Bilförsäkring för gammal bil

Har du en bil som är äldre kanske du inte vill lägga lika mycket på din premie. I de flesta fall räcker det att du tecknar en trafikförsäkring, särskilt om bilens värde är låg. Riktigt gamla fordon kan däremot vara bra att försäkra med ett högre skydd då de räknas in som veteranbilar. 

Då alla har individuella krav på sina bilförsäkringar är frågan alltid subjektiv. Vissa föredrar ett högt skydd oavsett ålder på bilen, medan andra helst vill dra ned på försäkringskostnaden. 

På denna sida finner du förklaringar om olika försäkringsnivåer, exempel på en vanlig försäkring på gammal bil, samt villkoren som gäller i en entusiastförsäkring.

Vilken försäkring ska man ha på en gammal bil?

Om bilen har sjunkit i andrahandsvärde kan det vara bra att se över din bilförsäkring. En helförsäkring kan till och med bli onödig eftersom självrisken kan vara högre än vad lagningen skulle kosta. Har fordonet många år på nacken kan det även vara onödigt att reparera en vagnskada.

Vi rekommenderar att du tittar på följande faktorer:

  • Kostnaden av försäkringspremien för samtliga alternativ (Trafik-, halv- och helförsäkring)
  • Andrahandsvärdet på bilen
  • Kostnadsskillnaden mellan hel- och halvförsäkring
  • Vad självrisken ligger på för vagnskador

Du får dessutom enbart ersättning om olyckan är framme. Väljer du en halvförsäkring och sparar pengar på din premie behöver du inte ligga ute med onödiga kostnader, särskilt om du inte är så noga med repor eller bucklor. 

Trafikförsäkring är ett populärt val för gamla bilar

Många svenskar väljer att endast försäkra bilen för trafik om den är äldre. Detta beror på att det inte är lönsamt med en högre nivå av skydd om bilen beräknas hålla i några enstaka år, eller om den bara används för veckopendling. 

Här är det alltid du som konsument som får göra en ekonomisk kalkyl kring beslutet. En trafikförsäkring täcker nämligen enbart mot personskador, du får därmed ingen hjälp med assistans, bärgning, motorfel, eller om bilen skulle brinna upp.

Halvförsäkring kan vara ett prisvärt alternativ

Prisskillnaden mellan en trafikförsäkring och en halvförsäkring brukar inte vara påtaglig. Ibland kan du till och med tjäna på att välja delkasko, i synnerhet när mellanskillnaden bara handlar om några enstaka kronor. 

Beloppet skiftar däremot mer om du kör en bil med högre risk för maskinskador eller olyckor. Du hittar statistik kring detta på försäkringsbolagens hemsidor.

Helförsäkring är ofta onödiga för begagnade bilmodeller

Tänk på att en helförsäkring är mycket dyrare än de andra försäkringsalternativen. En sådan rekommenderas enbart om bilens värde är hög, eller om du själv anser att den bör ha ett högre skydd. 

När det handlar om äldre fordon finns det dock några saker att notera. Det första som kan vara bra att veta är att täckning mot maskinskador endast gäller i 8 år, 10 år, eller 12 år. Det andra är att självrisken för vagnskador kan ligga på 2 000 upp till 10 000 kr. 

Därmed får du ta dessa villkor i beräkning innan du tecknar försäkringen. En gammal bil uppfyller nämligen sällan kraven för maskinskador, samtidigt som bilens värde till och med kan vara lägre än självrisken. 

Veteranbilsförsäkring för samlingsexemplar

Är du ägare till en veteranbil finns det en del förmåner i försäkringsväg. En av dessa är veteranbilsförsäkringen som ger ett fulltäckande skydd till ett lägre pris, förutsatt att fordonet når upp till kriterierna. 

Skillnaden med dessa bilar är de ofta är i gott skick. Då vill ägarna inte riskera dyra reparationer, framförallt då andrahandsvärdet är högt.  Välskötta exemplar kan till och med kosta mer än en ny bil, och då är det ännu viktigare med en heltäckande försäkring.

Veteranbilar behöver vanligtvis vara över 20 år gamla, samt att de bara får köras 500 mil om året. Andra regler som gäller är att de inte används som bruksbilar, men även att de står i ett godkänt garage. Ett fordon som är äldre än 30 år är dessutom en skattebefriad bil.

Exempel på försäkringsbolagen och deras veteranbilsförsäkringar:

  • If: Kallas för samlarfordonsförsäkring och erbjuds i tre nivåer. Du kan teckna paketen Renoveringsförsäkring, Helförsäkring, eller Trafikförsäkring. If försäkrar även specialfordon som har udda konstruktion, så länge den är minst 20 år gammal. Inga noteringar kring maximalt antal mil per år.
  • Folksam: Kallas för veteranbilsförsäkring. Gäller för fordon som är över 20 år gamla, samt att de endast får användas för nöjeskörning. Inga begränsningar på antal mil årligen.
  • Länsförsäkringar: Kallas för entusiastförsäkring. Bilen får endast köras 500 mil per år, samt att den måste vara minst 20 år gammal. Fordonet är alltid helförsäkrad.

Helförsäkring eller veteranbilsförsäkring?

I de fall då veteranbilen inte når upp till kraven som ställs av försäkringsbolaget kan det vara en bra idé att teckna en helförsäkring. Denna brukar däremot vara betydligt dyrare, något du bör vara medveten om.

Jämför priset på bilförsäkringar till din begagnade bil

Det bästa priset får du endast fram genom att jämföra försäkringsbolagen mot varandra. Alla försäkringsgivare räknar ut kostnaden utifrån olika faktorer, och några bilmärken är billigare än andra att försäkra. 

En nyinköpt BMW är till exempel alltid dyrare än en begagnad Volvo. Sedan är det även så att några bilmodeller drabbas oftare av motorfel och andra skador, samtidigt som risken för stöld är högre om det rör sig om ett exklusivt märke. 

Vanliga frågor och svar

Hur länge är det värt att helförsäkra en bil?

Så länge du vill ha täckning mot vagnskador. De andra försäkringsalternativen inkluderar nämligen inte detta delmoment, förutom vagnskadegarantin i nya bilar som gäller 3 år från inköpsdatumet.

När är det inte värt att ha helförsäkring?

Om du har köpt en ny bil behöver du bara teckna en halvförsäkring de tre första åren. Då är det absolut inte värt att ha en helförsäkrad bil. 

Vi anser inte heller att det är nödvändigt att ha en helförsäkring på en gammal bil, särskilt om den inte uppfyller villkoren för skydd mot maskinskador. Ett annat exempel är om självrisken blir högre än bilens värde.

När går bilförsäkringen ner?

En bilförsäkring går aldrig ned i skyddsnivå. Har du köpt en ny bil och tecknat en halvförsäkring så försvinner däremot vagnskadegarantin efter tre år, om du inte införskaffar en helförsäkring.

Senast granskad: 20 mars, 2023