Bilförsäkring utomlands – Vad gäller?

När du kör bil utanför Sverige gäller din försäkring i nästan alla Europeiska länder. Hur du går tillväga rent praktiskt vid olyckor innefattar en del åtgärder, särskilt när motparten orsakar en skada på ditt fordon. Du kan även behöva ett så kallat Grönt Kort för att undvika en separat trafikförsäkring vid inresa.

Allt du behöver veta om bilresor utomlands hittas här på sidan. Vi går bland annat igenom hur du kan förbereda dig inför resan, men också vilka tillägg till bilförsäkringen som kan vara användbara.

Gäller bilförsäkringen utomlands?

Inom EU och EES länder gäller alltid trafikförsäkringen. Den kan också vara giltig i utomeuropeiska länder när du införskaffar Gröna Kortet.

Enligt de svenska försäkringsvillkoren gäller skyddet om personskadan drabbar en svensk invånare, eller den som har sin hemvist i Sverige. Kriteriet för att få ersättning är att trafikolyckan ska ha skett med en svenskregistrerad bil. 

Att tänka på: Ta med dig bilens registreringsbevis då det kan krävas i vissa länder. 

Gröna kortet behövs i ett antal länder

Om du ska till ett land som ställer krav på Grönt Kort kan du beställa ett sådant. Detta sker enklast via nätet på försäkringsbolagets hemsida, oftast via ”Mina Sidor” eller liknande. Då skickas det brevledes till din postadress och hela processen tar cirka 4 till 5 dagar. För att spara tid bör du veta att kortet aldrig behövs i Sverige, Danmark, Finland eller Norge.

Det kan däremot vara en bra idé att beställa det i tid då ett sådant inte kan hämtas ut på plats, trots att situationen är akut. Har du inte med dig kortet till utvalda länder behöver du istället inhandla en särskild trafikförsäkring. 

Länder som har krav på Grönt Kort är: 

  • Albanien
  • Azerbajdzjan
  • Belarus
  • Iran
  • Marocko
  • Moldavien
  • Nordmakedonien
  • Ryssland
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Ukraina
  • England

Observera: I skrivande stund gäller inte kortet i Ryssland eller Belarus. Detta beror på det osäkra läget i Ukraina. Om du behöver resa in i dessa länder krävs en gränsförsäkring som tecknas när du befinner dig vid gränsövergången. Notera att denna inte täcker skador på själva fordonet, utan endast trafikansvaret.

Kosovo omfattas däremot inte alls av Gröna Kort-samarbetet. Storbritannien är dock fortfarande med efter att de lämnade EU. Denna fråga är högst aktuell med tanke på antalet sökningar kring frågan ”vad kostar bilförsäkring i England?”.

Vad gäller i det landet jag ska åka till?

Kompletterande skydd för skador

Trots att fordonet är trafikförsäkrad när du reser kan du behöva ett mer heltäckande skydd. Om du får en skada på bilen och ingen kan hållas ansvarig så krävs en helförsäkring, alternativt en giltig vagnskadegaranti. I andra fall behöver du teckna en separat vagnskadeförsäkring.

Det kan även bli aktuellt med följande tillägg:

  • Räddning 
  • Bärgning
  • Hyrbil (om du behöver hyra bil utomlands när din bil är på lagning)

Vad du behöver göra om en olycka med bilen sker utomlands

Kravet som de flesta försäkringsbolag ställer är att bilen ska vara halv- eller helförsäkrad. Då kan du få hjälp med bärgning till närmaste verkstad, men även ersättning för resa till din hemort eller det slutliga resmålet. 

Följande checklista kan användas vid akuta situationer: 

  1. Ring polisen och be dem komma till olycksplatsen
  2. Fyll i skadeanmälan via försäkringsbolagets hemsida och knappa in så många uppgifter som möjligt
  3. Fråga vilket försäkringsbolag den andre föraren har
  4. Ring ditt försäkringsbolag via det internationella journumret

Om bilen blivit utsatt för skadegörelse eller inbrott räcker det att du kontaktar polisen i landet du befinner dig i, samt att du gör en anmälan. Detta krävs för att din försäkringsgivare ska kunna hantera ärendet.

Skillnader hos försäkringsbolagen gällande utlandsresor med bil

Något överraskande finns det en del avvikelser när vi jämför de olika försäkringsbolagen. Om du är försäkrad via Trygg Hansa får du hjälp med bärgning eller ersättningsresor, om du befinner dig inom EU. If inkluderar däremot även länder inom Gröna Kortet samarbetet, men de exkluderar dock Tunisien, Marocko och Iran. 

Folksam tar i sin tur 200 kr för att beställa ett Grönt Kort, oavsett om det sker via telefon eller webben. Länsförsäkringar tillhandahåller till och med en broschyr som de kallar ”Att bila utomlands”, komplett med all nödvändig information du kan tänkas behöva.

Om du befinner dig utomlands mer än 45 dagar

Utöver bilförsäkringen behöver du även en reseförsäkring. Denna ingår i din hemförsäkring och gäller i de flesta fall i 45 dagar. Befinner du dig på bilsemester under en längre period kan du förlänga reseskyddet genom att kontakta ditt försäkringsbolag, eller en annan försäkringsgivare.

Resor under Corona

Pandemin är fortfarande aktuell och detta ställer även krav på försäkringsbolagen. En del länder kräver intyg om att din försäkring gäller om du blir sjuk i covid-19 viruset. Intygen kan beställas från ditt försäkringsbolag, de innefattar exempelvis särskilda resebevis till länder som Belarus, Kuba, Ryssland eller Iran.

Akuta sjukdomsfall inom EU täcks via EU-kortet

Om du är i behov av akut sjukvård utomlands kan du beställa EU-kortet från Försäkringskassan. Tänk på att denna inte täcker ambulansflyg eller liknande, utan enbart vård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige. 

Kortet ger dig rätten till nödvändig sjuk- och tandvård inom EU/EES, Schweiz, samt Storbritannien.

Vanliga frågor och svar

Hur länge gäller min bilförsäkring utomlands?

En halvförsäkring eller helförsäkringen brukar bara gälla upp till 180 dagar. Efter detta är det bara din trafikförsäkring som är giltig. 

Vad händer om bilen går sönder utomlands?

I dessa fall behöver du ringa journumret till ditt försäkringsbolag. De hjälper dig sedan vidare med eventuell bärgning eller reparation. Om du har en bilförsäkring utan vagnskada ingår dock ingen täckning för skador i karossen.

Hur länge kan man ha en bil utomlands?

Enligt EU-bestämmelserna måste du bosätta dig i ett land vid en vistelse som överstiger 6 månader. I dessa fall ingår också bilens registrering som behöver skrivas över till det andra landet. Om tanken är att du skall bo utomlands behöver du även ett utländskt körkort

Vad behövs för att köra bil i Europa?

Inom EU/EES räcker det att du har ditt körkort och en giltig försäkring. Vissa länder ställer krav på ett Grönt Kort för att din trafikförsäkring ska gälla, men du behöver även ett internationellt körkort utanför Europa. I Frankrike, Italien och Tyskland krävs också miljödekal.  Det finns dessutom länder som vill att du ska ha övrig utrustning som alkomätare, bogserlina, brandsläckare, reflexväst och två varningstrianglar.

Senast granskad: 20 mars, 2023