med dig eller förvarar på en annan adress än din bostad.

Det tillkommer också en allriskförsäkring med Hemförsäkring Mellan. Allriskförsäkring kallas även för otursskydd eller drulleförsäkring och täcker oförutsedda olyckshändelser med saker du äger.

Tips! Hemförsäkring Mellan förbättrar basskyddet med en drulleförsäkring, som skyddar dina lösa saker i hemmet.

Folksam Hemförsäkring Stor

Grundsjälvrisken halveras till 900 kronor när du tecknar den större hemförsäkringen. För överfallsskyddet behöver du inte betala någon självrisk alls.

Med Hemförsäkring Stor får du även ett utökat reseskydd. Du kan till exempel få ersättning vid fler situationer och möjlighet till ersättningsresa. Ingen självrisk gäller för tillägget till reseskyddet.

Tips! Med Hemförsäkring Stor får du tillägget Resklar utöver de lägre försäkringsnivåerna. Dessutom sänks självrisken med hälften för de flesta typer av skador.

Tilläggsförsäkringar till Folksam Hemförsäkring

Du som har tecknat någon av Folksams hemförsäkringar kan göra tillägg till din försäkring. Tilläggsförsäkringarna är anpassade efter olika intressen, ägodelar och behov, så du kan lätt avgöra om något av tilläggen är relevanta för dig.

Till exempel kan du försäkra saker du äger som har ett extra högt värde. Äger du en skogsfastighet, en småbåt eller en elrullstol kan du lägga till dessa till hemförsäkringen. Spelar du golf finns även en tilläggsförsäkring som täcker din golfutrustning.

Du kan också teckna det utökade reseskyddet Resklar som en tilläggsförsäkring till Bas och Mellan, utan att för den skull uppgradera till Hemförsäkring Stor.

Tillägg till hemförsäkringen

 • Värdesak
 • Resklar
 • Småbåtsförsäkring
 • Skog
 • Golf
 • Elrullstol

Tänk på! Även om du tecknar tillägget Resklar gäller reseskyddet i högst 45 dagar. Ska du vara bortrest längre än så behöver du teckna en separat reseförsäkring.

Självrisk

Den generella självrisken för Folksam Hemförsäkring Bas och Mellan är 1 800 kronor. Det är vad du får betala själv vid de allra flesta typer av skador. Tecknar du Hemförsäkring Stor halveras självrisken till 900 kronor.

För några av skydden gäller en annan självrisk än grundsjälvrisken, och för vissa delar av hemförsäkringen behöver du inte betala någon självrisk alls.

SkyddSjälvrisk
Rättsskydd20 procent av kostnaden*

 

*Minst 1 800 kronor

Kristerapi0 kr
Inbrott om du har larm hemma0 kr
ID-stöld0 kr
Utökat reseskydd0 kr
Överfallsskydd (Hemförsäkring Stor)0 kr

Vad påverkar priset på Folksam Hemförsäkring?

Priset påverkas av vilken typ av bostad du försäkrar, vilken omfattning på hemförsäkring du väljer och om du gör några tillägg till det grundläggande skyddet. Men du kan också påverka priset genom att själv förebygga skador och inbrott i ditt hem.

Du får 5 procent rabatt på hemförsäkringen om du har larm installerat hemma som är kopplat till en godkänd larmcentral. Du betalar inte heller någon självrisk vid inbrott om du har hemlarm. Har du bostadsrätt får du även lägre pris om du har gallergrind eller säkerhetsdörr.

Tips! Genom att förbättra säkerheten hemma kan du få lägre pris på din hemförsäkring.

Om du har både hemförsäkringen och Folksam Bilförsäkring får du 10 procent rabatt på båda försäkringarna, och även på de tilläggsförsäkringar du väljer att teckna. Du får också hemförsäkringen till ett förmånligt pris om du tecknar den via ett fackförbund som samarbetar med Folksam.

Kontakta Folksam

Du kan nå Folksam med frågor om hemförsäkring via telefon eller kontaktformuläret på hemsidan. Anmälan om skada eller förlust kan du också göra via telefon, eller direkt på hemsidan. Folksam går att nå under arbetstid på vardagar, men de har även en jourtelefon för helger och kvällstid.

För att teckna försäkringen fyller du i dina uppgifter på hemsidan. Där kan du också se vilket pris du kan få på den hemförsäkring du vill teckna.

Vanliga frågor om Folksam Hemförsäkring

Hur gör jag skadeanmälan?

Du kan anmäla en skada antingen via Folksams hemsida eller via telefon.

Gäller hemförsäkringen om min mobil är trasig?

Ja, om du har tecknat Hemförsäkring Mellan eller Stor ingår en drulleförsäkring som täcker en trasig mobiltelefon, om du exempelvis tappar mobilen i golvet.

Vilka villkor gäller när jag är på resa?

Försäkringsvillkoren för när du är ute och reser kan se väldigt olika ut beroende på var du är och vad det är som har hänt. På Folksams hemsida hittar du de fullständiga villkoren för det reseskydd som ingår i hemförsäkringen, samt vad du ska göra om något händer när du är utomlands.

Kan jag teckna Folksam Hemförsäkring genom facket?

Ja, om ditt fackförbund har samarbete med Folksam kan du teckna hemförsäkringen som en gruppförsäkring via facket. På Folksams hemsida kan du välja ditt fackförbund för att se ditt erbjudande.

Gäller hemförsäkringen om diskmaskinen går sönder?

Ja, hushållsmaskiner såsom diskmaskin täcks av hemförsäkringen. Du kan få ersättning för fel som påverkar diskmaskinens funktion, men inte för ytliga skador då diskmaskinen fortfarande fungerar som den ska.

Kan jag teckna Folksams hemförsäkring som student?

Folksam har ett särskilt hemförsäkringserbjudande för studenter. Den har samma innehåll som den ordinarie hemförsäkringen men kan tecknas till ett lägre pris. Dessutom finns det ett olycksfallstillägg som du kan köpa till din studenthemförsäkring, som också sänker priset för hemförsäkringen.

Senast granskad: 20 mars, 2023