Svedea Kattförsäkring 2024

array(0) { }
4.3/5
Bra
 • Medicin från recept ingår alltid
 • Fria veterinärbesök genom FirstVet
 • 20% rabatt vid flera hundar
Maxersättning
90 000 kr
Karenstid
0-15 dagar
Lägsta/högsta självrisk
2 000 kr + 15% och 4 500 kr + 25%
Information om Svedea Hundförsäkring
Pris: Individuellt
Rabatt: 20% om du tecknar innan 16 månaders ålder, 20% samlingsrabatt
Bindningstid: Årsavtal
Fast självrisk: 2 000, 2 900 eller 4 500 kr
Rörlig självrisk: 15-25%
Självriskperiod: 130 dagar
Försäkringsnivåer: En basförsäkring
Tillägg: Livförsäkring, Användbarhetsförsäkring, Avelsförsäkring, Rehabiliteringsförsäkring
Mer information om Svedea Hundförsäkring
Veterinärvårdsbelopp: 30 000, 60 000 eller 90 000 kr
Ersättningsminskning: Nej
Kan tecknas fr.om: 6 veckor
Livförsäkring kan tecknas från/till: 6 veckor-4 eller 6 år beroende på ras
Livförsäkring sänkning: 20%, när beror på ras
Livförsäkring upphör: 8, 10 eller 12 år beroende på ras
Dolda fel: Ja
Fri digital veterinärvård: Ja

Vårt omdöme om Svedeas kattförsäkring 2024

Svedea erbjuder bara en nivå på sin kattförsäkring, som omfattar hela deras veterinärskydd. Ändå finns det många sätt att själv påverka din försäkring. Du får välja maxersättning och självrisk, och det finns även många rabatter att utnyttja för kattförsäkringen.

Hos Svedea gäller kattförsäkringen från den första dagen, utan någon karenstid. Försäkringen täcker det mesta som en katt kan råka ut för under sin livstid, däribland medicinbehov och behandling för den vanliga tandsjukdomen FORL eller tandresorption.

Däremot kräver många delar av försäkringsskyddet att du har försäkrat katten tidigt för att kunna få ersättning. Något som inte ingår i kattförsäkringen är kostnader för rehabilitering.

Fördelar 

 • Inga karensdagar
 • Flytträtt även om katten har varit sjuk tidigare
 • Fri tillgång till veterinärtjänst online

Nackdelar

 • Krav på när katten ska ha försäkrats

Vad ingår i Svedea Kattförsäkring?

Svedea Kattförsäkring är i grunden en veterinärförsäkring, som täcker kostnader för olika behandlingar som utförs hos en veterinär. Veterinärförsäkringen är ett måste för att du ska kunna teckna ytterligare försäkringar för din katt, exempelvis en livförsäkring.

Medan många andra försäkringsbolag erbjuder flera alternativ med olika omfattning, har Svedea bara en kattförsäkring. Däremot kan du själv välja vilken maxbelopp du vill ha på försäkringen: 30 000, 60 000 eller 90 000 kronor.

Tips! Omfattningen på Svedeas kattförsäkring är densamma oavsett vilket maxbelopp du väljer på försäkringen.

I de flesta fall finns det särskilda villkor som måste uppfyllas för att behandlingen ska täckas av försäkringen. Till exempel måste det finnas medicinska orsaker för behandlingen. Ofta krävs också att katten har varit försäkrad sedan innan fyra månaders ålder, och i vissa fall intyg och rekommendationer från en veterinär.

Skydd som ingårSvedea Kattförsäkring

Kejsarsnitt*

*Gäller bara vid kattens första kejsarsnitt och om katten inte kan föda själv.

Ingår
Tandvård*

 

*Gäller om katten har varit försäkrad sedan innan fyra månaders ålder.

Ingår
TR (FORL)*

 

*Gäller om katten har varit försäkrad hos Svedea sedan innan två års ålder. Ersättningen är upp till 6 000 kronor.

Ingår
Kastrering*

 

*Gäller vid medicinska orsaker.

Ingår
Ledsjukdomar*

 

*Gäller om katten har varit försäkrad sedan innan fyra månaders ålder.

Ingår
Ledimplantat*

 

*Gäller om katten har varit försäkrad sedan innan fyra månaders ålder.

Ingår
Plastikoperationer

 

*Gäller vid medicinska orsaker och om katten har varit försäkrad sedan innan fyra månaders ålder.

Ingår
MR-, CT- och scintigrafiundersökningarIngår
Dolda fel*

 

*Gäller om katten har varit försäkrad sedan innan fyra månaders ålder, och om du har ett veterinärintyg utan anmärkningar från mellan 11 och 16 veckors ålder.

Ingår
MedicinkostnaderIngår
Avlivning och kremering*

 

*Gäller om en veterinär har rekommenderat avlivning. Ersättningen är upp till 1 000 kronor.

Ingår
Besök hos FirstvetIngår

Något att notera är att du får fri tillgång till veterinärtjänsten Firstvet när du tecknar Svedea Kattförsäkring. Det innebär att du kan göra veterinärbesök online och få en första bedömning och eventuell remiss, utan någon extra kostnad.

Livförsäkring till Svedea Kattförsäkring

För att få ett utökat skydd för din katt finns det en livförsäkring som du kan lägga till. Den ersätter kattens marknadsvärde eller inköpspris om katten skulle behöva avlivas eller avlider på annat sätt. Livförsäkringen gäller dock bara fram till att katten blir 13 år gammal.

Tänk på! Du måste först ha den grundläggande veterinärförsäkringen för din katt för att kunna teckna livförsäkring och avelsförsäkring.

Övriga tilläggsförsäkringar

Svedea erbjuder också en reseförsäkring som ger ersättning om en bokad resa påverkas av att din katt blir allvarligt skadad eller sjuk. Det gäller till exempel om du behöver avboka resan på grund av detta eller stanna kvar längre på resan om du har katten med dig. Reseförsäkringen ger också veterinärvårdsskydd för exotiska sjukdomar för katter.

Dessutom kan du teckna en avelsförsäkring som ger ersättning bland annat för fertilitetsutredningar, ytterligare kejsarsnitt och försäkringar för uppfödda kattungar. En avelsförsäkring kan du bara teckna om du också har både kattförsäkring och livförsäkring för katten.

Tillägg till försäkringen

 • Livförsäkring
 • Reseförsäkring
 • Avelsförsäkring

Villkor för Svedea Kattförsäkring

Det finns vissa särskilda villkor som du behöver tänka på när du tecknar Svedea Kattförsäkring. Till exempel spelar det roll hur gammal katten är när du försäkrar den.

Något som sticker ut hos Svedea är att de har fri flytträtt på kattförsäkringen. Det innebär att du kan byta till Svedeas kattförsäkring även om din katt har varit sjuk eller skadad tidigare, utan att din premie blir högre. En förutsättning för detta är dock att katten är fullt frisk när försäkringen tecknas.

För mer information om kattförsäkringen kan du läsa de fullständiga villkoren för Svedea kattförsäkring.

Kattens ålder

Du kan tidigast teckna kattförsäkringen när katten är sex veckor gammal. Någon övre åldersgräns för kattförsäkringen finns inte.

För vissa delar av försäkringsskyddet finns särskilda villkor för när katten måste ha varit försäkrad. Tandvårdsskyddet gäller om katten var högst fyra månader när den försäkrades, och TR-försäkringen kräver att katten har varit försäkrad sedan innan två års ålder.

Ska du använda kattförsäkringen för ett dolt fel behöver du ha gjort en besiktning hos en veterinär när katten var 11–16 veckor gammal. Katten ska inte heller ha fått någon anmärkning under det besöket.

Tips! Teckna försäkringen innan katten blir 4 månader gammal för att hela försäkringsskyddet ska gälla.

Karenstid

För större delen av kattförsäkringens skydd gäller ingen karenstid. Det innebär alltså att försäkringen gäller för sjukdomar och olycksfall som inträffar från den dag då försäkringen tecknas.

Ett undantag är om du har försäkrat katten när den är äldre än 4 månader. Då gäller 12 månaders karens för dolda fel.

Självrisker

Hos Svedea väljer du själv vilken självrisk du vill ha på din kattförsäkring. Det finns tre möjliga nivåer för den fasta självrisken: 1 800, 2 700 och 4 500 kronor. Det här är alltså vad du själv betalar av kostnaden för varje självriskperiod, det vill säga de behandlingar som sker inom 130 dagar från varandra.

Av den summa som sedan återstår av kostnaden betalar du också en viss procent i rörlig självrisk. Där kan du välja mellan 15 procent och 25 procent. Denna självrisk betalar du vid varje behandling då du använder försäkringen.

I vissa fall gäller kattförsäkringen utan självrisk. Det är dels om katten skadas av brand, dels om katten färdas i ett fordon försäkrat hos Svedea och skadas i en trafikolycka.

Då gäller en annan självrisk

Skydd som ingårFast självriskRörlig självrisk
Brandskador0 kr0 kr
Trafikskador*

 

*Gäller om fordonet som katten färdas i är försäkrat hos Svedea.

0 kr0 kr

Vad påverkar priset på Svedea Kattförsäkring?

Vad du får betala för kattförsäkringen beror på många olika faktorer. Förutom ras, ålder och kön får du också fylla i om katten är kastrerad, ID-märkt eller stambokförd för att få ditt prisförslag.

Genom att välja självrisk kan du själv styra vad du ska betala för premie. Kostnaden beror även på om du väljer att lägga till en livförsäkring eller någon av de andra tilläggen som finns för kattförsäkringen.

Försäkrar du flera djur hos Svedea kan du få rabatt på din kattförsäkring. Det finns även flera andra saker som kan dra ner priset på försäkringen.

Rabatter du kan få på kattförsäkringen

 • Samlingsrabatt. Försäkrar du tre eller fler katter hos Svedea får du rabatt för varje katt du försäkrar.
 • Juniorrabatt. Försäkrar du katten innan den fyller 16 månader gäller en juniorrabatt på 20 procent.
 • Rabatt för uppfödare och djurvårdare. Du får 20 procent rabatt om du arbetar som veterinär eller inom djursjukvården. Är du kattuppfödare får du 30 procent rabatt.
 • Rabatt från hundförsäkring. Om du har en hundförsäkring hos Svedea får du 10 procent rabatt när du även tecknar en kattförsäkring.
 • Kastrationsrabatt. Du får 5 procent rabatt när du använder försäkringen vid normalkastrering av en hankatt.

Kontakta Svedea

Du kan snabbt och enkelt teckna försäkringen på Svedeas hemsida. Har du några frågor eller vill ha hjälp med försäkringen kan du kontakta kundservice, som har långa öppettider under vardagar.

När något händer din katt kan du många gånger direktreglera kostnaden. Det innebär att Svedea betalar ersättningen direkt till veterinären eller djursjukhuset, så att du slipper ligga ute med pengar. Det går också att skicka en skadeanmälan till Svedea i efterhand för att själv få tillbaka ersättningen, på nätet eller via mejl.

Senast granskad: 20 mars, 2023