Bästa bilförsäkringen för hyrbil – Jämför bilförsäkring för hyrbilen

På denna sida kan du ta reda på vilka hyrbilsförsäkringar som är mest förmånliga. I många fall får du ett rabatterat pris på en hyrbil från ditt försäkringsbolag, så länge det ingår i bilförsäkringen du tecknat. 

Det går även att komplettera med en hyrbilsförsäkring som ger dig en hyrbil vid ersättningsbar vagnskada. Villkoren och kostnaderna skiljer sig hos de olika bolagen, så det gäller att välja tillägget som bidrar med flest fördelar sett till bilförsäkringens omfattning.

En hyrbilsförsäkring ger dig en ersättningsbil när din bil är på verkstad

Hyrbil när bilen är på verkstad kan vara en räddare i nöden när du behöver åka till jobbet. Det kan också vara nödvändigt för att helt enkelt lösa vardagen. Förutsättningarna för att få en hyrbil via försäkring är att din bil inte går att köra.

 Du behöver även uppnå en del andra kriterier som: 

 • Vilket försäkringspaket du har, eller om du har tecknat tillägg för hyrbil.
 • Vem som orsakade olyckan.
 • Att skadan är så omfattande att situationen kräver en ersättningsbil.

Andra situationer där du kan ha rätt till hyrbil

Förutom skador på fordonet kan du även få en hyrbil om din bil blir stulen. Om du inte får tillbaka bilen får du istället ersättning under tiden som du skaffar en annan bil. Detta brukar benämnas som stilleståndsersättning. 

Hyrbil kan endast tilldelas vid försäkringsgrundande skada

Skadan på din bil måste täckas av din nuvarande bilförsäkring. Det betyder att din halvförsäkring inte räcker till om du råkar ut för vagnskador. Hyrbil när man blivit påkörd är ett exempel på en giltig anledning för att få en ersättningsbil.

Separata försäkringar från biluthyraren täcks inte

Tänk på att ditt försäkringsbolag inte står för försäkringar som erbjuds av tredje part. Biluthyrare vill ofta att du tecknar en bilförsäkring för hyrbilen, men då finns det risk att du betalar för dubbla försäkringar i onödan.

Jämför hyrbilsförsäkringar

En hyrbil är en förmån och inget som ingår per automatik i den obligatoriska trafikförsäkringen. Du hittar den oftast som tillägg i halv- eller helförsäkringarna, men för att få de bästa priserna och villkoren rekommenderar vi att du jämför de olika försäkringsbolagen mot varandra. 

Praxis är att du får en ersättningsbil i maximalt 65 dagar. Detta kan dock skilja beroende på vilket bolag det rör sig om. I de flesta fall kan du även avstå en hyrbil och få ekonomisk ersättning istället.

Här ser du några exempel på maximalt antal ersättningsdagar:

 • ICA Försäkring: Ersättningsbil i 60 dagar och 75 % av dygns- och kilometerkostnaderna. Du kan även välja ersättning i form av ett ICA presentkort värd 200 kr per dag.
 • Folksam: Ersättningsbil i 65 dagar och 75 % av dygns- och kilometerkostnaderna. Avstår du från hyrbil lämnas ersättning på 200 kr per dygn.
 • If: Ersättningsbil i 45 dagar om du har paketet BilXtra, eller 75 dagar för paketet Stor. De står för 75 % av dygns- och kilometerkostnaderna, men kan även betala hela beloppet om din bil skadades utomlands. Om du avstår hyrbil ersätts du med 150 kr per dygn istället.
 • Trygg Hansa: Ingen övre gräns för ersättningsbil. Du behöver dock ha tillägget Hyrbil, eller Bilförsäkring stor. Försäkringsbolaget står för 75 % av dygns- och kilometerkostnaderna, men du kan även avstå hyrbil och få 150 kr per dag – i 65 dagar.
 • Länsförsäkringar: Ersättningsbil i 45 dagar och 75 % av dygns- och kilometerkostnaderna. Avstår du från hyrbil lämnas ersättning på 100 kr per dygn.

Hyra bil utomlands

Om du krockar med din egen bil i ett annat land bör du alltid vara medveten om dina försäkringsvillkor. Det är nämligen så att hyrbilsförsäkringen kanske inte gäller i dessa fall, eller endast bidrar med ett lägre skydd. 

Ibland kan det till och med vara bättre med en olycksfallsförsäkring, specifikt då dessa kan täcka hyrbil i populära resmål som Spanien, Italien eller Frankrike. Att försäkra hyrbil kan bli nödvändigt om du vill ha ett komplett skydd utanför Sverige, kontrollera då med uthyraren vad som gäller.

Checklista för dig som befinner dig utomlands med bilen: 

 • Ta reda på vad som ingår i din bilförsäkring. Här kan det vara bra att kontrollera vilka länder du kommer köra i, men också vad du kan behöva att komplettera med (tex. ett Grönt Kort).
 • Kontrollera alltid att en trafikförsäkring ingår i bilhyran. En hyrbil i USA kan exempelvis ha något som kallas för Third Party Liability Insurance som är likvärdig med vår trafikförsäkring.
 • Se över vad som gäller kring självriskreducering och självriskeliminering. Om du betalar med ett kreditkort som Amex, American Express eller Mastercard kan de stå för en del av självrisken.
 • Försäkringsskyddet varierar mellan länder. Det är extra viktigt att granskar vilka försäkringar som ingår, eller om det går att komplettera med en likvärdig försäkring som hemma i Sverige.

Vilka hyrbilsföretag samarbetar försäkringsbolagen med?

Det finns en uppsjö av företag att nämna, men här nedan ser du ett axplock av dem: 

 • Hertz
 • Europcar
 • MABI Hyrbilar
 • OKQ8
 • Circle K
 • Sixt Biluthyrning
 • Avis
 • Hyrbilen

Vilket försäkringsbolag har bäst villkor kring hyrbilar?

Denna fråga är svår att besvara eftersom din bilförsäkring kan innefatta många fördelar. De olika försäkringsbolagen har specifika förmåner vid situationer när du behöver en hyrbil, eller om du väljer ersättning under tiden din bil är på verkstad. 

Hos If får du använda en hyrbil i flest antal dagar, men det förutsätter att du har deras dyraste försäkringspaket. ICA Försäkring erbjuder däremot högsta beloppet per dag i ersättning, men då behöver du nyttja det med hjälp av deras egna presentkort.

Villkoren och förmånerna skiljer sig alltså åt en hel del. Vi måste även nämna att flera försäkringsbolag ger dig procentuella rabatter om du tecknar flera olika försäkringar, något som också kan väga in i beslutet.

Vanliga frågor och svar

Har man rätt till hyrbil om man blivit påkörd av en annan bil?

Om motparten är vållande till olyckan kan du ha rätt till hyrbil vid skada. I dessa fall behöver du betala en tredjedel av kostnaden.

Vad händer om man krockar med en hyrbil?

Kostnaderna är högre jämfört med de som ingår för din egna bil. Självrisken för vagnskada är högre, men detsamma gäller för stöld eller vandalisering. 

Får man en hyrbil när bilen repareras?

Ja, om hyrbil och leasingbilar ingår i din bilförsäkring. 

Senast granskad: 5 juli, 2023