Grönt Kort – Försäkringsbevis till utomlands

När du reser med bil i andra länder kan du behöva ett separat försäkringsbevis. Denna kallas för gröna kortet och täcker trafikförsäkringen, ersättning till utomstående, samt sak- och personskador i samband med olyckor. 

Vissa länder kräver nämligen ett utökat försäkringsskydd, medan andra inte gör det. För att ta reda på vad som gäller hittar du all nödvändig information på denna sida. Vi går även igenom hur du går tillväga för att skaffa ett grönt kort, vilka länder som är undantagna, samt om det finns några speciella regler för utvalda destinationer.

Hur skaffar jag Gröna kortet?

För att få ett Grönt kort räcker det att beställa ett via ditt försäkringsbolag. Det är nästan alltid gratis, men i vissa fall kan försäkringsgivaren ta ut en avgift för att utfärda kortet. Du kan oftast göra beställningen via nätet genom att logga in på ”Mina Sidor”, alternativt genom att ringa till kundtjänsten eller använda ett webbformulär.

För tillfället finns kortet enbart som ett fysiskt bevis, och i Sverige kännetecknas det via det gröna utseendet. Andra länder använder däremot färger som svart och vitt, något som kan vara bra att veta om. Samtliga länder har särskilda byråer som utfärdar Gröna kort. I Sverige heter den Trafikförsäkringsföreningen.

När behövs ett Grönt kort?

Nedanstående länder har krav på Grönt kort som bevisar att fordonet är trafikförsäkrad

  • Albanien
  • Azerbajdzjan
  • Belarus
  • Iran
  • Marocko
  • Moldavien
  • Nordmakedonien
  • Ryssland
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Ukraina

Var noga med att ta med ditt försäkringsbrev, gröna kortet, samt registreringsbevis. En del länder har även krav på en så kallad immobilizer eller startspärr. 

Checklista innan du beger dig iväg

För att göra din resa smidigare har vi punktat ned de viktigaste sakerna du bör göra innan du åker:

  • Ha med registreringsbeviset och försäkringsbrevet i bilen.
  • Ta med Gröna kortet om det krävs i landet du ska till.
  • Glöm inte vagnskadegarantibeviset om du har en sådan.
  • Införskaffa ett internationellt körkort (Du kan få ett sådant om du har ett giltigt svenskt körkort, exempelvis via föreningar som Riksförbundet M Sverige, Kungliga Automobilklubben mfl.)
  • Hämta ut en skadeanmälningsblankett (kan skrivas ut via ditt försäkringsbolag).
  • Glöm inte journumret till ditt försäkringsbolag med internationellt prefix (+46).
  • Ha med ett kreditkort om du behöver en hyrbil efter en olycka.
  • Bär alltid på det Europeiska försäkringskortet som kan beställas från Försäkringskassan.

Att tänka på: Det internationella körkortet är bara en översättning av ditt svenska körkort, du måste alltid ha med dig båda när du kör i utlandet.

När krävs inget Grönt kort?

Med undantag för de ovanstående länderna krävs inget grönt kort. Däremot är det alltid bra att ha med dig ditt försäkringsbrev och registreringsbevis. Reser du inom Tyskland, Danmark eller andra EU-länder räcker det alltså att du har en giltig trafikförsäkring.

Speciella regler i vissa länder

Tänk på att länder som Kosovo inte använder Gröna kortet då de inte är medlemmar i FN. Här gäller alltså en separat trafikförsäkring som inhandlas vid gränsen. 

Tunisien, Iran och Marocko har också undantagsregler som anger att din bil endast är trafikförsäkrad inom Gröna kort-systemet, trots att du kanske har en halv- eller helförsäkring. Vi rekommenderar att du alltid kontaktar ditt försäkringsbolag innan avresa för att dubbelkolla eventuella frågetecken.

Vad täcks inte av Gröna kortet?

Kompletterande skydd mot vagnskador eller bärgning kan behöva säkerställas innan avresa. Det är nämligen inte garanterat att dessa ingår utomlands, trots att du reser inom Gröna kortet-samarbetet. 

Olika kostnader för Grönt kort beroende på försäkringsbolag

Försäkringsbolag som Ica Försäkringar, Volvia, If, Trygg Hansa och Länsförsäkringar inga kostnader förknippade för Grönt kort. Detsamma gäller även för märkesförsäkringar via Audi eller Volkswagen som anlitar If Skadeförsäkring.

Ett undantag är Folksam som tar ut 200 kr i avgift om du beställer kortet via telefon eller via deras hemsida. Däremot kostar det inget att hämta ut via Mina Sidor. 

Viktig information om Ryssland och Belarus

Sedan den 11:e mars 2022 gäller inte Grönt Kort för Ryssland, eller Belarus. Detta beror på det osäkra läget efter invasionen av Ukraina. Om du ska resa till dessa länder måste du teckna en gränsförsäkring som heter Frontier Insurance. 

Observera att denna enbart täcker trafikansvaret och inte skador på ditt fordon. Om du däremot har ett Grönt Kort som har utfärdats innan den 11:e mars 2022 är de giltiga under giltighetstiden som framgår på kortet.

Motorförsäkring och situationen i Ukraina

UD avråder från alla resor till Ukraina för tillfället och därmed bör du inte resa dit. Uppdateringarna kring detta hittar du på Utrikesdepartementets hemsida.

Vanliga frågor & svar

Vad täcker ett Grönt kort?

Kortet täcker ditt ansvar som förare när du orsakar skador med fordonet. Det ingår även ersättning för ”tredje man”. Inom Finland, Norge och Sverige finns också ett utökat skydd för föraren av fordonet, men också passagerare som blivit skadade.

Hur länge gäller ett Grönt kort?

Den utfärdas vanligtvis längst för den tid som försäkringen är betald, eller under en tidsbegränsad period. Om du ska vara borta länge kan du kontakta ditt försäkringsbolag och se hur länge du kan förlänga det.

Är det kostnadsfritt att beställa ett Grönt kort?

Ja, om du beställer det digitalt via ”Mina Sidor” eller liknande. I andra fall kan du behöva betala några hundralappar för att få det utfärdat. Tänk även på att ett Grönt kort inte kan hämtas ut på fysiska kontor.

Hur tidigt måste jag beställa ett Grönt kort?

Beställ helst ditt Gröna kort i god tid innan inresa till landet du ämnar att köra till. Många försäkringsbolag rekommenderar att du gör det senast fem arbetsdagar innan.

Senast granskad: 20 mars, 2023