Gäller min bilförsäkring i Danmark?

När du kör i Danmark kan du känna dig trygg med att bilförsäkringen gäller som vanligt. Det är nämligen så att en trafikförsäkring är ett krav i alla EU-länder, precis som hemma i Sverige.

Vad behövs för att köra bil i Danmark?

I Danmark måste du ha ett körkort för bil eller andra fordon som trafikeras. Ditt förarbevis kan behöva visas upp vid anmodan, så ha alltid med dig det när du befinner dig i ett fordon.

Det finns även krav på ansvarsförsäkring vilket innebär att din svenska trafikförsäkring måste vara giltig. Däremot finns ingen skyldighet att ha en halv– eller helförsäkring i landet vilket kan vara bra att veta. Ett tips är att kontrollera giltighetstiden på bilförsäkringen då den inte gäller tillsvidare när du befinner dig utanför Sverige.

Kan man köra svensk bil i Danmark?

Det finns särskilda regler som gäller för veckopendlare och dig som är tillfälligt boende. Här nedan förklarar vi villkoren i detalj:

  • När du är folkbokförd i Sverige men arbetar i Danmark: Du har rätt att köra din svenska bil i Danmark, men får endast övernatta 185 dagar under en period på 1 år.
  • När du kör din bil som turist i Danmark: Du får köra bil precis som i vilket annat EU-land som helst.
  • Om du är folkbokförd i Danmark: Det är inte tillåtet att köra i Danmark med utländska nummerplåtar när du är skriven i landet.
  • För dig som har ett tillfälligt boende i Danmark: Vistas du i Danmark över 185 dagar under en period på 1 år kan du ansöka om att betala en avgift. Detta gäller dock enbart i vissa situationer som studier.

Grönt Kort behövs inte i Danmark

Du behöver inte oroa dig för att behöva visa upp ett Grönt Kort när du trafikerar ett fordon i Danmark. Denna krävs endast i länder utanför Norden.

Vägavgifter och hastighetsbegränsning i Danmark

Det finns många som undrar om olika avgifter relaterade till bilkörning i Danmark. Här kan vi meddela att du inte behöver oroa dig för någon vägavgift, men det finns däremot en broavgift för Stora Bältbron och Öresundsbron.

Hastighetsgränserna i Danmark ser i sin tur enligt följande:

  • 50 km/h i städer.
  • 80 km/h på landsväg.
  • 100 till 130 km/h på motorväg.

Böter för fortkörning i Danmark

Om du kör snabbare än hastighetsgränsen kan du få fortkörningsböter. Dessa måste dessutom betalas på plats som utländsk bilist. En ytterligare sak att tänka på är att alla böter går till bilägaren om en kamera tar bild på ditt fordon, något som beror på att den tas på registreringsnumret istället för föraren.

Att tänka på: Vid grova överträdelser kan du mista rätten att köra bil i Danmark.

Hur länge gäller bilförsäkring utomlands?

Du kan ha med dig din bil upp till 6 månader i de allra flesta fall. Efter detta gäller inte försäkringen, något du bör vara medveten om. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag innan du beger dig ut på en längre resa, vare sig du använder If, Länsförsäkringar, Folksam, Trygg Hansa eller något annat bolag.

Senast granskad: 20 mars, 2023