Trafikskadelagen (1975:1410) är den lag som reglerar vad som gäller kring trafikförsäkring för motordrivna fordon, samt regler gällande ersättning från trafikförsäkringen efter trafikskador.
Lagen reglerar också vilka fordon som är försäkringspliktiga, vem som får ge ut försäkringen (försäkringsbolagen), och vem som kan få ersättning från försäkringen (trafikskadeersättning).
Den första delen av trafikskadelagen handlar om bilägarens skyldighet att försäkra sitt fordon. Närmare bestämt:
Personer som har drabbats av en trafikskada har rätt till ersättning enligt trafiksladelagen, så kallad trafikskadeersättning. Den ersättningen som kan betalas ut beräknas med hjälp av samma principer som tillämpas i skadeståndslagen, även om trafikskadeersättningen inte är ett skadestånd.
Som skadedrabbad i trafiken kan du till exempel få ersättning för inkomstförlust, sveda och värk, vård- och rehabiliteringskostnader och invaliditet.
I trafikskadelagen definieras trafikskada som en skada ”till följd av trafik”. Lagen omfattar alltså både cyklister, bilförare, passagerare och gångtrafikanter som blivit påkörda av ett motordrivet fordon. Skadan ska ha skett när bilen fördes fram i trafiken, och nästan alltid inom Sverige.
Ersättningen betalas ut av fordonets trafikförsäkring, men om försäkring saknas kan ersättningen betalas ut av Trafikskadeföreningen.
Trafikskadelagen gäller för alla motordrivna fordon som förs fram i trafiken. Lagen reglerar vem som kan få ersättning efter en trafikolycka, samt vem som är skyldig att teckna en trafikförsäkring.
Om du inte har en trafikförsäkring till ditt fordon blir du automatiskt rapporterad till Trafikförsäkringsföreningen. Alla bilar och andra fordon registreras i Vägtrafikregistret, och där registreras och fordonets ägare och trafikförsäkring. Om du blivit rapporterad till Trafikförsäkringsföreningen får du betala en avgift som kallas trafikförsäkringsavgift, vilket är en mycket högre kostnad än en vanlig försäkringspremie.
Ja, det är olagligt att köra ett motordrivet fordon utan trafikförsäkring. Enligt Trafikskadelagen ska alla motordrivna fordon vara trafikförsäkrade.
Enligt Trafikförsäkringslagen måste du ha trafikförsäkring redan från den första dagen som du äger fordonet. Bilen måste alltså redan vara försäkrat då det rullar ut från bilhandlaren.
Letar du bilförsäkring? Jämför och hitta bästa alternativet här.
Jämför Bilförsäkring