Folksam Villaförsäkring

 • Topprankad villaförsäkring
 • Trygghetsbesiktning ingår
 • Få upp till 25 procent rabatt på försäkringen
 • Grundsjälvrisk: 1 800 kronor
 • Behöver kombineras med hemförsäkring: Ja
 • Drulleförsäkring: Ingår i Stor

Vi rekommenderar villaförsäkring från Hedvig

array(0) { }
4.7/5
Utmärkt
Allrisk (Drulle)
Ingår
Lösöre upp till
1 500 000 kr
Grundsjälvrisk
1 500 kr
Information om Hedvig Villaförsäkring
Pris: Individuellt
Rabatt: För studenter
Avtalsperiod: 1 år
App: Ja
Kundservice öppettider tfn: Mån-Fre 9-16 (010-45 99 200)
Försäkringsalternativ: En basförsäkring
Tilläggsförsäkring: Nej
Andra typer av hemförsäkringar: Hem, hyresrätt, bostadsrätt, student
Innehåll Hedvig Villaförsäkring
Reseskydd: 45 dagar
Ansvarsskydd: Upp till 5 000 000 kr
Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
Överfallsskydd: Upp till 200 000 kr
Krisförsäkring: Nej
Skadedjur: Upp till 4 000 000 kr
Äkta hussvamp: Nej
Maximerat åldersavdrag: 100 000 kr

Vårt omdöme om Folksam Villaförsäkring

Folksam Villaförsäkring fungerar som ett komplement till Folksam hemförsäkring för dig som bor i villa eller radhus. Genom att teckna båda dessa försäkringar får du ett brett skydd för såväl dina saker i hemmet som för fastigheten och tillhörande tomt.

Folksam Villaförsäkring får högst betyg i Konsumenternas jämförelse av villaförsäkringar. Bland annat ger försäkringen ersättning vid läckage, skador från brand och för skadedjur. Dessutom får du en trygghetsbesiktning av Anticimex när du tecknar försäkringen, och en ny besiktning vart femte år. Köper du den större nivån av försäkringen ingår en otursförsäkring som även täcker plötsliga händelser.

Folksam Villaförsäkring är inte det billigaste alternativet bland villaförsäkringar, även om det breda skyddet kan tyckas prisvärt. Dock finns det flera sätt att få rabatt på deras villaförsäkring. Du kan till exempel samla fler av deras försäkringar, förebygga skador i hemmet eller teckna försäkringen via ditt fackförbund.

Fördelar 

 • Trygghetsbesiktning
 • Drulleförsäkring ingår i Stor
 • Många rabattmöjligheter

Nackdelar

 • Högre pris jämfört med andra villaförsäkringar

Vad ingår i Folksam Villaförsäkring?

Folksam Villaförsäkring kan tecknas i två nivåer. Villaförsäkring Bas kan du teckna tillsammans med Hemförsäkring Bas. Villaförsäkring Stor kan du teckna tillsammans med antingen Hemförsäkring Mellan eller Hemförsäkring Stor.

När du försäkrar en villa eller ett radhus behöver du både en hemförsäkring och en villaförsäkring. Därför kan du bara teckna Folksam Villaförsäkring tillsammans med hemförsäkringsdelen, eller komplettera med den om du redan har Folksam Hemförsäkring.

Här tar vi bara upp de skydd som ingår i villaförsäkringsdelen. För att se vad hemförsäkringen innehåller rekommenderar vi att läsa vår text om Folksam Hemförsäkring.

Tänk på! Du tecknar Folksam Villaförsäkring tillsammans med en hemförsäkring. I den ingår skydd för dig som person och för saker som du har i hemmet.

Skydd som ingårFolksam Villaförsäkring BasFolksam Villaförsäkring Stor
Egendomsskydd*

 

*Grundläggande egendomsskydd för villaförsäkringar ingår.

IngårIngår
Trygghetsbesiktning*

 

*Vid ett tillfälle inom 30 dagar från att du tecknade försäkringen.

IngårIngår
Hussvamp och skadedjurIngårIngår
Återkommande trygghetsbesiktning*

 

*Fem års mellanrum mellan tillfällena.

Ingår
Otursförsäkring (Husextra)Ingår
Ingen förhöjd självrisk vid översvämning och vissa läckageIngår
Nyvärde hushållsmaskinerIngår
Ytskikt och tätskikt i våtutrymmeIngår
Utökat läckageskyddIngår
Sänkt åldersavdragIngår
Utökat stormskyddIngår

Folksam Villaförsäkring Bas

När du tecknar Folksam Villaförsäkring Bas får du de egendomsskydd som vanligtvis ingår i villaförsäkringar. Det täcker stöld och skadegörelse vid inbrott och skador som orsakas av brand, läckage, översvämning och naturkrafter. Egendomsskyddet täcker även funktionsfel på vitvaror som hör till huset, liksom installationer för vatten och värme.

I basförsäkringen ingår också skydd mot äkta hussvamp och skadedjur. Villaförsäkringen täcker både sanering och reparation av skador som uppstått, men för hussvamp behöver du betala en viss självrisk.

Inom 30 dagar från att du har tecknat försäkringen gör Anticimex en trygghetsbesiktning av huset. De tittar då efter brister som riskerar att medföra skador på huset och ger dig råd om vad du kan göra för att motverka skador.

Tips! Villaförsäkring Bas är en bra grundförsäkring för din villa eller ditt radhus.

Folksam Villaförsäkring Stor

Med Villaförsäkring Stor tillkommer otursförsäkringen Husextra. Det är en drulleförsäkring som gäller för plötsliga, oförutsedda skador på huset eller tillhörande tomtmark. Husextra täcker till exempel om du har spillt vatten eller färg på golvet eller om snötryck har gjort skador på balkongen.

Dessutom förbättras flera av basförsäkringens skydd. Anticimex gör återkommande besiktningar vart femte år sedan den första trygghetsbesiktningen. Du slipper också självrisken vid hussvamp, och åldersavdraget blir mindre när ditt hus värderas.

Läckageskyddet utökas till att även gälla läckage genom yttertak, ytskikt och tätskikt i våtutrymmen, och du betalar ingen förhöjd självrisk vid vissa läckage och översvämningar. Även stormskyddet utökas med Villaförsäkring Stor. Du kan också få ersättning till nyvärde för hushållsmaskiner som är mindre än fyra år.

Tips! Villaförsäkring Stor breddar basförsäkringens skydd och minskar åldersavdraget och vissa självrisker.

Tilläggsförsäkringar till Folksam Villaförsäkring

De tilläggsförsäkringar som Folksam erbjuder utökar hemförsäkringens skydd, och inte de skydd som hör till villaförsäkringsdelen. Du kan dock teckna dessa tillägg även om du köper villaförsäkringen kombinerad med hemförsäkringen.

Vilka dessa tilläggsförsäkringar är kan du läsa om på vår sida om Folksam Hemförsäkring.

Självrisk

Grundsjälvrisken för Folksam villaförsäkring är 1 800 kronor. Det är alltså den summan som du själv behöver betala vid skadehändelser, om du vill använda försäkringen.

Det finns dock vissa fall där någon annan självrisk gäller. Det handlar framför allt om vissa läckageskador, översvämningar och frysskador. Denna höjda självrisk gäller dock bara för Villaförsäkring Bas, medan du betalar den vanliga självrisken om du i stället tecknar Villaförsäkring Stor.

Tips! Om du tecknar Folksam Villaförsäkring Stor slipper du den höjda självrisken för läckage och översvämningar.

Skydd som ingårSjälvrisk
Läckageskada på grund av frysning10 procent av kostnaden*

 

*Minst 3 000 kronor och högst 10 000 kronor.

Läckage genom vattentätt skikt3 000 kr
Läckage på grund av byggbrister10 procent av kostnaden*

 

*Minst 10 000 kronor.

Annan läckageskada på byggnad3 000 kr
Översvämning10 procent av kostnaden*

 

*Minst 10 000 kronor.

Översvämning genom golvbrunn10 000 kr
Skada på maskiner på grund av frysning10 procent av kostnaden*

 

*Minst 2 000 kronor och högst 10 000 kronor.

 

Vad påverkar priset på Folksam Villaförsäkring?

Det finns flera faktorer som Folksam tittar på när de avgör vad du får betala för din villaförsäkring. Till exempel spelar det roll hur gammal du är och var i landet du bor. Genom att skriva in ditt personnummer på Folksams hemsida kan du få en uppskattning av vad din villaförsäkring kommer att kosta.

Du bör vara noggrann med att uppgifterna du lämnar till Folksam stämmer, och om några av uppgifterna ändras behöver du meddela dem det så fort som möjligt. Om du inte gör det och något händer med ditt försäkrade hus är det inte säkert att du får full ersättning från villaförsäkringen.

Det finns också en massa olika rabatter på Folksam Villaförsäkring som du kan samla på dig. Som högst kan du få 25 procent rabatt på din villaförsäkring, genom att kombinera dessa rabatter.

Rabatter du kan få på din villaförsäkring

 • Samlingsrabatter. Om du köper både hem- och villadelen av Folksams försäkring får du 10 procent rabatt. Samlar du både villa- och bilförsäkring hos Folksam får du också 10 procent rabatt på båda de försäkringarna. Detsamma gäller flera av Folksams andra försäkringar.
 • Vattenrabatt. Du får 10 procent rabatt på villaförsäkringen om du har en godkänd vattenfelbrytare installerad, samt har underlägg till vitvaror och diskbänk.
 • Larmrabatt. Om du har hemlarm får du 5 procent rabatt på din kombinerade hem- och villaförsäkring. Larmet måste vara centralanslutet och godkänt av Folksam. Har du inte larm än får du ett bra pris på ett larmpaket när du tecknar villaförsäkringen.
 • Medlemsrabatt via fackförbund. Folksam har avtal med en mängd olika fackförbund, där Folksam Hemförsäkring ingår eller kan köpas till medlemspris. Har du hemförsäkringen via ett sådant förbund och tecknar villaförsäkringen privat får du både samlingsrabatt och 10 procent medlemsrabatt på villaförsäkringen.

Tips! Totalt kan du få upp till 25 procent lägre pris på villaförsäkringen genom att använda de olika rabatterna.

Kontakta Folksam Villaförsäkring

Du når lättast Folksams kundservice via telefon, men kan också skicka e-post via kontaktformuläret på deras hemsida. Det är även på dessa sätt som du kan anmäla ett skadeärende om något händer med din villa eller ditt radhus.

Kontaktuppgifter

Vanliga frågor om Folksam Villaförsäkring

Vilka är villkoren för Folksam Villaförsäkring?

Du kan ladda ner de fullständiga villkoren för Folksam Villaförsäkring på Folksams hemsida.

Vad kan Anticimex hjälpa mig med?

Anticimex hjälper dig att sanera din bostad från äkta hussvamp och skadedjur. De gör också en besiktning av ditt hus när du tecknar Folksam Villaförsäkring, och gör nya besiktningar vart femte år om du har Villaförsäkring Stor.

Täcker Folksam Villaförsäkring vattenskada?

Ja, vattenskador som orsakas av översvämning och de flesta typer av läckage täcks av Folksam Villaförsäkring.

Täcker Folksam Villaförsäkring min värmepump?

Ja, värmeinstallationer ingår i Folksam Villaförsäkrings egendomsskydd.

Vilket åldersavdrag gäller för Folksam Villaförsäkring?

Åldersavdraget för Folksam Villaförsäkring Bas är 105 000 kronor. Det innebär att denna summa dras bort från bostadens värde om försäkringen ska ge ersättning för att återställa huset, på grund av att nyare material måste användas. För Villaförsäkring Stor är åldersavdraget mindre för de flesta byggnadsdelar, nämligen 10 000 kronor.

Senast granskad: 20 mars, 2023