Det fördelaktiga med att sälja bilen är att du inte behöver göra något åt försäkringen. I Sverige sker detta nämligen per automatik när fordonet skrivs över på någon annan. Däremot behöver du alltid införskaffa en trafikförsäkring om du är köpare. Säljtillfället kräver dessutom ett ägarbyte via Transportstyrelsen.
Försäkringsbolaget och Transportstyrelsen sköter det praktiska
När du säljer bilen avslutas bilförsäkringen i samband med ägarbytet. Genom att anmäla saken till Transportstyrelsen registreras händelsen, sedan skickar de informationen vidare till ditt försäkringsbolag för att säga upp bilförsäkringen.
Hur du anmäler ett ägarbyte
För att registrera ett byte av ägare behöver du genomföra följande steg:
- Anmäl bytet via appen ”Mina fordon”, på Transportstyrelsens hemsida, eller skicka in det brevledes med ditt registreringsbevis.
- Fyll i alla nödvändiga uppgifter. Detsamma gäller för köparen som också knappar in sin information.
- Ägarbytet registreras från samma dag som anmälan sker, eller när det når Transportstyrelsen.
Den som köper bil måste försäkra fordonet
Det är alltid den som blir ny ägare som behöver teckna en trafikförsäkring. Detta är lagstadgat och bör även ske i samband med bytet, annars riskerar man att behöva betala ett mycket högre pris via Trafikförsäkringsföreningen.
Datumet då bilförsäkringen ska gälla från är datumet som bilen börjar användas i trafik. Vid ett bilköp är det av största vikt att försäkringsfrågan sker samtidigt, specifikt då förra ägarens försäkring inte gäller på vägen hem.
En positiv aspekt med det hela är att du slipper säga upp bilförsäkring vid ägarbyte. Det mesta är automatiserat numera, förutom själva valet av försäkring som är en av de få stegen som du behöver sköta på egen hand.
Kör aldrig oförsäkrad
Oförsäkrade fordon krävs på en trafikförsäkringsavgift som är ett sanktionsbelopp, ungefär 100 kronor för varje dag som bilen inte är försäkrad. Samtliga bilar måste dessutom ha en giltig försäkring om du står som ägare till flera stycken.
Vi rekommenderar att du tecknar bilförsäkringen innan du beger dig ut till en bilhandlare, eller den nuvarande ägaren. På detta vis är allt i sin ordning när du kör tillbaka från försäljningsplatsen. Skulle ägarbytet mot förmodan ställas in är det bara att säga upp din försäkring, utan att du behöver betala något.
Välj lämplig bilförsäkring utifrån bilens årsmodell
Försäkringsbolag som If, Länsförsäkringar och Folksam erbjuder olika paket och tillval i sina bilförsäkringar. Som ägare är det upp till dig att välja ut vilken försäkringsgivare du vill ha, men även skademomenten som ska omfattas.
En gammal bil kan med fördel användas med enbart en trafikförsäkring då det är obligatoriskt, men om du köper en nyare modell kan det vara läge att titta på halv- eller helförsäkringar.
Med en halvförsäkring får du ersättning mot glasskador, brand, stöld och maskinskador. Helförsäkringarna ger dig även ett skydd mot vagnskador, det vill säga repor eller bucklor i karossen.
Bilrelaterade avgifter återbetalas efter försäljning
Har du hunnit betala in din försäkring får du återbetalning av pengarna för de kvarstående dagarna. Om du anmält bankkonto till ditt försäkringsbolag tidigare får du beloppet insatt på ditt konto några dagar efter ägarbytet.
Om det inte finns uppgifter på vart beloppet ska skickas får du istället en utbetalningsavi som skickas brevledes. Notera att även detta sker automatiskt, utan att du behöver vidta några åtgärder.
Detsamma gäller även för fordonsskatten. Har du betalat in den årliga skatten får du tillbaka beloppet för perioden som bilen inte längre är i din ägo.
Vad gäller vid påställning och avställning?
Om du köper en bil som är avställd måste du ställa på den om du vill köra hem den. Detta medför dels att du står för bilskatten, men även försäkringen som ska tecknas i samband med påställningen.
Du kan ställa på fordon hos Transportstyrelsen via deras e-tjänst. För att genomföra detta måste du stå som registrerad ägare. Påställningar sker oftast när det rör sig om en begagnad bil, eller när någon ska sälja bil privat.
Fordonets tidigare skulder vid ägarbyte
Fordonets skulder bör alltid kontrolleras. Den som är registrerad ägare till bilen när skatt eller andra avgifter uppkommer är betalningsskyldig. Saken förändras inte om ägarbyte sker, exempelvis genom att Kronofogden kan ta bilen via utmätning,om fast den tidigare ägaren var betalningsskyldig.
För att försäkra dig om att bilen är skuldfri kan du gå in på E-tjänsten ”Fordonets skulder”. Denna hittar du på Transportstyrelsens hemsida. Vi rekommenderar att säljaren använder tjänsten vid försäljningstillfället.
Saker att tänka på när du ska sälja bil
För att undvika strul kan du använda nedanstående checklista:
- Se till att anteckna namnet på köparen av bilen.
- Du kan även säkerställa information om fordonet och ägaren med tjänsten ”fråga på annat fordon”, något som numera heter Sök Fordonsuppgifter på Transportstyrelsens hemsida.
- Sitt med när din bil provkörs.
- Skicka in ägarbytet vid försäljningstillfället. Det smidigaste sättet är att använda Transportstyrelsens app för ägarbyte.
- Upprätta ett köpeavtal.
- Se till att betalningen har kommit in förrän du lämnar över bilnycklarna.
Att tänka på: Ägarbyte av bil online sker omedelbart. Du behöver inte vänta in någon behandlingstid och kan få en uppsägning avklarad direkt, om du använder en app eller Transportstyrelsens hemsida.
Vanliga frågor och svar
Vad händer med bilförsäkringen vid ägarbyte?
Den föregående ägarens försäkring upphör att gälla. Som ny ägare är det upp till dig att teckna en bilförsäkring till det nya fordonet.
Måste man säga upp försäkring vid ägarbyte?
Nej, bilförsäkring vid ägarbytge sköter Transportstyrelsen och försäkringsbolaget åt dig.
Vad händer med bilförsäkringen när man säljer bilen?
En försäljning ska likställas med ett ägarbyte vilket betyder att den avslutas.
Hur gör man med försäkring när man köper bil?
Du får själv bestämma vilken nivå av skydd du behöver. Trafikförsäkringen är obligatorisk, men du ka näven välja en halv- eller helförsäkring.
Upphör försäkring vid ägarbyte?
Ja, föregående ägarens försäkring avslutas automatiskt.
Senast granskad: 20 mars, 2023
Linnea Sandström har skrivit för Försäkringsguiden.se sedan 2020. Linnea har ett djupt intresse för försäkringar. Utöver att djupdyka i försäkringsbolagens villkor spenderar Linnea mycket av sin tid att prata med försäkringsbolagens support för att reda ut detaljer.
Linnea är också en flitig besökare hos Konsumenternas Försäkringsbyrå samt hos den nationella konsumentupplysningen Hallå konsument som förser svenskar med information om bank-, finans- eller försäkringsfrågor.