ICA Reseförsäkring

 • Försäkra korta eller långa resor
 • Tryggt reseskydd med eller utan hemförsäkring

 • Ica-bonus på försäkringspremien

Grundsjälvrisk: 0 kronor

Restid: 5–365 dagar

Åldersgräns: +18 år

array(0) { }
4.9/5
Utmärkt
 • Bra och omfattande skydd för resor
 • Extra bonuspoäng med ICAs kort
 • Bra reseskydd till schyssta priser
Teckningsålder
Från 18 år
Restid
5–365 dagar
Grundsjälvrisk
Ingen
Information om ICA Reseförsäkring
Avbeställningsskydd: Nej
Personförsening: Ja, alla förutom Backpacker
Missad avresa: Ja, upp till 25 000 kr/person, max 100 000 kr/familj
Bagageförsening: Ja, upp till 3000 kr
Akut sjukvård: Ja, ingår i alla förutom Semesterresa och Weekend
Katastrofskydd: Ja
Förlorade semesterdagar: Ja, ingår i Semesterresa
Olika reseförsäkringar hos ICA
Semesterresa: För resor från 6 upp till 46 dagar
Studera utomlands: Reseskydd för dig som studerar på halvtid eller mer och/eller arbetar utomlands
Weekend: Utökat skydd för den korta resan, max 5 dagar
Långresa: Anpassad efter längre resor, max 365 dagar
Backpacker: Reseförsäkring hela världen 45-60 dagar
Sportutrustning (tilläggsförsäkring): Plusvariant för Semesterresa och Långresa, ingår i Studera utomlands. Upp till 30 000 kr

Vårt omdöme om Ica Reseförsäkring

Ica Försäkring erbjuder flera reseförsäkringar som ger dig ett omfattande skydd på din semester. Vilken du bör välja beror på hur länge du ska vara borta och vad du ska göra på din resa. Försäkringarna har i stort sett ingen självrisk och kan tecknas för allt ifrån fem dagar till ett helt år.

I de flesta fall fungerar reseförsäkringen som ett komplement till det skydd som du har via din hemförsäkring. Det går dock lika bra att teckna Ica Reseförsäkring om du inte har något sådant skydd – då täcker reseförsäkringen upp för det också.

Utöver de grundläggande försäkringsskydden och de utvalda skydden för varje resetyp, ingå två mer unika skydd i varje försäkringspaket. Dels ingår ett akut larmnummer som du kan ringa dygnet runt om något skulle hända på resan, dels får du ersättning för en ny resväska ifall du drabbas av vägglöss i bostaden efter en resa.

Fördelar 

 • Anpassas efter resans längd och syfte
 • Gäller med eller utan hemförsäkring
 • Akut larmnummer och saneringsskydd ingår

Nackdelar

 • Inget avbeställningsskydd

Vad ingår i Ica Reseförsäkring?

Ica Försäkring har olika reseförsäkringar som du kan teckna, beroende på vilken slags resa du ska ge dig ut på. Här kan du få en översikt över vad som ingår i varje variant.

Semesterresa och Långresa kan också tecknas som en plusvariant, där även sportutrustning inkluderas i försäkringsskyddet.

Skydd som ingårSemesterresaWeekendLångresaBackpackerStudera utomlands
BagageförseningIngårIngårIngårIngårIngår
Missad avresaIngårIngårIngårIngårIngår
Larmnummer dygnet runtIngårIngårIngårIngårIngår
Ansvars-, överfalls- och rättsskyddIngårIngårIngårIngårIngår
Evakuering vid terrordåd eller naturkatastrofIngårIngårIngårIngårIngår
Ny resväska vid sanering av vägglössIngårIngårIngårIngårIngår
PersonförseningIngårIngårIngårIngår
Bagageskydd för ägodelarIngårIngårIngårIngår
Eftersökning och räddningIngårIngårIngårIngår
Självriskskydd för läkarvårdIngårIngårIngår
Sjukvård och hemtransportIngårIngårIngår
HyrbilsförsäkringIngårIngårIngår
Självriskskydd för hem- och bilförsäkringIngårIngårIngår
Ny resaIngår
Avbruten resaIngår
Förstörda semesterdagarIngår
Skydd för sportutrustningIngår i plusIngår i plusIngår

Semesterresa

Icas reseförsäkring för semesterresor förstärker det reseskydd som ingår i din hemförsäkring. Den gäller nämligen i upp till 45 dagar, men täcker fler områden än hemförsäkringens skydd gör. Dessutom slipper du betala självrisken för de delar som hemförsäkringen ger ersättning för.

Exempelvis kan du få ersättning eller en ny resa om du får semesterdagar förstörda på grund av sjukdom eller skada. Missade hemresor, hyrbilsförsäkring och evakuering vid katastrofer inkluderas också i reseförsäkringen.

Passar dig som 

 • vill förstärka hemförsäkringens reseskydd i upp till 45 dagar

Weekend

Reseförsäkring Weekend är specialanpassad för resor på upp till fem dagar. Den förstärker tillfälligt ditt skydd från hemförsäkringen, genom att bland annat ersätta längre förseningar, förlorade kontanter och skador på hyrda fordon. Weekend-försäkringen betalar också självrisken om du får ersättning för vårdkostnader via din hemförsäkring.

Passar dig som 

 • vill förstärka hemförsäkringens reseskydd i upp till fem dagar

Tips! Har du ingen hemförsäkring? Även då ger Icas reseförsäkringar ett tryggt skydd för dig när du ska ut på resa.

Långresa

Om du ska vara bortrest i över 45–60 dagar gäller i regel inte reseskyddet i din hemförsäkring. Då är Reseförsäkring Långresa ett passande komplement, som ger samma skydd som hemförsäkringen i upp till 365 dagar. Dessutom ingår ytterligare skydd som hemförsäkringen inte har, exempelvis skador om du hyr en bil eller annat fordon.

Du kan antingen teckna Reseförsäkring Långresa från första resedagen eller från när hemförsäkringen slutar gälla. Väljer du det förstnämnda har du ett självriskskydd, det vill säga att reseförsäkringen betalar självrisken om du får ersättning från hemförsäkringens reseskydd.

Passar dig som

 • ska vara bortrest längre än 45 dagar

Backpacker

Icas reseförsäkring för backpacker-resor kan tecknas av unga mellan 18 och 35 år. Det motsvarar på många sätt reseskyddet i hemförsäkringen, men innehåller extra skydd för dig som resenär. Du kan teckna den antingen från resedag ett, eller från när hemförsäkringens reseskydd slutar gälla.

Till exempel kan du alltid kontakta Europeiska ERV:s larmcentral om något akut skulle inträffa. Kostnader för eftersökning och räddning samt evakuering till en säkrare plats ersätts också av Reseförsäkring Backpacker.

Passar dig som

 • vill förstärka personskyddet under din resa

Studera utomlands

Denna reseförsäkring gäller dig som ska studera utomlands, vilket inte alltid ingår i hemförsäkringsskyddet. Den ersätter till exempel ägodelar som blir stulna eller förstörda, och hemtransport om du eller någon anhörig råkar ut för något och du måste åka hem tidigare än planerat.

Tvingas du avbryta studierna kan reseförsäkringen också ersätta kursavgifter som du har betalat men inte utnyttjat. Dessutom ingår skydd om du blir krävd på skadestånd eller behöver betala för advokat och rättegång. I denna reseförsäkring ingår även sportutrustning, som i andra fall behöver köpas till som tillval.

Passar dig som

 • ska studera utomlands och vill vara försäkrad under tiden

Tillval till Ica Reseförsäkring

Två av Icas reseförsäkringar kan tecknas med ett plustillägg: Semesterresa och Långresa. Plustillägget kan du teckna om du ska ha med dig sportutrustning på resan, såsom skidor eller golfutrustning som du äger eller hyr. Med plustillägget inkluderas utrustningen i försäkringen, och du kan få ersättning för att köpa ny utrustning om den försvinner, skadas eller blir stulen.

Tillval till försäkringen

 • Semesterresa Plus
 • Långresa Plus

Tips! Skydd för skidutrustning ingår redan i Reseförsäkring Studera utomlands, utan att du behöver välja till det som tillägg.

Villkor för Ica Reseförsäkring

Vilka villkor som gäller för varje reseförsäkring kan du se på Ica Försäkrings hemsida. När du har en uppfattning om vilken försäkring som passar dig är det bra att titta igenom de specifika villkoren för att veta exakt vad som gäller för exempelvis ersättningsbelopp.

Några övergripande villkor som kan vara bra att känna till är vem som kan teckna de olika försäkringarna, vilka skydd som har självrisk och vad som gäller för särskilt riskfyllda aktiviteter.

Vem kan teckna försäkringen?

Är du 18 år eller äldre kan du teckna Ica Reseförsäkring. Du kan medförsäkra fler personer när du tecknar försäkringen, även barn som är yngre än 18 år.

Reseförsäkring Backpacker kan du bara teckna om du är yngre än 36 år. För Studera utomlands är den övre åldersgränsen 44 år. För övriga reseförsäkringar gäller ingen övre åldersgräns.

Ska du teckna en försäkring som kompletterar din hemförsäkring spelar det ingen roll om du har hemförsäkring hos Ica eller hos något annat försäkringsbolag.

Tips! Du kan teckna Ica Reseförsäkring även om du inte har deras hemförsäkring.

Självrisker

Ica Reseförsäkring har ingen självrisk utom i vissa fall. Det handlar dels om det rättsskydd som ingår i alla försäkringspaketen, dels för sjukdoms- och olycksfallsskyddet i Backpacker-paketet.

Då gäller en annan självrisk

Skydd som ingårSjälvrisk
Rättsskydd10 procent av kostnaden*

 

*Minst 2 500 kronor.

Sjukdom och olycksfall i Backpacker-paketet1 000 kronor

Tips! I flera av Icas reseförsäkringar ingår självriskskydd. Det innebär att du slipper betala självrisken om du behöver använda hemförsäkringens reseskydd. I så fall täcks den i stället av reseförsäkringen.

Riskfyllda aktiviteter

Ingen av Icas reseförsäkringar gäller vid extremsporter och andra riskfyllda aktiviteter, såsom bungyjump, dykning och fallskärmshoppning. Detta anses nämligen inte vara motion eller en fritidssysselsättning som ska omfattas av det ordinarie skyddet.

Vad påverkar priset på Ica Reseförsäkring?

Priset på din reseförsäkring beror för det första på vilket försäkringspaket du väljer. När du ska köpa försäkringen ska du också ange vart du ska resa och hur länge du ska vara borta, samt hur många personer du vill försäkra. Du behöver också uppge hur gammal du är den dagen då den försäkrade resan startar.

När du har fyllt i detta på Ica Försäkrings hemsida får du se vad just din försäkring kostar. Är du kund hos Ica får du bonus på försäkringspremien från ditt Ica-kort.

Rabatter du kan få på försäkringen

 • Ica-bonus. Har du något av Icas kort får du bonus på din försäkringspremie, precis som när du handlar andra varor hos Ica-koncernen.

Kontakta Ica Försäkring

Du kan kontakta Icas försäkringsrådgivare på telefon under vardagar. De kan bland annat hjälpa dig att avgöra vilken reseförsäkring som passar dig bäst. Du kan också ställa frågor eller be om prisuppgifter via kontaktformulär på hemsidan.

Du kan också anmäla skador som inträffar under resan på Ica Försäkrings hemsida. Glöm inte heller att ett larmnummer vid akuta ärenden ingår i försäkringsskyddet.

Vanliga frågor om Ica Reseförsäkring

Ingår reseförsäkring i Ica Bankens Mastercard?

Ja, det ingår en reseförsäkring i Ica Bankens Mastercard om du använder ditt kort för att betala minst 75 procent av resan. Det reseskyddet är dock mer begränsat och inte lika anpassat för din resa jämfört med Icas separata reseförsäkring.

Ingår reseförsäkring i Icas hemförsäkring?

Ja, men hemförsäkringens reseskydd gäller bara för resor i högst 60 dagar. Icas reseförsäkringar kompletterar hemförsäkringen med ett mer omfattande skydd som även gäller för längre resor.

Har Ica en reseförsäkring för studenter?

Ja, Studera utomlands är Icas reseförsäkring för studenter som ska plugga i ett annat land. Som student kan du också teckna Reseförsäkring Backpacker om du ska ut på en längre resa.

Senast granskad: 20 mars, 2023