ICA Hemförsäkring

array(0) { }
4.8/5
Utmärkt
  • Ett prisvärt och omfattande skydd
  • Drulleförsäkring och reseskydd ingår
  • Bonus på ICA om kyl eller frys går sönder
Allrisk (Drulle)
Ingår
Lösöre
1 000 000 kr eller högre
Grundsjälvrisk
1 500 kr
Information om ICA Hemförsäkring
Pris: Individuellt
Rabatt: Stammisrabatter förekommer
Trustpilot: 3,6/5
Betalning: Pappersfaktura eller autogiro
Bindningstid:
Val av hemförsäkring: Bostadsrätt, Hyresrätt, Husförsäkring, Fritidshus och Studenthem
Skydd & tillägg från ICA Hemförsäkring
Rättsskydd: Upp till 400 000 kr
Reseskydd: 60 dagar
Överfallsskydd: Ja, maxersättning beror på skada
Ansvarsskydd: Upp till 5 000 000 kr
Försäkringsnivåer: Grundskydd och Pluspaket
Andra tillägg: Hem Plus, Rese Plus

Vårt omdöme om Ica Hemförsäkring

Grundskyddet i Ica Hemförsäkring är omfattande, och många av skydden gäller utan självrisk. Du kan även utöka försäkringen med pluspaket riktat mot både hem och resa, plus ett antal olika tillägg.

Reseskydd

Det grundläggande reseskyddet är generöst och räcker i hela 60 dagar. Du kan även uppdradera till ett mer generöst reseskydd som heter ICA Rese Plus.

Du kan själv bestämma hur hög självrisk du vill ha, och därmed också hur mycket du vill betala för försäkringen. Har du Ica-kort kan du också sänka premien. Det som Ica Hemförsäkring verkar sakna är möjligheten att betala via e-faktura. I stället är det antingen autogiro eller pappersfaktura som gäller i nuläget.

Fördelar 

  • 60 dagars reseskydd
  • Ingen självrisk på stora delar av personskyddet
  • Bonus om du har både hemförsäkring och Ica-kort

Nackdelar

  • Ingen e-fakturabetalning

Vad ingår i Ica Hemförsäkring?

Grundskyddet för hemförsäkringar ingår i Ica Hemförsäkring, såsom egendomsskydd, reseskydd och visst personskydd. Men du kan också få hjälp av försäkringen i en hel del andra situationer.

Till exempel kan försäkringen ge ersättning för merutgifter och hyresbortfall om det inte går att använda din bostad. Försäkringen ger också ersättning för psykologhjälp i krissituationer, hjälp vid ID-stöld och när ditt barn utsätts för mobbning, samt omställningsstöd vid kränkningar och våld i hemmet. Även allriskförsäkring ingår i hemförsäkringens grundnivå.

Det finns även ett pluspaket som du kan teckna för att utöka skyddet hos Ica Hemförsäkring: Ica Hemförsäkring Plus.

Skydd som ingårIca HemförsäkringIca Hemförsäkring Plus
Egendomsskydd (lösöre)IngårIngår
RättsskyddIngårIngår
AnsvarsskyddIngårIngår
ÖverfallsskyddIngårIngår
ReseskyddIngårIngår
Merutgifter och hyresbortfallIngårIngår
UnderförsäkringsgarantiIngårIngår
KrisskyddIngårIngår
MobbningIngårIngår
Hjälp vid ID-stöldIngårIngår
OmställningsskyddIngårIngår
Allrisk lösöre (drulle)IngårIngår
Utökat bortaskyddIngår
ElektronikskyddIngår
Självriskreducering brand inbrottIngår
AvbeställningsskyddIngår
ErsättningsresaIngår
Anslutningsförsening vid hemresaIngår
SjukhusvistelseIngår
SjälvriskelimineringIngår

Ica Hemförsäkring Plus

Ica Hemförsäkrings pluspaket innehåller två utökade skydd: Hem Plus och Rese Plus.

Hem Plus utökar den del av hemförsäkringen som skyddar dina saker. Den höjer den maximala ersättningen för bortaskyddet, det vill säga den ersättning du kan få om dina ägodelar skadas eller blir stulna någon annanstans än i hemmet. Det ingår även ett elektronikskydd som gör att åldersavdraget på din TV, hemmabio eller annan stationär elektronik blir mindre, och du betalar lägre självrisk för skador på dessa saker.

Dessutom sänks självrisken vid inbrott och brand med 1 200 kronor.

Tips! Hem Plus ger ett starkare skydd för saker som du äger och gör att du slipper en stor del av självrisken vid vissa typer av skadehändelser.

Bättre reseskydd med ICA Rese Plus

Rese Plus utökar det reseskydd som ingår i hemförsäkringen. Med det får du avbeställningsskydd och ersättningsresa om någon olyckshändelse skulle förhindra dig från att åka på en planerad resa. Du kan även få ersättning om du skulle hamna på sjukhus under resan, eller bli försenad och missa avgången för hemresan.

Alla dessa tillägg som följer med Rese Plus gäller utan självrisk. Pluspaketet tar även bort självrisken för alla delar av det reseskydd som ingår i grundförsäkringen.

Tips! Med Rese Plus kan du känna dig tryggare inför resan om något oförutsett skulle hända, antingen innan eller under resans gång.

Tilläggsförsäkringar till Ica Hemförsäkring

Det finns fyra tilläggsförsäkringar som du kan addera till Ica Hemförsäkring. En av dem är ett olycksfallstillägg, som kompletterar skyddet i en olycksfallsförsäkring om du skulle drabbas av medicinsk invaliditet.

Bostadsrättstillägget skyddar egendom som tillhör din bostadsrättsförening, men som du själv är ansvarig för att underhålla. Tillägget täcker också plötsliga, oförutsedda skador i lägenheten, läckage och vattenskador samt skador på fast inredning som föreningens fastighetsförsäkring inte kan ersätta.

För dig som har en småbåt kan du lägga till även båten med hemförsäkringen, inklusive drulleförsäkring. Spelar du golf kan du köpa ett tillägg som ersätter golfutrustning eller andra saker som blir skadat eller stulet i samband med att du spelar. Du får då också en summa pengar om du lyckas slå en hole-in-one.

Tillägg till försäkringen

Självrisk

Grundsjälvrisken för Ica Hemförsäkring är 1 500 kronor. Men för en del av de grundläggande skydden gäller ingen självrisk alls. Med Hemförsäkring Plus tillkommer sänkta självrisker för vissa skydd.

För en del specifika händelser gäller så kallad särskild självrisk. Då betalar du i stället 20 procent av skadekostnaden. Den summan är dock alltid minst grundsjälvrisken och överstiger aldrig 40 000 kronor.  Du kan läsa i vilka situationer den särskilda självrisken gäller i villkoren för Ica Hemförsäkring.

Om du vill kan du välja en högre grundsjälvrisk för din hemförsäkring. Då får du i stället en lägre månadskostnad på försäkringen, mot att du betalar en större del av kostnaden vid skador och stöld. Du kan också ta bort självrisken vid vissa händelser genom att göra olika säkerhetsåtgärder i ditt hem, till exempel installera ett larm eller en säkerhetsdörr.

Då gäller något annat än grundsjälvrisken

SkyddSjälvrisk
Specifika skydd med särskilda självrisker20 procent av kostnaden*

 

*Minst 1 500 kronor och högst 40 000 kronor.

Överfallsskydd0 kr
Krisförsäkring0 kr
Mobbning0 kr
ID-stöld0 kr
Omställningsskydd0 kr
Delar av reseskyddet0 kr*

 

*Med Rese Plus tas självrisken bort även för övriga delar av reseskyddet.

Egendomsskydd för hushållsmaskiner750 kr*

 

*Halva självrisken gäller när du får ersättning för skador på hushållsmaskiner. Hit räknas dock inte vitvaror.

Bekämpning och virkesskador av vissa skadeinsekter0 kr*

 

*Gäller för husbock och hästmyra.

Självriskreducering vid brand och inbrott (Hem Plus)300 kr*

 

*Hem Plus sänker självrisken för dessa skador med 1 200 kronor.

Vad påverkar priset på Ica Hemförsäkring?

När du tecknar Ica Hemförsäkring beräknas din premie utifrån många olika faktorer. Var du bor och vilken typ av boende du har är några saker som spelar in.

Du har dock möjlighet att själv påverka priset på din hemförsäkring. Du kan dels välja självrisknivå, dels installera larm, gallergrind eller säkerhetsdörrar för att förbättra säkerheten i ditt hem.

Tänk på! Ju högre självrisk du väljer, desto billigare premie. Men väljer du en högre maxersättning blir premien i stället högre.

Har du något av Icas bankkort får du bonus på försäkringspremien, på samma sätt som när du handlar varor i Icas butiker. Dessutom får du dubbel bonus på annat du handlar med kortet på Ica om du också har hemförsäkringen.

Ica Hemförsäkring har också ett erbjudande som innebär att du kan få ett presentkort på Ica ifall din kyl eller frys skulle gå sönder.

Villkor

Försäkringsvillkor är svåra att tolka. Du kan läsa mer om ICAs villkor på deras hemsida om försäkringar. Var noga att läsa villkoren och maila supporten vid frågor.

Kontakta Ica Försäkring

Du kan mejla Ica Försäkring via kontaktformuläret på hemsidan för att ställa frågor eller få veta priset på din hemförsäkring. Du kan också ringa till kundservice för att få prata med deras försäkringsrådgivare.

På hemsidan kan du anmäla skador när du väl har en försäkring. Du kan också anmäla en skada via telefon. På hemsidan kan du även få reda på vart du kan ringa om du behöver assistans eller bärgning.

Vanliga frågor om Ica Hemförsäkring

Kan jag teckna Ica Hemförsäkring som student?

Om du är Ica-student kan du teckna Icas Studenthemförsäkring. Den innehåller samma grundskydd som den ordinarie hemförsäkringen, men till ett lägre specialpris. Dessutom får du olycksfallstillägget som i andra fall behöver köpas till hemförsäkringen.

Du kan också köpa till pluspaketet och övriga tilläggsförsäkringar till Ica Studenthemförsäkring.

Hur bra är Ica Hemförsäkrings reseskydd?

Ica Hemförsäkring har ett mycket bra erbjudande för sitt reseskydd. Det reseskydd som är grundläggande för en hemförsäkring gäller i upp till 60 dagar, vilket är längre än många andra hemförsäkringar. Dessutom kan du utöka skyddet ytterligare med Icas pluspaket.

Vad innebär drulleförsäkring?

Drulleförsäkring innebär att du kan få ersättning vid plötsliga, oförutsedda händelser som lätt inträffar i vardagen. Det kan till exempel handla om att du tappar telefonen eller datorn i golvet så att de går sönder. Drulleförsäkring kallas även för allrisk- eller olycksfallsförsäkring.

Vanligtvis ingår inte drulleförsäkring i grundskyddet av en hemförsäkring, utan måste köpas som tillägg. Men i Icas Hemförsäkring ingår drulleförsäkring i alla försäkringsnivåer.

Vad gäller om min cykel blir stulen?

Din cykel räknas som lös egendom och omfattas därför av Icas hemförsäkring. Blir din cykel stulen är det särskild självrisk som gäller, det vill säga 20 procent av kostnaden i stället för grundsjälvrisken.

Vad har ICA hemförsäkring för uppsägningstid?

ICA hemförsäkring har ingen uppsägningstid.

Senast granskad: 20 mars, 2023